Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2009. gada 10. februāra noteikumus Nr. 126 "Lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrācijas un aizsardzības kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.437

Rīgā 2004.gada 27.aprīlī (prot. Nr.25 24.§)
Lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfisko norāžu reģistrācijas un aizsardzības kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma “Par preču zīmēm un
ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm
40.panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka lauksaimniecības produktu un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu (turpmāk – ģeogrāfiskā norāde) izvērtēšanas un aizsardzības, kā arī iebildumu un priekšlikumu izskatīšanas un paziņošanas kārtību atbilstoši Padomes 1992.gada 14.jūlija Regulai (EEK) Nr. 2081/92 par lauksaimniecības produktu un pārtikas ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un cilmes vietu nosaukumu aizsardzību (turpmāk – Padomes regula Nr. 2081/92), Padomes 1992.gada 14.jūlija Regulai (EEK) Nr. 2082/92 par lauksaimniecības produktu un pārtikas īpaša rakstura sertifikātiem (turpmāk – Padomes regula Nr. 2082/92), Padomes 1999.gada 17.maija Regulai (EEK) Nr. 1493/1999 par vīna tirgus kopējo organizāciju un Padomes 1989.gada 29.maija Regulai (EEK) Nr. 1576/89, ar ko paredz vispārējus noteikumus par stipro alkoholisko dzērienu definīciju, nosaukumu un noformējumu (turpmāk – Padomes regula Nr. 1576/89).

2. Ģeogrāfisko norāžu izvērtēšanu nodrošina Zemkopības ministrijas izveidota Ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu padome (turpmāk – padome) piecu cilvēku sastāvā. Padome ir koordinējoša un konsultatīva institūcija ģeogrāfisko norāžu reģistrācijai un aizsardzībai.

3. Padomes darbību nodrošina Zemkopības ministrija.

4. Padomes sastāvā ir trīs Zemkopības ministrijas pārstāvji, viens Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis un viens Patentu valdes pārstāvis. Padomes darbības reglamentu un personālsastāvu apstiprina zemkopības ministrs.

5. Padomei ir šādas funkcijas:

5.1. izvērtēt grupu un personu (turpmāk – ģeogrāfiskās norādes pieteicējs) iesniegumus par lauksaimniecības vai pārtikas produkta nosaukuma atbilstību aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei;

5.2. izvērtēt reģistrācijai iesniegtās un oficiālajā izdevumā “Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis” publicētās Eiropas Savienības dalībvalstu un trešo valstu (valstis, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis) ģeogrāfiskās norādes;

5.3. sadarboties ar valsts iestādēm, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām ģeogrāfisko norāžu reģistrācijas, lietošanas uzraudzības un kontroles jautājumos;

5.4. informēt sabiedrību par aizsargāto ģeogrāfisko norāžu izplatīšanu tirgū, kā arī uzraudzību un kontroli;

5.5. izskatīt padomes sēdē personu iesniegumus par ģeogrāfiskajām norādēm;

5.6. piedalīties priekšlikumu izstrādē normatīvo aktu un Latvijas starptautisko līgumu sagatavošanā, kā arī starptautiskajos projektos attiecībā uz ģeogrāfiskajām norādēm.

6. Padomei ir tiesības:

6.1. pieaicināt ekspertus ar atbilstošu izglītību un pieredzi profesionālu konsultāciju sniegšanai un ekspertīžu veikšanai par ģeogrāfisko norāžu reģistrāciju, aizsardzību, uzraudzību un kontroli, ja attiecīgais jautājums nav saistīts ar ierobežotas pieejamības informāciju;

6.2. pieprasīt no valsts iestādēm, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām padomes darbā nepieciešamo informāciju.

II. Iesniegumu izvērtēšana

7. Ģeogrāfiskās norādes pieteicējs iesniedz Zemkopības ministrijā iesniegumu, kam pievieno attiecīgus dokumentus un materiālus saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām par ģeogrāfiskajām norādēm (turpmāk – iesniegums).

8. Zemkopības ministrija 10 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē iesniegtos dokumentus un par to rakstiski paziņo ģeogrāfiskās norādes pieteicējam. Zemkopības ministrija ir tiesīga pieprasīt ģeogrāfiskās norādes pieteicējam papildu dokumentus un materiālus, kas pamato attiecīgā produkta ģeogrāfiskās norādes atbilstību Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm.

9. Zemkopības ministrija nosūta padomei vēstuli ar lūgumu izvērtēt lauksaimniecības vai pārtikas produkta atbilstību aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei, pievienojot attiecīgo iesniegumu.

10. Padome 20 darbdienu laikā pēc vēstules saņemšanas izvērtē iesniegumu un pieņem lēmumu par lauksaimniecības vai pārtikas produkta atbilstību aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei. Padomes lēmumam ir ieteikuma raksturs.

