Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 06.07.2004. - 31.12.2004. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt 2002. gada 31. oktobra likumu: Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem.
LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS
Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem
I NODAĻA. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzeklī ir tādi piespiedu līdzekli, kurus piemēro nepilngadīgajiem par krimināllikumā paredzētiem sabiedriski bīstamiem nodarījumiem.

2. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot nepilngadīgajiem vecumā no 11 līdz 18 gadiem.

3. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus krimināllietās piemēro rajona (pilsētas) tiesa, bet pārbaudes materiālos vai izbeigtās krimināllietās, kuras nosūtītas uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai, — tiesnesis vienpersoniski.

II NODAĻA. AUDZINOŠA RAKSTURA PIESPIEDU LĪDZEKĻI

4. pants. Nepilngadīgajiem, kuri izdarījuši krimināllikumā paredzētus nodarījumus, var piemērot šādus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus:

1) izteikt brīdinājumu;

2) nepilngadīgajam, kas sasniedzis 15 gadu vecumu, uzlikt par pienākumu atlīdzināt nodarīto zaudējumu, ja nepilngadīgais pats pelna un zaudējuma summa nepārsniedz pusi no valdības noteiktās minimālās mēneša darba samaksas;

3) nepilngadīgajam, kas sasniedzis 15 gadu vecumu, uzlikt par pienākumu ar savu darbu novērst nodarītā zaudējuma sekas;

4) nepilngadīgo nodot galvojumā vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, kā arī citām personām vai organizācijām;

5) nepilngadīgo ievietot sociālās korekcijas izglītības iestādē.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

5. pants. Piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, jāņem vērā sabiedriski bīstamā nodarījuma motīvi, raksturs un cēloņi, nepilngadīgā vecums un dzīves apstākli, viņa līdzdalības pakāpe sabiedriski bīstamajā nodarījumā, kā arī viņa uzvedība skolā, darbā un sadzīvē.

III NODAĻA. SOCIĀLĀS KOREKCIJAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDES

(Nodaļas nosaukums 03.06.2004. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

6. pants. Sociālās korekcijas izglītības iestādes ir Izglītības ministrijas pārziņā un darbojas saskaņā ar tās apstiprinātu nolikumu.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

7. pants. Sociālās korekcijas izglītības iestādēs var ievietot uz laiku no viena gada līdz trim gadiem, bet ne ilgāk kā līdz pilngadības sasniegšanai.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

8.pants. Sociālās korekcijas izglītības iestādēs, ja nepieciešams, nodrošināma nepilngadīgo ārstēšana no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības un citām slimībām.

(03.06.2004. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

9. pants. Par nepilngadīgo uzturēšanu sociālās korekcijas izglītības iestādes no vecākiem ņemama maksa Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

10. pants. Lēmumu par nepilngadīgā uzturēšanās ilgumu sociālās korekcijas izglītības iestādē pieņem tiesa vai tiesnesis vienpersoniski.

Pēc sociālās korekcijas izglītības iestādes priekšlikuma tiesnesis pēc šīs iestādes atrašanās vietas var pieņemt lēmumu par nepilngadīgā uzturēšanās ilguma samazināšanu vai pagarināšanu Šā likuma 7. pantā noteikto termiņu ietvaros.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

11. pants. Ne vēlāk ka trīs mēnešus pirms tam, kad nepilngadīgais atstāj sociālās korekcijas izglītības iestādi, šīs iestādes direktors paziņo par to bērnu tiesību aizsardzības inspektoram pēc nepilngadīgā dzīvesvietas. Inspektoram kopā ar nepilngadīgā vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, jāgādā par nepilngadīgā iekārtošanu darbā vai nosūtīšanu uz izglītības iestādi, kā arī par viņam nepieciešamo materiālo un sadzīves apstākļu radīšanu.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

IV NODAĻA. SABIEDRISKI BĪSTAMO NODARĪJUMU PĀRBAUDE

12. pants. Faktus par nepilngadīgo izdarītajiem sabiedriski bīstamajiem nodarījumiem pārbauda izmeklētājs vai izziņas izdarītājs kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

13. pants. Izmeklētājam un izziņas izdarītājam jālieto vīsi kriminālprocesa likumā paredzētie līdzekli, lai vispusīgi, pilnīgi un objektīvi noskaidrotu visus sabiedriski bīstamā nodarījuma apstākļus.

