Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 104/4

Rīgā 2003. gada 17. jūlijā

Par ""Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt ""Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" sagatavošanas noteikumus" (pielikumā).

2. Apstiprināt "Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" veidlapu (pielikumā).

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2004. gada 1. janvāri.

Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs

 

"Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" sagatavošanas noteikumi

1. Pamatnostādnes

1.1. "Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskats" (tālāk tekstā - pārskats) tiek sagatavots nolūkā iegūt naudas un ārvalstu valūtas tirgu raksturojošo statistisko informāciju, lai nodrošinātu kredītiestāžu likviditātes novērtējumu un monetārās politikas īstenošanu.

1.2. ""Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" sagatavošanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu "Par Latvijas Banku" un "Valsts statistikas likumu".

2. Lietotie termini

2.1. Pārskata sniedzēja kredītiestāde - Latvijas Republikā reģistrēta kredītiestāde, kura iekļauta pārskata sniedzēju sarakstā (tālāk tekstā - saraksts) saskaņā ar 3. punkta prasībām.

2.2. Termini "pozīcija", "garā pozīcija" un "īsā pozīcija" atbilst Finanšu un kapitāla tirgus komisijas "Banku un brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumos" sniegtajam skaidrojumam.

2.3. Terminu "rezidenti", "nerezidenti", "kredītiestādes" un "nebankas" lietojums atbilst Latvijas Bankas "Kredītiestāžu mēneša bilances pārskata un pielikumu sagatavošanas noteikumu" terminu lietojumam.

2.4. Valūtas mijmaiņas darījums - darījums, kurā pērk vai pārdod latus par ārvalstu valūtu pēc darījuma sākumkursa (tagadnes daļa - spot) ar nosacījumu atpārdot vai atpirkt latus pēc darījuma beigu kursa (nākotnes daļa - forward) darījuma termiņa beigās.

2.5. Pārskata nedēļa - kalendārā nedēļa, par kuru tiek gatavots pārskats.

3. Kredītiestāžu iekļaušana sarakstā

3.1. Sarakstā tiek iekļautas kredītiestādes, kuras ir aktīvas naudas un ārvalstu valūtas tirgus dalībnieces un kuru dati ir nozīmīgi Latvijas kredītiestāžu likviditātes novērtēšanai un monetārās politikas īstenošanai.

3.2. Sarakstu apstiprina Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs.

3.3. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvalde rakstiski informē pārskata sniedzējas kredītiestādes par iekļaušanu sarakstā ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms to pirmā pārskata iesniegšanas termiņa.

3.4. Ja kādas pārskata sniedzējas kredītiestādes darījumu apjoms naudas un ārvalstu valūtas tirgū ievērojami samazinājies, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs var pieņemt lēmumu par tās svītrošanu no saraksta.

3.5. Par pārskata sniedzējas kredītiestādes svītrošanu no saraksta Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvalde attiecīgo kredītiestādi informē rakstiski.

4. Pārskata sagatavošana

4.1. Pārskatā jāuzrāda kopējā ārvalstu valūtu tīrā atklātā pozīcija pārskata nedēļas sākumā un pārskata nedēļas beigās, ārvalstu valūtas pirkšanas par latiem un pārdošanas par latiem noslēgtie līgumi, t.sk. valūtas mijmaiņas darījumi, kā arī citi kopējo ārvalstu valūtu tīro atklāto pozīciju ietekmējošie faktori un darījumi.

4.2. Kopējo ārvalstu valūtu tīro atklāto pozīciju aprēķina, veicot šādus soļus:

4.2.1. Nosaka katras ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju (garā pozīcija - pozitīvs skaitlis - vai īsā pozīcija - negatīvs skaitlis) saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas "Banku un brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumiem";

4.2.2. saliktās ārvalstu valūtas (piemēram, speciālās aizņemšanās tiesības (XDR) var sadalīt tās veidojošās valūtās atbilstoši spēkā esošajām kvotām un iekļaut attiecīgās ārvalstu valūtas tīrās atklātās pozīcijas aprēķinā vai arī aprēķināt saliktās ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju, uzskatot to par patstāvīgu valūtu. izvēlēto pieeju konsekventi lieto visām saliktajām ārvalstu valūtām;

4.2.3. katras ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju pārrēķina latos, izmantojot Latvijas Bankas noteikto attiecīgās ārvalstu valūtas kursu pārskata nedēļas pēdējā dienā;

4.2.4. summē latos pārrēķināto katras ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju.

