Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 473

Rīgā 2022. gada 9. augustā (prot. Nr. 39 15. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumos Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par atbilstības novērtēšanu" 7. pantu
un Preču un pakalpojumu
drošuma likuma 8.1 pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumos Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 40. nr.; 2012, 181. nr.; 2014, 165. nr.; 2015, 162. nr.; 2016, 220. nr.; 2018, 157. nr.; 2019, 182. nr.; 2021, 17. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"15) Komisijas 2020. gada 11. decembra Direktīvas (ES) 2020/2088, ar ko attiecībā uz rotaļlietās esošu alergēnu smaržvielu marķēšanu groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/48/EK II pielikumu;".

2. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 16. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16) Komisijas 2020. gada 11. decembra Direktīvas (ES) 2020/2089, ar ko attiecībā uz alergēnu smaržvielu aizliegumu rotaļlietās groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/48/EK II pielikumu."

3. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 

Pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 473

"2. pielikums
Ministru kabineta
2011. gada 15. februāra
noteikumiem Nr. 132

Specifiskās drošuma prasības

I. Fizikālās un mehāniskās īpašības

1. Rotaļlietām un to daļām, kā arī stacionāro rotaļlietu balstiem jābūt mehāniski izturīgiem un stabiliem, lai izturētu lietošanas slodzes nesalūstot vai nedeformējoties un tādējādi neradītu fiziskas traumas risku.

2. Rotaļlietu šķautnēm, izvirzījumiem, auklām, trosēm un stiprinājumiem jābūt konstruētiem un ražotiem tā, lai pēc iespējas mazinātu risku gūt fiziskas traumas saskarē ar tiem.

3. Rotaļlietām jābūt konstruētām un ražotām tā, lai neradītu nekādu risku vai lai rotaļlietas izmantošanai raksturīgais risks, ko izraisa tās daļu kustība, būtu minimāls.

4. Rotaļlietas un to daļas nedrīkst radīt nožņaugšanās un nosmakšanas risku:

4.1. rotaļlietas un to daļas nedrīkst radīt nosmakšanas risku, nosprostojot gaisa pieplūdi, ko izraisa akūts elpošanas ceļu nosprostojums no ārpuses;

4.2. rotaļlietu un to daļu izmēriem jābūt tādiem, lai neradītu nosmakšanas risku, nosprostojot gaisa pieplūdi, ko izraisa iekšējo elpošanas ceļu nosprostošana, objektiem iesprūstot mutē vai rīklē vai virs ieejas apakšējos elpošanas ceļos;

4.3. rotaļlietām, kas nepārprotami paredzētas bērniem līdz 36 mēnešu vecumam, kā arī to sastāvdaļām un atdalāmajām daļām jābūt tik lielām, lai tās nevarētu norīt vai ieelpot. Tas attiecas arī uz citām rotaļlietām, kas paredzētas ievietošanai mutē, un šo rotaļlietu sastāvdaļām un atdalāmajām daļām;

4.4. iepakojums, kurā rotaļlietas nonāk mazumtirdzniecībā, nedrīkst radīt nožņaugšanās vai nosmakšanas risku, ko izraisa elpošanas ceļu (mutes un deguna) nobloķēšana no ārpuses;

4.5. pārtikai pievienotajām rotaļlietām vai kopā ar pārtiku piedāvātajām rotaļlietām jābūt iepakotām atsevišķi. Šim iepakojumam (piegādātajā veidā) jābūt tik lielam, lai to nevarētu norīt un (vai) ieelpot;

4.6. rotaļlietu iepakojumam, kas minēts šīs nodaļas 4.4. un 4.5. apakšpunktā un kas ir sfērisks, olveida vai elipses veida, kā arī jebkurām daļām, kas noņemamas no tā vai no cilindriskas rotaļlietas iepakojuma ar noapaļotiem galiem, jābūt tādā lielumā, lai nepieļautu elpošanas ceļu bloķēšanu, iesprūstot mutē, rīklē vai virs ieejas apakšējos elpošanas ceļos;

4.7. ir aizliegtas rotaļlietas, kas patēriņa brīdī ir tik cieši savienotas ar pārtikas produktu, ka tas vispirms jāapēd, lai piekļūtu rotaļlietai. Rotaļlietu daļām, kuras citā veidā ir tieši piestiprinātas pārtikas produktam, jāatbilst šīs nodaļas 4.2. un 4.3. apakšpunktā minētajām prasībām.

