Darbības ar dokumentu

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par zemes privatizāciju lauku apvidos» atsevišķu pantu piemērošanu

Sakarā ar jautājumiem, kas rodas, piemērojot Latvijas Republikas 1992. gada 9. jūlija likumu «Par zemes privatizāciju lauku apvidos» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 32/33/34), Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

Dot atsevišķu šā likuma pantu skaidrojumu:

1. 2. panta 2. punktā ar jēdzienu «bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki» jāsaprot visas fiziskās personas, kuru īpašumā zeme Latvijas Republikā bija 1940. gada 21. jūlijā, vai to mantinieki neatkarīgi no viņu pilsonības.

2. 2. panta 4. punktā ar jēdzienu «publiskie ūdeņi» jāsaprot jūras piekrastes josla, arī Latvijas Republikas Civillikuma 1102. panta 1. pielikumā (laikraksta «Diena» 1992. gada 11. augusta pielikums Nr. 44) minētie ezeri un upes.

3. Saskaņā ar 3. panta otro daļu līdz tam laikam, kad tiks pieņemti Latvijas Republikas likumi par to zemju privatizāciju, kuras 1940. gada 21. jūlijā bija valsts un juridisko personu īpašumā, šo zemju privatizācija nav atļauta.

4. Iekams nav pieņemti 3. panta trešajā minētie likumi par zemes dzīļu un aizsargājamo dabas objektu aizņemtās zemes nodošanu īpašumā, nevar atjaunot īpašuma tiesības uz zemi dabā vai zemi piešķirt īpašumā, ja tā ietverta ar Latvijas Republikas Padomes Prezidija 1992. gada 16. aprīļa lēmumu apstiprinātajā īpaši aizsargājamo dabas objektu teritoriju sarakstā (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 20/21) vai ar Latvijas Republikas Ministru Padomes 1991. gada 13. novembra lēmumu Nr. 316 apstiprinātajā rūpniecības nozīmes derīgo izrakteņu un kūdras atradņu sarakstā (laikraksta «Diena» 1991. gada 17. decembra pielikums Nr. 15).

5. 4. pantā noteikto īpašuma tiesību atjaunošanu uz zemi, piešķirot īpašumā līdzvērtīgu zemi citā vietā, var realizēt, bez atlīdzības piešķirot īpašumā līdzvērtīgu zemes platību pagasta vai rajona robežās.

6. 6. panta pirmajā daļā ar jēdzienu «iesāktās celtniecības objekts» jāsaprot fiziskās personas iesāktā dzīvojamās mājas vai citu ēku celtniecība, ja līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai, t.i., 1992. gada 1. septembrim, realizētas visas šādas celtniecības sagatavošanas stadijas:

- celtniecībai paredzētā zeme ir likumīgi piešķirta un tās robežas noteiktas dabā;

- izstrādāts dzīvojamās mājas un citu ēku celtniecības projekts, kuru ir apstiprinājis rajona arhitekts;

- saskaņā ar apstiprināto projektu ir iesākti būvdarbi.

7. 6. panta pirmajā un trešajā daļā ar formulējumu «zeme piešķirta citai fiziskajai personai» jāsaprot zeme, kas ar pagasta padomes lēmumu, kurš pieņemts līdz 1992. gada 1. septembrim, pamatojoties uz apstiprinātu zemes ierīcības projektu, likumīgi piešķirta pastāvīgā lietošanā, kā arī lietošanā uz noteiktu termiņu, bet ne ilgāku par 1996. gada 1. novembri, vai rezervēta piešķiršanai pastāvīgā lietošanā.

8. 7. pantā minētajām juridiskajām personām lietošanā piešķirtās zemes lietošanas tiesību saglabāšanas termiņš (pieci gadi) skaitāms no Latvijas Republikas likuma «Par zemes privatizāciju lauku apvidos» spēkā stāšanās dienas, t. i., no 1992. gada 1. septembra.

9. Ja bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem tiek atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, kas piešķirta pašvaldības personisko palīgsaimniecību vajadzībām, tad saskaņā ar 7. panta pirmo daļu pašvaldības saglabā zemes lietošanas tiesības līdz pieciem gadiem un tās ir tiesīgas šajā termiņā zemi iznomāt tikai personisko palīgsaimniecību vajadzībām bez tiesībām to apbūvēt vai stādīt tajā augļu kokus.

10.Saskaņā ar 9. panta noteikumiem bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem var tiem rezervēto zemi piešķirt īpašumā pirms pieprasītā termiņa, ja zeme līdz īpašuma tiesību atjaunošanas pieprasījuma iesniegšanas dienai nav nodota citai fiziskajai vai juridiskajai personai nomas lietošanā vai tām likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā nomas lietošanā vai tām likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā nomas lietošanas tiesības izbeigušās. Ja rezervēto zemi paredzēts saņemt lietošanā pa kārtām, īpašuma tiesības uz zemi arī var atjaunot pa kārtām.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 17. decembrī