Darbības ar dokumentu

Konkurences padomes lēmums Nr.31

Rīgā 2011.gada 15.jūnijā (prot. Nr.30, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1335/11/03.02./12
Par SIA "Ziemeļu Nafta" un SIA "Liepiņš" apvienošanos

Konkurences padome 2011.gada 16.maijā saņēma SIA "Ziemeļu Nafta" saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk - Ziņojums). Ņemot vērā to, ka iesniegtais ziņojums atbilda Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumos Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk ‑ Noteikumi) noteiktajām prasībām, tad saskaņā ar šo Noteikumu 4.punkta prasībām Ziņojuma saņemšanas diena ir 2011.gada 16.maijs.

"Ziemeļu Nafta" (turpmāk - Ziemeļu Nafta) ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, reģistrēta Komercreģistrā ar Nr.40003289598, juridiskā adrese: Pulkveža Brieža iela 15, Rīga.

"Liepiņš" (turpmāk - Liepiņš) ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, reģistrēta Komercreģistrā ar Nr.40003225559, juridiskā adrese: Jūrkalnes iela 11, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki un to darbības veidi:

Ziemeļu Nafta galvenie darbības virzieni ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, autodegvielas mazumtirdzniecība. Valsts ieņēmumu dienests ir izsniedzis Ziemeļu Nafta licenci BM Nr.00000000099 naftas produktu mazumtirdzniecībai. Saskaņā ar speciālo atļauju naftas produktu mazumtirdzniecībai Ziemeļu Nafta auto degvielu mazumtirdzniecībā realizē 14 degvielas uzpildes stacijās (turpmāk - DUS). Ziemeļu Nafta dalībnieki ir viena fiziska persona un SIA "Z Nafta".

Liepiņš dalībnieki ir divas fiziskas personas. Liepiņš galvenie darbības virzieni ir degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās. Saskaņā ar speciālo atļauju naftas produktu mazumtirdzniecībai Liepiņš auto degvielu mazumtirdzniecībā realizē 5 DUS.

2. Apvienošanās veids.

Apvienošanās paredz, ka Ziemeļu Nafta iegūst tiesības izmantot Liepiņš piederošos aktīvus, nomājot DUS Rīgā, Vībotņu ielā 2, Augusta Deglava iela 96, Ūdens ielā 29 un Strengu ielā 2, kā arī "Vairogi", Krustiņi, Inčukalna pagastā, Inčukalna novadā.

3. Apvienošanās paziņošanas kritērijs.

Izvērtējot Ziņojumu, Konkurences padome konstatē:

3.1. Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu. Ziņojumu neiesniedz, ja viena no diviem apvienošanās dalībniekiem apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā nepārsniedz 1,5 miljonus latu.

Saskaņā ar Noteikumu 12.punktu, ja apvienošanās notiek saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu, iegūstot cita tirgus dalībnieka aktīvus (daļu vai visus), apgrozījumu aprēķina, saskaitot ieguvēja neto apgrozījumu un neto apgrozījumu, kas iegūts no šo aktīvu izmantošanas saimnieciskajā darbībā.

3.2. Ņemot vērā to, ka atbilstoši Noteikumu III nodaļai aprēķinātais Ziemeļu Nafta un Liepiņš kopējais apgrozījums 2010.gadā Latvijas teritorijā pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto 25 miljonu latu kritēriju, apvienošanās ir paziņojama Konkurences padomei.

4. Konkrētie tirgi un to izvērtējums.

4.1. Konkurences likuma 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Ņemot vērā līdzšinējo praksi1, Konkurences padome nosaka vienu konkrētās preces tirgu - benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, Konkurences padome nosaka šādus konkrētos ģeogrāfiskos tirgus - autoceļš A2 - A3 posmā Rīga - Valmiera2, benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū autoceļš A2 posmā Rīga - Veclaicene3 un Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un divdesmit kilometru ap tās robežu (Ogres virzienā 10 km)4.

4.2. Apvienošanās atbilst saīsinātās procedūras nosacījumiem, ievērojot Konkurences likuma 15.panta otrās divi prim daļas 1.punktu, jo Ziemeļu Nafta līdz šim nav darbojies benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū autoceļa A2 - A3 posmā Rīga - Valmiera, benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū autoceļa A2 posmā Rīga - Veclaicene un Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un divdesmit kilometru ap tās robežu (Ogres virzienā 10 km) un šīs apvienošanās ietvaros viens tirgus dalībnieks nomaina citu, neveidojot koncentrāciju.

4.3. Darījuma mērķis ir veikt komercdarbību Liepiņš DUS atrašanās vietās un apkārtnē, kur Ziemeļu Nafta līdz šim nav veikusi uzņēmējdarbību, piedāvājot klientiem kvalitatīvu degvielu un augstu apkalpošanas servisu, līdz ar to apvienošanās rezultātā mainās tikai DUS valdītājs.

Ņemot vērā šīs lietas ietvaros konstatētos apstākļos, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā netiek mainīta tirgus struktūra, būtiski nesamazināsies konkurence, līdz ar to tirgus koncentrācija būtiski nepaaugstināsies un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū autoceļa A2 - A3 posmā Rīga - Valmiera, benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū autoceļa A2 posmā Rīga - Veclaicene un Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un divdesmit kilometru ap tās robežu (Ogres virzienā 10 km). Līdz ar to Ziemeļu Nafta plānotais darījums atbilstoši Konkurences likuma 16.panta ceturtajai daļai ir atļaujama apvienošanās.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu, otrās divi prim daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA "Ziemeļu Nafta" un SIA "Liepiņš" apvienošanos, kas paredzēta, SIA "Ziemeļu Nafta" iegūstot tiesības izmantot SIA "Liepiņš" piederošos aktīvus, nomājot degvielas uzpildes stacijas Vībotņu ielā 2, Rīgā, Augusta Deglava iela 96, Rīgā, Ūdens ielā 29, Rīgā, Strengu ielā 2, Rīgā un "Vairogi", Krustiņi, Inčukalna pagastā, Inčukalna novadā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 Konkurences padomes 09.12.2002. lēmums Nr.50 "Par SIA "Latvija Statoil" un SIA "Shell Latvia, SIA" apvienošanos", nav publicēts "Latvijas Vēstnesī", pieejams www.kp.gov.lv.

2 Konkurences padome šādu konkrēto tirgu ir noteikusi jau 2007.gada 21.novembra lēmumā Nr.157 Par tirgus dalībnieku apvienošanos lieta Nr.2481/07/05/30 "Par SIA "East-West Transit" un MPVAS "Latvijas Nafta" apvienošanos" (4.punkts), "Latvijas Vēstnesis" 05.12.2007., Nr.195 (3771).

3 Konkurences padome šādu konkrēto tirgu ir noteikusi jau 2006.gada 12.jūlija lēmumā Nr.74 Par tirgus dalībnieku apvienošanos lieta Nr.1440/06/05/15 "Par SIA "LUKoil Baltija R" 12.06.2006. ziņojumu par apvienošanos" (3.punkts), "Latvijas Vēstnesis" 17.11.2006., Nr.185 (3553).

4 Konkurences padome šādu konkrēto tirgu ir noteikusi jau 2009.gada 3.decembra lēmumā Nr.55 Par tirgus dalībnieku apvienošanos lieta Nr.1769/09/05/11 "Par SIA "Grima" un SIA "LR Īpašuma aģentūra" apvienošanos" (4.punkts), "Latvijas Vēstnesis" 17.12.2009., Nr.198 (4184).

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme