Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 77

Rīgā 2021. gada 21. jūlijā (prot. Nr. 30, 19. §)
Nozīmīgu kultūras, sporta un darījumu pasākumu starptautiskā mārketinga līdzfinansēšanas saistošie noteikumi
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) atbalsta un piešķir finanšu līdzekļus nozīmīgu kultūras, sporta un darījumu pasākumu starptautiskā mārketinga līdzfinansēšanai (turpmāk – līdzfinansējums). Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt Rīgas atpazīstamību, atbalstot kultūras, sporta vai darījumu pasākumu norisi Rīgā.

2. Lai persona būtu tiesīga saņemt līdzfinansējumu, tai pieteikuma iesniegšanas brīdī jāatbilst šādiem kritērijiem:

2.1. ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas reģistrēts komersants, biedrība vai nodibinājums, vienotā publisko personu un iestāžu sarakstā iekļauta institūcija vai arī uzskaitīto juridisko personu apvienība (turpmāk – Pretendents);

2.2. Pretendentam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parāda, kas pārsniedz 150 euro;

2.3. Pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta likvidācija.

3. Līdzfinansējuma apmērs vienam pasākumam nedrīkst pārsniegt 50 000 euro gada laikā.

4. Līdzfinansējums ir paredzēts:

4.1. atlīdzībai ārvalstu mārketinga aģentūrām par reklāmas un sabiedrisko attiecību aktivitātēm;

4.2. drukāto, tiešsaistes un vides reklāmu publikāciju izmaksām ārvalstīs;

4.3. prezentācijas pasākumu organizēšanas izmaksām ārvalstīs, tajā skaitā telpu nomai, ēdināšanai, tehniskajam nodrošinājumam;

4.4. ārvalstu mediju pārstāvju vizīšu organizēšanas izmaksām, tajā skaitā transporta, izmitināšanas, ēdināšanas izmaksām;

4.5. citām pamatotām atbalstāmā pasākuma ārvalstu mārketinga izmaksām, par ko pieņem lēmumu Aģentūras izveidota līdzfinansējuma piešķiršanas komisija (turpmāk – Komisija).

5. Komisija apstiprina līdzfinansējuma piešķiršanas nolikumu un pieņem lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

6. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja.

7. Līdzfinansējuma piešķiršanas nolikumā tiek noteikta:

7.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

7.2. pieteikuma izskatīšanas kārtība;

7.3. lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

7.4. līguma par līdzfinansējuma piešķiršanu projekts;

7.5. līguma par līdzfinansējuma piešķiršanu noslēgšanas kārtība;

7.6. līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība.

8. Paziņojums par līdzfinansējumu tiek publicēts tīmekļvietnē www.LiveRiga.lv, norādot:

8.1. pieteikumu iesniegšanas vietu;

8.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

8.3. līdzfinansējuma piešķiršanas nolikumu.

9. Informācija par apstiprinātajiem pieteikumiem tiek publicēta tīmekļvietnē www.LiveRiga.lv.

10. Aģentūra, pamatojoties uz Komisijas lēmumu, slēdz līgumu ar līdzfinansējuma saņēmēju.

11. Aģentūra izmaksā līdzfinansējumu līgumā noteiktajā kārtībā un termiņā.

12. Informācija par līdzfinansējuma saņēmēju tiek publicēta tīmekļvietnē www.LiveRiga.lv.

13. Ja līdzfinansējums nav izlietots atbilstoši normatīvo aktu prasībām vai ir pārkāpti līguma noteikumi, Komisija pieņem lēmumu par līdzfinansējuma atgūšanu.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 21. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 77 "Nozīmīgu kultūras, sporta un darījumu pasākumu starptautiskā mārketinga līdzfinansēšanas saistošie noteikumi"
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Nozīmīgu kultūras, sporta un darījumu pasākumu starptautiskā mārketinga līdzfinansēšanas saistošie noteikumi" nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir finanšu līdzekļus nozīmīgu kultūras, sporta un darījumu pasākumu starptautiskā mārketinga līdzfinansēšanai. Maksimālais ikgadējais atbalsts vienam atbalstāmajam pasākumam ir 50 000 euro saimnieciskajā gadā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Savukārt pasākumu organizatori ir ieinteresēti attīstīt kvalitatīvu un starptautiski atpazīstamu kultūras, sporta un darījumu pasākumu nodrošināšanu. Tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar pasākumu organizatoriem savu funkciju īstenošanā, piemēram, no likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktajām pašvaldības autonomajām funkcijām – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu – izriet tādi pārvaldes uzdevumi, kuri saistīti ar investīciju piesaisti pilsētā un pilsētas zīmolvedības pasākumiem. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem, kā var motivēt kultūras, sporta un darījumu pasākumu organizatorus iesaistīties pašvaldības procesos un popularizēt Rīgu starptautiskā mērogā, ir finansiāla atbalsta sniegšana starptautiskā mārketinga aktivitātēm, tādējādi veicinot pasākumu organizatoru kapacitāti.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, tikai pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kā arī ievērojot likuma atrunas principu un likuma prioritātes principu (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums, Tiesu namu aģentūra, Rīga, 2021, 160.–161. lpp).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Finansējums tiek piešķirts no pašvaldības budžeta programmas 01.11.00. "Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistīšanas programma" līdzekļiem. 2021. gadā programmas īstenošanai paredzēti 150 000 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi attīsta uzņēmējdarbības vidi, sekmējot Rīgas pilsētas atpazīstamību un ārvalstu tūristu skaita pieaugumu. Balstoties uz līdz šim veiktajiem pasākumu ekonomiskās ietekmes novērtējumiem, secināms, ka kultūras un darījumu pasākumu apmeklējošo ceļotāju tēriņi Rīgā ir lielāki nekā citu ceļotāju izdevumi uzturēšanās laikā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras uzņēmumiem, biedrībām, nodibinājumiem un publiskām personām, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu nozīmīgu pasākumu starptautiskā mārketinga vajadzībām.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir veiktas konsultācijas ar starptautiska mēroga kultūras un darījumu pasākumu organizatoriem, kā arī izvērtēta līdzšinējā pašvaldības pieredze šāda finansējuma piešķiršanā.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis
30.07.2021