Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.01.2014. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr.51

Rīgā 1999.gada 16.februārī (prot. Nr.12 12.§)
Kārtība, kādā izmaksājama kompensācija naudā, dzēšot nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem par īpašumā bijušo zemi lauku apvidos piešķirtos sertifikātus

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā izmaksājama kompensācija naudā, dzēšot nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem zemes īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par īpašumā bijušo zemi lauku apvidos (turpmāk — sertifikāti), ievērojot likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" noteiktās tiesības.

2. Tiesības dzēst sertifikātus, saņemot to nominālvērtību naudā (39,84 euro par vienu sertifikātu), ir nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kuri kompensāciju par īpašumā bijušo zemi lauku apvidos pieprasījuši līdz 1992.gada 31.decembrim un ir bijušo zemes īpašnieku pirmās šķiras mantinieki vai bijušo zemes īpašnieku pārdzīvojušie laulātie.

(Grozīts ar MK 24.09.2013. noteikumiem Nr.920)

3. Par kompensācijas saņemšanas tiesību atbilstību likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 12.pantam lemj tā rajona Valsts zemes dienesta nodaļa, kur atrodas pagasta vai pilsētas pašvaldība, kas piešķīrusi sertifikātus par īpašumā bijušo zemi lauku apvidos.

4. Lēmumu par tiesībām dzēst sertifikātus pieņem tā pagasta vai pilsētas pašvaldība, kuras teritorijā atrodas zemes īpašums, par kuru piešķirti sertifikāti. Ja šis zemes īpašums atrodas lauku teritorijā, kura 1944.gadā tika pievienota Krievijas PFSR, lēmumu par tiesībām dzēst sertifikātus pieņem Balvu rajona padome.

5. Lai dzēstu sertifikātus, saņemot kompensāciju naudā, nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem līdz 1999.gada 30.jūnijam jāiesniedz pieteikums (1.pielikums) tajā pagasta vai pilsētas pašvaldībā, kuras teritorijā atrodas attiecīgais zemes īpašums.

6. Pieteikumu var iesniegt personiski, uzrādot nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu apliecinošu dokumentu, vai nosūtīt pa pastu ierakstītā vēstulē. Ja pieteikumu nosūta pa pastu, tam pievieno nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu apliecinoša dokumenta norakstu (izrakstu).

7. Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss apliecināms ar nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību vai pašvaldības lēmumu par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanu.

8. Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku pilnvarniekiem, iesniedzot pieteikumu vai saņemot kompensāciju naudā, jāuzrāda (ja pieteikumu nosūta pa pastu — jāpievieno) speciālpilnvara. Mantiniekiem, iesniedzot pieteikumu vai saņemot kompensāciju naudā, jāiesniedz (jāuzrāda) tiesas nolēmums par stāšanos mantojuma tiesībās.

9. Pašvaldība triju darbdienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas pieprasa Valsts zemes dienesta rajona nodaļas atzinumu par pieteikuma pamatotību. Valsts zemes dienesta rajona nodaļa atzinumu sniedz, pamatojoties uz dokumentiem par sertifikātu piešķiršanu pieteikuma iesniedzējam un viņa atbilstību šo noteikumu 2.punktā noteiktajām prasībām.

10. Ja pieteikums atzīts par pamatotu, Valsts zemes dienesta rajona nodaļa mēneša laikā pēc pašvaldības pieprasījuma saņemšanas aprēķina dzēšamo sertifikātu skaitu un nosūta pašvaldībai to personu sarakstu, kuras iesniegušas pamatotu pieteikumu. Ja Valsts zemes dienesta rajona nodaļa pieteikumu atzīst par nepamatotu, tā triju darbdienu laikā rakstiski paziņo iesniedzējam par atteikumu izmaksāt kompensāciju naudā un norāda iemeslus.

11. Pašvaldība piecu darbdienu laikā pēc lēmuma par kompensācijas izmaksu naudā pieņemšanas nosūta Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (turpmāk — informācijas centrs) to personu sarakstu, kurām piešķirtas tiesības dzēst sertifikātus (2.pielikums).

12. Informācijas centrs pārbauda šo noteikumu 11.punktā minēto sarakstu divu nedēļu laikā pēc tā saņemšanas. Ja informācijas centrā nav ziņu par dzēšamo sertifikātu piešķiršanu sarakstā minētajām personām vai sarakstā tiek atklātas kļūdas, pretrunas vai neprecizitātes, kā arī ja sarakstā minētajām personām jau piešķirtas tiesības saņemt kompensāciju naudā par to pašu zemes īpašumu vai Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas komisijas sniegtā informācija neapstiprina, ka kompensācijas saņēmējs ir nacionālās pretošanās kustības dalībnieks, informācijas centrs par pārbaudes rezultātiem informē Valsts zemes dienestu un pašvaldību un pieprasa papildinformāciju.

13. Valsts zemes dienesta rajona nodaļa un pašvaldība informācijas centra pieprasīto papildinformāciju sniedz piecu darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.

14. Ja pašvaldība groza vai atceļ iepriekšējo lēmumu par sertifikātu dzēšanu, tā nosūta informācijas centram precizētu to personu sarakstu, kurām piešķirtas tiesības dzēst sertifikātus.

15. Pēc šo noteikumu 14.punktā minētā pašvaldības lēmuma pārbaudes informācijas centrs saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 20.maija noteikumu Nr.187 "Kārtība, kādā izmaksājama kompensācija naudā, dzēšot par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos piešķirtos zemes īpašuma kompensācijas sertifikātus" 17.punktu iekļauj kompensācijas saņēmēju sarakstos nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, kuriem piešķirtas tiesības dzēst sertifikātus. Sertifikātus dzēš un kompensāciju izmaksā minēto noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā.

16. Ja kompensācijas pieprasītājs pēc pieteikuma un visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas ir miris, tiesības dzēst sertifikātus, saņemot par tiem samaksu naudā, ir viņa mantiniekiem, kuri par tādiem atzīti ar tiesas nolēmumu. Šajā gadījumā sertifikātus dzēš no mantojuma atstājēja privatizācijas sertifikātu konta, pamatojoties uz lēmumu par kompensācijas piešķiršanu naudā mantojuma atstājējam un tiesas nolēmumu par mantojuma tiesību apstiprināšanu mantiniekiem.

17. Pašvaldība, piešķirot nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu, informē attiecīgās personas par šajos noteikumos noteiktajām tiesībām.

Ministru prezidents V.Krištopans

Ekonomikas ministrs A.Šlesers
1.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 16.februāra noteikumiem Nr.51
Ekonomikas ministrs A.Šlesers
2.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 16.februāra noteikumiem Nr.51

(Pielikums grozīts ar MK 24.09.2013. noteikumiem Nr.920)

Ekonomikas ministrs A.Šlesers
01.01.2014