Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.143

Rīgā 1997.gada 15.aprīlī (prot. Nr.21 2.§)
Noteikumi par lauku apvidu zemes nomas maksas maksimālo lielumu un samaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 7.pantu

1. Šie noteikumi nosaka lauku apvidu zemes nomas maksas maksimālo lielumu un kārtību, kādā juridiskās personas maksā nomas maksu par zemi, kura tām piešķirta lietošanā saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" un uz kuru ir atjaunotas īpašuma tiesības bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem (turpmāk - zemes īpašnieki).

2. Lauku apvidos gada zemes nomas maksa likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 7.panta pirmajā daļā minētajām juridiskajām personām (turpmāk - juridiskās personas) nedrīkst pārsniegt vienu - lielāko - no šādām vērtībām: 2,25% no zemes kadastrālās vērtības vai 150% no zemes nodokļa summas.

3. Gada zemes nomas maksa sadalāma un maksājama ne vēlāk kā attiecīgās pašvaldības noteiktajā zemes nodokļa samaksas termiņā.

4. Zemes īpašnieki, kuriem ir atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, kas atrodas juridisko personu lietošanā, pēc savstarpējas vienošanās par zemes nomas maksas lielumu, zemes nomas maksas un zemes nodokļa maksāšanas kārtību slēdz ar attiecīgajām juridiskajām personām rakstisku zemes nomas līgumu.

5. Zemes nomas līgums slēdzams sākot ar dienu, kad atjaunotas zemes īpašnieka īpašuma tiesības, uz laika posmu, uz kuru juridiskajām personām ir saglabātas zemes lietošanas tiesības saskaņā ar likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 7.panta pirmo daļu, bet kurš nepārsniedz Augstākās Padomes Prezidija 1992.gada 17.decembra lēmuma "Par Latvijas Republikas likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" atsevišķu pantu piemērošanu" 8.punktā noteikto termiņu.

6. Zemes īpašnieki, kuriem īpašuma tiesības atjaunotas pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, un attiecīgās juridiskās personas divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās slēdz zemes nomas līgumu sākot ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu.

7. Izdarīt Ministru Padomes 1993.gada 10.februāra lēmumā nr.66 "Par normatīvo aktu apstiprināšanu zemes privatizācijai lauku apvidos" (oficiāls izdevums AP MP, 1993, 8.nr.) grozījumu un svītrot 3.punktu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs
19.04.1997