Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 180

Par mežizstrādi

Lai nodrošinātu meža resursu racionālāku izmantošanu un saskaņotu mežizstrādātāju un zemes lietotāju intereses, Latvijas Republikas Ministru Padomenolemj:

1. Apstiprināt pievienotos Pagaidnoteikumus ilgtermiņa līguma noslēgšanai par meža platību nodošanu mežizstrādei.

2. Uzdot Valsts programmas «Meža resursi» koordinācijas padomei līdz 1991. gada 1. augustam izstrādāt priekšlikumus par nepieciešamajām kokmateriālu piegādēm valsts pasūtījumu izpildes nodrošināšanai pēc apjoma un sortimenta visā valsts meža fondā, ņemot vērā zemnieku saimniecību apgādi ar kokmateriāliem.

3. Uzdot Meža ministrijai:

3.1. noteikt mežizstrādes apjomus mežsaimniecības zemju mežos, paredzot, ka ciršanas fonds nododams pēc ilgtermiņa līguma, izsolēs un sadalāms (galvenokārt vietējiem iedzīvotājiem) pēc vietējās pašvaldības priekšlikuma; diferencēt mežizstrādes apjomus pa rajoniem pēc šiem ciršanas fondu nodošanas veidiem;

3.2. līdz 1991. gada l. novembrim informēt Materiālo resursu ministriju un rajonu pašvaldības par mežizstrādes uzņēmējiem un tiem nosakāmā kokmateriālu piegādes valsts pasūtījuma apjomu;

3.3. pārējiem mežizstrādātājiem izsniedzamajās koku ciršanas biļetēs nepieciešamības gadījumā norādīt valsts pasūtījumu izpildei piegādājamo kokmateriālu sortimentu un daudzumu, desmit dienu laikā par to paziņojot rajona pašvaldībai un Materiālo resursu ministrijai;

3.4. iekasēt celma naudu 50% apmērā par kokiem, kurus citi meža apsaimniekotāji realizē no savā pārziņā esošajiem mežiem kā valsts pasūtījumu.

4. Uzdot Materiālo resursu ministrijai līdz 1991. gada 1. septembrim iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomē apstiprināšanai ar citām ieinteresētajām ministrijām un resoriem saskaņotu projektu «Par kokmateriālu piegādes valsts pasūtījuma noteikšanas, izpildes, kontroles un ekonomiskās stimulēšanas kārtību».

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1991. gada 12. jūlijā

 

APSTIPRINĀTI
 ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1991. gada 12. jūlija lēmumu Nr. 180

PAGAIDNOTEIKUMI
ilgtermiņa līgumu noslēgšanai par meža platību nodošanu mežizstrādei

1. Šie noteikumi paredz kārtību, kādā noslēdzami ilgtermiņa līgumi par meža platību nodošanu mežizstrādei. Šādi līgumi noslēdzami starp valsts virsmežniecībām un valsts un citiem mežizstrādes uzņēmējiem par meža platību nodošanu mežizstrādei mežsaimniecības zemēs, kā arī starp zemes lietotājiem un mežizstrādātājiem - par meža platību nodošanu mežizstrādei lauku apvidu pārējo zemju mežos.

2. Nododot meža zemju platības (tālāk tekstā - «meža platības») mežizstrādes uzņēmējiem (tālāk tekstā - «mežizstrādātājs»), saskaņā ar ilgtermiņa līgumu līgumslēdzējas puses nodrošina:

2.1. cirsmu fonda un mežmateriālu racionālu izmantošanu;

2.2. valsts un vietējo pašvaldību pasūtījuma izpildi mežizstrādes produkcijas piegādē;

2.3. mežizstrādes uzņēmumu ekonomisko un tehnisko attīstību;

2.4. mežsaimniecības, mežizstrādātāju un vietējo pašvaldību saskaņotu darbību un līdzekļu izmantošanu meža ceļu tīkla un hidrotehniskās meliorācijas sistēmu uzturēšanai un izbūvei.

3. Ilgtermiņa līgums par meža platību nodošanu mežizstrādei ar mežizstrādātāju tiek slēgts uz laiku, ne īsāku par 10 gadiem.

Ilgtermiņa līgums dod tiesības mežizstrādātājam izmantot noteiktus meža resursus.

4. Līdz 1000 ha lielas meža platības mežizstrādājam nodod mežizstrādei virsmežniecība pēc saskaņošanas ar rajona pašvaldību, bet meža platības, kas pārsniedz 1000 ha, - pēc saskaņošanas arī ar Meža ministriju.

5. Virsmežniecība pēc mežierīcības projekta datiem nosaka mežizstrādes apjomu ilgtermiņa līgumā paredzētajā platībā, izņemot sanitāro izlases ciršu apjomus, kuri tiek noteikti katru gadu atkarībā no meža sanitārā stāvokļa.

6. Ilgtermiņa līgumā par mežmateriālu izstrādāšanu mežizstrādātāji (juridiskās un fiziskās personas) apņemas:

6. 1. izstrādāt visas cirsmas, kas dod likvido produkciju;

6.2. nodrošināt mežmateriālu racionālu izstrādi; par cenrādī noteiktajām cenām pildīt ilgtermiņa līgumā paredzētā sortimenta kokmateriālu piegādes valsts pasūtījumu, kas pēc apjoma ir ne vairāk kā 50% no ikgadējā cirsmu fondā izvērtētā koksnes daudzuma;

6.3. pildīt spēkā esošos meža atjaunošanas, sanitāros, ugunsdrošības, galvenās izmantošanas ciršu un starpizmantošanas ciršu noteikumus, kā arī citus spēkā esošos likumdošanas aktus.

