Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.258

Rīgā 2017.gada 13.jūnijā (prot. Nr.94, 6.§)

Grozījumi Rīgas domes 2015.gada 28.aprīļa saistošajos noteikumos Nr.145 "Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2015.gada 28.aprīļa saistošajos noteikumos Nr.145 "Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr.84, Nr.123; 2016, Nr.206) šādus grozījumus:

1. Papildināt 4.2.apakšpunktu aiz vārdiem "noteikt īpašu statusu" ar vārdu "kapavietai,".

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Autotransporta atrašanās kapsētu teritorijās ir atļauta noteiktajā kapsētu darba laikā."

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Kapavietu komisija, pamatojoties uz kapavietas uzturētāja iesniegumu, var pieņemt lēmumu par kapavietas paplašināšanu apbedījuma veikšanai, izmantojot kapavietai piegulošo aktēto kapavietu (teritoriju). Lēmums ir līguma par kapavietas uzturēšanu (2.pielikums) neatņemama sastāvdaļa."

4. Papildināt 28.punktu aiz vārdiem "pirms apbedīšanas" ar vārdiem ", uzrādot kapavietu dabā,".

5. Izteikt 45.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"45. Ja ir pieteikušies mirušā, kurš atzīts par bezpiederīgo mirušo, laulātais, radinieki vai persona, kura vēlas organizēt mirušā pārapbedīšanu, viņiem ir pienākums:".

6. Svītrot 45.3.apakšpunktā vārdu "esošās".

7. Papildināt saistošos noteikumus ar 46.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"46.8. pirms apbedījuma veikšanas atbrīvot apbedījuma vietu no kapavietā uzstādītā aprīkojuma."

8. Aizstāt 65.punktā skaitli "20" ar skaitli "100".

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2017.gada 13.jūnija saistošajiem noteikumiem Nr.258 "Grozījumi Rīgas domes 2015.gada 28.aprīļa saistošajos noteikumos Nr.145 "Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Pašreiz spēkā esošie Rīgas domes 2015.gada 28.aprīļa saistošie noteikumi Nr.145 "Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.145) nosaka kapsētu iekšējās kārtības noteikumus, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvaldes, kapsētu pārziņu tiesības un pienākumus, kapavietas un kolumbārija nišas piešķiršanas un ierādīšanas kārtību, kapavietas uzturēšanas un kolumbārija nišas lietošanas līguma noslēgšanas kārtību, apbedīšanas kārtību un kapliču izmantošanu, kapavietas kopšanas noteikumus, kā arī administratīvo atbildību par saistošo noteikumu Nr.145 prasību pārkāpšanu.

Rīgas pilsētas pašvaldības pārziņā ir 1 kolumbārijs un 20 kapsētas, un tās ir:

- kolumbārijs II Meža kapos (288 četrvietīgas nišas urnu ar kremētu mirušo pelnu novietošanai);

- atvērtas kapsētas (mirušo apbedīšanai ierāda jaunas kapavietas): Jaunie Bolderājas kapi, Jaunciema kapi;

- daļēji slēgtas kapsētas (mirušos apbedī ģimenes kapavietās, bet jaunu kapavietu ierādīšana ir ierobežota): I Meža kapi, II Meža kapi, Raiņa kapi, Miķeļa kapi, Pļavnieku kapi, Lāčupes kapi, Sarkandaugavas kapi, Sarkandaugavas Kalna kapi, Bolderājas kapi, Jaunie ebreju kapi, Biķeru kapi, Matīsa kapi, Pleskodāles kapi, Ziepniekkalna kapi, Juglas kapi;

- slēgtas kapsētas (kapsēta vai tās daļa ir slēgta apbedījumiem, izņemot urnu ar mirušā pelniem apbedīšanai): Mārtiņa kapi, Torņakalna kapi, Kapsila kapi.

Saistošie noteikumi precizē nosacījumus apbedījuma veikšanai vai urnas ar kremētu mirušo pelnu novietošanai kolumbārijā, kā arī paredz iespēju Rīgas domei ar atsevišķu lēmumu noteikt īpašu statusu kapavietai.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai paātrinātu administratīvo procesu iestādē un uzlabotu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvaldes veikto kapsētu uzturēšanas un apsaimniekošanas organizēšanu un kontroli.

3. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Rīgas pilsētas pašvaldības budžets netiks būtiski ietekmēts.

4. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Pozitīva.

5. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paātrinās administratīvo procesu iestādē un saistošie noteikumi Nr.145 kļūs Rīgas pilsētas iedzīvotājiem saprotamāki.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Izstrādājot saistošos noteikumus, ņemti vērā Rīgas pilsētas iedzīvotāju, biedrību, Rīgas domes deputātu un Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu speciālistu priekšlikumi.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

28.06.2017