Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 291

Rīgā 2016. gada 10. maijā (prot. Nr. 22 20. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 4. augusta noteikumos Nr. 455 "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākuma "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un mežu dzīvotspējas uzlabošanā" īstenošanai"

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un
lauku attīstības likuma 5. panta ceturto un septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 4. augusta noteikumos Nr. 455 "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākuma "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un mežu dzīvotspējas uzlabošanā" īstenošanai" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 162. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Īstenojot atbalsta apakšpasākumu, pretendents īpaši aizsargājamā biotopa vai īpaši aizsargājamās sugas dzīvotnes atjaunošanas pasākumu plānam pievieno sugu un biotopu aizsardzības jomā sertificēta eksperta atzinumu par atļauto meža atjaunošanas paņēmienu. Īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai mikroliegumā mežaudzi atjauno saskaņā ar šo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumiem vai dabas aizsardzības plānu atbilstoši normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas aizsardzības plāna saturu un izstrādes kārtību."

2. Izteikt 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Retināšana šo noteikumu izpratnē ir savlaicīga un mērķtiecīga mežaudzes kopšana, samazinot valdošās sugas koku vai konkurējošo koku skaitu par vismaz 500 kokiem vienā hektārā vai atbrīvojot augšanas telpu no bieza vai vidēji bieza krūmu aizzēluma, lai palielinātu mežaudzes noturību un pielāgošanās spēju iespējamām klimata pārmaiņām, kā arī nodrošinātu mežaudzes krājas pieaugumu un oglekļa uzkrājumu mežaudzē."

3. Papildināt noteikumus ar 26.1 punktu šādā redakcijā:

"26.1 Krūmu aizzēlumu novērtē saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumā noteikto pameža novērtējuma metodiku. Krūmu aizzēlums uzskatāms par biezu un vidēji biezu, ja koku un krūmu sugu vainagu projekcija aizņem vismaz 40 procentu no platības."

4. Izteikt 30.1. apakšpunkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"30.1. viena līdz 10 metrus augstas paaugas retināšanai zem mežaudzes vainagu klāja, ja:".

5. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Pamežs šo noteikumu izpratnē ir krūmi un augšanā atpalikuši bērzi, pīlādži, ievas, baltalkšņi, apses un vītolu (Salix) ģints sugu koki, kas nav augstāki par pieciem metriem un nevar veidot mežaudzi normatīvo aktu par meža atjaunošanu, meža ieaudzēšanu un plantāciju mežiem izpratnē. Pameža biezību nosaka, izvērtējot pamežu raksturojošos parametrus, bet, ja nepieciešams, pameža uzskaiti var veikt, ierīkojot parauglaukumus. Pameža uzskaites principi un rādītāji noteikti šo noteikumu 3. pielikumā."

6. Izteikt 36. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Saglabājamo koku skaitu un sugas norāda pasākumu plāna III sadaļas "Plānotās darbības" 1. un 2. apakšpunktā."

7. Izteikt 37. un 38. punktu šādā redakcijā:

"37. Mežaudzes nomaiņā attiecināmo izmaksu summa par retināšanu, ja tā nepieciešama blīva aizzēluma dēļ, saskaņā ar pasākumu plānu ir 307 euro, pārējos gadījumos - 204 euro. Ierīkošanas gadā retina tikai mežu, kura augšanas apstākļu tipam raksturīga liela augsnes auglība un blīvs aizzēlums, un par to izdara atzīmi pasākumu plāna III sadaļas "Plānotās darbības" 3. apakšpunktā.

38. Veicot mežaudzes nomaiņu īpaši aizsargājamā biotopa vai īpaši aizsargājamās sugas dzīvotnes atjaunošanai, pretendents pasākumu plānam pievieno sugu un biotopu aizsardzības jomā sertificēta eksperta atzinumu par to, ka attiecīgajā platībā ir pieļaujama mežaudzes nomaiņa. Mežaudzes nomaiņu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai mikroliegumā veic, ja to pieļauj šo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumi vai dabas aizsardzības plāns atbilstoši normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas aizsardzības plāna saturu un izstrādes kārtību. Ja teritorijai (izņemot Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu) nav izstrādāts dabas aizsardzības plāns, nepieciešams saskaņojums ar Dabas aizsardzības pārvaldi."