7. Prioritāte ilgtermiņa līgumu slēgšanai ar virsmežniecību ir mežizstrādātājam, kurš apņemas pildīt lielāku valsts pasūtījumu, nekā paredzēts šo noteikumu 6.2. apakšpunktā, kā arī tiem mežizstrādātājiem, kuru rīcībā ir specializēta mežizstrādes tehnika un kvalificēts darbaspēks. Ja ir vairāki pretendenti, kas vēlas slēgt ilgtermiņa līgumu par vienu un to pašu meža platību, tad prioritāti nosaka rajona pašvaldība.

Ja meža gabali atrodas izklaidus starp lauksaimnieciskajām zemēm, prioritāte noslēgt ilgtermiņa līgumu ir mežizstrādātājiem, kuri apsaimnieko apkārtējās lauksaimnieciskās zemes.

8. Meža platību pieprasījumu ilgtermiņa līguma slēgšanai mežizstrādātājs saskaņo ar pašvaldību un iesniedz valsts mežsaimniecības iestādei ik gadus līdz 1. jūlijam, uzrādot mežniecību un meža kvartāla numuru. Turklāt:

8.1. slēdzot ilgtermiņa līgumu par meža platības līdz 1000 ha nodošanu mežizstrādei, pieprasījums jāiesniedz mežniecībai. Mežniecība sastāda līguma projektu un 2 nedēļu laikā pēc saskaņošanas ar vietējo pašvaldību iesniedz to virsmežniecībā apstiprināšanai;

8.2. slēdzot ilgtermiņa līgumu par meža platības, lielākas par 1000 ha, nodošanu mežizstrādei, pieprasījums jāiesniedz virsmežniecībai, kas sastāda līguma projektu un 2 nedēļu laikā saskaņo to ar rajona pašvaldību un Meža ministriju.

9. Pēc ilgtermiņa līgumu noslēgšanas Meža ministrija apkopo datus par ilgtermiņa līgumsaistībām valsts piegādēs un ik gadus līdz 1. septembrim paziņo Materiālo resursu ministrijai ilgtermiņa mežizstrādātāju adreses un ilgtermiņa līgumā norādītos mežizstrādes apjomus (atsevišķi pēc sortimenta).

10. Materiālo resursu ministrija ik gadus līdz 1. oktobrim paziņo mežizstrādātājiem un pašvaldībām valsts piegādes apjomus.

11. Valsts mežsaimniecības iestādes pienākums ir:

11.1. piedalīties meža ceļu būves projektu izstrādē un ceļu klātnes izbūvē, kas veicama iedalīto budžeta līdzekļu ietvaros;

11.2. izstrādāt atsveķošanai paredzēto priežu audžu atsveķošanas projektu;

11.3. katru gadu iesniegt mežizstrādātājam obligāti cērtamo sanitāro izlases ciršu sarakstu;

11.4. iesniegt rnežizstrādātājam to smilts un grants karjeru sarakstu, kurus atļauts izmantot ceļu uzturēšanai un būvei, kā arī pēc mežizstrādātāja pieprasījuma; kārtot dokumentāciju par jaunu karjeru ierīkošanu;

11. 5. samaksāt mežizstrādātājam par visiem veiktajiem mežsaimniecības darbiem, kas izpildīti uz ikreizējas savstarpējas vienošanās pamata,

12. Mežizstrādātāja pienākumi:

12.1. sagatavot visus likvidos kokmateriālus saskaņā ar spēkā esošajiem galvenās izmantošanas ciršu un starpizmantošanas ciršu noteikumiem;

12.2. nodrošināt valsts pasūtījuma izpildi ilgtermiņa līgumā norādītajā apjomā;

12.3. uzturēt kārtībā to ceļu tīklu, kurus izmanto mežizstrādes vajadzībām;

12.4. piedalīties ceļu klātnes izbūvē un finansēt ceļu seguma izbūvi līgumā paredzētajos objektos;

12.5. nepieļaut grāvju un hidrotehnisko būvju bojāšanu mežizstrādes procesā;

12.6. nodrošināt ilgtermiņa līgumam pievienotā atsveķošanas projekta izpildi;

12.7. nekavējoties sniegt palīdzību meža ugunsgrēku dzēšanas darbos.

13. Virsmežniecībai ir tiesības lauzt ar mežizstrādātāju noslēgto ilgtermiņa līgumu, ja mežizstrādātājs:

13. 1. nespēj noteiktajos termiņos nomaksāt celma naudu;

13.2. atkārtoti nepilda Materiālo resursu ministrijas vai rajona pašvaldības rakstiski paziņotās piegādes valsts un vietējās pašvaldības vajadzībām;

13.3. ciršanas gada beigās pēc stāvokļa uz kārtējā gada 1. septembri atstājis vairāk par 20% nenocirstus koku (pēc kokmateriālu apjoma) no līgumā noteiktā ciršanas apjoma;

13.4. pēc gada laikā saņemtiem diviem virsmežniecības rakstiskiem brīdinājumiem turpina nepildīt šo noteikumu 6.3. apakšpunktā minētās prasības.

14. Strīdus un pretenzijas, kas mežizstrādes jautājumos rodas starp virsmežniecību un mežizstrādātāju sakarā ar noslēgto ilgtermiņa līgumu, izšķir tiesa vai Valsts arbitrāža.

 

12.07.1991