Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas telekomunikāciju sistēmas principiem

Lai modernizētu Latvijas Republikas telekomunikāciju sistēmu, iesaistot valsts finansu un materiālu resursus, ārvalstu ieguldījumus un kredītus, kā arī nodrošinātu telekomunikāciju pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem un valsts kontroli pār telekomunikāciju sistēmas attīstību Latvijā, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka valsts funkcijas vienotas telekomunikāciju sistēmas izveidošanā un izmantošanā Latvijas Republikā realizē:

1) Latvijas Republikas Satiksmes ministrija;

2) Latvijas Telekomunikāciju tarifu padome.

2. Noteikt, ka Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas pamatuzdevums šā lēmuma ietvaros ir:

1) izstrādāt telekomunikāciju attīstības valsts stratēģiju;

2) koordinēt Latvijas Republikas uzņēmumu piedalīšanos starptautiskajos nolīgumos telekomunikāciju jomā un pārstāvēt Latvijas Republiku starpvalstu telekomunikāciju organizācijās;

3) izsniegt speciālās frekvenču licences bezvadu sakaru līdzekļu lietošanai un kontrolēt bezvadu sakaru frekvenču diapazona izmantošanu Latvijas Republikas teritorijā.

3. Noteikt, ka vienoto telekomunikāciju sistēmu, izņemot radio un televīzijas izplatīšanas tehniskos līdzekļus, pārvalda valsts dibināta akciju sabiedrība «Lattelekom». Tā sniedz iekšējos un starptautiskos telekomunikāciju maksas pakalpojumus fiziskajām un juridiskajām personām Latvijas Republikas teritorijā. Valsts ieguldījumu akciju sabiedrībā «Lattelekom« veido Latvijas Republikas teritorijā esošais valsts īpašums -- telekomunikāciju tīkls, iekārtas un nekustamais īpašums. Akciju sabiedrībā "Lattelekom" ieguldāmā valsts īpašuma objektu sarakstu apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome. Akciju sabiedrības "Lattelekom" akcijas tiek pārdotas Latvijas Republikas likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā, izvēloties ārvalstu partnerus atklātā starptautiskā konkursā, turklāt nodrošinot kontrolpaketes turētāja tiesības Latvijas valstij. Konkursā iesniegto piedāvājumu izvērtēšanai tiek izveidota ekspertu komisija, kuras atzinumu apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome.

4. Noteikt, ka likumā par telekomunikācijām, lai nepieļautu monopolstāvokļa izmantošanu pretēji patērētāju interesēm, jāietver ierobežojumi:

1) telekomunikāciju attīstības stratēģisko mērķu sasniegšanā;

2) tarifu politikā;

3) telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanas norobežošanā no telekomunikāciju pamatlīdzekļu ražošanas.

5. Noteikt, ka Latvijas Telekomunikāciju tarifu padomes pamatuzdevums ir:

1) noteikt telekomunikāciju pakalpojumu tarifu likmes, ievērojot valsts labklājības līmeni;

2) veicināt ārvalstu ieguldījumu ieplūšanu telekomunikāciju sistēmas modernizēšanā.

6. Noteikt, ka juridiskās un fiziskās personas ir tiesīgas uzstādīt speciālos telekomunikāciju tīklus savas saimnieciskās darbības un tehnoloģiskās vadības realizēšanai pēc Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas atļaujas saņemšanas.

7. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1992. gada 15. oktobrim iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei, likumprojektu par telekomunikāciju izmantošanu Latvijas Republikā, pamatojoties uz šajā lēmumā noteiktajiem principiem.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 6. oktobrī

06.10.1992