14. pants. Pārbaudes materiālos un krimināllietās, kuras tiek gatavotas nosūtīšanai uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai, jāiekļauj šādi dokumenti:

1) izziņa par nepilngadīgā agrāk izdarītajiem sabiedriski bīstamajiem nodarījumiem;

2) medicīniskais atzinums par nepilngadīgā veselības stāvokli;

3) izglītības iestādes vai darbavietas raksturojums;

4) izziņa par nepilngadīgā sadzīves apstākļiem.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

15. pants. Lēmumu par atteikšanos ierosināt krimināllietu un lēmumu par krimināllietas izbeigšanu sakarā ar materiālu nosūtīšanu uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai nepilngadīgajam apstiprina attiecīgā rajona, pilsētas, pilsētas rajona prokurors vai reģionālais prokurors, kurš pārbaudes materiālus vai izbeigto krimināllietu nosūta tālāk rajona (pilsētas) tiesai.

V NODAĻA. PĀRBAUDES MATERIĀLU VAT IZBEIGTO KRIMINĀLLIETU IZSKATĪŠANA TIESA

16. pants. Pārbaudes materiālus vai izbeigtās krimināllietas (turpmāk — lietas), kuras tiek nosūtītas uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai nepilngadīgajam, izskata tiesnesis vienpersoniski šajā nodaļā paredzētajā kārtībā.

17. pants. Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu tiesnesim jāizskata 15 dienu laikā.

18. pants. Tiesas sēde obligāti jāpiedalās nepilngadīgajam, viņa vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, bērnu tiesību aizsardzības inspektoram, advokātam, kas aizstāv nepilngadīgā intereses, un prokuroram. Viņiem līdz tiesas sēdei ir tiesības iepazīties ar lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajam, pieteikt lūgumus, kā arī iesniegt papildinājumus.

19. pants. Tiesnesim likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā ir tiesības pilnīgi vai daļēji atbrīvot nepilngadīgo un viņa vecākus vai personas, kas viņu aizstāj, no maksas par juridisko palīdzību.

20. pants. Uz tiesas sēdi tiesnesis var uzaicināt arī personas, kuras var sniegt ziņas par nepilngadīgo un viņa izdarīto sabiedriski bīstamo nodarījumu, lai noklausītos to paskaidrojumus.

21. pants. Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajam izskata slēgtā tiesas sēdē.

22. pants. Pēc visu apstākļu izvērtēšanas tiesnesis pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

1) piemērot vienu no šajā likumā paredzētajiem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem;

2) nosūtīt materiālus atpakaļ izmeklēšanas vai izziņas iestādei papildu pārbaudes izdarīšanai;

3) izbeigt lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu.

Šī likuma 4. panta 5. apakšpunkta piemērošanas gadījuma tiesa vai tiesnesis vienpersoniski nosaka maksu, kura iekasējama no vecākiem par nepilngadīgā uzturēšanu sociālās korekcijas izglītības iestādē, saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātajiem noteikumiem.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar MK 14.04.1994. noteikumiem Nr. 74 un 03.06.2004. likumu, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

23. pants. Par tiesneša lēmumu, kas nav stājies likumīgā spēkā, prokurors var iesniegt protestu, bet pārējās šā likuma 18. pantā minētās personas var šo lēmumu pārsūdzēt kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Pārejas noteikums

(03.06.2004. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

Mācību un pāraudzināšanas iestādes līdz 2004.gada 1.septembrim pārveidojamas par sociālās korekcijas izglītības iestādēm. Līdz mācību un pāraudzināšanas iestāžu pārveidošanai par sociālās korekcijas izglītības iestādēm šajā likumā noteiktos sociālās korekcijas izglītības iestāžu uzdevumus veic mācību un pāraudzināšanas iestādes.

(03.06.2004. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 06.07.2004.)

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS
Rīgā 1993. gada 1. jūnijā
06.07.2004