8. Svītrot 39. punktu.

9. Izteikt 40.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"40.4. meža īpašnieku kooperatīva (mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības) vai meža īpašnieku biedrības izziņu, kas izsniegta ne agrāk kā mēnesi pirms projekta iesnieguma iesniegšanas un apliecina, ka preten­dents ir meža īpašnieku kooperatīva (mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības) biedrs vai reģistrēts biedrības biedrs, ja pretendents ir biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas meža īpašnieku biedrības (biedrība minētajā reģistrā ir reģistrēta vismaz trīs gadus) biedrs, vai minēto informāciju apkopo un iesniedz meža īpašnieku kooperatīvs (mežsaimniecības pakalpojumu koope­ratīvā sabiedrība) vai meža īpašnieku biedrība Lauku atbalsta dienestā pēc projektu pieņemšanas kārtas beigu termiņa;".

10. Papildināt noteikumus ar 40.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"40.8. fiziska persona - augstāko vai vidējo speciālo mežsaimniecisko izglītību apliecinoša dokumenta kopiju (atbilstību oriģinālam apliecina pretendents), ja iegūta atbilstoša izglītība."

11. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Ja vērtēšanā iegūto punktu summa ir vienāda, priekšroka saņemt atbalstu ir pretendentam, kas projektu plāno īstenot pašvaldības teritorijā ar mazāku teritorijas attīstības indeksu atbilstoši normatīvajiem aktiem par teritorijas attīstības indeksu. Ja arī pēc teritorijas attīstības indeksa piemērošanas iegūto punktu summa ir vienāda, priekšroka saņemt atbalstu ir pretendentam, kas projektu plāno īstenot mazākā platībā."

12. Svītrot 52. punktu.

13. Izteikt 55.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1. retināšana ir nepieciešama atjaunotā vai ieaudzētā mežaudzē, kurā valdošās koku sugas koku vai konkurējošo koku skaitu plānots samazināt par vismaz 500 kokiem vienā hektārā vai atbrīvot augšanas telpu no bieza vai vidēji bieza krūmu aizzēluma:

55.1.1. ja valdošās sugas koku vidējais augstums nepārsniedz divus metrus un augšanas telpa ap kokiem neatbilst šo noteikumu 63.1. apakšpunktā minētajam nosacījumam;

55.1.2. ja valdošās sugas koku vidējais augstums ir vismaz divi metri un aizzēluma krūmu augstums pārsniedz trīs ceturtdaļas no mežaudzes koku augstuma;".

14. Izteikt 62. punktu šādā redakcijā:

"62. Meža atjaunošanai (nomaiņai) un ieaudzēšanai izmanto stādāmo materiālu, kas ražots atbilstoši normatīvajos aktos par meža reproduktīvo materiālu noteiktajām prasībām."

15. Papildināt noteikumus ar 62.1 punktu šādā redakcijā:

"62.1 Atbalsta saņemšanas nosacījumi mežaudzes atjaunošanai (nomaiņai) vai ieaudzēšanai:

62.1 1. stādīto koku īpatsvars atjaunotajā (ieaudzētajā) mežaudzē (izņemot apakšpasākuma "Meža ieaudzēšana" aktivitāti "Ieaugušas mežaudzes papildināšana un kopšana") pārsniedz 50 procentus no minimāli atjaunošanai (ieaudzēšanai) nepieciešamā koku skaita;

62.1 2. mežaudzi uzskata par atjaunotu (nomainītu) vai ieaudzētu, ja tā atbilst kritērijiem, kas noteikti normatīvajos aktos par meža atjaunošanu, meža ieaudzēšanu un plantāciju mežiem, un ir retināta;

62.1 3. meža ieaudzēšanai izmanto stādāmo materiālu:

62.1 3.1. priedi - ar kategoriju "uzlabots" vai "pārāks";

62.1 3.2. pārējās sugas - ar kategoriju "atlasīts", "uzlabots" vai "pārāks"."