5. Rotaļlietām lietošanai ūdenī jābūt konstruētām un ražotām tā, lai, ievērojot paredzēto lietojumu, pēc iespējas samazinātu risku, ka rotaļlieta var zaudēt peldspēju un spēju balstīt bērnu.

6. Rotaļlietām, kurās iespējams iekļūt iekšā un kas tādējādi veido slēgtu telpu, jābūt izejai, pa kuru var izkļūt no tās un ko paredzētais lietotājs var viegli atvērt no iekšpuses.

7. Rotaļlietās, kas to lietotājiem piešķir mobilitāti, pēc iespējas jābūt iebūvētai bremzēšanas sistēmai, kas piemērota rotaļlietas tipam un ir samērojama ar tās radīto kinētisko enerģiju. Šādai bremzēšanas sistēmai jābūt tādai, ko lietotājs var viegli darbināt, neradot risku nokrist no rotaļlietas vai fiziskas traumas risku lietotājam vai trešajām personām.

8. Maksimālais projektētais ātrums elektriski darbināmām rotaļlietām, kurām bērni sēž virsū, ir jāierobežo tā, lai iespējami samazinātu savainošanās risku.

9. Rotaļu šāviņu formai un sastāvam, kā arī to iespējamai kinētiskai enerģijai, kas rodas, tos izšaujot no šādā nolūkā radītas rotaļlietas, jābūt tādiem, lai, ņemot vērā rotaļlietas veidu, neradītu fiziskas traumas risku lietotājam vai trešajām personām.

10. Rotaļlietām jābūt ražotām tā, lai:

10.1. nevienas pieejamas virsmas maksimālā un minimālā temperatūra neizraisītu ievainojumus, ja tai pieskaras;

10.2. rotaļlietā esošie šķidrumi un gāzes nesasniegtu tādu temperatūru vai spiedienu, ka to izplūde - ja vien tā nav vajadzīga, lai rotaļlieta pareizi darbotos, - varētu izraisīt apdegumus, applaucējumus vai citas fiziskas traumas.

11. Rotaļlietas, kas paredzētas skaņas radīšanai, attiecībā uz impulstrokšņu un ilgstošu trokšņu maksimālo pieļaujamo stiprumu konstruē un ražo tā, lai to radītā skaņa nekaitētu bērnu dzirdei.

12. Aktivitāšu rotaļlietas ražo tā, lai iespējami samazinātu ķermeņa daļu saspiešanas vai iesprūšanas risku vai apģērba iespiešanas risku, kā arī krišanas, trieciena un noslīkšanas risku. Jebkura šādas rotaļlietas virsma, uz kuras var rotaļāties viens vai vairāki bērni, jākonstruē tā, lai izturētu attiecīgo slodzi.

II. Uzliesmojamība

1. Materiāliem, no kuriem izgatavota rotaļlieta, jāatbilst vismaz vienai no šādām prasībām:

1.1. materiāls nedeg, nonākot tiešā saskarē ar liesmām, dzirkstelēm vai citu iespējamu uguns avotu;

1.2. materiāls neuzliesmo ātri (liesmas nodziest, līdzko pazūd uguns izraisītājs);

1.3. ja materiāls aizdegas, tas deg lēni un liesmas izplatās lēni;

1.4. neatkarīgi no rotaļlietas ķīmiskā sastāva materiāli ir projektēti tā, lai mehāniski palēninātu degšanu.

2. Šīs nodaļas 1. punktā minētie materiāli nedrīkst radīt aizdegšanās risku citiem rotaļlietā izmantotajiem materiāliem.

3. Ja rotaļlietas sastāvā ir ķīmiskās vielas vai maisījumi (īpaši materiāli un aprīkojums, kas paredzēts ķīmijas eksperimentiem, modeļu būvei, veidošanai no plastikas vai keramikas, emaljēšanai, fotografēšanai vai līdzīgām nodarbēm), kas atbilst šo noteikumu 5. pielikuma I nodaļā minētajiem klasifikācijas kritērijiem, to koncentrācijas līmenis nedrīkst kaitēt lietotāja veselībai, tie nedrīkst būt ugunsnedroši, kā arī kļūt ugunsnedroši, zaudējot viegli gaistošas nedegošas sastāvdaļas.

4. Rotaļlietas, izņemot triecienkapseles (pistonus), nedrīkst būt eksplozīvas, tajās nedrīkst būt sprāgstoši elementi un vielas.

