Tiesību akts: zaudējis spēku
Ministru kabineta noteikumi Nr. 413

Rīgā 1999.gada 21.decembrī (prot. Nr. 71 8.§)
Noteikumi par valsts sociālo pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei
Izdoti saskaņā ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas
dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacija avārijas rezultātā cietušo
personu sociālās aizsardzības likuma 11.panta otro daļu

1. Šie noteikumi nosaka Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei izmaksājamā valsts sociālā pabalsta (turpmāk — pabalsts) apmēru, kā arī tā saņemšanas kārtību.

2. Pabalsta apmērs ir 12,50 latu mēnesī.

3. Mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita piešķir vienu pabalstu.

4. Pabalstu piešķir un tā izmaksu nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

5. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieks, lai saņemtu pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē (turpmāk — aģentūras filiāle) pēc pabalsta pieprasītāja pastāvīgās dzīvesvietas iesniedz (uzrāda):

5.1. rakstisku pieprasījumu piešķirt pabalstu;

5.2. pasi;

5.3. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas vai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas akta par darbspēju zaudējuma noteikšanu procentos izraksta kopiju, kurā kā invaliditātes cēlonis norādīta ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu saistītā saslimšana, izņemot personas, kurām uz šo noteikumu spēkā stāšanās dienu jau ir noteikta invaliditātes cēloņsakarība ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu un kurām pabalstu piešķir, pamatojoties uz attiecīgo personu pensijas lietā esošo minēto aktu;

5.4. invalīda apliecību.

6. Mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenes loceklis (bērnam līdz 18 gadu vecumam - persona, kurai saskaņā ar likuma "Par sociālo palīdzību" 26.pantu ir tiesības saņemt pabalstu par bērnu), lai saņemtu pabalstu, aģentūras filiālē pēc pabalsta pieprasītāja pastāvīgās dzīvesvietas iesniedz (uzrāda):

6.1. rakstisku pieprasījumu piešķirt pabalstu;

6.2. pasi;

6.3. izglītības iestādes izsniegtu izziņu (par katru mācību gadu), kas apliecina, ka bērns mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, — ja viņš ir vecāks par 18 gadiem, bet nav sasniedzis 24 gadu vecumu;

6.4. dokumentu, kas apliecina apgādību:

6.4.1. mazbērnam — bāriņtiesas vai pagasttiesas lēmumu;

6.4.2. laulātajam un vecākiem — dokumentu, kas apliecina minētās personas darbnespēju uz Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka miršanas dienu: invalīda apliecību, pensionāra apliecību vai tiesas spriedumu par apgādības faktu;

6.5. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka miršanas apliecību;

6.6. bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "P.Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Aroda un radiācijas medicīnas centra izsniegtu atzinumu, ka Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka nāves cēlonis ir slimība, kurai ir noteikta cēloņsakarība ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu;

6.7. dokumentus, kas apliecina radniecību vai laulību ar mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku, - dzimšanas apliecību vai laulības apliecību.

7. Ja tiesības uz pabalstu ir vairākiem Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenes locekļiem un viņi nevar vienoties par personu, kura saņems pabalstu, strīds izšķirams tiesā.

8. Aģentūras filiāle 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 5. un 6.punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu un rakstiski paziņo par to pabalsta pieprasītājam.

9. Pabalstu piešķir:

9.1. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam — sākot ar invaliditātes noteikšanas dienu;

9.2. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei — sākot ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka nāves dienu.

10. Pabalsta izmaksu izbeidz:

10.1. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam — beidzoties termiņam, uz kādu noteikta invaliditāte;

10.2. mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka bērnam — ar 18 gadu vecuma sasniegšanas dienu, bet, ja viņš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, — ar 24 gadu vecuma sasniegšanas dienu;

10.3. mirušā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka mazbērnam — ar 18 gadu vecuma sasniegšanas dienu;

10.4. pārdzīvojušajam laulātajam — ar citā laulībā stāšanās dienu.

11. Tiesības uz pabalstu vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļas izlaiduma klases (kursa) skolēnam (studentam) saglabājas līdz attiecīgā mācību gada 31.augustam (ieskaitot), taču ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 24 gadu vecumu.

12. Citi jautājumi, kas saistīti ar pabalsta saņemšanu, pabalsta pieprasīšanas termiņiem, pabalsta pieprasītāja pienākumiem, kā arī nosacījumiem pabalsta izmaksas pārtraukšanai un pabalsta aplikšanai ar nodokļiem, noteikti likuma "Par sociālo palīdzību" 27., 28., 29., 30. un 44.pantā.

13. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu un izmaksu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieprasītājs var pārsūdzēt likuma "Par sociālo palīdzību" 15.pantā noteiktajā kārtībā.

14. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1991.gada 30.jūlija lēmumu Nr.195 "Par Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo Latvijas Republikas iedzīvotāju sociālā stāvokļa uzlabošanu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 43.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1993, 15.nr.; 1996, 180.nr.).

15. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Šķēle

Labklājības ministrs R.Jurdžs
01.01.2000