11. Zemkopības ministrija, pamatojoties uz padomes lēmumu, pieņem lēmumu par iesnieguma nosūtīšanu vai nenosūtīšanu Eiropas Komisijai ģeogrāfiskās norādes reģistrācijai. Par minēto lēmumu rakstiski informē ģeogrāfiskās norādes pieteicēju, sniedzot attiecīgu pamatojumu.

12. Ja attiecībā uz ģeogrāfisko norādi netiek piemērota reģistrācijas procedūra, atbilstoši Padomes regulai Nr. 2081/92 un Padomes regulai Nr. 2082/92 Zemkopības ministrija, pamatojoties uz padomes lēmumu, pieņem lēmumu par paziņojuma nosūtīšanu vai nenosūtīšanu Eiropas Komisijai. Par minēto lēmumu rakstiski informē ģeogrāfiskās norādes pieteicēju, sniedzot attiecīgu pamatojumu.

13. Zemkopības ministrija 20 darbdienu laikā pēc lēmuma paziņošanas par iesnieguma nosūtīšanu Eiropas Komisijai noformē iesniegumu atbilstoši Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm un nosūta Eiropas Komisijai.

14. Izdevumus, kas saistīti ar ģeogrāfiskās norādes izvērtēšanu, atbilstoši iesniegumam pievienotajai specifikācijai sedz ģeogrāfiskās norādes pieteicējs saskaņā ar šo noteikumu pielikumā noteikto cenrādi.

15. Zemkopības ministrija sešus mēnešus pēc ģeogrāfiskās norādes publicēšanas oficiālajā izdevumā “Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis” pieņem priekšlikumus par ģeogrāfiskās norādes reģistrāciju vai iebildumus pret to.

16. Ja saņemti priekšlikumi par Latvijā ražota lauksaimniecības vai pārtikas produkta ģeogrāfiskās norādes reģistrāciju vai iebildumi pret to, Zemkopības ministrija:

16.1. piecu darbdienu laikā pēc priekšlikumu vai iebildumu saņemšanas informē par to padomi un ģeogrāfiskās norādes pieteicēju. Ģeogrāfiskās norādes pieteicējs 20 darbdienu laikā sniedz pamatotu atbildi par katru iebildumu;

16.2. izsniedz priekšlikumu vai iebildumu iesniedzējam papildu dokumentus (ja tādi ir), kas pamato lauksaimniecības vai pārtikas produkta atbilstību aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei;

16.3. ja iesniegti iebildumi, iepazīstas ar ģeogrāfiskās norādes pieteicēja paskaidrojumiem un sniedz atbildi iebildumu iesniedzējam un Eiropas Komisijai.

17. Ja saņemti priekšlikumi par citā valstī ražota lauksaimniecības vai pārtikas produkta ģeogrāfiskās norādes reģistrāciju vai iebildumi pret to, Zemkopības ministrija:

17.1. piecu darbdienu laikā informē par to padomi;

17.2. pēc priekšlikumu vai iebildumu iesniedzēja lūguma pieprasa attiecīgās valsts kompetentajai institūcijai ģeogrāfisko norāžu jomā papildu dokumentus, kas pamato lauksaimniecības vai pārtikas produkta atbilstību aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei, ja persona to lūdz;

17.3. izvērtē iebildumus un, ja tie ir pamatoti, informē attiecīgās valsts kompetento institūciju ģeogrāfisko norāžu jomā;

17.4. informē Eiropas Komisiju par vienošanos ar konkrētās valsts kompetento institūciju ģeogrāfisko norāžu jomā.

18. Ģeogrāfiskās norādes pieteicējs 10 darbdienu laikā informē Zemkopības ministriju un Pārtikas un veterināro dienestu par izmaiņām tāda lauksaimniecības vai pārtikas produkta ražošanas tehnoloģijā, kuram ir aizsargāta ģeogrāfiskā norāde.

19. Ģeogrāfiskās norādes pieteicējs informē Zemkopības ministriju un Pārtikas un veterināro dienestu par izmaiņām attiecīgās ģeogrāfiskās vietas raksturojumā, ja tās būtiski ietekmē tāda lauksaimniecības vai pārtikas produkta īpašības, kuram ir aizsargāta ģeogrāfiskā norāde.

