Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.13

Daugavpilī 2019.gada 13.jūnijā (prot. Nr.22, 5.§)

2019.gada 25.jūlijā (precizēts)
Kārtība, kādā Daugavpils pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils pilsētas domes
2019.gada 13.jūnija lēmumu Nr.356

PRECIZĒTĀ REDAKCIJA –
2019.gada 25.jūlijā, lēmums Nr.463

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Daugavpils pilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējam (turpmāk – līdzfinansējums) un līdzfinansējuma apmēru par vienu bērnu.

2. Līdzfinansējums ir paredzēts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam, kurš ir reģistrēts normatīvajos aktos par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanu noteiktajā kārtībā par pilna laika (ne mazāk kā astoņas stundas dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās bērna dzīvesvietā vai citā piemērotā vietā ārpus dzīvesvietas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja bērna uzraudzības pakalpojuma sniedzējam ar bērna likumisko pārstāvi ir noslēgts līgums par bērna uzraudzības pakalpojuma sniegšanu.

3. Līdzfinansējums paredzēts par vienu bērnu no pusotra gada vecuma līdz brīdim, kad bērnam pašvaldības noteiktajā kārtībā tiek piedāvāta vieta pirmsskolas izglītības iestādē.

4. Pašvaldības līdzfinansējums nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

5. Pašvaldības līdzfinansējumu var saņemt arī bērns, kam ir piešķirta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet kurš, pamatojoties uz pedagoģiski – medicīniskās komisijas atzinumu, nevar apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi psiholoģiskās sagatavotības vai veselības stāvokļa dēļ. Šajā gadījumā pašvaldība nodrošina pašvaldības līdzfinansējumu bērna uzraudzības pakalpojumam līdz obligātās izglītības uzsākšanai.

II. PAŠVALDĪBAS LĪDZFINANSĒJUMA APMĒRS

6. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs ir EUR 140 (viens simts četrdesmit euro) mēnesī.

7. Līdzfinansējums netiek piešķirts par dienām, kad bērns nesaņem bērnu uzraudzības pakalpojumu. Šajā gadījumā līdzfinansējums tiek aprēķināts proporcionāli darba dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu.

III. PAŠVALDĪBAS LĪDZFINANSĒJUMA PIEŠĶIRŠANAS, IZMAKSAS UN PĀRTRAUKŠANAS KĀRTĪBA

8. Lai pretendētu uz pašvaldības līdzfinansējumu, bērna likumiskais pārstāvis vēršas ar iesniegumu Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē (turpmāk – Izglītības pārvalde). Iesniegumam jāpievieno līguma, kas noslēgts starp bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi par bērna uzraudzības pakalpojumiem, kopija.

9. Izglītības pārvalde pārbauda iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu, ja ir izpildīti visi šie nosacījumi:

9.1. bērns sasniedzis pusotra gada vecumu;

9.2. uz iesnieguma iesniegšanas brīdi vismaz vienam no vecākiem deklarētā dzīvesvieta pašvaldības administratīvajā teritorijā ir ne mazāk kā sešus mēnešus, kā arī bērna un vismaz viena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem dzīvesvietas adrese ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā visā līdzfinansējuma saņemšanas periodā;

9.3. bērna likumiskais pārstāvis ir noslēdzis rakstveida līgumu ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju atbilstoši Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām;

9.4. izvēlētais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs nav bērna likumiskais pārstāvis;

9.5. bērns ir reģistrēts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu reģistra rindā ne mazāk kā sešus mēnešus, un pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā (turpmāk – VIIS) norādītā vēlamā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēšanas sākuma datuma bērnam nav nodrošināts pašvaldības finansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums;

9.6. bērns nav un arī iepriekš nav bijis reģistrēts VIIS kā pašvaldības izglītības iestādes izglītojamais, kas apgūst pirmsskolas izglītības programmu.

10. Par pieņemto lēmumu Izglītības pārvalde informē bērna likumisko pārstāvi.

11. Pašvaldības līdzfinansējums tiek nodrošināts, noslēdzot līgumu starp pašvaldību, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi. Pašvaldības vārdā līgumu slēdz Izglītības pārvalde.

