Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 09.07.2014. - 31.12.2015. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 23/10

Rīgā 2001. gada 14. decembrī
Par “Noteikumu par dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo dzīvības apdrošināšanas kooperatīvo biedrību aktuārnovērtējuma apjomu un struktūru” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 49. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Noteikumus par dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo dzīvības apdrošināšanas kooperatīvo biedrību aktuārnovērtējuma apjomu un struktūru” (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas 13.11.1998. rīkojums Nr. 134 “Par dzīvības apdrošināšanas sabiedrības aktuārnovērtējuma apjomu un struktūru”.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis
Noteikumi par dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo dzīvības apdrošināšanas kooperatīvo biedrību aktuārnovērtējuma apjomu un struktūru

“Noteikumi par dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo dzīvības apdrošināšanas kooperatīvo biedrību aktuārnovērtējuma apjomu un struktūru” ir izstrādāti, pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma prasībām, un ir saistoši dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrībām un savstarpējām dzīvības apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām (tālāk tekstā — apdrošinātājs).

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. Aktuārnovērtējums jāsagatavo tādā apjomā, kas atbilst apdrošināšanas veidiem, ar ko nodarbojas apdrošinātājs, apdrošināšanas līgumu daudzveidībai katrā apdrošināšanas veidā un apdrošināšanas līgumu skaitam.

1.2. Aktuārnovērtējumu sagatavo un paraksta apdrošinātāja galvenais aktuārs.

1.3. Apdrošinātājs aktuārnovērtējumu iesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijai kopā ar apdrošinātāja gada pārskatu.

2. Aktuārnovērtējuma struktūra

2.1. Apdrošinātāja maksātspējas normas aprēķins (ar starprezultātiem) un aprēķinātās maksātspējas normas salīdzinājums ar apdrošinātāja pašu līdzekļu summu (kas aprēķināta saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 33. pantu) un garantijas fondu.

2.2. Tehnisko rezervju un to ieguldījumu pietiekamības novērtējums. Novērtējumu veido, pamatojoties uz “apdrošināšanas portfeļa likvidācijas” testu.

2.3. Dzīvības apdrošināšanas darbības peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskā rezultāta ieguldījumu ienākumu pietiekamības novērtējums, salīdzinot ar dzīvības apdrošināšanas tarifos paredzētajiem ieguldījumu atdeves rādītājiem.

2.4. Apdrošinātāja finansiālās stabilitātes jūtīguma novērtējums attiecībā pret nākotnē iespējamām negatīvām tendencēm dzīvības apdrošināšanas tarifu aprēķinos izmantotajā mirstības statistikā un ieguldījumu ienākumos.

2.5. Informācija par:

2.5.1. neto tarifu aprēķinā izmantoto statistisko bāzi (norādot tās avotus);

2.5.2. neto tarifu aprēķinu metodiku;

2.5.3. bruto apdrošināšanas prēmiju aprēķinu metodiku;

2.5.4. tehnisko rezervju aprēķinu metodēm atsevišķi dzīvības apdrošināšanā, nelaimes gadījumu apdrošināšanā un veselības apdrošināšanā.

3. Skaidrojums “apdrošināšanas portfeļa likvidācijas” testa izpildei

3.1. “Apdrošināšanas portfeļa likvidācijas” testu izpilda, pieņemot, ka, sākot ar pārskata gadam sekojošā gada 1. janvāri, apdrošinātājs pārtrauc slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus. Testa mērķis ir uzskatāmi parādīt, vai ar apdrošinātāja rīcībā esošajiem līdzekļiem var izpildīt saistības par noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem.

3.2. Testa sastāvdaļas:

3.2. Testa sastāvdaļas:

3.2.1. pārskata gada beigās spēkā esošo apdrošināšanas līgumu (arī pārapdrošināšanā pieņemto līgumu) pa polišu veidiem saistību izpildes projekcija nākotnē (katram polises veidam sava tabula):

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

1999

I

kur:

(1) kolonnā norāda gadu,

(2) kolonnā norāda ceturkšņus pēc kārtas (I, II, III, IV) pirmajiem 5 gadiem,

(3) kolonnā norāda spēkā esošo apdrošināšanas polišu skaitu attiecīgā ceturkšņa vai gada (sākot ar sesto gadu) sākumā,

(4) kolonnā norāda kopējo bruto apdrošinājuma summu (euro) vai kopējās bruto saistības ceturkšņa vai gada (sākot ar sesto gadu) sākumā attiecīgajā polišu veidā,

(5) kolonnā norāda attiecīgā ceturksnī vai gadā (sākot ar sesto gadu) prognozētās (plānotās) izmaksas (euro) saistību izpildei;

3.2.2. pārskata gada beigās spēkā esošo apdrošināšanas saistību izpildes projekcija nākotnē par visu apdrošināšanas portfeli kopumā vienā tabulā (3.2.1. punktā minēto tabulu datu kopsumma), izmaksu summai pretī norādot, no kādiem ienākumu avotiem (norādot arī summas, kuras paredzēts saņemt no pārapdrošinātājiem) vai no kādu ieguldījumu realizācijas iegūtajiem līdzekļiem tiks segtas prognozētās (plānotās) izmaksas pa ceturkšņiem vai pa gadiem (sākot ar sesto gadu):

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

1999

I

kur:

(1) — (5) kolonnā norāda tādu pašu informāciju, kas minēta 3.2.1. punktā, bet par visu apdrošināšanas portfeli kopumā,

(6) kolonnā norāda, no kādiem ienākumu avotiem vai no kādu ieguldījumu realizācijas iegūtajiem līdzekļiem tiks segtas prognozētās (plānotās) izmaksas.
(Grozīts ar FKTK 02.07.2014. noteikumiem Nr.127)

09.07.2014