16. Izteikt 63. punktu šādā redakcijā:

"63. Atbalsta saņemšanas nosacījumi mežaudžu retināšanai:

63.1. atjaunotā vai ieaudzētā mežaudzē, kurā vidējais valdošās sugas koku augstums nepārsniedz divus metrus, valdošā koku suga saskaņā ar normatīvajiem aktiem par meža atjaunošanu, meža ieaudzēšanu un plantāciju mežiem atbilst attiecīgajam meža tipam un retināto koku skaits, ap kuriem vismaz 50 centimetru rādiusā ir atbrīvota augšanas telpa (lakstaugu un konkurējošo koku augstums nepārsniedz pusi no atjaunotās vai ieaudzētās mežaudzes koku augstuma), nav mazāks par noteikto minimāli nepieciešamo koku skaitu atjaunotā vai ieaudzētā (tostarp plantāciju meža) platībā, bet nav lielāks par normālo koku skaitu vienā hektārā, kas noteikts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par meža inventarizāciju un Meža valsts reģistra informācijas apriti;

63.2. atjaunotā vai ieaudzētā mežaudze, kurā valdošās sugas koku vidējais augstums ir vismaz divi metri, atbilst šādiem kritērijiem:

63.2.1. mežaudze retināta atbilstoši normatīvajos aktos par meža atjaunošanu, meža ieaudzēšanu un plantāciju mežiem noteiktajiem kritērijiem (stādītā plantāciju mežā, kura ierīkošanai saņemts atbalsts, minimālais retināto koku skaits atbilst ieaudzētai mežaudzei noteiktajam minimālajam koku skaitam);

63.2.2. mežaudze, kurā valdošā koku suga ir baltalksnis, apse, vītols vai blīgzna, atbilst retinātas mežaudzes kritērijiem, ja koku skaits atbilstoši valdošās sugas koku vidējam augstumam:

63.2.2.1. mežaudzes pirmajā stāvā nav lielāks par normālo koku skaitu vienā hektārā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par meža inventarizāciju un Meža valsts reģistra apriti (vītola un blīgznas normālā koku skaita vērtība atbilst apses normālā koku skaita vērtībai);

63.2.2.2. nav mazāks par minimālo šķērslaukumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par koku ciršanu (vītola un blīgznas minimālā koku skaita vērtība atbilst apses minimālā koku skaita vērtībai);

63.2.3. vienā hektārā ne mazāk kā ap 500 kokiem ir atbrīvota augšanas telpa vismaz divu metru rādiusā, retinātos kokus neuzskatot par savstarpēji konkurējošiem;

63.2.4. darbība ir vērsta uz nākotnes koku augšanas apstākļu uzlabošanu - atzarojot nākotnes koki ir retināti, un atzarota ir vismaz viena trešdaļa no koka augstuma;

63.2.5. retināto koku skaits atbilst pasākumu plānā noteiktajam, ja tajā paredzēti atšķirīgi kopšanas kritēriji;

63.2.6. retināmā jaunaudze, kurā valdošās sugas koku vidējais augstums pārsniedz 10 metrus, atbilst tādas mežaudzes kopšanas kritērijiem, kurā valdošās sugas koku augstums ir vismaz 10 metri;

63.2.7. valdošās sugas koku vai konkurējošo koku skaits ir samazināts par vismaz 500 kokiem vienā hektārā vai augšanas telpa ir atbrīvota no bieza vai vidēji bieza krūmu aizzēluma."

17. Izteikt 64.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"64.1. veicot šo noteikumu 30.1. apakšpunktā minēto darbību - viena līdz 10 metrus augstas paaugas retināšanu zem mežaudzes vainagu klāja -, retinātās audzes platības proporcija mežaudzē pārsniedz 50 procentus no kopējās platības atbilstoši pasākumu plānam;".

18. Aizstāt 66.3. apakšpunktā vārdus un skaitļus "skici (projekta īstenošanas platību ārējo robežu grafisku attēlu ar piesaisti stigai, trasei, robežzīmei, grāvim, izcirtuma malai) mērogā 1 : 5000, 1 : 10 000 vai 1 : 2000" ar vārdiem un skaitļiem "skici (projekta īstenošanas platību (vienā skicē iekļauj vienas aktivitātes un vienāda atbalsta apmēra platību) grafisko attēlu ar piesaisti stigai, trasei, robežzīmei, grāvim, izcirtuma malai) mērogā 1 : 5000, 1 : 10 000 vai 1 : 2000".

