Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR darba likumu kodeksā

Pamatojoties uz Deklarācijas par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu 1. punktu par starptautisko tiesību pamatprincipu prioritāti pār valsts tiesību normām un uz 1935. gada Konvenciju par darba laika samazināšanu līdz 40 stundām nedēļā, kā arī lai uzlabotu darbaļaužu atpūtas apstākļus un palielinātu gādību par ģimeni, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

I. Izdarīt Latvijas PSR darba likumu kodeksā šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Izteikt 45. pantu šādā redakcijā:

«45. pants. Normālais darba laiks

Strādnieku un kalpotāju normālais darba laiks uzņēmumos, iestādēs un organizācijās nedrīkst pārsniegt 40 stundas nedēļā.

Viss darba laiks jāizmanto tiešo pienākumu veikšanai. Strādniekus un kalpotājus atraut no darba pienākumu pildīšanas drīkst tikai likumā paredzētajos gadījumos.»

2. Izteikt 46. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Saīsinātais darba laiks tiek noteikts:

1) strādniekiem un kalpotājiem no 16 līdz 18 gadu vecumam - 35 stundas nedēļā, bet personām līdz 16 gadu vecumam (180. pants) - 24 stundas nedēļā;

2) strādniekiem un kalpotājiem, kuri strādā kaitīgos vai smagos darba apstākļos, - ne vairāk par 35 stundām nedēļā;

31 sievietēm, kurām ir bērni līdz triju gadu vecumam, - 35 stundas nedēļā.»

3. Izteikt 72. pantu šādā redakcijā:

«72. pants. Atvaļinājuma ilgums

Strādniekiem un kalpotājiem ikgadējo atvaļinājumu piešķir ne mazāku par četrām kalendāra nedēļām. Ikgadējā atvaļinājuma aprēķināšanas kārtību nosaka likumdošana un kolektīvais līgums.»

4. 74. pantā:

izteikt otrās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

«1) sievietēm - pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā, kā arī sievietēm, kurām ir bērni līdz divpadsmit gadu vecumam»;

papildināt pantu ar šāda satura ceturto daļu:

«Uzņēmuma, iestādes vai organizācijas administrācijai ir tiesības strādniekiem un kalpotājiem, kas kavējuši darbu bez attaisnojošiem iemesliem (arī tad, ja darba dienas gaitā kavēts ilgāk par trim stundām), saīsināt ikgadējā pamatatvaļinājuma un papildatvaļinājuma ilgumu tādā kārtībā, kādu nosaka noteikumi par ikgadējo atvaļinājumu aprēķināšanas kārtību un kolektīvais līgums. Turklāt ikgadējā pamatatvaļinājuma ilgums visos gadījumos nedrīkst būt mazāks par trijām kalendāra nedēļām.»

5. Izteikt 78. pantu šādā redakcijā:

«78. pants. Papildatvaļinājumi

Ikgadējos papildatvaļinājumus piešķir:

1) strādniekiem un kalpotājiem, kuri strādā kaitīgos vai smagos darba apstākļos, kuri ilgstoši strādā vienā uzņēmumā vai organizācijā, darbiniekiem ar nenormētu darba dienu un citos gadījumos saskaņā ar kolektīvo līgumu;

2) sievietēm, kam ir trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns-invalīds, - trīs darba dienas.»

6. Izteikt 114. pantu šādā redakcijā:

«114. pants. Garantijas strādniekiem un kalpotājiem, izpildot ar darbu nesaistītus pienākumus

Strādniekiem un kalpotājiem, izpildot ar darbu nesaistītus pienākumus, ja saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu šos pienākumus var izpildīt darba laikā, garantē darba vietas (amata) un. vidējās izpeļņas saglabāšanu.

Vidējā izpeļņa saglabājas, ja darba laikā izpilda šādus ar darbu nesaistītus pienākumus:

1) ierodas pēc izsaukuma izziņas vai iepriekšējās izmeklēšanas iestādēs, pie prokurora un tiesā kā liecinieks, cietušais, eksperts, speciālists, tulks vai pieaicinātais, kā arī ja piedalās tiesu sēdēs kā tautas piesēdētājs vai kā darba kolektīva pilnvarots pārstāvis;

2) ierodas pēc izsaukuma kā liecinieks pensiju piešķiršanas komisijā, lai dotu liecību par darba stāžu;

3) piedalās, ja nepieciešams, ugunsgrēku likvidēšanā, sniedz neatliekamu palīdzību dabas katastrofu, avāriju un nelaimes gadījumos;

4) pilda citus pienākumus Latvijas Republikas likumdošanā paredzētajos gadījumos.»

7. Papildināt kodeksu ar šāda satura 171.l pantu:

«171.l pants. Ierobežojumi sieviešu iesaistīšanai dežūrās

Grūtnieces un sievietes, kam ir bērni līdz divpadsmit gadu vecumam, nedrīkst iesaistīt dežūrās uzņēmumos, iestādēs un organizācijās pēc darba dienas beigām, naktī, brīvdienās un svētku dienās.»

