Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā

Izdarīt Latvijas Republikas Advokatūras likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 28.nr.; 1998, 5.nr.; 2003, 23.nr.; 2004, 6., 12.nr.; 2008, 15.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 12.panta otrajā daļā vārdus "aizstāvības vai pārstāvības" ar vārdiem "aizstāvības un pārstāvības".

2. 14.panta pirmajā daļā:

papildināt 5.punktu pēc vārda "valodu" ar vārdiem "augstākajā līmenī";

izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6) ieguvušas darba pieredzi, strādājot kādā no šādiem amatiem:

a) vismaz trīs gadus - tiesneša amatā,

b) vismaz piecus gadus - prokurora, zvērināta tiesu izpildītāja vai zvērināta notāra amatā vai par zvērināta advokāta palīgu,

c) vismaz septiņus gadus - augstskolas tiesību zinātņu specialitātes akadēmiskā personāla amatā vai citā juridiskās specialitātes amatā;".

3. Izteikt 22.pantu šādā redakcijā:

"22. Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas līdzekļus veido summas, kas tiek maksātas Latvijas Zvērinātu advokātu padomes noteiktajā kārtībā un apmērā par dalību Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā.

Latvijas Zvērinātu advokātu padome ir tiesīga noteikt maksājumu par dalību Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā zvērinātam advokātam vai viņa palīgam, kura darbība Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā apturēta. Šādu maksājumu nenosaka, ja zvērināta advokāta vai viņa palīga darbības apturēšanas iemesls ir darbs šā likuma 16.1 pantā minētajās institūcijās."

4. 34.pantā:

aizstāt 9.punktā vārdus "aizstāvību vai pārstāvību" ar vārdiem "aizstāvību un pārstāvību";

aizstāt 15.punktā vārdus "aizstāvības vai pārstāvības" ar vārdiem "aizstāvības un pārstāvības".

5. 41.3 pantā:

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"Ja pretendents nav nokārtojis advokāta eksāmenu, viņam ir tiesības kārtot šo eksāmenu atkārtoti ne agrāk kā pēc 12 mēnešiem. Ja pretendents atkārtoti nav nokārtojis advokāta eksāmenu, katru nākamo reizi kārtot šo eksāmenu atļauts, kad pagājuši ne mazāk kā trīs gadi pēc iepriekšējā, nenokārtotā eksāmena.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

6. Aizstāt 42.pantā vārdus un skaitļus "(šā likuma 15.panta 8. un 9.punkts)" ar vārdiem un skaitļiem "(šā likuma 15.panta 10. un 11.punkts)".

7. 48.pantā:

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"Šā panta pirmās daļas 2.punktā minētie dokumenti vai to noraksti valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī citām iestādēm pēc zvērināta advokāta pieprasījuma jāizsniedz viena mēneša laikā, ja likumā nav noteikts citādi.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

8. Aizstāt 52.1 panta pirmajā daļā vārdus "aizstāvību vai pārstāvību" ar vārdiem "aizstāvību un pārstāvību".

9. Aizstāt 54.1 panta pirmās daļas 1., 3. un 4.punktā un otrajā daļā vārdus "aizstāvības vai pārstāvības" ar vārdiem "aizstāvības un pārstāvības".

10. Izteikt 68.pantu šādā redakcijā:

"68. Par savas prakses vietas adreses maiņu zvērināts advokāts paziņo Latvijas Zvērinātu advokātu padomei."

11. Papildināt 83.pantu ar 3.punktu šādā redakcijā:

"3) sekmīgi nokārtojis zvērināta advokāta palīga uzņemšanas eksāmenu."

12. Izteikt 84.pantu šādā redakcijā:

"84. Par zvērināta advokāta palīga patronu var būt zvērināts advokāts, kas ne mazāk kā septiņus gadus praktizējis kā zvērināts advokāts un spēj vadīt, nodarbināt un uzraudzīt palīgu. Par to katrā atsevišķā gadījumā spriež Latvijas Zvērinātu advokātu padome."

13. Aizstāt 85.pantā vārdus "diviem palīgiem" ar vārdiem "vienu palīgu".

14. 94.pantā:

izteikt pirmās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Pēc viena gada zvērināta advokāta palīgs kārto pirmo zvērināta advokāta palīga eksāmenu Zvērinātu advokātu palīgu profesionālās sagatavošanas, darbības uzraudzības un eksāmenu komisijas noteiktajā kārtībā.";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"Ja zvērināta advokāta palīgs nenokārto eksāmenu divu gadu laikā, Latvijas Zvērinātu advokātu padome lemj par viņa izslēgšanu no zvērinātu advokātu palīgu skaita."

15. Izteikt 95.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"Pēc diviem gadiem zvērināta advokāta palīgs kārto otro zvērināta advokāta palīga eksāmenu Zvērinātu advokātu palīgu profesionālās sagatavošanas, darbības uzraudzības un eksāmenu komisijas noteiktajā kārtībā."

16. Aizstāt 96.pantā vārdu "trīs" ar vārdu "piecus".

17. Aizstāt 100.panta otrajā daļā vārdus "aizstāvība vai pārstāvība" ar vārdiem "aizstāvība un pārstāvība".

18. Aizstāt 101.pantā vārdu "trīs" ar vārdu "piecus".

19. Izteikt 103.pantu šādā redakcijā:

"103. Zvērinātu advokātu palīgu profesionālai sagatavošanai, viņu darbības uzraudzībai un vadīšanai Latvijas Zvērinātu advokātu padome izveido Zvērinātu advokātu palīgu profesionālās sagatavošanas, darbības uzraudzības un eksāmenu komisiju.

Zvērinātu advokātu palīgu profesionālās sagatavošanas, darbības uzraudzības un eksāmenu komisija izstrādā un apstiprina zvērināta advokāta palīga uzņemšanas eksāmena jautājumus un kārtību, kā arī pieņem šo eksāmenu."

20. Izslēgt 109.panta otro un trešo teikumu.

21. Papildināt pārejas noteikumus ar 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

"9. Grozījumi šā likuma 14., 94., 95., 96. un 101.pantā, kas maina nosacījumus zvērinātu advokātu palīgu uzņemšanai zvērinātu advokātu skaitā, neattiecas uz personu, kura kļuvusi par zvērināta advokāta palīgu līdz šo grozījumu spēkā stāšanās dienai.

10. Grozījums šā likuma 84.pantā, kas maina prasības zvērinātu advokātu palīgu patroniem, neattiecas uz zvērinātu advokātu, kurš kļuvis par zvērināta advokāta palīga patronu līdz šā grozījuma spēkā stāšanās dienai.

11. Grozījums šā likuma 85.pantā, kas liedz zvērinātam advokātam būt par patronu vairāk nekā vienam zvērināta advokāta palīgam, neattiecas uz zvērinātu advokātu, kurš kļuvis par patronu diviem zvērinātu advokātu palīgiem līdz šā grozījuma spēkā stāšanās dienai."

Likums stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2010.gada 28.oktobrī.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2010.gada 17.novembrī

01.01.2011