19. Papildināt noteikumus ar 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Ja pasākumu plānā, kas ar Valsts meža dienestu saskaņots pirms 2016. gada 15. maija un paredz retināšanu, nav skaidri norādīts nosacījums - samazināt valdošās sugas koku vai konkurējošo koku skaitu vismaz par 500 kokiem vienā hektārā vai atbrīvot augšanas telpu no bieza vai vidēji bieza krūmu aizzēluma -, pretendents pasākumu plānu saskaņo atkārtoti."

20. Izteikt 1. un 2. pielikumu šādā redakcijā:

"1. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 4. augusta
noteikumiem Nr. 455

SASKAŅOJU
Valsts meža dienesta amatpersona

(amats)
(vārds, uzvārds, paraksts*)
(datums*)

MEŽA APSAIMNIEKOŠANAS ATBALSTA PASĀKUMU PLĀNS

Īpašuma nosaukums
   
Zemes īpašuma
kadastra numurs

   
Īpašuma atrašanās vieta
   
Zemes īpašnieks:  
fiziska persona
vai (vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese)
juridiska persona  
  (nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības numurs, adrese)
   

Meža zemē, kurā paredzēts īstenot atbalsta pasākumus, meža inventarizācija bijusi ________. gadā.

I. Platība, kurā paredzēts īstenot atbalsta pasākumus (ierakstīt vajadzīgo):

1. Meža ieaudzēšana:

1.1. aktivitāte "Meža ieaudzēšana" - ______ ha;

1.2. aktivitāte "Ieaugušas mežaudzes papildināšana un kopšana" - ______ ha.

2. Meža ugunsgrēkos un dabas katastrofās iznīcinātu mežaudžu atjaunošana:

2.1. aktivitāte "Meža atjaunošana un kopšana" - ______ ha.

3. Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai:

3.1. aktivitāte "Jaunaudžu retināšana un jaunaudžu retināšana ar atzarošanu" - ______ ha, tostarp:

3.1.1. jaunaudžu retināšana ______ ha platībā, tostarp sētas vai stādītas mežaudzes retināšana ______ ha platībā;

3.1.2. jaunaudžu retināšana ar atzarošanu ______ ha platībā, tostarp sētas vai stādītas mežaudzes retināšana ______ ha platībā;

3.1.3. paaugas retināšana ______ ha platībā;

3.1.4. pameža pārveidošana ______ ha platībā;

3.2. aktivitāte "Neproduktīvu mežaudžu nomaiņa saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu mežā" - ______ ha;

3.3. aktivitāte "Valdošās koku sugas nomaiņa baltalkšņa sugu mežaudzēs no 30 gadu vecuma vai blīgznas sugu mežaudzēs" - ______ ha.

II. Situācijas raksturojums

Nr.
p.
k.
Zemes vienības kadastra apzīmējums Plānotā aktivitāte1 Kvartāls2 Noga­bals2 Platība (ha) Meža augšanas apstākļu tips2 Koku suga
(-as)
Koku vidējais augstums (m) Pameža biezība3 Piezīmes4
   
   

Piezīmes.

1 Norāda atbilstošās plānotās aktivitātes apakšpunkta numuru Meža apsaimniekošanas atbalsta pasākumu plānā.

2 Norāda, ja pasākumi plānoti meža zemēs. Veicot pameža pārveidošanu, šajā ailē norāda meža (ekosistēmas) tipu, pēc kura vērtē pameža biezību.

3 Aili aizpilda, veicot pameža pārveidošanu, - norāda papildu informāciju.

4 Aizpilda, ja nepieciešams norādīt papildu informāciju - mežaudzes šķērslaukuma vērtību un pamežu raksturojošus parametrus (piemēram, kopjamo koku sugu sastāvu, vidējo augstumu, kopjamo platību (ha)).

III. Plānotās darbības

1.

Nr.
p. k.
Zemes vienības kadastra apzīmējums Platības atrašanās vieta Darbības Pasākuma izpildes termiņš (datums, mēnesis, gads) un rezultāts
kvartāls1 nogabals1 platība (ha)
             
             

2.

Plānotā darbība   Atzīmēt nepieciešamo
Nomainot mežaudzi, ne mazāk kā piecus gadus plānots saglabāt vismaz 30 līdz 50 augtspējīgu koku uz hektāru (mežaudzes šķērslaukums ir mazāks par kritisko), priekšroku dodot koku sugām ar garāku dzīves ciklu  
 

3.

