Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par Valodu likuma realizēšanu attiecībā uz nepieciešamību lauzt darba līgumu

Sakarā ar jautājumiem, kas rodas, realizējot Valodu likumu attiecībā uz nepieciešamību lauzt darba līgumu, Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

Izskaidrot, ka tad, ja darba līgums ar darbinieku noslēgts līdz 1992. gada 5. maijam un pēc Latvijas Republikas 1992. gada 31. marta likuma «Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR Valodu likumā» spēkā stāšanās darba devējs konstatē, ka darbinieka valsts valodas zināšanu apjoms, kāds nepieciešams viņa profesionālo pienākumu veikšanai, ir nepietiekams, darba devējs ir tiesīgs lauzt ar tādu darbinieku noslēgto darba līgumu saskaņā ar Latvijas Republikas darba likumu kodeksa 33. panta 2. punktu: «ja konstatē, ka darbiniekam ir nepietiekamas profesionālās iemaņas vai veselības stāvokļa dēļ viņš nevar turpināt attiecīgo darbu».

Ja darba līgums noslēgts pēc tam, kad jau bija zināms, kāds valsts valodas zināšanu apjoms darbiniekam ir nepieciešams, tā izbeigšanas pamats ir noteikts Latvijas Republikas darba likumu kodeksa 30. panta 8. punktā: «Latvijas Republikas likumu pārkāpumi, noslēdzot darba līgumu, vai darba līguma neatbilstība likumu prasībām».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 20. augustā

20.08.1992