Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 14.02.2004. - 06.01.2006. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2006. gada 3. janvāra noteikumus Nr. 5 "Kārtība, kādā politiski represētajām personām, dzēšot privatizācijas sertifikātus, izmaksā kompensāciju naudā".
Ministru kabinets noteikumi Nr.29

Rīgā 2000.gada 18.janvārī (prot. Nr.4, 15.§)
Kārtība, kādā politiski represētajām personām, dzēšot privatizācijas sertifikātus, izmaksā kompensāciju naudā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par privatizācijas sertifikātiem" 17.panta astoto daļu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā politiski represētajām personām, ieskaitot privatizācijas sertifikātus (turpmāk — sertifikāti) īpašā fonda sertifikātu kontā un tos dzēšot, izmaksā kompensāciju naudā, kā arī īpašā fonda darbības un tajā ieskaitīto sertifikātu dzēšanas kārtību.

2. Politiski represētajām personām, kurām piešķirta vecuma pensija vai kuras likumā "Par valsts pensijām" noteikto pensijas vecumu sasniegušas līdz 1999.gada 31.decembrim, īpašajā fondā ieskaitītos sertifikātus dzēš atbilstoši izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadītajam gadu skaitam un izmaksā par katru gadu viena sertifikāta nominālvērtību — 28 latus.

3. Politisko represiju dēļ izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu nosaka atbilstoši pašvaldības lēmumam (sarakstam) par likuma "Par privatizācijas sertifikātiem" 9.pantā paredzēto sertifikātu piešķiršanu. Ja sertifikāti par izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadītajiem gadiem nav piešķirti vai politiski represētā persona vēlas saņemt kompensāciju par lielāku gadu skaitu, nekā ir norādīts pašvaldības lēmumā (sarakstā) par sertifikātu piešķiršanu, tad attiecīgo gadu skaitu nosaka pašvaldība (dome, padome), kura ir piešķīrusi politiski represētās personas statusu (izsniegusi spēkā esošu politiski represētās personas apliecību).

3.1 Ja politiski represētajai personai sertifikāti nav piešķirti, minētā persona paziņo par to pašvaldībai, kura noteikusi represiju dēļ izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu, un norāda savas dzīvesvietas adresi.

(MK 02.01.2001. noteikumu Nr. 9 redakcijā)

4. To personu sarakstu, kuras ir tiesīgas šajos noteikumos paredzētajā kārtībā saņemt kompensāciju naudā, dzēšot sertifikātus (turpmāk — kompensācijas saņēmēji), sastāda Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centrs (turpmāk — informācijas centrs) sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

(Grozīts ar MK 10.02.2004. noteikumiem Nr. 74)

5. Sarakstā iekļaujami visi kompensācijas saņēmēji, norādot saņemamās kompensācijas summas apmēru, neatkarīgi no tā, vai viņiem ir piešķirti sertifikāti par politiskajām represijām. Mirušās personas sarakstā netiek iekļautas.

6. Kompensācijas saņēmēju sarakstu informācijas centrs nosūta valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (turpmāk — Latvijas Hipotēku un zemes banka), kas šos sarakstus nosūta kredītiestādēm, kurās ir atvērts (vai tiks atvērts) kompensācijas saņēmēja sertifikātu konts (turpmāk — banka).

7. Personas, par kuru represiju ilgumu informācijas centram nav ziņu, kompensācijas saņēmēju papildsarakstā tiek iekļautas tikai pēc tam, kad, atbildot uz informācijas centra pieprasījumu, šīs ziņas saņemtas no tās pašvaldības, kura kompensācijas saņēmējam ir piešķīrusi politiski represētās personas statusu.

8. Ja rodas domstarpības par izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu, pašvaldība pieprasa Tieslietu ministrijas atzinumu par iesniegto dokumentu atbilstību normatīvajiem aktiem. Atzinumu pašvaldībai sniedz mēneša laikā.

(Grozīts ar MK 15.07.2003. noteikumiem Nr. 397)

9. Pamatojoties uz informācijas centra sarakstos sniegto informāciju, banka divu nedēļu laikā pēc saraksta saņemšanas nosūta kompensācijas saņēmējam uzaicinājumu dzēst sertifikātus, norādot dzēšamo sertifikātu skaitu un saņemamās kompensācijas apmēru, kā arī nosūta sertifikātu dzēšanas pieteikuma veidlapu (kopā ar paskaidrojumu par tās aizpildīšanu un darbībām, kuras veicamas attiecīgās personas tiesību izmantošanai).