5. Rotaļlietās, īpaši ķīmijas spēlēs un ķīmiskās rotaļlietās, nedrīkst izmantot vielas vai maisījumus:

5.1. kas var sprāgt, ja tie ir sajaukti kopā vai ja notiek ķīmiska reakcija, vai ja tos karsē;

5.2. kas var sprāgt, ja tos sajauc ar oksidētājvielām;

5.3. kuros ir gaistošas sastāvdaļas, kas ir ugunsnedrošas gaisā un var veidot ugunsnedrošus vai sprāgstošus tvaikus vai gaisa maisījumus.

III. Ķīmiskās īpašības

1. Rotaļlietas konstruē un ražo tā, lai nerastos risks cilvēka veselībai, nonākot saskarē ar ķīmiskām vielām vai maisījumiem, no kuriem rotaļlietas ir veidotas vai kurus tās satur, ja rotaļlietas izmanto, kā paredzēts šo noteikumu 8. punktā.

2. Rotaļlietas atbilst attiecīgajiem Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem par atsevišķu kategoriju izstrādājumiem vai par atsevišķu vielu un maisījumu lietošanas ierobežojumiem.

3. Rotaļlietām, kas ir vielas vai maisījumi, attiecīgos gadījumos, ciktāl tas attiecas uz noteiktu vielu un maisījumu klasifikāciju, iepakošanu un marķēšanu, jāatbilst normatīvajiem aktiem, kas nosaka ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasificēšanas, marķēšanas un iepakošanas kārtību, un Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulai (EK) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (EK) Nr. 1907/2006 (turpmāk - regula Nr. 1272/2008).

4. Papildus šā pielikuma III nodaļas 2. punktā minētajiem ierobežojumiem rotaļlietu daļās vai mikrostrukturāli atšķirīgajās rotaļlietas daļās neizmanto vielas, kas saskaņā ar regulu Nr. 1272/2008 ir klasificētas kā 1A, 1B vai 2. kategorijas kancerogēnas, mutagēnas vai reproduktīvajai sistēmai toksiskas (CMR) vielas.

5. Atkāpjoties no šīs nodaļas 4. punkta, vielas vai maisījumus, kuri klasificēti kā CMR vielas atbilstoši šo noteikumu 5. pielikuma III nodaļā minētajām kategorijām, var izmantot rotaļlietās, rotaļlietu daļās vai mikrostrukturāli atšķirīgajās rotaļlietas daļās, ja ir ievērots viens vai vairāki no šādiem nosacījumiem:

5.1. šīs vielas un maisījumi ir iekļauti individuālā koncentrācijā, kas vienāda ar attiecīgajām koncentrācijām, kuras noteiktas šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minētajos Eiropas Savienības tiesību aktos par šo vielu saturošo maisījumu klasifikāciju, vai mazāka par tām;

5.2. šīs vielas un maisījumi nekādā to formā nav pieejami bērniem, tostarp nav pieejami ieelpojot, ja rotaļlietu izmanto saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu;

5.3. ir pieņemts Eiropas Komisijas lēmums atļaut attiecīgās vielas vai maisījuma izmantošanu, kas papildina šajos noteikumos minēto vielu un maisījumu sarakstu.

6. Atkāpjoties no šīs nodaļas 4. punkta, vielas vai maisījumus, kuri klasificēti kā CMR vielas atbilstoši šo noteikumu 5. pielikuma IV nodaļā minētajām kategorijām, var izmantot rotaļlietās, rotaļlietu sastāvdaļās vai mikrostrukturāli atšķirīgās rotaļlietas daļās, ja:

6.1. šīs vielas un maisījumi ir iekļauti individuālā koncentrācijā, kas vienāda ar attiecīgajām koncentrācijām, kuras noteiktas šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minētajos Eiropas Savienības tiesību aktos par šo vielu saturošo maisījumu klasifikāciju, vai mazāka par tām;

6.2. šīs vielas un maisījumi nekādā to formā nav pieejami bērniem, tostarp nav pieejami ieelpojot, ja rotaļlietu izmanto saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu;

6.3. ir pieņemts Eiropas Komisijas lēmums atļaut attiecīgās vielas vai maisījuma izmantošanu, kas papildina šajos noteikumos minētos attiecīgās vielas vai maisījuma atļautos izmantošanas veidus.

