Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi "Likumā par ostām"

Izdarīt "Likumā par ostām" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 15.nr.; 1996, 13.nr.; 1997, 9., 15.nr.; 1999, 24.nr.; 2000, 12.nr.; 2001, 9., 11.nr.; 2002, 23.nr.; 2003, 15.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 4.panta sestās daļas pirmajā teikumā vārdus "un ja katrs šāds līgums vai servitūts iepriekš akceptēts Latvijas Ostu padomē".

2. Izteikt 7.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Ostas pārvalde ir iestāde, kuru izveido attiecīgās pilsētas dome vai pagasta padome un kura šajā likumā noteiktajos ietvaros ir arī Ministru kabineta pārraudzībā. Turklāt Rīgas ostas pārvalde ir atvasināta publisko tiesību juridiskā persona. Rīgas ostas pārvaldes nolikumu Rīgas Dome iesniedz apstiprināšanai Ministru kabinetam. Citu ostu pārvalžu nolikumus apstiprina attiecīgā pašvaldība saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu paraugnolikumu. Liepājas ostas pārvaldi nosaka Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likums."

3. 8.pantā:

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Rīgas ostas valdē un Ventspils ostas valdē katrā ir astoņi valdes locekļi: četri attiecīgās pašvaldības pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo ar attiecīgās pilsētas domes lēmumu, un četri - ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides ministra izvirzīti pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo Ministru kabinets. Rīgas ostas valde un Ventspils ostas valde ir lemttiesīgas, ja to sēdēs piedalās ne mazāk kā seši valdes locekļi, un lēmumu pieņem, ja par to nobalso ne mazāk kā pieci valdes locekļi. Mazo ostu valdes tiek ieceltas saskaņā ar šā likuma 26.pantu.";

papildināt pantu ar jaunu ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Rīgas ostas valdes un Ventspils ostas valdes locekļi, atklāti balsojot, no sava vidus ieceļ valdes priekšsēdētāju.";

uzskatīt līdzšinējo ceturto daļu par piekto daļu.

4. Izslēgt 15.1 pantu.

5. Papildināt 18.panta pirmo daļu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ostas pārvalde, slēdzot līgumus par uzņēmējdarbību ostā, ievēro priekšnoteikumu, ka uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dibinātājiem un dalībniekiem jābūt ar labu reputāciju un stabilu finansiālo stāvokli."

Pārejas noteikumi

1. Rīgas Dome līdz 2003.gada 1.decembrim iesniedz Ministru kabinetam apstiprināšanai Rīgas ostas pārvaldes nolikumu.

2. Ministru kabinets:

1) līdz 2004.gada 1.janvārim apstiprina Rīgas ostas pārvaldes nolikumu;

2) līdz 2003.gada 1.decembrim ieceļ amatā ministru izvirzītos Rīgas ostas pārvaldes un Ventspils ostas pārvaldes valžu locekļus;

3) līdz 2004.gada 1.janvārim izstrādā un iesniedz Saeimai likumprojektus par grozījumiem likumos, lai sakārtotu ostu pārvalžu statusu atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam.

3. Līdz jauna nolikuma apstiprināšanai ir spēkā Rīgas brīvostas pārvaldes nolikums, ciktāl tas nav pretrunā ar šo likumu.

Likums stājas spēkā 2003.gada 1.decembrī.

Likums Saeimā pieņemts 2003.gada 23.oktobrī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2003.gada 6.novembrī

01.12.2003