Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.672

Rīgā 2008.gada 25.augustā (prot. Nr.60 4.§)
Ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpētes un piesārņotu teritoriju sanācijas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma “Par piesārņojumu44.1panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veic ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpēti un piesārņotu teritoriju sanāciju.

2. Ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpēti, nesprāgušas munīcijas meklēšanu, identificēšanu, izcelšanu, savākšanu un uzglabāšanu veic komersanti, kuriem Aizsardzības ministrija izsniegusi licenci attiecīgajai komercdarbībai (turpmāk – licencēti komersanti). Pirms uzsākt ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un ar nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpēti un piesārņotu teritoriju sanāciju, licencētie komersanti noslēdz līgumu ar personu, kura attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sedz ar izpēti un sanāciju saistītos izdevumus.

3. Pēc līguma noslēgšanas licencētais komersants attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izstrādā un saskaņo izpētes programmu vai sanācijas programmu. Pēc izpētes programmas vai sanācijas programmas saskaņošanas licencētais komersants uzsāk ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpēti vai sanāciju.

4. Pēc izpētes pasākumu veikšanas licencētais komersants attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atbildīgajai institūcijai iesniedz pārskatu par izpētes pasākumu veikšanu atbilstoši izpētes programmai.

5. Pēc sanācijas pasākumu veikšanas licencētais komersants attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atbildīgajai institūcijai iesniedz pārskatu par sanācijas pasākumu veikšanu atbilstoši sanācijas programmai.

6. Sertificēts speciālists, kurš nodarbināts pie licencēta komersanta, kas attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņēmis šo noteikumu 2.punktā minēto licenci attiecīgajai komercdarbībai, un kuram Aizsardzības ministrija ir izsniegusi sertifikātu ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpētei, nesprāgušas munīcijas meklēšanai, identificēšanai, izcelšanai, savākšanai un uzglabāšanai (turpmāk – sertificēts speciālists), veicot ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpēti un sanāciju:

6.1. iežogo teritoriju, uzstāda ap to aizlieguma zīmes un nodrošina, lai teritorijā neiekļūtu nepiederošas personas;

6.2. dokumentē darba gaitu un sastāda aktus par atrastajiem, identifi­cētajiem, izceltajiem, savāktajiem un uzglabātajiem militāra rakstura sprādzienbīstamajiem priekšmetiem un nesprāgušo munīciju (1.pielikums) trijos eksemplāros;

6.3. izmanto tikai tādas metodes, transportlīdzekļus un iekārtas, kas neapdraud vidi, cilvēku dzīvību un veselību, kā arī fizisko un juridisko personu īpašumu;

6.4. nepieļauj nesankcionētu militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas atrakšanu, izmētāšanu, mehānisku un ķīmisku apstrādi, kā arī novērš iespējamos ar šīm darbībām
saistītos nelaimes gadījumus.

7. Pēc militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas savākšanas teritorijā, kurā veic sanāciju un kura nav Aizsardzības ministrijas valdījumā, sertificētais speciālists par to nekavējoties ziņo Valsts policijas Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākajam vai Valsts policijas teritoriālās policijas pārvaldes Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākajam.

8. Lai nodrošinātu sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu, Valsts policijas Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākais vai Valsts policijas teritoriālās policijas pārvaldes Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākais pēc šo noteikumu 7.punktā minētās informācijas saņemšanas rīkojas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā sauszemes teritorijā miera laikā.

9. Pēc militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas savākšanas teritorijā, kurā veic sanāciju un kura ir Aizsardzības ministrijas valdījumā, sertificētais speciālists par to nekavējoties ziņo Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto operāciju centram.

10. Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto operāciju centrs pēc šo noteikumu 9.punktā minētās informācijas saņemšanas organizē Nacionālo bruņoto spēku iesaisti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

11. Sertificētie speciālisti nodrošina savākto militāra rakstura sprādzienbīstamo priekšmetu un nesprāgušās munīcijas uzglabāšanu teritorijā, kurā veic sanāciju, apsargājot to līdz nodošanai Nacionālo bruņoto spēku sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas grupai iznīcināšanai tādā veidā, lai neapdraudētu vidi, cilvēku dzīvību un veselību, kā arī fizisko un juridisko personu īpašumu.

12. Militāra rakstura sprādzienbīstamus priekšmetus un nesprāgušo munīciju sertificētie speciālisti nodod ar nodošanas un pieņemšanas aktu (2.pielikums), kuram pievieno šo noteikumu 6.2.apakšpunktā minētos aktus.

13. Militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas nodošanas un pieņemšanas aktu sastāda trijos eksemplāros. Vienu eksemplāru nodod Nacionālo bruņoto spēku sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas grupai, vienu eksemplāru – Valsts policijai un vienu eksemplāru – sertificētajam speciālistam.

14. Nacionālie bruņotie spēki uzskaita sertificēto speciālistu nodotās militāra rakstura sprādzienbīstamo priekšmetu un nesprāgušās munīcijas vienības un apkopo statistikas datus par iznīcināšanas pasākumiem.

Ministru prezidenta vietā – satiksmes ministrs A.Šlesers

Aizsardzības ministrs V.Veldre
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 25.augusta noteikumiem Nr.672
Militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas uzskaites akts

Nr.
p.k.

Atrasts

Identificēts
(tips)

Izcelts
(+ vai –)

Savākts
(vieta)

Uzglabāts
(vieta)

vieta

veids

skaits


































Reģistrēja______________________________
 (amats, paraksts)
Aizsardzības ministrs V.Veldre
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 25.augusta noteikumiem Nr.672
Militāra rakstura sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas nodošanas un pieņemšanas akts

Vieta_________________________ Datums______________________


Pamatojums sanācijas darbu veikšanai





Nr. p.k.

Munīcijas veids

Identifikācija

Daudzums













Kopā



Izsniedza___________________________________________________
(vārds, uzvārds, amats, paraksts)

Saņēma____________________________________________________
(vārds, uzvārds, amats, paraksts)
Aizsardzības ministrs V.Veldre
30.08.2008