Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.63

Rīgā 2018.gada 21.novembrī (prot. Nr.39 90.§)

Grozījumi Rīgas domes 2018.gada 24.janvāra saistošajos noteikumos Nr.23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 3.panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018.gada 24.janvāra saistošajos noteikumos Nr.23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (Latvijas Vēstnesis, 2018, Nr.36) šādus grozījumus:

1. Svītrot 5.2.apakšpunktā vārdus "personu ar invaliditāti".

2. Svītrot 6.punktā vārdus "reizi gadā".

3. Papildināt 7.3.apakšpunktu aiz vārdiem "neattiecas uz Personām, kuras mācās pamatskolā" ar vārdiem "un pirmsskolas izglītības iestādē".

4. Svītrot 8.punktu.

5. Izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

"9. Samaksa par saistošo noteikumu 4.1.apakšpunktā minēto transporta pakalpojumu tiek piešķirta no mēneša, kad saņemts Personas iesniegums, uz laiku līdz komisijas atzinuma derīguma termiņa beigām."

6. Svītrot 10.punktu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2018.gada 21.novembra saistošajiem noteikumiem Nr.63 "Grozījumi Rīgas domes 2018.gada 24.janvāra saistošajos noteikumos Nr.23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Personas ar funkcionāliem traucējumiem ir viena no sociāli vismazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, jo viņu līdzdalība dažādos sabiedrības procesos ir ierobežota. Lielā mērā to ietekmē vides nepieejamība, kā arī šo personu grūtības patstāvīgi pārvietoties ar sabiedrisko transportu.

Rīgas domes 2018.gada 24.janvāra saistošo noteikumu Nr.23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.23) mērķis ir uzlabot minēto personu dzīves kvalitāti, kā arī veicināt šo personu aktīvu iekļaušanos sabiedrībā.

Saistošie noteikumi Nr.23 nosaka samaksas par transporta pakalpojumiem (turpmāk -Pakalpojums) pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību.

Samaksu par Pakalpojumu ir tiesības saņemt personai, kura deklarējusi pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas sniegtos pakalpojumus un neatrodas ieslodzījumā (turpmāk - Persona).

Samaksu par Pakalpojumu piešķir un izmaksā Rīgas Sociālais dienests (turpmāk - RSD), neizvērtējot Personas ienākumus un materiālo stāvokli.

Personai tiek piešķirta:

- samaksa par Pakalpojumu speciālā autotransporta (mikroautobusa), taksometra izmantošanai vai degvielas iegādei - 284,57 euro gadā, ja Personai izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un valsts sociālā pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, saņemšanai (turpmāk - VDEĀVK atzinums);

- samaksa par Pakalpojumu hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze - 71,14 euro mēnesī;

- vienreizēja samaksa par Pakalpojumu Personām, kuras pamatotu iemeslu dēļ nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, bet kurām nav izsniegts VDEĀVK atzinums, Personas nokļūšanai uz institūciju un no institūcijas, kura sniedz veselības aprūpes, rehabilitācijas, īslaicīgas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu, kā arī Personas nokļūšanai uz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju, lai Persona varētu sākt saņemt šo sociālo pakalpojumu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Piemērojot saistošos noteikumus Nr.23, radusies nepieciešamība precizēt un vienkāršot Pakalpojumu samaksas kārtību.

RSD kopš 2008.gada veic ikgadēju Personu aptauju. Personas aptaujās vairākkārtīgi ir norādījušas, ka ir apgrūtinoši katru gadu doties uz RSD, lai nokārtotu nepieciešamos dokumentus Pakalpojuma saņemšanai.

Savukārt RSD no 04.04.2018. līdz 14.05.2018. veica RSD darbinieku noslodzes izvērtējumu un konstatēja, ka ikgadēja Personu iesniegumu (Pakalpojuma saņemšanai) apstrāde rada lielu darba apjomu. Tika secināts, ka samaksas par Pakalpojumiem piešķiršanas kārtību var vienkāršot, padarot to arī "draudzīgāku" Personām.

Projektā tiek paredzēts, ka samaksa par Pakalpojumiem tiks piešķirta uz periodu līdz VDEĀVK atzinuma termiņa beigām, un Personām nebūs jādodas uz RSD katru gadu.

Tā kā RSD, pieņemot lēmumu par papildu samaksas piešķiršanu valdes loceklim, ir grūtības noteikt, vai persona ir tieši Personu ar invaliditāti nevalstiskās organizācijas valdes loceklis, Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes 12.04.2018. sēdē nolemts, ka ir atbalstāma Personas aktivitāte, veicot darbu jebkuras nevalstiskās organizācijas valdē.

Sociāli aktīvākajām Personām (strādā vai mācās, vai izmanto rehabilitācijas pakalpojumus) tiek piešķirta papildu samaksa Pakalpojumiem. Personām vairs netiks prasīts iesniegt dokumentus (izziņas par pirmsskolas izglītību) reizi 6 mēnešos, jo šo informāciju RSD var pārbaudīt pieejamajās datubāzēs.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošie noteikumi tiks īstenoti piešķirto Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu ietvaros.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi vienkāršos samaksas par Pakalpojumu piešķiršanu un administrēšanu.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar RSD, kā arī ņemot vērā Personu (rīdzinieku ar invaliditāti) ierosinājumus.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

07.12.2018