Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 19.03.2005. - 23.03.2006. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2006. gada 14. marta noteikumus Nr. 201 "Maksātnespējas procesa administratora atlīdzības un administrācijas izmaksu segšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.77

Rīgā 2004.gada 10.februārī (prot. Nr.6, 32.§)
Izdoti saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību
maksātnespēju
24.panta sesto daļu un 108.panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka gadījumus, kārtību un apmēru, kādā no valsts aģentūrai “Maksātnespējas administrācija” (turpmāk — Maksātnespējas administrācija) šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem tiek segta maksātnespējas procesa administratora atlīdzība un administrācijas izmaksas.

2. Maksātnespējas procesa administratora atlīdzību izmaksā un administrācijas izmaksas to nesegtajā daļā sedz, ja no maksātnespējīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) (turpmāk — parādnieks) naudas līdzekļiem vai no citiem maksātnespējas procesa finansēšanas avotiem nav iespējams izmaksāt atlīdzību administratoram vai pilnā apmērā segt maksātnespējas procesa administrācijas izmaksas.

3. Maksātnespējas procesa administratora atlīdzību un administrācijas izmaksas sedz šādā apmērā:

3.1. ne vairāk kā 400 latu administratora atlīdzībai un ne vairāk kā 100 latu administrācijas izmaksām, ja maksātnespējas process uzsākts 2004.gadā;

3.2. ne vairāk kā 400 latu administratora atlīdzībai un ne vairāk kā 100 latu administrācijas izmaksām maksātnespējas lietās, kurās mainīts administrators un jaunais administrators iecelts 2004.gadā;

3.3. ne vairāk kā 400 latu administratora atlīdzībai un ne vairāk kā 150 latu administrācijas izmaksām, ja maksātnespējas process uzsākts pēc 2005.gada 1.janvāra;

3.4. ne vairāk kā 400 latu administratora atlīdzībai un ne vairāk kā 150 latu administrācijas izmaksām maksātnespējas lietās, kurās mainīts administrators un jaunais administrators iecelts pēc 2005.gada 1.janvāra.

(MK 15.03.2005. noteikumu Nr. 184 redakcijā)

II. Maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu piešķiršana

4. Viena maksātnespējas procesa administrācijas izmaksas, izņemot administratora atlīdzību, tiek segtas ne vairāk kā 150 latu apmērā.

(MK 15.03.2005. noteikumu Nr. 184 redakcijā)

4.1 Administrators, iesniedzot pieprasījumu maksātnespējas procesa ad­ministrācijas izmaksu segšanai (1.pielikums), izņemot administratora atlīdzību, tam pievieno tiesas sprieduma kopiju par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) maksātnespējas pasludināšanu vai tiesas lēmuma kopiju par administratora maiņu (ja administrators ir mainīts).

(MK 15.03.2005. noteikumu Nr. 184 redakcijā)

5. Maksātnespējas administrācija mēneša laikā pēc pieprasījuma saņemšanas lemj par naudas līdzekļu piešķiršanu maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanai un par piešķiramo naudas līdzekļu apmēru Maksātnespējas administrācijai kārtējam gadam šim mērķim piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

6. Maksātnespējas administrācija piešķirtos naudas līdzekļus maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanai, izņemot administratora atlīdzību, pārskaita attiecīgā parādnieka norēķinu kontā.

7. Maksātnespējas administrācijai ar naudas līdzekļu izmaksas brīdi ir kreditora prasījuma tiesības pret parādnieku piešķirto naudas līdzekļu apmērā. Administratora pienākums ir pēc Maksātnespējas administrācijas pieprasījuma informēt to par maksātnespējas procesa gaitu, par maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu izlietojumu (uzrādot izmaksas apliecinošus dokumentus), par Maksātnespējas administrācijas kā kreditora tiesību īstenošanas iespējām un par Maksātnespējas administrācijas iespējām atgūt maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanai piešķirtos naudas līdzekļus.

(Grozīts ar MK 15.03.2005. noteikumiem Nr. 184)

8. Administratora pienākums ir piecu darbdienu laikā rakstiski informēt Maksātnespējas administrāciju, ja:

8.1. maksātnespējas procesā tiek atgūta vai atsavināta parādnieka manta;

8.2. ir stājies spēkā kreditoru sapulces lēmums par parādnieka maksātnespējas procesa finansēšanu no kreditoru līdzekļiem;

8.3. tiesā attiecībā uz parādnieku ir apstiprināts mierizlīgums vai Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēts sanācijas plāns;

8.4. ir stājies spēkā kreditoru sapulces lēmums par maksātnespējas procesa finansēšanu no citiem maksātnespējas procesa finansēšanas avotiem;

8.5. ir stājies spēkā kreditoru sapulces lēmums par administrācijas izmaksu apmēra un izmaksu saraksta apstiprināšanu (izmaksu saraksts iekļauts protokolā).