Plānotā darbība   Atzīmēt nepieciešamo Aili aizpilda Valsts meža dienesta amatpersona
Blīva aizzēluma dēļ plānota retināšana mežaudzes ierīkošanas gadā (veicot nomaiņu)    
   

Piezīme. 1 Norāda, ja pasākumi plānoti meža zemēs.

IV. Sugu sastāvs (ieaudzēšanai, atjaunošanai, nomaiņai)

Nr.
p. k.
Nogabala numurs Platība (ha) Koku1 sugas nosaukums Konkrētās1 sugas koku skaits vienā hektārā Plānotais stādīšanas termiņš
           
           

Piezīme. 1 Ja vienā nogabalā plānots stādīt vairāku sugu kokus, informāciju par katru koku sugu raksta jaunā rindā.

Atbalsta pretendents*  
  (fiziskām personām - vārds, uzvārds, personas kods, adrese;
 
juridiskām personām - nosaukums, reģistrācijas apliecības numurs, juridiskā adrese)

 

         
(datums*) (paraksts*) (tālruņa numurs)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.


2. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 4. augusta
noteikumiem Nr. 455

Atbalsta apmērs

Nr.
p. k.
Atbalstāmā aktivitāte Attiecināmo izmaksu summa
(euro par hektāru)
Atbalsta intensitāte (%)
par mežaudzes ierīkošanu par retināšanu vai kopšanu
1. Meža ieaudzēšana
1.1. Meža ieaudzēšana 1085 204 70 mistraudzēm1 un priedēm tīraudzē
1.2. Ieaugušas mežaudzes papildināšana un kopšana 648 204 70 mistraudzēm1 un priedēm tīraudzē
2. Meža ugunsgrēkos un dabas katastrofās iznīcinātu mežaudžu atjaunošana
2.1. Meža atjaunošana un kopšana 1085 204 100
3. Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai
3.1. Jaunaudžu retināšana - 440 70 mistraudzēm1 un priedēm

60 pārējām

3.2. Jaunaudžu retināšana ar atzarošanu - 611 70 mistraudzēm1 un priedēm

60 pārējām

3.3. Neproduktīvas mežaudzes nomaiņa 993 204 70 mistraudzēm1
3.4. Valdošās koku sugas nomaiņa 3072

Piezīmes.

1 Mistraudze ir mežaudze, kurā citu koku sugu piemistrojuma īpatsvars (koku skaits) mežaudzē ir vismaz 25 procenti.

2 Ja retināšana nepieciešama blīva aizzēluma dēļ (saskaņā ar Meža apsaimniekošanas atbalsta pasākumu plāna III sadaļas "Plānotās darbības" 3. apakšpunktu)."

21. Izteikt 3. pielikuma 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Pamežs uzskatāms par biezu vai vidēji biezu, ja krūmu un augšanā atpalikušu bērzu, pīlādžu, ievu, baltalkšņu, apšu un vītolu (Salix) ģints sugu koku vainagu projekcija aizņem vismaz 40 % no platības."

22. Izteikt 4. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

23. Izteikt 5. un 6. pielikumu šādā redakcijā:

"5. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 4. augusta
noteikumiem Nr. 455

Projektu atlases kritēriji apakšpasākumā "Meža ieaudzēšana"

