Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Siguldas novada domes 2021. gada 12. augusta saistošos noteikumus Nr. 5 "Par Siguldas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu".
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1

Siguldā 2021. gada 18. janvārī
Par Siguldas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu
Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
lēmumu (prot. Nr. 1, 1. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
45. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Siguldas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu.

2. Siguldas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu publicēšanas vieta ir oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis".

3. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 16. marta saistošos noteikumus Nr. 7 "Par Siguldas novada domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 18. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Par Siguldas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 45. panta piektā, sestā un septītā daļa noteic: "Republikas pilsētas domes saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Novada domes saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai vietējā laikrakstā, vai bezmaksas izdevumā. Novada dome pieņem saistošos noteikumus, kuros nosaka saistošo noteikumu publicēšanas vietu. Saistošos noteikumus, kuros noteikta saistošo noteikumu publicēšanas vieta, publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Novada dome saistošo noteikumu publicēšanas vietu maina ne biežāk kā reizi gadā.

Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas šā panta piektajā daļā noteiktajā kārtībā, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pašvaldības saistošos noteikumus pēc to stāšanās spēkā publicē pašvaldības mājaslapā internetā. Novada domes saistošo noteikumu pieejamību nodrošina arī novada domes ēkā un pagasta vai pilsētas pārvaldēs.".

Valsts no 2021. gada 1. janvāra uzņēmusies saistības segt būtiskākos oficiālā izdevēja sniegtos pakalpojumus, atceļot samaksu par oficiālajiem paziņojumiem (tai skaitā saistošo noteikumu publicēšanu).

Lai pašvaldību saistošie noteikumi būtu pieejami vienuviet Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma (turpmāk – OPTIL) 13. pants jaunajā redakcijā noteic, ka oficiālajā izdevumā vestnesis.lv bez maksas publicē ārējos normatīvos aktus, kā arī pašvaldību saistošos noteikumus.

Līdz šim obligāts pienākums vietnē vestnesis.lv par samaksu publicēt pašvaldības pieņemtos saistošos noteikumus bija tikai lielajām pašvaldībām, savukārt no 2021. gada 1. janvāra vienu gadu arī visām pārējām pašvaldībām tiek piedāvāta šāda iespēja brīvprātīgas izvēles un bezmaksas kārtībā.

Vairums pašvaldību saistošos noteikumus un paskaidrojuma rakstus līdz šim publicēja pašvaldību izdevumos un savās tīmekļvietnēs. Tagad ir nodrošināta iespēja tos publicēt oficiālajā izdevumā bez maksas.   

No 2022. gada 1. janvāra OPTIL jaunais regulējums un jaunais "Pašvaldību likums" (šobrīd vēl nav spēkā) paredz, ka tīmekļvietnē vestnesis.lv tiks izsludināti visu pašvaldību saistošie noteikumi, tos sistematizējot un atvieglojot dokumentu meklēšanu iedzīvotājiem. Tātad no 2022. gada 1. janvāra oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tiks publicēti visi pašvaldību saistošie noteikumi un tie vienkopus un sistematizētā veidā būs pieejami arī vietnē likumi.lv.

Tā kā novada dome saistošo noteikumu publicēšanas vietu var mainīt ne biežāk kā reizi gadā un tai par šo faktu ir jāpieņem saistošie noteikumi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir aicinājusi novada domes jau 2021. gadā par savu saistošo noteikumu oficiālo publicēšanas vietu noteikt oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis" un par šo lēmumu informēt iedzīvotājus.

Turpmāk, atbilstoši sagatavotajam saistošo noteikumu projektam, no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas Siguldas novada pašvaldības domes izdotos saistošos noteikumus publicēs oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem tiek mainīta līdzšinējā Siguldas novada pašvaldības saistošo noteikumu publicēšanas vieta, kas ir laikraksts "Rīgas Apriņķa Avīze", par jauno saistošo noteikumu publicēšanās vietu nosakot oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis".
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai ir pozitīva ietekme uz pašvaldības budžetu, jo no 2021. gada 1. janvāra saistošo noteikumu publicēšana oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" pašvaldībām ir bez maksas.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošo noteikumu projektam nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošos noteikumus publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī tie tiek publicēti pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un izlikti redzamā vietā pašvaldības domes ēkā un pagastu pārvaldēs.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu projekts publicēts Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv.
Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
29.01.2021