7. Šīs nodaļas 4., 5. un 6. punkts neattiecas uz:

7.1. niķeli rotaļlietās un rotaļlietu daļās, kas izgatavotas no nerūsējoša tērauda, un niķeli rotaļlietu daļās, kas paredzētas elektriskās strāvas vadīšanai;

7.2. šādām ķīmiskajām vielām, kas izmantotas rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai citās rotaļlietās, kuras paredzētas ievietošanai mutē, ja to saturs attiecīgajos izstrādājumos atbilst norādītajām īpašajām robežvērtībām:

Nr.
p. k.

Viela

CAS numurs

Robežvērtība

1.

Tris(2-hloretil)fosfāts (TCEP) 115-96-8 5 mg/kg (maksimālais saturs)

2.

Tris(2-hlor-1-metiletil)fosfāts (TCPP) 13674-84-5 5 mg/kg (maksimālais saturs)

3.

Tris[2-hlor-1-(hlormetil)etil]fosfāts (TDCP) 13674-87-8 5 mg/kg (maksimālais saturs)

4.

Bisfenols A 80-05-7 0,04 mg/l (migrācijas robeža) saskaņā ar standartos LVS EN 71-10:2006 "Organiskie savienojumi. Paraugu sagatavošana un vielu ekstrahēšana no tiem" un LVS EN 71-11:2006 "Organiskie ķīmiskie savienojumi. Analīžu metodes" noteiktajām metodēm

5.

1,2-benzizotiazol-3(2H)-ons 2634-33-5 5 mg/kg (satura robežvērtība) ūdens bāzes rotaļlietu materiālos saskaņā ar standartos LVS EN 71-10:2006 "Organiskie savienojumi. Paraugu sagatavošana un vielu ekstrahēšana no tiem" un LVS EN 71-11:2006 "Organiskie ķīmiskie savienojumi. Analīžu metodes" noteiktajām metodēm

6.

Formamīds 75-12-7 20 μg/m3 (emisijas robežvērtība) ne vairāk kā 28 dienas pēc tādu rotaļlietās izmantoto putu materiālu emisijas testa sākšanas, kuru sastāvā ir vairāk nekā 200 mg/kg formamīda (satura sliekšņvērtība)

7.

Reakcijas masa, kas satur 5-hlor-2-metil-4-izotiazolīn-3-onu (EK Nr. 247-500-7) un 2-metil-2H-izotiazol-3-onu (EK Nr. 220-239-6) (3:1) 55965-84-9 1 mg/kg (satura robežvērtība) ūdens bāzes rotaļlietu materiālos

8.

5-hlor-2-metil-izotiazolīn-3(2H)-ons 26172-55-4 0,75 mg/kg (satura robežvērtība) ūdens bāzes rotaļlietu materiālos

9.

2-metilizotiazolīn-3(2H)-ons 2682-20-4 0,25 mg/kg (satura robežvērtība) ūdens bāzes rotaļlietu materiālos

10.

Fenols 108-95-2 5 mg/l (migrācijas robežvērtība) polimēru materiālos saskaņā ar standartos LVS EN 71-10:2006 "Organiskie savienojumi. Paraugu sagatavošana un vielu ekstrahēšana no tiem" un LVS EN 71-11:2006 "Organiskie ķīmiskie savienojumi. Analīžu metodes" noteiktajām metodēm.

10 mg/kg (satura robežvērtība) kā konservantam saskaņā ar standartos LVS EN 71-10:2006 "Organiskie savienojumi. Paraugu sagatavošana un vielu ekstrahēšana no tiem" un LVS EN 71-11:2006 "Organiskie ķīmiskie savienojumi. Analīžu metodes" noteiktajām metodēm

11.

Formaldehīds 50-00-0 1,5 mg/l (migrācijas robežvērtība) polimēru rotaļlietu materiālā

0,1 ml/m3 (emisijas robežvērtība) ar sveķiem savienotas koksnes rotaļlietu materiālā

30 mg/kg (satura robežvērtība) tekstila rotaļlietu materiālā

30 mg/kg (satura robežvērtība) ādas rotaļlietu materiālā

30 mg/kg (satura robežvērtība) papīra rotaļlietu materiālā

10 mg/kg (satura robežvērtība) ūdens bāzes rotaļlietu materiālā

7.3. materiāliem, kuri saskaņā ar Eiropas Komisijas lēmumu atbilst noteiktajām īpašajām robežvērtībām ķīmiskajām vielām, kas izmantotas rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai - līdz attiecīgu noteikumu pieņemšanas brīdim, bet ne vēlāk kā līdz 2017. gada 20. jūlijam - uz materiāliem, uz kuriem attiecas un kuri atbilst prasībām, kas noteiktas saskarē ar pārtikas produktiem nonākošiem materiāliem, kā paredzēts Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 27. oktobra Regulā (EK) Nr. 1935/2004 par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, un par Direktīvu 80/590/EEK un 89/109/EEK atcelšanu, un saistītajos īpašajos pasākumos attiecībā uz konkrētiem materiāliem.