Nr.
p. k.
Kritēriju grupa Kritērijs Punktu skaits kritērijā Maksimāli iespējamais punktu skaits
1. Erozijai pakļautā zemes vienība Mežs tiek ieaudzēts erozijai pakļautā zemes vienībā (E2, E3) 10 10
Mežs netiek ieaudzēts erozijai pakļautā zemes vienībā (E2, E3) 0
2. Zemes kvalitatīvais novērtējums ballēs I kvalitātes grupa - līdz 10 ballēm ieskaitot 25 25
II kvalitātes grupa - no 11 līdz 20 ballēm ieskaitot 20
III kvalitātes grupa - vairāk par 20 ballēm 15
3. Krūmāji Krūmāji aizņem vismaz 50 procentus no kopējās platības, kurā plānots īstenot projektu 20 20
Krūmāji aizņem ne vairāk kā 50 procentus no kopējās platības, kurā plānots īstenot projektu 10
4. Meža ieaudzēšana paredzēta dabas aizsardzības plānā Meža ieaudzēšana ir paredzēta īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas aizsardzības plānā 20 20
5. Atbalsta pretendents Pretendentam (fiziskai personai) ir augstākā vai vidējā speciālā mežsaimnieciskā izglītība vai pretendents ir meža īpašnieku kooperatīva (mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības) vai biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas meža īpašnieku biedrības biedrs1 10 10
Pārējie 0
6. Īpašumā esošā meža platība Līdz 50 ha (ieskaitot) 20 20
No 50,1 līdz 200 ha (ieskaitot) 10
Vairāk nekā 200 ha 5
7. Viena pretendenta atbalstam pieteiktās platības lielums kārtā Līdz 2 ha (ieskaitot) 10 10
Vairāk nekā 2 ha 0
8. Projekta iesnieguma iesniegšana Projekta iesniegums iesniegts Lauku atbalsta dienesta Elektroniskās pieteikšanās sistēmā vai elektroniska dokumenta veidā saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu 5 5
Kopā 120
Minimālais punktu skaits, lai pretendētu uz atbalstu, ir 30 punkti

Piezīme. 1 Meža īpašnieku biedrība biedrību un nodibinājumu reģistrā ir reģistrēta vismaz trīs gadus.

6. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 4. augusta
noteikumiem Nr. 455

Projektu atlases kritēriji apakšpasākumā "Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai"

Nr.
p. k.
Kritēriju grupa Projekta atlases kritērijs Rādītājs Punktu skaits kritērijā Maksimāli iespējamais punktu skaits
1. Atbalsta pretendents Pretendentam (fiziskai personai) ir augstākā vai vidējā speciālā mežsaimnieciskā izglītība vai pretendents ir meža īpašnieku kooperatīva (mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības) vai biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas meža īpašnieku biedrības biedrs1

10 10
0
2. Projektā veicamā darbība2 Projektu paredzēts īstenot platībās, no kurām vismaz 50 % ir sētas vai stādītas mežaudzes 15 15
Projektu paredzēts īstenot platībās, no kurām 25-49,9 % ir sētas vai stādītas mežaudzes   10
Projektu paredzēts īstenot platībās, no kurām ne vairāk kā 24,9 % ir sētas vai stādītas mežaudzes   5
3. Ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas sertifikāts Platībai, kurā paredzēta mežaudžu retināšana vai nomaiņa, ir piešķirts ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas sertifikāts 5 5
0
4. Īpašumā esošā meža platība Līdz 50 ha (ieskaitot) 25 25
No 50,1 līdz 200 ha (ieskaitot) 10
Vairāk nekā 200 ha 0
5. Valdošās sugas nomaiņa Aktivitāte "Valdošās koku sugas nomaiņa baltalkšņa sugu mežaudzēs no 30 gadu vecuma vai blīgznas sugu mežaudzēs" plānota vismaz 10 % no projektā iekļautās platības 10 10
6. Viena pretendenta (tai skaitā vienas juridiskās saistītās personas) atbalstam pieteiktās platības lielums kārtā Līdz 20 ha (ieskaitot) 25 25
No 20,1 līdz 50 ha (ieskaitot) 20
No 50,1 līdz 100 ha (ieskaitot) 15
Vairāk nekā 100 ha 0
7. Projekta iesnieguma iesniegšana Projekta iesniegums iesniegts Lauku atbalsta dienesta Elektroniskās pieteikšanās sistēmā vai elektroniska dokumenta veidā saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu 5 5
Kopā 95
Minimālais punktu skaits, lai pretendētu uz atbalstu, ir 35 punkti

Piezīmes.

1 Meža īpašnieku biedrība biedrību un nodibinājumu reģistrā ir reģistrēta vismaz trīs gadus.

2 Kritēriju grupa attiecas gan uz retināšanu, gan uz mežaudžu nomaiņu (ieskaita mežaudzes, kuras plānots ierīkot projekta īstenošanas gaitā)."

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs


Zemkopības ministrijas iesniegtajā redakcijā

Pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 10. maija
noteikumiem Nr. 291

"4. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 4. augusta
noteikumiem Nr. 455

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

13.05.2016