Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.438

Rīgā 2005.gada 21.jūnijā (prot. Nr.36 36.§)

Dzīvnieku veselības prasības svaigas mājputnu gaļas tirdzniecībai starp Latviju un Eiropas Savienības dalībvalstīm un importam no trešajām valstīm

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 25.panta 1.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka dzīvnieku veselības prasības svaigas mājputnu gaļas tirdzniecībai starp Latviju un Eiropas Savienības dalībvalstīm (arī Eiropas Ekonomikas zonas valstīm) un importam no trešajām valstīm (valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiropas Ekonomikas zonas valstis).

2. Noteikumi nosaka dzīvnieku veselības prasības:

2.1. gaļai (jebkura mājputnu gaļa, kas paredzēta patēriņam cilvēka uzturā);

2.2. svaigai gaļai (gaļa, kas iepakota vakuuma vai kontrolētas atmosfēras apstākļos un nav pakļauta nekādai (izņemot aukstuma) apstrādei, lai nodrošinātu tās saglabāšanu).

3. Noteikumi neattiecas uz gaļu:

3.1. kas atrodas ceļotāju personīgajā bagāžā un paredzēta personīgajam patēriņam, ieskaitot gaļu, kas tiek ievesta no trešajām valstīm, ja viena persona ieved ne vairāk par vienu kilogramu gaļas un ja no attiecīgās trešās valsts ir atļauts gaļas eksports uz Eiropas Savienības dalībvalstīm;

3.2. ko nelielos daudzumos nosūta privātpersonām ar nosacījumu, ka tā netiek izmantota peļņas gūšanai, ieskaitot gaļu, kas tiek ievesta no trešajām valstīm, ja viena persona sūta ne vairāk par vienu kilo­gramu gaļas un ja no attiecīgās trešās valsts ir atļauts gaļas eksports uz Eiropas Savienības dalībvalstīm;

3.3. kas paredzēta starptautisko transportlīdzekļu apkalpei un pasažieriem. Pēc izkraušanas šādu no trešajām valstīm ievestu gaļu vai tās atkritumus iznīcina. Gaļu neiznīcina, ja to muitas uzraudzībā pārkrauj no viena transportlīdzekļa citā tieši vai pēc īslaicīgas uzglabāšanas.

4. Šo noteikumu ievērošanu kontrolē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām un kontroles un uzraudzības kārtību dzīvnieku izcelsmes produktu tirdzniecībā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī veterinārās kontroles kārtību, ievedot Latvijā dzīvnieku izcelsmes produktus no trešajām valstīm.

II. Prasības gaļas tirdzniecībai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm

5. Svaiga gaļa, kas paredzēta tirdzniecībai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir iegūta no mājputniem, kuri:

5.1. turēti Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijā no to izšķilšanās brīža vai ievesti no trešajām valstīm saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mājputnu un inkubējamo olu aprites kārtību;

5.2. audzēti novietnē (vieta, kur audzē vai tur vaislas vai produktīvos mājputnus):

5.2.1. kurai nav noteikti ierobežojumi mājputnu slimību izplatīšanās dēļ;

5.2.2. kas atrodas teritorijā, kurai nav noteikti ierobežojumi mājputnu slimību izplatīšanās dēļ;

5.3. transportēšanas laikā uz kautuvi nav nonākuši kontaktā ar mājputniem, kam ir Ņūkāslas slimība vai putnu gripa;

5.4. transportēšanas laikā uz kautuvi nav vesti caur putnu gripas vai Ņūkāslas slimības skartām teritorijām. Transportēšana cauri šīm teritorijām ir pieļaujama, izmantojot valsts galvenos autoceļus vai dzelzceļu;

5.5. nokauti kautuvēs, kurās kaušanas laikā nav konstatēts neviens putnu gripas vai Ņūkāslas slimības gadījums.

6. Ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka ir notikusi svaigas gaļas kontaminācija ar putnu gripas vai Ņūkāslas slimības ierosinātāju, gaļas izplatīšanu tirgū aptur.

7. Svaigu mājputnu gaļu marķē atbilstoši normatīvajos aktos par gaļas un gaļas produktu marķēšanu noteiktajām prasībām un mājputnus nokauj atbilstoši higiēnas prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par putnu un trušu gaļas apriti.

