Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 109/6

Rīgā 2004. gada 15. janvārī

Par ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" veidlapu (pielikumā).

2. Apstiprināt ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumus" (pielikumā).

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2004. gada 1. jūniju.

Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs

"Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumi

1. Pamatnostādnes

1.1. "Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats" (tālāk tekstā - pārskats) tiek sagatavots nolūkā iegūt monetārās un finanšu statistikas analīzei, kā arī maksājumu bilances un finanšu kontu sagatavošanai nepieciešamo informāciju par kredītiestāžu mēneša bilances pārskata atsevišķu pozīciju pārmaiņām, kas nav radušās finanšu darījumu rezultātā.

1.2. ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu "Par Latvijas Banku" un "Valsts statistikas likumu" un saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas "Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumiem" un "Aktīvu un ārpusbilances saistību novērtēšanas noteikumiem", kā arī ar Eiropas kontu sistēmu un Eiropas Centrālās bankas prasībām plūsmu statistikas informācijas sagatavošanā.

2. Lietotie termini

2.1. Pārskata sniedzēja kredītiestāde - Latvijas Republikā reģistrēta kredītiestāde, kura iekļauta pārskata sniedzēju sarakstā (tālāk tekstā - saraksts) saskaņā ar 3. punkta prasībām.

2.2. Kredītu norakstīšanas korekcija - koriģējamās pozīcijas pārmaiņas, kas radušās, zaudēto kredītu pilnīgi vai daļēji norakstot no bilances.

2.3. Vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija - koriģējamās pozīcijas pārmaiņas, kas radušās vērtspapīru tirgus cenas pārmaiņu vai prēmijas vai diskonta amortizēšanas rezultātā.

2.4. Pretvērtība - korekcijai atbilstošais ieraksts saskaņā ar divkāršā ieraksta principu.

2.5. Koriģējamā pozīcija - kredītiestāžu mēneša bilances pārskata pozīcija, uz kuru attiecas kredītu norakstīšanas vai vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija.

2.6. Terminu "rezidenti", "nerezidenti", "centrālās bankas", "kredītiestādes", "valdība", "centrālā valdība", "vietējā valdība", "finanšu institūcijas", "finanšu starpnieki", "apdrošināšanas sabiedrības un pensiju fondi", "uzņēmums", "privātpersonas", "privātpersonas apkalpojošās bezpeļņas institūcijas", "kredīti privātpersonām mājokļa iegādei", "patēriņa kredīti privātpersonām" un "pārējie kredīti privātpersonām" lietojums atbilst Latvijas Bankas "Kredītiestāžu mēneša bilances pārskata un pielikumu sagatavošanas noteikumu" terminu lietojumam (sk. http://www.bank.lv).

2.7. EMS valstis - Ekonomikas un monetārās savienības valstis (valstu sarakstu sk. http://www.ecb.int).

2.8. Pārējās ārvalstis - ārvalstis, kuras nav EMS valstis.

3. Saraksta izveide

3.1. Sarakstā tiek iekļautas tās kredītiestādes, kuru informācija ir nozīmīga kredītu norakstīšanas vai vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju kopsavilkuma sagatavošanā.

3.2. Sarakstu apstiprina Latvijas Bankas Statistikas pārvaldes vadītājs.

3.3. Latvijas Bankas Statistikas pārvalde rakstiski informē pārskata sniedzējas kredītiestādes par iekļaušanu sarakstā ne vēlāk kā četrus mēnešus pirms to pirmā pārskata iesniegšanas termiņa.

3.4. Par pārskata sniedzējas kredītiestādes svītrošanu no saraksta Latvijas Bankas Statistikas pārvalde attiecīgo kredītiestādi informē rakstiski.

4. Pārskata sagatavošana

4.1. Par pārskata pareizību un savlaicīgu iesniegšanu Latvijas Bankai atbild pārskata sniedzējas kredītiestādes vadītājs.

4.2. Ja Latvijas Bankas Statistikas pārvalde konstatē, ka pārskata sniedzējas kredītiestādes iesniegtais pārskats sagatavots kļūdaini, to pa tālruni paziņo attiecīgā pārskata sagatavotājam. Pēc kļūdu novēršanas elektroniskā veidā sagatavotais pārskats atkārtoti jāiesniedz ne vēlāk kā nākamajā darbadienā pēc paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas no Latvijas Bankas.

4.3. Latvijas Bankas Statistikas pārvaldes Banku un monetārās statistikas daļa konsultē kredītiestādes par pārskata sagatavošanu.

4.4. Pārskatā jāiekļauj korekcija, kas attiecas uz pārskata mēnesī veikto kredītu norakstīšanu un vērtspapīru pārvērtēšanu.

4.5. Pārskatā jāievēro dalījums attiecībā uz rezidentiem un nerezidentiem. Pārskatā jāievēro nerezidentu dalījums attiecībā uz EMS valstīm un pārējām ārvalstīm.

4.6. Pārskatā atsevišķi jāuzrāda korekcija nacionālajā valūtā, eiro, ASV dolāros un pārējās valūtās.

4.7. Korekcija pārskatā jāuzrāda veselos latos.

4.8. Ārvalstu valūtā izsniegto kredītu un iegādāto vērtspapīru pozīciju korekcija, kas saistīta ar ārvalstu valūtas kursa pārmaiņām, pārskatā nav jāuzrāda.

