Darbības ar dokumentu

Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmums

Par Latvijas Republikas likuma «Par radio un televīziju» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Uzdot visiem masu informācijas līdzekļiem, kuri izplata programmas ar radio un televīzijas palīdzību:

1) līdz 1992. gada 30. jūlijam iesniegt Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai pieteikumus par radio un televīzijas masu informācijas līdzekļu reģistrāciju;

2) līdz 1992. gada 1. septembrim izveidot radio un televīzijas uzņēmējsabiedrības un reģistrēt tās Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

2. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1992. gada 1. jūlijam:

1) noteikt kārtību, kādā Valsts elektrosakaru inspekcija piešķir radio un televīzijas uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām programmu pārraidīšanai nepieciešamās frekvences un iesniedz tās Latvijas Radio un televīzijas padomei apstiprināšanai;

2) apstiprināt radio un televīzijas programmu izplatīšanas valsts tehniskos standartus;

3) izdarīt grozījumus un papildinājumus Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumos un citos tās pieņemtajos normatīvajos aktos, saskaņojot tos ar Latvijas Republikas likumu «Par radio un televīziju»;

4) reorganizēt Latvijas Valsts radio un televīzijas centru.

3. Likvidēt Latvijas Radio un televīzijas komiteju un tās struktūrvienības un līdz 1992. gada 30. jūnijam uz Latvijas Radio un televīzijas komitejas materiāltehniskās un finansiālās bāzes izveidot Latvijas Radio valsts uzņēmumu un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmumu. Šā uzdevuma veikšanai izveidot komisiju, kuras sastāvu apstiprina Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs.

4. Noteikt, ka Latvijas Radio un televīzijas komitejas priekšsēdētājs un viņa vietnieki savus amata pienākumus turpina pildīt līdz brīdim, kad tiks izveidots Latvijas Radio valsts uzņēmums un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmums, kā arī iecelti šo uzņēmumu vadītāji.

5. Noteikt, ka Latvijas Radio valsts uzņēmuma un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmuma ģenerāldirektoru kandidatūru pieteikumi iesniedzami Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam līdz 1992. gada 20. maijam.

Ģenerāldirektoru kandidatūru pieteikumus iesniedz organizācijas un personas, kurām ir likumdošanas iniciatīvas tiesības.

6. Noteikt, ka Latvijas Radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja kandidatūru pieteikumi iesniedzami Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam līdz 1992. gada 20. maijam.

7. Latvijas Radio un televīzijas padomes locekļus saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par radio un televīziju» deleģē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas brīža.

8. Noteikt, ka Latvijas Radio un televīzijas padome sāk darbu, kad ievēlēts tās priekšsēdētājs un deleģētas divas trešdaļas no Latvijas Republikas likumā «Par radio un televīziju» minēto organizāciju pārstāvju kopskaita.

9. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijai līdz 1992. gada 20. maijam iesniegt Augstākās Padomes Prezidijam apstiprināšanai Latvijas Radio un televīzijas padomes nolikumu, bet Latvijas Radio valsts uzņēmuma un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmuma statūtus - desmit dienas pēc Latvijas Radio valsts uzņēmuma ģenerāldirektora un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmuma ģenerāldirektora ievēlēšanas.

10. Uzdot Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai kopā ar Latvijas Radio valsts uzņēmumu un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmumu iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei ratificēšanai starpvalstu līgumus un konvencijas, kuras attiecas uz radio un televīzijas darbību.

11. Uzdot Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai līdz 1992. gada 1. septembrim izstrādāt likumprojektu par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot atbildību par Latvijas Republikas likuma «Par radio un televīziju» pārkāpšanu, kā arī par valsts tehnisko standartu neievērošanu radio un televīzijas programmu izplatīšanā.

12. Noteikt, ka priekšvēlēšanu kampaņas atspoguļošanu Latvijas Radio valsts uzņēmumā un Latvijas Televīzijas valsts uzņēmumā regulē īpašs Latvijas Republikas likums.

13. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija 1990. gada 27. septembra lēmumu «Par Nolikuma par Latvijas Republikas Radio un televīzijas komiteju apstiprināšanu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 42).

14. Kontroli pār šā lēmuma izpildi uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijai.

15. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētāja vietnieks A. KRASTIŅŠ

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 6. maijā

06.05.1992