Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 10

Rīgā 2018. gada 20. martā

Par instrukcijas apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

apstiprināt instrukciju "Vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana ārvalstīs".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R. Eglājs

 

APSTIPRINĀTA
ar Centrālās vēlēšanu komisijas
2018. gada 20. marta lēmumu Nr. 10

Instrukcija
Vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana ārvalstīs

1. Vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs pēc Ārlietu ministrijas priekšlikuma Centrālā vēlēšanu komisija izveido Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās (turpmāk - pārstāvniecības):

1.1. saskaņojot ar Ārlietu ministriju, Centrālā vēlēšanu komisija var izveidot vēlēšanu iecirkņus arī citās šim nolūkam piemērotās telpās.

2. Priekšlikumus par to, kurās pārstāvniecībās izveidojami vēlēšanu iecirkņi, kuros varēs balsot arī pa pastu, Ārlietu ministrija iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā:

2.1. sešus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanu dienas;

2.2. četras dienas pēc tautas nobalsošanas izsludināšanas dienas;

2.3. četras dienas pēc Saeimas vēlēšanu izsludināšanas, ja vēlēšanas notiek Latvijas Republikas Satversmes 48. pantā noteiktajā kārtībā.

3. Priekšlikumus par pārstāvniecībām un citām telpām, kurās izveidojami vēlēšanu iecirkņi, bet netiks organizēta balsošana pa pastu, Ārlietu ministrija iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā:

3.1. piecus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanu dienas;

3.2. divas nedēļas pēc tautas nobalsošanas izsludināšanas dienas;

3.3. divas nedēļas pēc Saeimas vēlēšanu izsludināšanas, ja vēlēšanas notiek Latvijas Republikas Satversmes 48. pantā noteiktajā kārtībā.

4. Priekšlikumus par to vēlēšanu iecirkņu komisiju (turpmāk - iecirkņa komisija) skaitlisko sastāvu, priekšsēdētāja un sekretāra kandidātiem darbam iecirkņa komisijās, kuras veidojamas 1.1. punktā minētajās telpās, Ārlietu ministrija iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai vienlaikus ar 3. punktā minētajiem priekšlikumiem.

5. Priekšlikumus par pārējo iecirkņu komisiju skaitlisko sastāvu, priekšsēdētāja, sekretāra un komisijas locekļu kandidātiem pārstāvniecība ar Ārlietu ministrijas starpniecību iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā:

5.1. piecdesmit dienas pirms Saeimas vēlēšanu dienas;

5.2. divas nedēļas pēc tautas nobalsošanas izsludināšanas dienas;

5.3. divas nedēļas pēc Saeimas vēlēšanu izsludināšanas dienas, ja vēlēšanas notiek Latvijas Republikas Satversmes 48. pantā noteiktajā kārtībā.

6. Iecirkņu komisijas ārvalstīs ieceļ Centrālā vēlēšanu komisija no attiecīgo pārstāvniecību ieteiktajiem Latvijas pilsoņiem. Par iecirkņa komisijas skaitlisko sastāvu Centrālā vēlēšanu komisija vienojas ar attiecīgo pārstāvniecību, tomēr iecirkņa komisijā nedrīkst būt mazāk par trim un vairāk par septiņiem komisijas locekļiem.

7. Par iecirkņa komisijas priekšsēdētāju, sekretāru vai komisijas locekli (turpmāk kopā saukti - kandidāti) var pieteikt Latvijas vēlētāju:

7.1. kurš nav Saeimas deputāts;

7.2. kurš nav pieteikts par deputāta kandidātu un nav pilnvarots iesniegt deputātu kandidātu sarakstu;

7.3. kurš prot latviešu valodu;

7.4. kuram ir vismaz vispārējā vidējā izglītība.

8. Kandidāts paraksta pieteikumu (paraugs pielikumā) un iesniedz to attiecīgās pārstāvniecības vadītājam. Pieteikumā norādāms:

8.1. kandidāta vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese, latviešu valodas prasmes pašnovērtējums, kontakttālruņu numuri, ziņas par piedalīšanos Latvijas vēlēšanu vai tautas nobalsošanas sagatavošanā un sarīkošanā agrāk;

8.2. kandidāta apliecinājums, ka viņš:

8.2.1. piekrīt savas kandidatūras pieteikšanai;

8.2.2. atbilst šīs instrukcijas 7. punkta prasībām;

8.2.3. apņemas pildīt savus pienākumus saskaņā ar speciālajiem likumiem, Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijām, lēmumiem un rīkojumiem;

8.2.4. apņemas fizisko personu datu apstrādi veikt tikai tam paredzētajā nolūkā;

8.2.5. piekrīt savu personas datu apstrādei, kas nepieciešama saskaņā ar Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likuma un šīs instrukcijas prasībām, t.i., Centrālās vēlēšanu komisijas lēmuma pieņemšanai par vēlēšanu iecirkņu komisiju sastāvu un darba tiesisko attiecību nodibināšanai.

