Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija noteikumus Nr. 82 "Patērētāju biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts".
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 89

Rīgā 2018. gada 29. maijā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 26 4. p.)
Patērētāju biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts
I. Vispārīgie jautājumi

1. Normatīvie noteikumi "Patērētāju biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts" (tālāk tekstā – noteikumi) nosaka Latvijas Republikas teritorijā patērētāju plaši izmantoto ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu (tālāk tekstā – biežāk izmantotie pakalpojumi) standartizēto terminu sarakstu un terminu definīcijas (tālāk tekstā – standartizēto terminu saraksts) (pielikums).

2. Noteikumi izdoti, ņemot vērā Eiropas Komisijas Deleģēto regulu (ES) 2018/32, ar ko Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2014/92/ES papildina saistībā ar regulatīvajiem tehniskajiem standartiem Savienības standartizētajai terminoloģijai attiecībā uz raksturīgākajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar maksājumu kontu.

3. Šie noteikumi ir saistoši kredītiestādēm, krājaizdevu sabiedrībām, maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, kā arī dalībvalstī licencētu kredītiestāžu, maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu filiālēm Latvijā, kas piedāvā patērētājiem maksājumu kontu un ar maksājumu kontu saistītus pakalpojumus (tālāk tekstā – maksājumu pakalpojumu sniedzēji). Šie noteikumi nav saistoši elektroniskās naudas iestādēm, kas piedāvā vienīgi elektroniskās naudas kontus. Šie noteikumi piemērojami attiecībā uz pakalpojumiem, kas tiek sniegti patērētājam.

II. Standartizēto terminu saraksts

4. Standartizēto terminu definīcijas ir ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu terminu skaidrojums vienkāršotā formā un tam ir informatīvs raksturs. Standartizēto terminu definīcijas neaizstāj normatīvajos aktos noteiktās maksājumu pakalpojumu definīcijas.

5. Maksājumu pakalpojumu sniedzējam, izstrādājot savu standartizēto terminu sarakstu, ir tiesības to papildināt ar papildu terminiem un skaidrojumiem par pakalpojumiem, ko attiecīgais maksājumu pakalpojumu sniedzējs piedāvā patērētājam saistībā ar maksājumu kontu.

III. Noslēguma jautājums

6. Maksājumu pakalpojumu sniedzējs biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu sarakstu izstrādā un dara pieejamu patērētājam no 2018. gada 1. decembra.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs P. Putniņš
Pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
2018. gada 29. maija noteikumiem Nr. 89
Latvijas Republikā biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts un to definīcijas
Konta uzturēšanaKonta nodrošinātājs sniedz klientam iespēju izmantot kontu.
Debetkartes nodrošināšanaKonta nodrošinātājs nodrošina maksājumu karti, kas piesaistīta klienta kontam. Katra ar karti veiktā darījuma summa tiek tieši un pilnā apjomā ņemta no klienta konta.
Kredītkartes nodrošināšanaKonta nodrošinātājs nodrošina maksājumu karti, kas piesaistīta klienta kontam. Nolīgtā laikposmā ar karti veikto darījumu kopsumma nolīgtā datumā tiek pilnā apjomā vai daļēji ņemta no klienta konta. Konta nodrošinātāja un klienta kredītlīgumā nosaka, vai par naudas aizņemšanos klientam tiks piemērota procentu likme.
Pārsnieguma kredīts (Overdrafts)Konta nodrošinātājs un klients laikus vienojas, ka klients var aizņemties naudu gadījumos, kad viņa kontā nav naudas līdzekļu. Līgumā noteikta maksimālā summa, ko var aizņemties, un tas, vai klientam par to tiks piemērota maksa un procentu likme.
PārskaitījumsKonta nodrošinātājs pēc klienta pieprasījuma pārskaita naudu no klienta konta uz citu kontu.
Regulārais maksājumsKonta nodrošinātājs pēc klienta pieprasījuma veic regulārus noteiktas naudas summas pārskaitījumus no klienta konta uz citu kontu.
Skaidras naudas izņemšanaKlients izņem skaidru naudu no klienta konta.
06.06.2018