9. Administrators pirms pārējo maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanas atmaksā Maksātnespējas administrācijas piešķirtos naudas līdzekļus tās norādītajā kontā šādos gadījumos un termiņos:

9.1. ja maksātnespējas procesā tiek atgūta vai atsavināta parādnieka manta, — piecu darbdienu laikā no dienas, kad administratoram rodas tiesības rīkoties ar atgūtajiem naudas līdzekļiem;

9.2. pēc kreditoru piešķirto līdzekļu saņemšanas parādnieka kontā — piecu darbdienu laikā;

9.3. pēc mierizlīguma attiecībā uz parādnieku apstiprināšanas tiesā vai sanācijas plāna reģistrēšanas Uzņēmumu reģistrā — mierizlīgumā vai sanācijas plānā norādītajos termiņos;

9.4. pēc kreditoru sapulces lēmuma par maksātnespējas procesa finansēšanu no citiem maksātnespējas procesa finansēšanas avotiem — piecu darbdienu laikā no brīža, kad administratoram rodas tiesības rīkoties ar saņemtajiem naudas līdzekļiem;

9.5. ja maksātnespējas procesa administrācijas izmaksas ir mazākas nekā Maksātnespējas administrācijas piešķirto naudas līdzekļu apmērs, — ne vēlāk kā divas nedēļas pirms noslēguma kreditoru sapulces.

III. Administratora atlīdzība

10. Administrators ir tiesīgs saņemt atlīdzību, ja viņš ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs.

11. No Maksātnespējas administrācijas naudas līdzekļiem viena maksātnespējas procesa ietvaros administrators ir tiesīgs prasīt administratora atlīdzību:

11.1.  400 latu apmērā, ja viņš nav saņēmis likuma “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju24.pantā noteikto administratora atlīdzību;

11.2. tādā apmērā, lai kopējā administratora atlīdzība būtu 400 latu, ja viņš ir saņēmis likuma “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju24.pantā paredzēto administratora atlīdzību, bet tās apmērs ir mazāks par 400 latiem.

12. Pieprasījumu atlīdzības saņemšanai (2.pielikums) administrators ne vēlāk kā mēneša laikā pēc parādnieka izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra iesniedz Maksātnespējas administrācijā, pievienojot:

12.1. tiesas nolēmuma kopiju par maksātnespējas procesa izbeigšanu;

12.2. Uzņēmumu reģistra lēmuma kopiju par maksātnespējīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) izslēgšanu no Uzņēmumu reģistra;

12.3. noslēguma kreditoru sapulces lēmuma kopiju par apstiprināto un nesegto administratora atlīdzību;

12.4. administratora nodokļa maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju.

13. Maksātnespējas administrācija mēneša laikā pēc visu šo noteikumu 12.punktā minēto dokumentu saņemšanas lemj par administratora atlīdzības izmaksāšanu un atlīdzības apmēru Maksātnespējas administrācijai kārtējam gadam šim mērķim piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

14. Ja mainās administratori, Maksātnespējas administrācija pēc parādnieka izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra lemj par administratoru atlīdzības izmaksāšanu un atlīdzības apmēru, kas viena maksātnespējas procesa ietvaros nepārsniedz 400 latus, neatkarīgi no administratoru skaita.

15. Administratora atlīdzību Maksātnespējas administrācija pārskaita administratora norēķinu kontā.

IV. Noslēguma jautājumi

16. Līdz 2004.gada 1.augustam administrators ir tiesīgs iesniegt Maksātnespējas administrācijā pieprasījumu maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanai, kuru kopējais apmērs viena maksātnespējas procesa ietvaros nepārsniedz 950 latus, šādos gadījumos:

16.1. maksātnespējas process uzsākts vai tā administrators iecelts 2003.gadā;

16.2. maksātnespējas process uzsākts 2003.gadā, bet tā administrators iecelts 2004.gadā.

17. No Maksātnespējas administrācijai šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem administrators viena maksātnespējas procesa nodrošināšanai ir tiesīgs saņemt naudas līdzekļus, kuru kopējais apmērs nepārsniedz 500 latus, ja maksātnespējas process uzsākts pirms 2004.gada 1.janvāra un ja, mainot administratoru, jaunais administrators iecelts pirms 2004.gada 1.janvāra.

18. Šo noteikumu 16. un 17.punktā minētajā gadījumā Maksātnespējas administrācijā iesniegtie pieprasījumi maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu segšanai izskatāmi un maksātnespējas procesa administrācijas izmaksas sedzamas kārtībā, kāda bija spēkā 2003.gadā.

Ministru prezidents E.Repše

Tieslietu ministrs A.Aksenoks
1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 10.februāra
noteikumiem Nr.77

77-1001.PNG (119457 bytes)

77-1002.PNG (46072 bytes)

Tieslietu ministrs A.Aksenoks
2.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 10.februāra
noteikumiem Nr.77

77-2001.PNG (106222 bytes)

 

77-2002.PNG (69630 bytes)

Tieslietu ministrs A.Aksenoks
19.03.2005