10. Pēc uzaicinājuma saņemšanas kompensācijas saņēmējs, tā pilnvarnieks vai aizgādnis:

10.1. iesniedz bankā sertifikātu dzēšanas pieteikumu (pielikums);

10.2. atver norēķinu kontu (ja tas jau nav atvērts), kurā tiks ieskaitīta par dzēstajiem sertifikātiem izmaksājamā nauda;

10.3. dod uzdevumu bankai pārskaitīt dzēšamos sertifikātus no sava konta uz īpašā fonda sertifikātu kontu (turpmāk — fonda konts).

10.1 Ja politiski represētā persona nav atvērusi bankā sertifikātu kontu, kompensācijas saņēmēja uzdevumā ieskaitīt dzēšamos sertifikātus fonda kontā var cita persona, kura sertifikātu pārveduma uzdevumā norāda kompensācijas saņēmēja personas kodu.

(MK 02.01.2001. noteikumu Nr. 9 redakcijā; punkts stājas spēkā 15.01.2001., sk. grozījumu 2.punktu)

11. Ja kompensācijas saņēmēja īpašumā ir mazāk sertifikātu, nekā viņam ir tiesības dzēst, viņš trūkstošos sertifikātus ir tiesīgs iegādāties un līdz pieteikuma iesniegšanai ieskaitīt savā sertifikātu kontā.

12. Kompensācijas saņēmējs šo noteikumu 10.punktā minētās darbības veic ne vēlāk kā mēnesi pirms sertifikātu izmantošanas termiņa beigām.

13. Ja mēneša laikā no uzaicinājuma nosūtīšanas dienas kompensācijas saņēmējs nav bankā iesniedzis pieteikumu, banka nosūta atkārtotu uzaicinājumu. Ja mēneša laikā pēc atkārtota uzaicinājuma nosūtīšanas kompensācijas saņēmējs nav iesniedzis pieteikumu, banka piecu darbdienu laikā par to informē informācijas centru. Informācijas centrs publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" to kompensācijas saņēmēju sarakstu, kuri pēc atkārtota uzaicinājuma nav iesnieguši pieteikumu bankā.

14. Kompensācijas saņēmējs, kurš nav saņēmis bankas uzaicinājumu, var saņemt uzziņas informācijas centrā.

15. Ja kompensācijas saņēmējs pēc pieteikuma iesniegšanas ir miris, kompensācijas saņēmēja mantinieki atbilstoši tiesas nolēmumam par mantojuma tiesībām var saņemt kompensāciju naudā, dzēšot no kompensācijas saņēmēja konta fonda kontā ieskaitītos sertifikātus.

16. Par kompensācijas saņēmējiem, kuri ir iesnieguši pieteikumus, banka katru mēnesi sastāda aktu, norādot kompensācijas saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, norēķinu konta rekvizītus, uz fonda kontu pārskaitīto sertifikātu skaitu, un iesniedz to Latvijas Hipotēku un zemes bankā. Reizi mēnesī Latvijas Hipotēku un zemes banka paziņo Privatizācijas aģentūrai kompensācijas saņēmējiem izmaksājamo kopējo naudas summu.

17. Uz fonda kontu nevar pārskaitīt kompensācijas saņēmējam piederošos sertifikātus, kuri ir ieķīlāti vai par kuriem ir izsniegta maksājuma garantija.

18. Naudu kompensācijas saņēmējiem izmaksā pēc tam, kad Privatizācijas aģentūras norēķinu kontā Valsts kasē ir ieskaitīti šo noteikumu 16.punktā minētie kompensāciju izmaksām paredzētie līdzekļi. Latvijas Hipotēku un zemes banka pārskaita kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā summu, kura atbilst fonda kontā ieskaitīto sertifikātu nominālvērtībai, bet ne vairāk par kompensācijas saņēmēju sarakstā norādīto summu. Par naudas ieskaitīšanu kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā banka, kurā ir atvērts norēķinu konts, ziņo kompensācijas saņēmējam (pēc tā pieprasījuma) un Latvijas Hipotēku un zemes banka — informācijas centram (reizi mēnesī).

19. Informācijas centrs fonda kontos ieskaitīto sertifikātu skaitu salīdzina ar kompensācijas saņēmēju sarakstiem un Latvijas Hipotēku un zemes bankas sniegtajām ziņām un dod rīkojumu dzēst fonda kontā ieskaitītos sertifikātus, par kuriem izmaksāta kompensācija naudā.

20. Lai nodrošinātu šo noteikumu izpildi, attiecīgo kredītiestāžu darbu finansē no ieņēmumiem par privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs
Pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 18. janvāra
noteikumiem Nr. 29

PIELNO~1.JPG (86876 BYTES)

Satiksmes ministrs A. Gorbunovs
14.02.2004