Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums «Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru» stājas spēkā ar 1990. gada 1. decembri.

2. Noteikt, ka uzņēmējsabiedrībām, uzņēmumiem, to filiālēm un pārstāvniecībām, kas savu darbību uzsākuši pirms šā likuma un likuma «Par uzņēmējdarbību» stāšanās spēkā, uzņēmējsabiedrība vai uzņēmums jāpieteic reģistrācijai līdz 1991. gada 1. jūlijam. Šajā gadījumā uzņēmējsabiedrību vai uzņēmumu (firmu) attiecīgi pieteic:

1) uzņēmējs (uzņēmuma vadītājs) ;

2) uzņēmējsabiedrības valde;

3) ārzemju uzņēmējsabiedrību pilnvarotie pārstāvji.

Tālāk norādītajos gadījumos uzņēmējsabiedrību vai uzņēmumu pieteic:

1) nomnieks, ja uzņēmums iznomāts;

2) aizgādņi vai aizbildņi - aizgādnības vai aizbildnības gadījumā;

3) administratori - kreditoru administrācijas gadījumā;

4) konkursa valde - bankrota gadījumā;

5) likvidatori, ja sabiedrība atrodas likvidācijas stāvoklī.

2.1. Ja reģistrācijai piesaka statūtsabiedrību, kuras statūtus Latvijas Republikas valdība apstiprinājusi pirms šā likuma stāšanās spēkā, un Uzņēmumu reģistram iesniegtie dokumenti atbilst likumam «Par uzņēmējdarbību», šim likumam, kā arī citiem likumiem, statūtu apstiprināšanas datums, reģistrējot statūtsabiedrību Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, uzskatāms par statūtsabiedrības reģistrācijas dienu un ierakstāms reģistra žurnālā.

2.2. Reģistrējot pastāvošās uzņēmējsabiedrības vai uzņēmumus (firmas), tiem saglabā līdzšinējos nosaukumus, ja to vēlas uzņēmējsabiedrība vai uzņēmums.

3. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei:

3.1. paredzēt likumprojektā «Par valsts nodevām» arī nodaļu par Uzņēmumu reģistra nodevām;

3.2. noteikt maksas likmes par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra ziņu publicēšanu preses izdevumos;

3.3. piešķirt Tieslietu ministrijai nepieciešamos līdzekļus uzņēmējdarbības reģistrācijas praktiskai realizācijai;

3.4. līdz 1991. gada 1. jūlijam izveidot Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra automatizētu sistēmu;

3.5. līdz 1990. gada l. decembrim apstiprināt un publicēt to dokumentu paraugus, kuri nepieciešami uzņēmējdarbībai un Uzņēmumu reģistra darbībai.

4. Noteikt, ka Latvijas Republikas laikrakstam «Diena» jāpublicē likumā noteiktajos termiņos par samaksu visa likumos noteiktā oficiālā informācija un dokumentācija, ko publicēšanai iesniedz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs, kā arī paši uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības.

5. Uzdot Latvijas Republikas tieslietu ministram, saskaņojot ar finansu ministru un Valsts statistikas komiteju, līdz 1990. gada 1. decembrim izdot instrukciju par šā likuma piemērošanu.

6. Noteikt, ka Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra rajonu un pilsētu valsts notāru funkcijas pilda attiecīgo rajonu un pilsētu valsts notāri.

7. Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai līdz 1990. gada 30. decembrim sagatavot un iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par likumdošanas aktos izdarītajiem grozījumiem, kuri izriet no Latvijas Republikas likuma «Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 20. novembrī

16.12.1990