4.9. Kredītu norakstīšanas korekcija attiecas uz kredītiestāžu mēneša bilances pārskata pozīcijām "Kredīti", "Tranzītkredīti" un "Prasības pret kredītiestādēm un ārvalstu centrālajām bankām" (tālāk tekstā - kredītu pozīcijas).

4.10. Vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija attiecas uz kredītiestāžu mēneša bilances pārskata pozīcijām "Parāda vērtspapīri (t.sk. citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu)", "Akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu", "Līdzdalība saistīto uzņēmumu pamatkapitālā" un "Līdzdalība radniecīgo uzņēmumu pamatkapitālā" (tālāk tekstā - vērtspapīru pozīcijas).

4.11. Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas pretvērtība jāuzrāda pārskata atbilstošajā pozīcijā "Kapitāls un rezerves" vai "Uzkrājumi parādiem un saistībām".

4.12. Pārskata sniedzējai kredītiestādei kredītu norakstīšanas korekcija pārskatā jāuzrāda tad, kad kredīts (vai tā daļa) tiek norakstīts no bilances.

4.13. Kredītu pozīcijās kredītu norakstīšanas korekcija jāuzrāda ar mīnusa zīmi un tādu vērtību, ar kādu kredīts tiek norakstīts no bilances. Ja kredītam izveidoti uzkrājumi 100% apmērā, atbilstoša korekcijas pretvērtība ar mīnusa zīmi jāuzrāda pozīcijā "Uzkrājumi parādiem un saistībām". Ja kredītam nav izveidoti uzkrājumi 100% apmērā, pozīcijā "Uzkrājumi parādiem un saistībām" ar mīnusa zīmi jāuzrāda korekcijas pretvērtība, kas atbilst šim kredītam izveidotajai uzkrājumu daļai, un pozīcijā "Kapitāls un rezerves" - korekcijas pretvērtība, kas atbilst kredītam neizveidotajai uzkrājumu daļai.

4.14. Vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju aprēķina kā starpību starp vērtspapīru atlikumu pārskata mēneša un iepriekšējā mēneša beigās, no kuras atņemta pārskata mēnesī iegādāto vērtspapīru vērtības un pārdoto vērtspapīru vērtības starpība. Kredītiestādei jāaprēķina korekcija tiem vērtspapīriem, kuri:

4.14.1. tās īpašumā bija gan iepriekšējā mēneša beigās, gan pārskata mēneša beigās;

4.14.2. tās īpašumā bija iepriekšējā mēneša beigās un kurus pārdod vai dzēš pārskata mēnesī;

4.14.3. iegādāti pārskata mēnesī;

4.14.4. iegādāti un pārdoti pārskata mēnesī.

4.15. Ja vērtspapīra uzskaites vērtība palielinājusies, vērtspapīru pozīcijās vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija ir pozitīvs skaitlis, bet, ja vērtspapīra uzskaites vērtība samazinājusies, - negatīvs skaitlis, kas pārskatā jāuzrāda ar mīnusa zīmi. Atbilstoša korekcijas pretvērtība, ko iegūst, saskaitot visas pārskatā iekļautās vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas, jāuzrāda pozīcijā "Kapitāls un rezerves".

4.16. Korekcija vērtspapīriem ārvalstu valūtā vispirms jāaprēķina attiecīgajā ārvalstu valūtā saskaņā ar 4.14. punkta prasībām un tad jāpārrēķina latos pēc attiecīgās ārvalstu valūtas pārskata mēneša vidējā kursa, ko aprēķina, izmantojot Latvijas Bankas noteikto attiecīgās ārvalstu valūtas kursu katrā pārskata mēneša dienā.

4.17. Pārskatā kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija jāuzrāda termiņu dalījumā: kredītu pozīcijām - pēc attiecīgajam finanšu instrumentam darījuma sākumā nolīgtā darījuma beigu vai brīdinājuma termiņa, bet pozīcijai "Parāda vērtspapīri (t.sk. citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu)" - pēc emisijas brīdī noteiktā dzēšanas termiņa. Katrā termiņu grupā ietilpst tās ilgākais termiņš, piemēram, termiņu grupā "līdz 1 gadam" - termiņš 1 gads, bet termiņu grupā "1-2 gadi" - termiņš 2 gadi.

5. Pārskata iesniegšanas kārtība

5.1. Pārskats jāsagatavo divos eksemplāros, no kuriem viens glabājas pārskata sniedzējā kredītiestādē, bet otrs elektroniskā veidā jāiesniedz Latvijas Bankas Statistikas pārvaldei līdz nākamā mēneša 10. datumam.

5.2. Elektroniskā veidā pārskatu sagatavo un nosūta atbilstoši Latvijas Bankas "Kredītiestāžu statistisko pārskatu sagatavošanas elektroniskā veidā rokasgrāmatai" un saskaņā ar Latvijas Bankas "Elektroniskā veidā iesniedzamo kredītiestāžu statistisko pārskatu sagatavošanas noteikumiem".

6. Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības normatīvajiem dokumentiem

6.1. Noteikumos iekļautas normas, kas izriet no Eiropas Centrālās bankas regulas (EK) Nr. 2423/2001 "Par monetāro finanšu institūciju konsolidēto bilanci" (ECB/2001/13) un Eiropas kontu sistēmas (EKS 1995).



Pielikums

109001.PNG (93174 bytes)

109002.PNG (71220 bytes)

109003.PNG (104860 bytes)

01.06.2004