Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.6

Liepājā 2018.gada 15.martā (prot. Nr.3, 12.§)

Grozījumi Liepājas pilsētas domes 2017.gada 19.janvāra saistošajos noteikumos Nr.1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5.panta trešo un ceturto daļu

Izdarīt Liepājas pilsētas domes 2017.gada 19.janvāra saistošajos noteikumos Nr.1 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA ATVIEGLOJUMU PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBU LIEPĀJAS PILSĒTĀ" (Latvijas Vēstnesis, 2017, Nr.40, Nr.255) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 25.punktu šādā redakcijā:

"25. 2018.gadā atvieglojumi ir piemērojami nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, ja Liepājas pilsētas pašvaldības 2017.gada 12.oktobra saistošo noteikumu Nr.17 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA PIEMĒROŠANU LIEPĀJAS PILSĒTAS ADMINISTRATĪVAJĀ TERITORIJĀ" 5.1.apakšpunktā minētajā objektā:

25.1. tiek deklarēta dzīvesvieta vismaz vienai personai:

25.1.1. līdz 2018.gada 1.jūnijam - 70% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kurai ir piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja vien deklarēšanās nav bijusi par pamatu taksācijas periodā piemērot samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi citam Liepājas administratīvajā teritorijā esošam nekustamā īpašuma nodokļa objektam;

25.1.2. līdz 2018.gada 1.septembrim - 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kurai ir piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja vien deklarēšanās nav bijusi par pamatu taksācijas periodā piemērot samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi citam Liepājas administratīvajā teritorijā esošam nekustamā īpašuma nodokļa objektam;

25.2. tiek veikta dzīvojamās ēkas nojaukšana vai konservācija saskaņā ar spēkā esošu Liepājas pilsētas pašvaldības iestādē "LIEPĀJAS PILSĒTAS BŪVVALDE" izsniegtu būvniecības ieceres dokumentāciju - 70% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kurai ir piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības".

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 26.punktu šādā redakcijā:

"26. Noteikumu 25.punktā minēto nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, pamatojoties uz nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja iesniegumu, kuru iesniedz līdz 2018.gada 31.decembrim, piešķir Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācija".

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 

Saistošo noteikumu "Grozījumi Liepājas pilsētas domes 2017.gada 19.janvāra saistošajos noteikumos Nr.1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2017.gada 19.janvāra saistošajos noteikumos Nr.1 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA ATVIEGLOJUMU PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBU LIEPĀJAS PILSĒTĀ" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr.1) tiek paredzēts 2018.gadā noteikt pārejas posmu, lai iedzīvotāji sakārtotu dzīvesvietas deklarāciju un saņemtu atvieglojumus no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kurai ir piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.
2. Īss projekta satura izklāsts Liepājas pilsētas pašvaldība 2017.gada 12.oktobrī pieņēma saistošos noteikumus Nr.17 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA PIEMĒROŠANU LIEPĀJAS PILSĒTAS ADMINISTRATĪVAJĀ TERITORIJĀ" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr.17), kuros noteica, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmes - 0,2% līdz 0,6% apmērā no kadastrālās vērtības piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk - objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, fizisko un juridisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1.janvārī pulksten 0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1.janvārī pulksten 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

Ņemot vērā iedzīvotāju iesniegumu skaitu, kuros tiek norādīts, ka dažādu apsvērumu dēļ iedzīvotāji nav varējuši veikt savas dzīvesvietas deklarāciju sakārtošanu, iedzīvotāju nepietiekamo izpratni uz tik būtisku nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma pieaugumu, kā arī iedzīvotāju ieskatā nepietiekamo informācijas daudzumu par izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa likmes noteikšanai no 2018.gada, kuras tika ieviestas ar Saistošajiem noteikumiem Nr.17, ir izstrādāti grozījumi Saistošajos noteikumos Nr.1.

Grozījumi paredz noteikt 2018.gadā iedzīvotājiem pārejas periodu savas dzīvesvietas deklarācijas sakārtošanai. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums tiks noteikts 70% un 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kurai ir piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības. Atvieglojuma apmērs būs atkarīgs no perioda, kurā iedzīvotājs būs izpildījis dzīvesvietas deklarācijas sakārtošanu, tādējādi izpildot Saistošo noteikumu Nr.17 izvirzītās dzīvesvietas deklarēšanas prasības.

Grozījumi paredz 2018.gadā piešķirt atvieglojumus 70% apmērā par dzīvojamajām ēkām, ja tiek veikta dzīvojamās ēkas nojaukšana vai konservācija saskaņā ar spēkā esošu Liepājas pilsētas būvvaldes izsniegtu būvniecības ieceres dokumentāciju.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ietekme uz pašvaldības budžetu tiks radīta, būs pašvaldības ieņēmumu samazinājums. To prognozēt nav iespējams, jo tas būs atkarīgs no iesniegto iesniegumu skaita un perioda, kad iedzīvotājs būs izpildījis dzīvesvietas deklarēšanas sakārtošanu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts neietekmē uzņēmējdarbību Liepājas pilsētas pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un apstiprināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, pēc tam tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības mājaslapā www.liepaja.lv.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

24.03.2018