III. Ģeogrāfisko norāžu, cilmes nosaukumu un tradicionāla rakstura produktu nosaukumu aizsardzība

20. Zemkopības ministrija piecu darbdienu laikā informē Pārtikas un veterināro dienestu par:

20.1. izmaiņām Eiropas lauksaimniecības un pārtikas produktu aizsargātu cilmes nosaukumu un aizsargātu ģeogrāfisko norāžu reģistrā;

20.2. izmaiņām lauksaimniecības un pārtikas produktu īpaša rakstura sertifikātu reģistrā;

20.3. izmaiņām Padomes regulā Nr. 1576/89;

20.4. izmaiņām Komisijas 2002.gada 29.aprīļa Regulā Nr. 753/2002, ar ko paredz atsevišķus noteikumus, lai piemērotu Padomes Regulu Nr. 1493/1999 par vīna tirgus kopējo organizāciju;

20.2. reģistrācijai iesniegtajām Latvijā ražoto lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm.

21. Lauksaimniecības un pārtikas produktus, kuriem ir aizsargāta ģeogrāfiskā norāde, marķē normatīvajos aktos par preču marķēšanu noteiktajā kārtībā. Marķējumā papildus var norādīt aizsargātas ģeogrāfiskās norādes simbolu, nosaukumu vai šādu nosaukuma saīsinājumu:

21.1. aizsargāta ģeogrāfiskā norāde – AĢN;

21.2. aizsargāts cilmes nosaukums – ACN;

21.3. tradicionāla rakstura produkts – TRP;

21.4. vīnam un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem – atbilstoši Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem par ģeogrāfiskajām norādēm.

22. Ģeogrāfiskās norādes pieteicējs aizsargātu ģeogrāfisko norādi lieto neierobežoti ilgi, ja tiek ievērotas normatīvajos aktos par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm noteiktās prasības.

23. Pārtikas un veterinārais dienests Latvijā ražotiem lauksaimniecības un pārtikas produktiem, kuriem ir aizsargāta ģeogrāfiskā norāde, izstrādā uzraudzības un kontroles programmu atbilstoši iesniegumā norādītajam tehnoloģiskajam procesam un produkta veidam.

24. Pārtikas un veterinārais dienests atbilstoši šo noteikumu 23.punktā minētajai programmai kontrolē un uzrauga attiecīgo lauksaimniecības un pārtikas produktu ražošanu to ražošanas un pārstrādes vietās.

25. Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē aizsargātu ģeogrāfisko norāžu lietošanu lauksaimniecības un pārtikas produktu marķējumā tirdzniecības vietās, robežkontroles punktos, brīvajās muitas zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ģeogrāfiskajām norādēm un saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem par ģeogrāfisko norāžu aizsardzību.

26. Pārtikas un veterinārais dienests ir tiesīgs apturēt tādu lauksaimniecības un pārtikas produktu izplatīšanu, kuriem ir aizsargāta ģeogrāfiskā norāde, kā arī izņemt tos no apgrozības līdz apstākļu noskaidrošanai, ja tiek konstatēta attiecīgo produktu neatbilstība:

26.1. normatīvajos aktos par lauksaimniecības un pārtikas produktu apriti noteiktajām prasībām;

26.2. normatīvajos aktos par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm noteiktajām prasībām un starptautiskajiem līgumiem par ģeogrāfisko norāžu aizsardzību;

26.3. iesniegumā norādītajam tehnoloģiskajam procesam.

27. Pārtikas un veterinārais dienests informē padomi un Zemkopības ministriju par konstatētajiem pārkāpumiem lauksaimniecības vai pārtikas produktu uzraudzībā un kontrolē un veiktajiem pasākumiem to novēršanā.

28. Zemkopības ministrija iesniedz Eiropas Komisijā iesniegumu par reģistrētas ģeogrāfiskās norādes anulēšanu, ja:

28.1. konstatēts, ka ģeogrāfiskās norādes pieteicējs neievēro normatīvajos aktos par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskajām norādēm noteiktās prasības;

28.2. ģeogrāfiskās norādes pieteicējs nevar nodrošināt iesniegumā norādītās specifikācijas izpildi un ir iesniedzis Zemkopības ministrijā iesniegumu par reģistrētās ģeogrāfiskās norādes anulēšanu.

IV. Noslēguma jautājums

29. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Ministru prezidents I.Emsis

Zemkopības ministrs M.Roze
Pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 27.aprīļa noteikumiem Nr.437
Ģeogrāfiskās norādes atbilstības izvērtēšanas cenrādis

Nr. p.k.

Pakalpojums

Cena
(lati)

PVN
(lati)

Kopā
(lati)

1.

Ģeogrāfiskās norādes atbilstības aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei izvērtēšana (eksperta darbs stundā)

7,50

1,35

8,85

2.

Ģeogrāfiskās norādes atbilstības aizsargātai ģeogrāfiskajai norādei atkārtota izvērtēšana (pēc izmaiņām tehnoloģiskajā procesā vai ģeogrāfiskās vietas raksturojumā) (eksperta darbs stundā)

7,50

1,35

8,85

3.

Transporta izdevumi par vienu kilometru

0,12

0,02

0,14

Zemkopības ministrs M.Roze
01.05.2004