Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 276

Rīgā 2018. gada 15. maijā (prot. Nr. 24 6. §)
Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam sniedzama informācija par fiziskās personas kontu apgrozījumu un atlikumu
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
22.3 panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs likuma "Par nodokļiem un nodevām" izpratnē (turpmāk – subjekts) iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par klientiem – fiziskajām personām, kas ir Latvijas Republikas rezidenti, – kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu (tajā skaitā slēgto pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu) iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa viena subjekta ietvaros ir 15 000 euro vai vairāk.

2. Subjekts informāciju Valsts ieņēmumu dienestam iesniedz elektroniski, ievērojot Extensible Markup Language (turpmāk – XML) shēmas struktūru. Subjekts informāciju Valsts ieņēmumu dienestam var iesniegt vienā vai vairākos ziņojumos. 

3. Valsts ieņēmumu dienests XML shēmas struktūru publicē Valsts reģionālās attīstības aģentūras (turpmāk – aģentūra) pārziņā esošajā Valsts informācijas sistēmu savietotāja (turpmāk – savietotājs) XML shēmu katalogā (turpmāk – katalogs).

4. Valsts ieņēmumu dienests Valsts informācijas sistēmu savietotāja datu izplatīšanas tīkla (turpmāk – datu izplatīšanas tīkls) Valsts ieņēmumu dienesta kanāla nosaukumu un versiju publicē Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

5. Ja Valsts ieņēmumu dienests veic izmaiņas šo noteikumu 3. punktā minētajā XML shēmas struktūrā, tad ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms izmaiņu stāšanās spēkā Valsts ieņēmumu dienests publicē katalogā jauno XML shēmas struktūru.

6. Subjekts patstāvīgi pieslēdzas datu izplatīšanas tīklam un izmanto to, lai Valsts ieņēmumu dienestam sniegtu informāciju saskaņā ar savietotāja infrastruktūras pakalpojumu lietošanas kārtību.

7. Subjekts, izmantojot savietotāja tīmekļvietnē publicētās pieprasījuma veidlapas, pieprasa aģentūrai datu izplatīšanas tīkla vides lietotāja tiesības (turpmāk – lietotāja tiesības). Aģentūra 10 darbdienu laikā izskata pieprasījumu un paziņo par lietotāja tiesību piešķiršanu, nosūtot attiecīgu paziņojumu uz elektroniskā pasta adresi, kuru subjekts iepriekš paziņojis aģentūrai papīra vai elektroniska dokumenta veidā. Pēc paziņojuma saņemšanas par lietotāja tiesību piešķiršanu subjekts rakstiski vai elektroniski, parakstot ar drošu elektronisko parakstu, paziņo Valsts ieņēmumu dienestam elektroniskā pasta adresi, uz kuru ir nosūtāms Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums, ka pieprasījums par pieslēgšanos datu izplatīšanas tīkla Valsts ieņēmumu dienesta kanāla versijai ir apstiprināts.

8. Pēc lietotāja tiesību saņemšanas subjekts pieprasa pieslēgšanos datu izplatīšanas tīkla Valsts ieņēmumu dienesta kanāla versijai, un par to Valsts ieņēmumu dienests saņem attiecīgu uzdevumu savietotāja tīmekļvietnē.

9. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 8. punktā minētā uzdevuma saņemšanas apstiprina pieslēgšanās pieprasījumu savietotāja tīmekļvietnē.

10. Aģentūra par datu izplatīšanas tīkla plānotajiem pārtraukumiem informē atbilstoši normatīvajam aktam, kas nosaka kārtību, kādā nodrošina informācijas apriti, izmantojot valsts informācijas sistēmu savietotāju. Ja datu izplatīšanas tīkla darbība tiek pārtraukta laikposmā, kas saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 22.3 panta pirmo daļu paredzēts informācijas sniegšanai, un tāpēc subjekts nevar iesniegt informāciju noteiktajā termiņā, subjekts informāciju iesniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc datu izplatīšanas tīkla darbības atjaunošanas.

11. Valsts ieņēmumu dienests un subjekts nodrošina savu ievietoto un saņemto datu dzēšanu piecu darbdienu laikā pēc datu ievietošanas vai saņemšanas dienas.

12. Ja subjekts konstatē, ka saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību iepriekš iesniegtā informācija ir kļūdaina, subjekts iesniedz informāciju atkārtoti pilnā apjomā.

13. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc tam, kad saņemta saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību sniedzamā informācija, par to elektroniski informē subjektu.

14. Subjekts saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību sniedz Valsts ieņēmumu dienestam arī pirmreizējo informāciju par klientiem – fiziskām personām – Latvijas Republikas rezidentiem –, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu kopējā atlikuma summa 2018. gada 1. janvārī dienas sākumā ir 15 000 euro vai vairāk.

15. Noteikumi stājas spēkā 2018. gada 18. maijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
18.05.2018