 9. Kandidātus iesaka pārstāvniecība gan pēc savas iniciatīvas, gan arī ņemot vērā to vēlētāju priekšlikumus, kuri pārstāvniecības noteiktajā termiņā izteikuši gatavību darboties iecirkņa komisijā. Visu kandidātu pieteikumus skenētā veidā un priekšlikumu par iecirkņa komisijas sastāvu pārstāvniecība ar Ārlietu ministrijas starpniecību iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai, norādot attiecīgo iecirkņa komisiju un amatu, uz kuru kandidē, kandidāta vārdu, uzvārdu un personas kodu.

10. Pieteikumu oriģināli uzglabājami pārstāvniecībā. Pēc vēlēšanām tie iznīcināmi vienlaikus ar vēlēšanu materiāliem balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā.

11. Iecirkņa komisijas sastāvu Centrālā vēlēšanu komisija ar Ārlietu ministrijas starpniecību paziņo attiecīgajai pārstāvniecībai.

12. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas darbu kopumā, vēlēšanu un tautas nobalsošanas procesa norisi atbilstoši likumam, vēlēšanu un tautas nobalsošanas rezultātu pareizu noteikšanu un attiecīgās komisijas rīcībā nodoto materiālo vērtību saglabāšanu, kā arī vēlēšanu un tautas nobalsošanas organizēšanai piešķirto finanšu atbilstošu izlietojumu, finanšu dokumentu un atskaišu noformēšanu un iesniegšanu.

13. Iecirkņa komisijas sekretārs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas protokoliem un citu dokumentāciju.

14. Iecirkņa komisijas loceklis pilda pienākumus, ko tam uzdevis iecirkņa komisijas priekšsēdētājs. 

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R. Eglājs

 

Pielikums
20.03.2018. ar lēmumu Nr. 10
apstiprinātajai instrukcijai
"Vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana ārvalstīs"

PIETEIKUMU LŪDZAM IESNIEGT PERSONĪGI

IECIRKŅA KOMISIJAS LOCEKĻA KANDIDĀTA PIETEIKUMS

Vārds (vārdi)

Uzvārds
Personas kods Izglītība Latviešu valodas prasme

Dzīvesvietas adrese

…………………………………………………………………………………………………………………

Tālruņu numuri

Mājās: _______________________

Mobilais: _______________________

Darbavieta un profesija (nodarbošanās)*………………………………………………………………………………………………………………… E-pasta adrese
Datorprasme Ir Nav Uz kuru iecirkni kandidē

__________________________________________

Ziņas par piedalīšanos vēlēšanu un tautas nobalsošanas sagatavošanā un sarīkošanā agrāk (skaits)
Priekšsēdētājs _______ Sekretārs _______ Komisijas loceklis _______ Līgumdarbinieks _______
Vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa kandidāta paziņojums
Es,   , paziņoju, ka:  
 

(vārds, uzvārds)

   

1) atbilstu Centrālās vēlēšanu komisijas 20.03.2018. ar lēmumu Nr. 10 apstiprinātās instrukcijas "Vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana ārvalstīs" 7. punkta prasībām;

2) esmu iepazinies(-usies) ar Saeimas vēlēšanu likumu un Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumu un piekrītu savas kandidatūras pieteikšanai, kā arī savu personas datu apstrādei, kas veicama saskaņā ar Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likuma un instrukcijas "Vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana ārvalstīs" 7. punkta prasībām, t.i., Centrālās vēlēšanu komisijas lēmuma pieņemšanai par vēlēšanu iecirkņu komisiju sastāvu un darba tiesisko attiecību nodibināšanai;

3) iecelšanas gadījumā iecirkņa komisijas locekļa pienākumus pildīšu saskaņā ar likumiem, Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijām, lēmumiem un rīkojumiem, fizisko personu datu apstrādi veikšu tikai tam paredzētajā nolūkā.

     
20__ __.gada ____.____________

* norāda, ja vēlas

  Paraksts_________________________
20.03.2018