4.3. Kopējo ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju pārskata nedēļas sākumā aprēķina, pamatojoties uz iepriekšējās pārskata nedēļas beigās noteikto katras ārvalstu valūtas tīro atklāto pozīciju. Kopējās ārvalstu valūtas tīrās atklātās pozīcijas noteikšanai gan pārskata nedēļas sākumā, gan pārskata nedēļas beigās izmanto 4.2.3. punktā noteikto attiecīgās ārvalstu valūtas kursu.

4.4. Skaidrā naudā veiktie darījumi ar privātpersonām, kuru rezidence nav uzrādīta, pārskata sniedzējai kredītiestādei jāuzrāda kā darījumi ar rezidentu nebankām.

4.5. Valūtas mijmaiņas darījumiem jāuzrāda:

4.5.1. valūtas mijmaiņas darījumu tagadnes daļa, pērkot ārvalstu valūtu (pārskata attiecīgo ārvalstu valūtas pirkšanas līgumu pozīcijas 02. ailē), un šo darījumu nākotnes daļa, atpārdodot ārvalstu valūtu (pārskata attiecīgo ārvalstu valūtas pārdošanas līgumu pozīcijas 03. ailē);

4.5.2. valūtas mijmaiņas darījumu tagadnes daļa, pārdodot ārvalstu valūtu (pārskata attiecīgo ārvalstu valūtas pārdošanas līgumu pozīcijas 02. ailē), un šo darījumu nākotnes daļa, atpērkot ārvalstu valūtu (pārskata attiecīgo ārvalstu valūtas pirkšanas līgumu pozīcijas 03. ailē).

4.6. 4.5. punktā minētās valūtas mijmaiņas darījumu summas pārskatā jānorāda atbilstoši pārskata sniedzējas kredītiestādes pērkamo vai pārdodamo latu apjomam.

4.7. Pozīcijā "Citi kopējo ārvalstu valūtu tīro atklāto pozīciju ietekmējošie faktori un darījumi (+, -)" jāuzrāda tie ārvalstu valūtu tīro atklāto pozīciju ietekmējošie faktori un darījumi, kuri nav iekļauti kā ārvalstu valūtas pirkšanas par latiem un/vai pārdošanas par latiem līgumi.

4.8. Pārskatā dati jāuzrāda veselos tūkstošos latu.

5. Pārskata sagatavošana elektroniskā veidā

5.1. Pārskatu elektroniskā veidā sagatavo saskaņā ar Latvijas Bankas "Elektroniskā veidā iesniedzamo kredītiestāžu statistisko pārskatu sagatavošanas noteikumiem", ievērojot šādus nosacījumus:

5.1.1. rādītāja apzīmējuma DOK_KODS vērtību norāda formā <nnnnnnn>, kur nnnnnnn - pārskata UPDK;

5.1.2. rādītāja apzīmējuma DATUMS vērtību norāda formā <ggggmmdd>, kur gggg - gadskaitlis, mm - mēneša skaitlis un dd - dienas skaitlis, norādot pārskata nedēļas pirmās dienas datumu;

5.1.3. pārskata rādītāja apzīmējumu veido prefikss "AVP", pozīcijas kods un ailes kods, starp kuriem likta pasvītrojuma zīme "_".

6. Pārskata iesniegšanas kārtība

6.1. Pārskats elektroniskā veidā jāiesniedz nākamās pārskata nedēļas pirmajā darbadienā līdz plkst. 13.00 Latvijas Bankas Statistikas pārvaldes Banku un monetārās statistikas daļai saskaņā ar Latvijas Bankas "Kredītiestāžu elektroniskā veidā sagatavotu pārskatu nosūtīšanas noteikumiem".

6.2. Ja Latvijas Bankas Statistikas pārvaldes Banku un monetārās statistikas daļa konstatē, ka kredītiestādes iesniegtais pārskats sagatavots kļūdaini, tas pa tālruni tiek paziņots pārskata sagatavotājam. Pēc kļūdu novēršanas elektroniskā veidā sagatavotais pārskats atkārtoti jāiesniedz ne vēlāk kā nākamajā darbadienā pēc paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas no Latvijas Bankas.

6.3. Konsultācijas par pārskata sagatavošanu sniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļa.




 

LB104.4 COPY.GIF (92855 bytes)

01.01.2004