12. Bērna likumiskais pārstāvis nekavējoties informē Izglītības pārvaldi, ja tiek mainīts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs vai bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšana tiek pārtraukta.

13. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs katru mēnesi līdz 5.datumam iesniedz līdzfinansējuma pieprasījumu par iepriekšējā mēnesī sniegtā pakalpojuma dienu skaitu, kas saskaņots ar bērna likumisko pārstāvi.

14. Izglītības pārvalde piecu darba dienu laikā pēc tam, kad saņemts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja līdzfinansējuma pieprasījums par iepriekšējā mēnesī sniegto bērnu uzraudzības pakalpojumu, izvērtē līdzfinansējuma pieprasījumu un nodrošina līdzfinansējuma izmaksu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam, pārskaitot to viņa kontā kredītiestādē, vai pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

15. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja pienākums ir 30 dienu laikā atmaksāt pašvaldības līdzfinansējuma summas pārmaksu, ja tā izveidojusies bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz pašvaldības līdzfinansējumu.

16. Līdzfinansējuma izmaksa tiek pārtraukta:

16.1. pēc 30 dienām no brīža, kad bērna likumiskajam pārstāvim rakstiski tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kuras rindā bērns ir reģistrēts (neatkarīgi no tā, vai bērns ir reģistrēts uzņemšanai vienā vai vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs). Ja bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldības līdzfinansējumu attiecīgajā mēnesī aprēķina proporcionāli darba dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis uzraudzības pakalpojumus. Līdzfinansējumu nepārtrauc, ja bērnam piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet, pamatojoties uz pedagoģiski – medicīniskās komisijas atzinumu, bērns nevar apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi psiholoģiskās sagatavotības vai veselības stāvokļa dēļ.

16.2. nākamajā darba dienā, ja:

16.2.1. bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, privātā pirmsskolas izglītības iestādē vai citas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

16.2.2. bērnam mainījusies deklarētās dzīvesvietas adrese, un tā ir ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas, vai neviena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem deklarētās dzīvesvietas adrese vairs nav pašvaldības administratīvajā teritorijā;

16.2.3. saņemts bērna likumiskā pārstāvja iesniegums par līguma ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju pārtraukšanu;

16.2.4. ir pārtraukts līgums starp bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju, Izglītības pārvaldi un bērna likumisko pārstāvi;

16.2.5. tiek konstatēts, ka Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā ir informācija, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja darbība ir apturēta vai pārtraukta.

17. Izglītības pārvaldes vadītāja pieņemtos lēmumus vai faktisko rīcību var apstrīdēt Daugavpils pilsētas domē.

IV. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS

18. Noteikumi stājas spēkā 2019.gada 1.septembrī.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Elksniņš
Daugavpils pilsētas domes 2019.gada 13.jūnija saistošo noteikumu Nr.13 "Kārtība, kādā Daugavpils pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 4.punktā ir noteikta pašvaldības funkcija gādāt par iedzīvotāju izglītību.

Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību.

Šobrīd pašvaldībā ir bērni no pusotra gada vecuma, kuriem nav nodrošināta vieta pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā. Vecākiem ir interese par iespēju saņemt līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam.

Noteikumi ir nepieciešami, lai noteiktu kārtību, kādā Daugavpils pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējam.

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem tiks noteikta vienota kārtība, kādā bērna likumiskais pārstāvis varēs vērsties pašvaldībā līdzfinansējuma saņemšanai, ja bērnam no pusotra gada vecumam, kurš pašvaldības noteiktajā kārtībā ir reģistrēts uzņemšanai Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu reģistra rindā un pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā norādītā vēlamā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēšanas sākuma datuma nav nodrošināts pašvaldības finansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNo pašvaldības budžeta nepieciešams:

140 (EUR) x 50 (bērnu sk.) x 12 (mēn.)=84000 (EUR/gadā)

140 (EUR) x 50 (bērnu sk.) x 4 (mēn.)=28000 (EUR/2019.gadā).

Saistošo noteikumu izpildei jaunas institūcijas netiks veidotas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNoteikumu izpildi nodrošinās Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas notika ar Daugavpils pilsētas domes, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes speciālistiem.
Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Elksniņš
01.09.2019