8. Neierobežojot šīs nodaļas 4. un 5. punkta piemērošanu, nitrozamīnus un vielas, kas viegli nitrozējas, ir aizliegts izmantot rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai citās rotaļlietās, kuras paredzētas ievietošanai mutē, ja vielu migrācija ir 0,05 mg/kg vai lielāka nitrozamīniem un 1 mg/kg vielām, kas viegli nitrozējas.

9. Kosmētikas rotaļlietas, piemēram, rotaļu kosmētika lellēm, atbilst prasībām, kas attiecībā uz sastāvu un marķēšanu noteiktas normatīvajos aktos par būtiskajām prasībām kosmētikas līdzekļiem un to uzraudzības kārtību.

10. Rotaļlietas nesatur šādas alergēnas smaržvielas:

Nr.
p. k.

Alergēnās smaržvielas nosaukums

CAS numurs

1.

Ālantes saknes (Inula helenium) eļļa 97676-35-2

2.

Alilizotiocianāts 57-06-7

3.

Benzilcianīds 140-29-4

4.

4-terc-butilfenols 98-54-4

5.

Balandas eļļa 8006-99-3

6.

Ciklamenu spirts 4756-19-8

7.

Dietilmaleāts 141-05-9

8.

Dihidrokumarīns 119-84-6

9.

2,4-dihidroksi-3-metilbenzaldehīds 6248-20-0

10.

3,7-dimetil-2-oktēn-1-ols (6,7-dihidrogeraniols) 40607-48-5

11.

4,6-dimetil-8-terc-butilkumarīns 17874-34-9

12.

Dimetilcitrakonāts 617-54-9

13.

7,11-dimetil-4,6,10-dodekatriēn-3-ons 26651-96-7

14.

6,10-dimetil-3,5,9-undekatriēn-2-ons 141-10-6

15.

Difenilamīns 122-39-4

16.

Etilakrilāts 140-88-5

17.

Vīģes lapas, svaigas un preparātos 68916-52-9

18.

Trans-2-heptenāls 18829-55-5

19.

Trans-2-heksenāldietilacetāls 67746-30-9

20.

Trans-2-heksenāldimetilacetāls 18318-83-7

21.

Hidroabietilspirts 13393-93-6

22.

4-etoksifenols 622-62-8

23.

6-izopropil-2-dekahidronaftalinols 34131-99-2

24.

7-metoksikumarīns 531-59-9

25.

4-metoksifenols 150-76-5

26.

4-(p-metoksifenil)-3-butēn-2-ons 943-88-4

27.

1-(p-metoksifenil)-1-pentēn-3-ons 104-27-8

28.

Metil-trans-2-butenoāts 623-43-8

29.

6-metilkumarīns 92-48-8

30.

7-metilkumarīns 2445-83-2

31.

5-metil-2,3-heksāndions 13706-86-0

32.

Kurvjziežu dzimtas augu sakņu eļļa (Saussurea lappa Clarke) 8023-88-9

33.

7-etoksi-4-metilkumarīns 87-05-8

34.

Heksahidrokumarīns 700-82-3

35.

Peru balzams, jēlprodukts (Myroxylonpereirae (Royle) Klotzsch izvilkums) 8007-00-9

36.

2-pentilidīn-cikloheksanons 25677-40-1

37.

3,6,10-trimetil-3,5,9-undekatriēn-2-ons 1117-41-5

38.

Verbēnas eļļa (Lippia citriodora Kunth) 8024-12-2

39.

Ambras muskuss (4-terc-butil-3-metoksi-2,6-dinitrotoluols) 83-66-9

40.

4-fenil-3-butēn-2-ons 122-57-6

41.

Amilkanēļskābes aldehīds 122-40-7

42.

Amilkanēļspirts 101-85-9

43.

Benzilspirts 100-51-6

44.

