Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.64

Rēzeknē 2013.gada 22.novembrī (prot. Nr.16, 16.p.)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2012.gada 22.jūnija saistošajos noteikumos Nr.16 "Kustamā un nekustamā īpašuma novērtēšanas kritēriji, nosakot atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam"

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 30.marta
noteikumu Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas
personas atzīšanu par trūcīgu" 19.punkta 19.4.apakšpunktu

1. Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 2012.gada 22.jūnija saistošajos noteikumos Nr.16 "Kustamā un nekustamā īpašuma novērtēšanas kritēriji, nosakot atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr.115) grozījumus:

1.1. aizstāt 2.punktā skaitli un apzīmējumu "2846 euro" ar skaitli un vārdu "3500 euro".

1.2. Izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Nosakot atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, par kustamo īpašumu netiek uzskatīts viens automobilis vai motocikls, kas ir vecāks par desmit gadiem un ģimenes īpašumā ir ilgāk kā 24 mēnešus, kā arī viens velosipēds, mopēds vai motorollers katram ģimenes loceklim.

Nosacījums par īpašuma tiesību ilgumu neattiecās uz personām ar invaliditāti, ja personai ir noteiktas medicīniskās indikācijas speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai, piederošajiem transportlīdzekļiem."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs



 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.64 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2012.gada 22.jūnija saistošajos noteikumos Nr.16 "Kustamā un nekustamā īpašuma novērtēšanas kritēriji, nosakot atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošie noteikumi Nr.15 "Par papildu materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi) nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības papildu materiālās palīdzības veidus, to apmēru, saņemšanas kārtību, kādā piešķirams un izmaksājams pabalsts, pieņemto lēmumu apstrīdēšanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos paredzētos pabalstus.
2. Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Grozījumi saistošajos noteikumos tiek veikti atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 32.pantā noteiktajam sociālās palīdzības mērķim: sniegt materiālu atbalstu krīzes situācijā nonākušām trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), lai apmierinātu to pamatvajadzības un veicinātu darbspējīgo personu līdzdarbību savas situācijas uzlabošanā.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta mājaslapā www.vzd.gov.lv pieejamo informāciju par izmaiņām kadastrālajās vērtībās 2014.gadā Rēzeknes pilsētā, 2014.gadā būtiskākās izmaiņas zemes bāzes vērtībās būs savrupmājām (individuālajām dzīvojamām mājām). Kadastrālo vērtību kopsummas Rēzeknes pilsētā kopumā zemei samazinājušās par 0,5%, bet ēkām pieaugušas par 1%. Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams palielināt kadastrālo vērtību nekustamajiem īpašumiem, kas var piederēt trūcīgai ģimenei (personai).

3.punktā tiek noteikts svarīgs apstāklis arī kustamā īpašuma izlaiduma gads, turpmāk automašīna vai motocikls nedrīkstēs būt jaunāki par desmit gadiem. Saistošo noteikumu 3.punkta nosacījums par īpašuma tiesību ilgumu ir attiecināmi arī uz personām ar invaliditāti, kurām ir noteiktas medicīniskās indikācijas speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai. Minētajām personām transportlīdzeklis ir nepieciešams pieejamības un pārvietošanās iespēju nodrošināšanai un tādējādi ir arī līdzeklis savu pamatvajadzību nodrošināšanai. Ierobežojums personai, kurai ir apgrūtināta pārvietošanās, iegūt īpašumā un lietot transportlīdzekli ir pretrunā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām. Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams precizēt saistošo noteikumu 3.punktu.

3. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts 1. Saistošo noteikumu 2.punktā norādītā skaitliskā vērtība tiek palielināta līdz 3500 euro.

2. Nosakot atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, par kustamo īpašumu netiks uzskatīts viens automobilis vai motocikls, kas ir vecāks par desmit gadiem. Nosacījums par īpašuma tiesību ilgumu, kas noteikts saistošo noteikumu 3.punktā, neattieksies uz personām ar invaliditāti, ja personai ir noteiktas medicīniskās indikācijas speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai, piederošajiem transportlīdzekļiem.

4. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Tiesību normas ir personai labvēlīgākas.

Tiesību normas nerada vērā ņemamu negatīvu ietekmi uz Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžetu.

5. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
6. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Nav ietekmes.
7. Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem saistošie noteikumi sagatavoti Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumu Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" 19.punkta 19.4.apakšpunkts.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots Rēzeknes pilsētas pašvaldības mājaslapā internetā www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti" un pieejams Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apkalpošanas centrā (Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē).

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

01.01.2014