8. Svaigu mājputnu gaļu, kas neatbilst šo noteikumu 5.2., 5.3., 5.4. un 5.5.apakšpunktā minētajām prasībām:

8.1. marķē atbilstoši normatīvajiem aktiem par gaļas un gaļas produktu marķēšanu, piemērojot vienu no šādiem veidiem:

8.1.1. veselības marķējumu pārzīmogo ar divām pa diagonāli sakrustotām taisnām līnijām, kuras taisnā leņķī krustojas zīmoga centrā, nodrošinot, ka informācija zīmogā paliek salasāma;

8.1.2. veselības marķējumu ietver vienā īpašā zīmogā, kurš pārzīmogots ar divām pa diagonāli sakrustotām taisnām līnijām, kuras taisnā leņķī krustojas zīmoga centrā;

8.2. iegūst, sadala, transportē un glabā atsevišķi no Eiropas Savienības dalībvalstu tirgum paredzētās gaļas vai minētās darbības veic citā laikā, nevis vienlaikus ar Eiropas Savienības dalībvalstu tirgum paredzēto gaļu;

8.3. pirms izmantošanas gaļas produktu ražošanā apstrādā ar vienu no šādām metodēm:

8.3.1. karsēšana termiski noslēgtā konteinerā, kurā sterilizācijas efekts - Fc vērtība - ir vismaz 3;

8.3.2. karsēšana, sasniedzot vismaz 70°C temperatūru gaļas dziļākajos slāņos.

9. Ja ir konstatēta Ņūkāslas slimības epizootija, svaigu mājputnu gaļu var marķēt ar veselības marķējumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par gaļas un gaļas produktu marķēšanu, ja vien gaļa iegūta no mājputniem, kas:

9.1. audzēti novietnē, kura atrodas uzraudzības zonā (zona, ko ap inficēto saim­niecību vismaz triju kilometru rādiusā nosaka Pārtikas un veterinārais dienests), bet ne aizsardzības zonā, un saskaņā ar epizootoloģisko izmeklējumu rezultātiem nav nonākuši saskarē ar inficēto novietni;

9.2. audzēti ganāmpulkā, kurā ne vēlāk kā piecas dienas pirms svaigas mājputnu gaļas transportēšanas izlases veidā veikti virusoloģiskie izmeklējumi un tajos nav konstatēta slimības ierosinātāja klātbūtne. Paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem ņem Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarots veterinārārsts;

9.3. audzēti novietnē, kurā pēc mājputnu klīniskās izmeklēšanas saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta inspektora atzinumu nav konstatētas Ņūkāslas slimības pazīmes. Pārbaudi veic ne ātrāk kā 24stundu laikā pirms svaigas mājputnu gaļas transportēšanas sākuma;

9.4. tieši transportēti no izcelsmes novietnes uz kautuvi Pārtikas un veterinārā dienesta inspektora aizzīmogotā transport­līdzeklī. Transportlīdzekli pirms un pēc katras pārvadāšanas reizes tīra un dezinficē;

9.5. ir pārbaudīti kautuvē, veicot pirms­kaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi, lai noteiktu iespējamo Ņūkāslas slimības klātbūtni.

III. Prasības gaļas ievešanai no trešajām valstīm

10. Svaigu mājputnu gaļu no trešās valsts atļauts ievest Latvijas teritorijā, ja tā ir ražota valstī vai valsts daļā, kas iekļauta Eiropas Komisijas apstiprinātā sarakstā, un tai ir nosūtītājas valsts oficiālā veterinār­ārsta izsniegts veterinārā (veselības) sertifikāta oriģināls. Veterinārais (veselības) sertifikāts:

10.1. izdots gaļas kravas iekraušanas dienā;

10.2. noformēts nosūtītājas, saņēmējas un importa kontroles veicējas valsts valodā;

10.3. satur nosūtītājas valsts oficiālā veterinārārsta apliecinājumu, ka gaļa atbilst šo noteikumu prasībām;

10.4. ir noformēts uz vienas lapas;

10.5. ir izsniegts vienam konkrētam kravas saņēmējam;

10.6. atbilst Eiropas Savienības tiesību aktos noteiktajam sertifikāta paraugam.

11. Svaigu mājputnu gaļu drīkst ievest no trešās valsts, ja attiecīgajā valstī:

11.1. saskaņā ar starptautiski atzītiem standartiem putnu gripa un Ņūkāslas slimība ir obligāti izziņojamas slimības;

11.2. nav oficiāli konstatēta putnu gripa un Ņūkāslas slimība vai ir konstatēta kāda no minētajām slimībām, bet tiek piemēroti slimības kontroles un apkarošanas pasākumi, kas līdzvērtīgi normatīvajos aktos par epizootiju uzliesmojumu likvidēšanu un draudu novēršanu paredzētajai kārtībai.

IV. Noslēguma jautājums

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumus Nr.209 "Noteikumi par dzīvnieku veselības prasībām tirdzniecībā ar svaigu putnu gaļu " (Latvijas Vēstnesis, 2004, 68.nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1991.gada 26.jūnija Direktīvas 91/494/EEK par dzīvnieku veselības nosacījumiem tirdzniecībā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ar svaigu mājputnu gaļu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministra vietā - finanšu ministrs O.Spurdziņš

30.06.2005