Benzilsalicilāts 118-58-1

45.

Kanēļspirts 104-54-1

46.

Kanēļskābes aldehīds 104-55-2

47.

Citrāls 5392-40-5

48.

Kumarīns 91-64-5

49.

Eigenols 97-53-0

50.

Geraniols 106-24-1

51.

Hidroksicitronelāls 107-75-5

52.

Hidroksimetilpentilcikloheksēnkarboksaldehīds 31906-04-4

53.

Izoeigenols 97-54-1

54.

Ozola sūnu ekstrakts 90028-68-5

55.

Koka sūnu ekstrakts 90028-67-4

56.

Atranols (2,6-dihidroksi-4-metilbenzaldehīds) 526-37-4

57.

Hloratranols (3-hlor-2,6-dihidroksi-4-metilbenzaldehīds) 57074-21-2

58.

Metilheptīna karbonāts 111-12-6

11. Šīs nodaļas 10. punktā minēto smaržvielu atlikumi ir atļauti, ja tehniski nav iespējams izvairīties no šādiem atlikumiem, ievērojot labu ražošanas praksi, un ja to daudzums nepārsniedz 100 mg/kg.

12. Uz rotaļlietas, tai piestiprinātajā etiķetē, uz iepakojuma vai rotaļlietai pievienotajā instrukcijā jānorāda šādu alergēnu smaržvielu nosaukumi, ja tās ir pievienotas koncentrācijā, kas rotaļlietā vai tās sastāvdaļās pārsniedz 100 mg/kg:

Nr.
p. k.

Alergēnās smaržvielas nosaukums

CAS numurs

1.

Anizilspirts 105-13-5

2.

Benzilbenzoāts 120-51-4

3.

Benzilcinamāts 103-41-3

4.

Citronelols 106-22-9; 1117-61-9; 7540-51-4

5.

Farnezols 4602-84-0

6.

Heksilkanēļskābes aldehīds 101-86-0

7.

Liliāls 80-54-6

8.

d-limonēns 5989-27-5

9.

Linalols 78-70-6

10.

Svītrots Svītrots

11.

3-metil-4-(2,6,6-trimetil-2-cikloheksēn-1-il)-3-butēn-2-ons 127-51-5

12.

Acetilcedrēns 32388-55-9

13.

Amilsalicilāts 2050-08-0

14.

Transanetols 4180-23-8

15.

Benzaldehīds 100-52-7

16.

Kampars 76-22-2; 464-49-3

17.

Karvons 99-49-0; 6485-40-1; 2244-16-8

18.

Beta-kariofilēns (ox.) 87-44-5

19.

Rožu ketons-4 (damaskenons) 23696-85-7

20.

Alfa-damaskons (TMCHB) 43052-87-5; 23726-94-5

21.

Cis-beta-damaskons 23726-92-3

22.

Delta-damaskons 57378-68-4

23.

Dmetilbenzilkarbinilacetāts (DMBCA) 151-05-3

24.

Heksadekanolaktons 109-29-5

25.

Heksametilindanopirāns 1222-05-5

26.

(DL)-limonēns 138-86-3

27.

Linalilacetāts 115-95-7

28.

Mentols 1490-04-6; 89-78-1; 2216-51-5

29.

Metilsalicilāts 119-36-8

30.

3-metil-5-(2,2,3-trimetil-3-ciklopentēn-1-il)pent-4-ēn-2-ols 67801-20-1

31.

Alfa-pinēns 80-56-8

32.

Beta-pinēns 127-91-3

33.

Propilidēnftalīds 17369-59-4

34.

Salicilaldehīds 90-02-8

35.

Alfa-santalols 115-71-9

36.

Beta-santalols 77-42-9

37.

Sklareols 515-03-7

38.

Alfa-terpineols 10482-56-1; 98-55-5

39.

Terpineols (izomēru maisījums) 8000-41-7

40.

Terpinolēns 586-62-9

41.

Tetrametilacetiloktahidronaftalīni 54464-57-2; 54464-59-4; 68155-66-8; 68155-67-9

42.

Trimetilbenzolpropanols (majantols) 103694-68-4

43.

Vanilīns 121-33-5

44.

Cananga odorata un ilangilangu eļļa 83863-30-3; 8006-81-3

45.

Cedrus atlantica mizas eļļa 92201-55-3; 8000-27-9

46.

Cinnamomum cassia lapu eļļa 8007-80-5

47.