8. Papildināt kodeksu ar šāda satura 172.1 pantu:

«172.l pants. Darba samaksa sievietēm, kam ir bērni līdz triju gadu vecumam un kas ik dienas strādā saīsinātu darba dienu

Strādniecēm un kalpotājām, kam ir bērni līdz triju gadu vecumam un kas ik dienas strādā saīsinātu darba laiku, darba algu izmaksā tādos pašos apmēros kā attiecīgo kategoriju strādniekiem un kalpotājiem, kas ik dienas strādā pilnu darba laiku.

Strādniecēm un kalpotājām, kam ir bērni līdz triju gadu vecumam un kas strādā gabaldarbu, par darbu samaksā pēc gabaldarba izcenojumiem tāpat kā pārējiem darbiniekiem ar piemaksu pēc tarifa likmes par to laiku, par kādu viņu darba laiks ik dienas ir īsāks nekā pārējo darbinieku darba laiks.»

9. Izteikt 173. pantu šādā redakcijā:

«173. pants. Grūtniecības un dzemdību atvaļinājumi, kā arī daļēji apmaksāti atvaļinājumi bērna kopšanai, līdz bērns sasniedzis pusotra gada vecumu

Sievietēm piešķir grūtniecības un dzemdību atvaļinājumus piecdesmit sešas kalendāra dienas pirms dzemdībām un piecdesmit sešas kalendāra dienas pēc dzemdībām (ja dzemdības ir ar sarežģījumiem vai piedzimst divi vai vairāki bērni - septiņdesmit dienas), kā arī pēc viņu vēlēšanas piešķir daļēji apmaksātus atvaļinājumus bērna kopšanai, līdz bērns sasniedzis pusotra gada vecumu, izmaksājot par šiem periodiem valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus.»

10. Izteikt 174. pantu šādā redakcijā:

«174. pants. Ikgadējā atvaļinājuma pievienošana grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam un ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanas laiks sievietēm, kurām ir bērni līdz divpadsmit gadu vecumam

Pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā sievietei pēc viņas iesnieguma piešķir ikgadējo atvaļinājumu neatkarīgi no darba stāža attiecīgajā uzņēmumā, iestādē vai organizācijā.

Sievietēm, kurām ir bērni līdz divpadsmit gadu vecumam, ikgadējo atvaļinājumu piešķir vasarā vai pēc sievietes iesnieguma citā viņai izdevīgā laikā.»

11. Izteikt 175. panta nosaukumu, pirmo un otro daļu šādā redakcijā:

«175. pants. Papildatvaļinājums bez darba algas saglabāšanas bērna kopšanai, līdz bērns sasniedzis triju gadu vecumu

Bez atvaļinājumiem, kas paredzēti šā kodeksa 173. pantā, sievietei pēc viņas iesnieguma piešķir papildatvaļinājumu bez darba algas saglabāšanas bērna kopšanai, līdz bērns sasniedzis triju gadu vecumu.

Šo atvaļinājumu pilnīgi vai pa daļām var izmantot jebkurā laikā, līdz bērns sasniedzis triju gadu vecumu.»

II. Saskaņā ar I sadaļu izdarīt Latvijas PSR darba likumu kodeksā šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Aizstāt 47. panta otrajā daļā vārdus «41 stunda» ar vārdiem «40 stundas» un vārdus «36 stundas» ar vārdiem «35 stundas».

2. Aizstāt 51. panta pirmās daļas 2. punktā vārdus «divu gadu vecumam» ar vārdiem «triju gadu vecumam».

3. Aizstāt 57. panta ceturtās daļas 2. punktā vārdus «divu gadu vecumam» ar vārdiem «triju gadu vecumam».

4. Aizstāt 76. panta 3. punktā vārdus «gada vecumu» ar vārdiem «pusotra gada vecumu».

5. Aizstāt 170. panta nosaukumā un tekstā vārdus «divu gadu vecumam» ar vārdiem «triju gadu vecumam».

6. Aizstāt 171. panta nosaukumā un tekstā vārdus «no divu līdz astoņu gadu vecumam» ar vārdiem «no triju līdz astoņu gadu vecumam».

7. Aizstāt 172. panta nosaukumā un otrajā daļā, 176. panta otrajā daļā, 178. panta nosaukumā un otrajā daļā vārdus «pusotra gada vecumam» vai «pusotra gada vecumu» attiecīgi ar vārdiem «triju gadu vecumam» vai «triju gadu vecumu».

8. Aizstāt 176. panta otrajā daļā vārdus «viena gada vecumu» ar vārdiem «pusotra gada vecumu».

9. Izslēgt 195. panta 2. daļā vārdus «un ir 31,5 dienas, ja maiņas ilgums ir 8 stundas, vai 31 diena, ja maiņas ilgums ir 8 stundas 12 minūtes».

10. Aizstāt 242. panta pirmās daļas 1. punktā vārdus «viena gada vecumu» ar vārdiem «pusotra gada vecumu».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 27. jūnijā

 

01.07.1990