Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 343

Rīgā 2021. gada 1. jūnijā (prot. Nr. 45 32. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 17. aprīļa noteikumos Nr. 275 "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
42.1 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2012. gada 17. aprīļa noteikumos Nr. 275 "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 62. nr.; 2013, 52. nr.; 2014, 236. nr.; 2016, 239. nr.; 2018, 34. nr.; 2019, 176. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.2 punktu šādā redakcijā:

"3.2 Valsts vides dienests blakusproduktu apritē iesaistītajai personai šo noteikumu VII nodaļā noteiktajā kārtībā izsniedz atbilstības apstiprinājumu (turpmāk - apstiprinājums) par to dedzināšanas iekārtu, kurā par kurināmo izmanto:

3.2 1. lauksaimniecības dzīvnieku kūtsmēslus vai putnu kūtsmēslus atbilstoši regulas Nr. 142/2011 III pielikuma V nodaļas B daļas 3., 4. un 5. punktā noteiktajām prasībām;

3.2 2. gaļas-kaulu miltus atbilstoši regulas Nr. 142/2011 III pielikuma V nodaļas B daļas 4. un 5. punktā noteiktajām prasībām."

2. Papildināt noteikumus ar 19.1 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Šo noteikumu 19. punktā minēto prasību nepiemēro, transportējot lolojumdzīvnieku līķus vai to pelnus Latvijas teritorijā, ja blakusproduktu apritē iesaistītā persona nodrošina lolojumdzīvnieku līķu vai to pelnu transportēšanas pavaddokumentu (5. pielikums)."

3. Papildināt V nodaļu ar 28.1 punktu šādā redakcijā:

"28.1 Lai novērstu risku cilvēku un dzīvnieku veselībai, kā arī apkārtējai videi, Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 22. maija Regulas (EK) Nr. 999/2001, ar ko paredz noteikumus dažu transmisīvo sūkļveida encefalopātiju profilaksei, kontrolei un apkarošanai, 6. pantā un III pielikumā minēto dzīvnieku līķiem galvas smadzeņu paraugu laboratoriskai izmeklēšanai transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) priona proteīna noteikšanai ņem:

28.1 1. uzņēmumā, kas ir atzīts atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā atzīst uzņēmumus un iekārtas un reģistrē personas, kuras iesaistītas tādu blakusproduktu un atvasinātu produktu apritē, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam;

28.1 2. dienesta pilnvarots praktizējošs veterinārārsts."

4. Papildināt noteikumus ar VIII nodaļu šādā redakcijā:

"VIII. Noslēguma jautājums

43. Šo noteikumu 28.1 punkts stājas spēkā 2021. gada 1. jūlijā."

5. Papildināt noteikumus ar 5. pielikumu šādā redakcijā:

"5. pielikums
Ministru kabineta
2012. gada 17. aprīļa
noteikumiem Nr. 275

Lolojumdzīvnieku līķu vai to pelnu transportēšanas pavaddokuments
Nr.__________

Datums* _______________________

Nosūtītājs (lolojumdzīvnieka līķa īpašnieks vai turētājs)

Reģistrācijas vai atzīšanas numurs Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības objektu reģistrā

               
 
Reģistrācijas numurs komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā
                     
(nosaukums, adrese)
Fiziskai personai
            -          
(personas kods)
(vārds, uzvārds)
(adrese, tālruņa numurs)

Transportētājs

Reģistrācijas vai atzīšanas numurs Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības objektu reģistrā

               
 
Reģistrācijas numurs komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā
                     
(nosaukums, adrese)

Saņēmējs

Reģistrācijas vai atzīšanas numurs Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības objektu reģistrā

               
 
Reģistrācijas numurs komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā
                     
(nosaukums, adrese)
Fiziskai personai
            -          
(personas kods)
(vārds, uzvārds)
(adrese, tālruņa numurs)

Nosūtītājs nodod transportētājam vai saņēmējam šādu lolojumdzīvnieku līķus vai to pelnus:

Nr. p. k. Kategorija** Identifikācija*** Dzīvnieka suga Dzīvnieka apraksts, identifikācijas numurs Iepakojumu skaits (gab.) un veids vai svars (kg)

Nosūtītājs vai saņēmējs (dzīvnieka līķa īpašnieks vai turētājs) piekrīt fiziskas personas datu (vārda, uzvārda, personas koda, adreses) apstrādei.

Datums, kurā materiāls nosūtīts****
    .     .         .
Nosūtītājs Transportētājs Saņēmējs
        
 (vārds, uzvārds)  (vārds, uzvārds)  (vārds, uzvārds)
        
 (paraksts)*  (paraksts)*  (paraksts)*

Piezīmes.

1. * Rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

2. ** Aizpilda saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 21. oktobra Regulas (EK) Nr. 1069/2009, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1774/2002, 8., 9. un 10. pantā noteiktajām prasībām.

3. *** Aizpilda saskaņā ar Eiropas Komisijas 2011. gada 25. februāra Regulas (ES) Nr. 142/2011, ar kuru īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1069/2009, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un īsteno Padomes Direktīvu 97/78/EK attiecībā uz dažiem paraugiem un precēm, kam uz robežas neveic veterinārās pārbaudes atbilstīgi minētajai direktīvai, VIII pielikuma II nodaļas prasībām.

4. **** Aizpilda nosūtītājs vai transportētājs.

5. Pavaddokumentu aizpilda un tā numuru reģistrē nosūtītājs vai transportētājs.

6. Ja pavaddokumentu sagatavo papīra formā, to noformē trijos eksemplāros. Pavaddokumenta pirmais eksemplārs paliek saņēmējam, otrais eksemplārs - nosūtītājam un trešais eksemplārs - transportētājam.

7. Blakusproduktu apritē iesaistītās fiziskās personas datus (vārdu, uzvārdu, personas kodu, adresi) apstrādā, lai identificētu blakusproduktu apritē iesaistīto fizisko personu un sazinātos ar to. Fiziskās personas datus glabā divus gadus."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs,
ekonomikas ministra
pienākumu izpildītājs K. Gerhards

05.06.2021