Cinnamomum zeylanicum mizas eļļa 84649-98-9

48.

Citrus aurantium amara ziedu eļļa 8016-38-4

49.

Citrus aurantium amara mizas eļļa 72968-50-4

50.

Eļļa, kas izspiesta no Citrus bergamia mizas 89957-91-5

51.

Eļļa, kas izspiesta no Citrus limonum mizas 84929-31-7

52.

Citrusu sinensis (syn.: eļļa, kas izspiesta no Aurantium dulcis) mizas 97766-30-8; 8028-48-6

53.

Cymbopogon citratus/schoenanthus eļļas 89998-14-1; 8007-02-01; 89998-16-3

54.

Eikaliptu (Eucalyptus spp.) lapu eļļa 92502-70-0; 8000-48-4

55.

Eugenia caryophyllus lapu/ziedu eļļa 8000-34-8

56.

Jasminum grandiflorum/officinale 84776-64-7; 90045-94-6; 8022-96-6

57.

Juniperus virginiana 8000-27-9; 85085-41-2

58.

Laurus nobilis augļu eļļa 8007-48-5

59.

Laurus nobilis lapu eļļa 8002-41-3

60.

Laurus nobilis sēklu eļļa 84603-73-6

61.

Lavandula hybrida 91722-69-9

62.

Lavandula officinalis 84776-65-8

63.

Mentha piperita 8006-90-4; 84082-70-2

64.

Mentha spicata 84696-51-5

65.

Narcissus spp. dažādi, tostarp 90064-25-8

66.

Pelargonium graveolens 90082-51-2; 8000-46-2

67.

Pinus mugo 90082-72-7

68.

Pinus pumila 97676-05-6

69.

Pogostemon cablin 8014-09-3; 84238-39-1

70.

Rožu ziedu eļļa (Rosa spp.) dažādi, tostarp 8007-01-0, 93334-48-6, 84696-47-9, 84604-12-6, 90106-38-0, 84604-13-7, 92347-25-6

71.

Santalum albums 84787-70-2; 8006-87-9

72.

Terpentīneļļa 8006-64-2; 9005-90-7; 8052-14-0

13. Smaržvielas, kas minētas šīs nodaļas 10. punkta saraksta 41.-55. punktā un 12. punkta saraksta 1.-11. punktā, ir atļauts izmantot ožas trenēšanas spēlēs, kosmētikas komplektos un degustācijas spēlēs ar nosacījumu, ka:

13.1. minētās smaržvielas ir skaidri norādītas uz iepakojuma, uz kura ir brīdinājuma uzraksts atbilstoši šo noteikumu 4. pielikuma X nodaļai;

13.2. produkti, ko bērns izgatavojis saskaņā ar pamācību, atbilst normatīvajiem aktiem par būtiskajām prasībām kosmētikas līdzekļiem un to uzraudzības kārtību (ja tie ir piemērojami);

13.3. minētās smaržvielas atbilst attiecīgajiem tiesību aktiem pārtikas jomā (ja tie ir piemērojami).

14. Ožas trenēšanas spēles, kosmētikas komplektus un degustācijas spēles aizliegts izmantot bērniem līdz 36 mēnešu vecumam, un tām jāatbilst šo noteikumu 4. pielikuma I nodaļai.

15. Papildus šīs nodaļas 4., 5. un 6. punktā minētajām prasībām tiek noteikts, ka migrācijas robežvērtības atsevišķām ķīmiskām vielām vai to sastāvdaļām, kas izmantotas rotaļlietās, nepārsniedz šādus lielumus:

Nr.
p. k.

Elements

mg/kg sausā, trauslā, pulverveida vai lokanā rotaļlietas materiālā

mg/kg šķidrā vai lipīgā rotaļlietas materiālā

mg/kg rotaļlietas materiāla nokasījumā

1.

Alumīnijs 2250 560 28130

2.

Antimons 45 11,3 560

3.

Arsēns 3,8 0,9 47

4.

Bārijs saskaņā ar Komisijas 2013. gada 17. jūlija Regulu (ES) Nr. 681/2013, ar ko groza II pielikuma III daļu Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvai 2009/48/EK par rotaļlietu drošumu 1500 375 18750

5.

Bors 1200 300 15000

6.

Kadmijs 1,3 0,3 17

7.

Hroms (III) 37,5 9,4 460

8.

Hroms (VI) 0,02 0,005 0,053

9.

Kobalts 10,5 2,6 130

10.

Varš 622,5 156 7700

11.

Svins 2,0 0,5 23

12.

Mangāns 1200 300 15000

13.

Dzīvsudrabs 7,5 1,9 94

14.

Niķelis 75 18,8 930

15.

Selēns 37,5 9,4 460

16.

Stroncijs 4500 1125 56000

17.

Alva 15000 3750 180000

18.

Organiskā alva 0,9 0,2 12

19.

Cinks 3750 938 46000

16. Šīs nodaļas 15. punktā minētās robežvērtības neattiecas uz rotaļlietām vai rotaļlietu sastāvdaļām, kuras atbilstoši šo noteikumu 8. punktam to pieejamības, funkcijas, apjoma vai svara dēļ lietošanas laikā nerada apdraudējumu, kas rodas, tās sūkājot, laizot, norijot vai tām atrodoties ilgstošā kontaktā ar ādu.

IV. Elektriskās īpašības

1. Rotaļlietas nedrīkst darbināt ar līdzstrāvas vai līdzvērtīgas maiņstrāvas elektroenerģiju, kuras nominālais spriegums pārsniedz 24 voltus. Nevienā rotaļlietas daļā spriegums nedrīkst pārsniegt līdzstrāvas vai līdzvērtīgas maiņstrāvas 24 voltus, ja vien nav nodrošināts, ka sprieguma un elektroenerģijas stipruma kombinācija nerada risku vai kaitīgas iedarbības elektrošoku, pat ja rotaļlieta ir bojāta.

2. Rotaļlietas daļām, kas ir savienotas vai var saskarties ar elektriskās strāvas triecienu radošu elektroenenerģijas avotu, kopā ar vadiem vai citiem elektrības vadītājiem, pa kuriem šīm daļām pievada elektrību, jābūt labi izolētām un mehāniski norobežotām, lai novērstu elektrošoka risku.

3. Elektriskām rotaļlietām jābūt konstruētām un ražotām tā, lai nevienas atklātās virsmas maksimālā temperatūra neradītu apdegumus, tai pieskaroties.

4. Paredzamu bojājumu apstākļos rotaļlietām jānodrošina aizsardzība pret elektriska rakstura apdraudējumiem, ko izraisa elektroenerģijas avots.

5. Elektriskām rotaļlietām jānodrošina pienācīga aizsardzība pret uguns apdraudējumiem.

6. Elektriskām rotaļlietām jābūt konstruētām un ražotām tā, lai elektriskais, magnētiskais un elektromagnētiskais lauks un cita veida aprīkojuma radīts starojums tiktu ierobežots līdz rotaļlietas darbībai vajadzīgajai pakāpei, un rotaļlietas darbināšanai jānotiek droši atbilstoši vispāratzītam tehnikas līmenim, ņemot vērā īpašus Eiropas Savienības pasākumus.

7. Rotaļlietām, kurām ir elektriska vadības sistēma, jābūt konstruētām un ražotām tā, lai tās varētu droši darbināt, ja elektroniskajā sistēmā rodas traucējumi un tā nedarbojas sistēmas pašas problēmu dēļ vai ārēja faktora ietekmes dēļ.

8. Rotaļlietām jābūt konstruētām un ražotām tā, lai tās neradītu draudus veselībai vai risku ievainot acis vai ādu, izmantojot lāzerus, gaismas diodes vai citus starojuma veidus.

9. Rotaļlietu elektriskais transformators nav rotaļlietas neatņemama sastāvdaļa.

V. Higiēna

1. Rotaļlietai jābūt konstruētai un ražotai tā, lai tā atbilstu higiēnas un sanitārajām prasībām, tā nedrīkst izraisīt infekcijas, slimības vai saindēšanās risku.

2. Rotaļlietām, kas paredzētas bērniem līdz 36 mēnešu vecumam, jābūt konstruētām un ražotām tā, lai tās varētu tīrīt. Tekstilrotaļlietām jābūt mazgājamām, izņemot gadījumus, ja tās satur mehānismus, kurus var sabojāt to samērcēšana. Rotaļlieta atbilst drošuma prasībām arī pēc tās tīrīšanas, kas veikta saskaņā ar šo punktu un ražotāja pamācību.

VI. Radioaktivitāte

Rotaļlietas atbilst normatīvo aktu prasībām par aizsardzību pret jonizējošo starojumu."

12.08.2022