Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas darba likumu kodeksā

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Latvijas PSR darba likumu kodeksa normu kopumu turpmāk uzskatīt par Latvijas darba likumu kodeksu un izdarīt tajā šādus grozījumus:

I. Visos darba likumu kodeksa pantos:

1) izslēgt vārdus "PSR Savienības un Latvijas PSR";

2) aizstāt vārdus "strādnieki un kalpotāji" ar vārdu "darbinieki"; vārdus "uzņēmuma, iestādes vai organizācijas administrācija" - ar vārdiem "darba devējs"; vārdus "uzņēmuma vai organizācijas arodbiedrību komiteja" - ar vārdiem "darbinieku arodu organizācija vai darbinieku arodu organizāciju attiecīgās institūcijas"; vārdus "Tautas deputātu padomes" - ar vārdu "pašvaldību"; vārdus "kolektīvais līgums" - ar vārdiem "darba koplīgums"; vārdus "darba disciplīna" - ar vārdiem "darba kārtība";

3) papildināt aiz vārdiem "darba grāmatiņa" ar vārdiem "darba līguma grāmatiņa", liekot tos iekavās.

2. Izslēgt preambulu.

3. Izteikt 1. pantu šādā redakcijā:

"1. pants. Darbinieku līdztiesība Latvijas Republikā

Latvijas Republikā fiziskajām personām darba tiesiskajās attiecībās nodrošināta līdztiesība neatkarīgi no izcelsmes, sociālā un mantiskā stāvokļa, rases un nacionālās piederības, kā arī attieksmes pret reliģiju.

Latvijas Republikā sievietei un vīrietim nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības uz darbu, darba samaksu, atpūtu, sociālo nodrošināšanu un sociālo aizsardzību.

Darbinieku darba tiesības aizsargā likums."

4. Izteikt 2. pantu šādā redakcijā:

"2. pants. Darbinieku galvenās darba tiesības un pienākumi

Darbiniekiem, noslēdzot darba līgumu ar darba devēju, ir tiesības uz darba samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, tiesība uz atpūtu saskaņā ar likumiem par darbadienas un darba nedēļas ierobežošanu un ikgadējiem apmaksātiem atvaļinājumiem, tiesības uz drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, tiesības apvienoties arodu organizācijās, tiesības uz materiālo nodrošinājumu valsts sociālās apdrošināšanas kārtībā no valsts līdzekļiem vecumā, kā arī slimības vai pilnīgas darbaspēju zaudēšanas gadījumā.

Darbinieku pienākums ir ievērot darba līguma nosacījumus, iekšējās kārtības noteikumus, saudzīgi izturēties pret darba devēja mantu."

5. Izslēgt 3. pantu.

6. Izteikt 4. pantu šādā redakcijā:

"4. pants. Latvijas Republikas darba likumdošanas akti

Latvijas Republikas darba likumdošanas akti ir šis kodekss, Latvijas republikas likumi un likumpamatotie akti, kas regulē darba attiecības."

7. Izteikt 5. pantu šādā redakcijā:

"5. pants. Latvijas Republikas darba likumdošanas aktu piemērošana

Latvijas Republikas darba likumdošanas akti attiecas uz visiem darbiniekiem un darba devējiem neatkarīgi no to statusa un īpašuma formas, ja darba attiecības dibinās uz darba līguma pamata" (14. pants).

8. Izteikt 6. pantu šādā redakcijā:

"6. pants. Ārvalstu darba likumdošanas aktu piemērošana Latvijas Republikas teritorijā

Ārvalstu pilsoņu darba tiesiskās attiecības nosaka saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem un starpvalstu līgumiem."

9. Izteikt 7. pantu šādā redakcijā:

"7. pants. Darbinieku stāvokli pasliktinošu darba līgumu nosacījumu spēkā neesamība

Nav spēkā darba līgumu nosacījumi, kas salīdzinājumā ar Latvijas Republikas darba likumdošanas aktiem pasliktina darbinieku stāvokli.

Darba devējs saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līgumu ir tiesīgs no paša līdzekļiem noteikt darbiniekiem darba, sociālos un sadzīves atvieglojumus papildus likumdošanas aktos paredzētajiem atvieglojumiem."

10. Izteikt 2. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā: "Darba koplīgums".

11. Izteikt 8. pantu šādā redakcijā:

"8. pants. Darba koplīguma puses un tā noslēgšana

Darba koplīgums ir vienošanās, ko likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta darbinieku atroda organizācija vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji, ja šādas organizācijas nav, slēdz ar darba devēju par darba, tā samaksas un sociālās aizsardzības nosacījumiem.

Darba devējs nav tiesīgs atteikties slēgt saskaņotu darba koplīgumu.

Darba koplīgumu noslēdz rakstveidā vai nu uz noteiktu laiku, ko nosaka, pusēm vienojoties, vai konkrēta darba veikšanai.

Darba koplīgumā ietvertās saistības attiecas uz darba devēju un visiem darbiniekiem ja darba koplīgumā nav paredzēts citādi.

Darba devējam ar darba koplīgumu jāiepazīstina visi darbinieki, kas ar to ir darba attiecībās uz darba līguma pamata.

Darba koplīgumā nedrīkst paredzēt mazākas darbinieku tiesību garantijas, nekā noteikts Latvijas Republikas likumdošanas aktos.

Darba koplīguma saturu, noslēgšanas un izpildes nodrošināšanas, kā arī darba strīdu izskatīšanas kārtību nosaka Latvijas Republikas likums "Par darba koplīgumiem" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 21/22).

12. Izslēgt 9., 10., 11., 12. un 13. pantu.

13. Izteikt 14. pantu šādā redakcijā:

"14. pants. Darba līguma puses un saturs

Darba līgums ir tāda rakstveida vienošanās starp darbinieku un darba devēju, saskaņā ar kuru darbinieks apņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties iekšējai darba kārtībai vai darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs apņemas nodrošināt darba samaksu un darba apstākļus, kas paredzēti likumdošanas aktos, darba koplīgumā un pusēm vienojoties.

Darbinieks ir tiesīgs slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, ja tas nav pretrunā ar likumiem, darba koplīgumu un pušu vienošanos."

14. Izteikt 15. pantu šāda redakcijā:

"15. pants. Garantijas, pieņemot darbā

Pieņemot darbā, nav pieļaujama nekāda tieša vai netieša tiesību ierobežošana vai tiešu vai netiešu priekšrocību noteikšana atkarībā no izcelsmes, sociālā un mantiskā stāvokļa, rases un nacionālās piederības ka arī attieksmes pret reliģiju."

15. Izslēgt 16. panta 2. punktā vārdus "kas nav ilgāks par trim gadiem".

16. Izslēgt 18. pantu.

17. 19. pantā:

1) aizstāt otrajā daļā vārdus "strādnieks vai kalpotājs saskaņā ar štatu sarakstu vai tarifu un kvalifikācijas rokasgrāmatu" ar vārdu "darbinieks";

2) izslēgt trešo dalu.

18. Izteikt 20. panta nosaukumu šādā redakcijā:

"20. pants. Darba ierobežojumi radiniekiem kopējā darba vietā valsts un pašvaldību uzņēmumos, iestādēs un organizācijās"

19. Izteikt 21. pantu šādā redakcijā:

"21. pants. Dokumenti, pieņemot darbā

Stājoties darbā, darbiniekiem:

1) jāuzrāda pase saskaņā ar likumdošanas aktiem par pasēm vai, ja darbinieks nav sasniedzis sešpadsmit gadu vecumu, dzimšanas apliecība;

2) jāiesniedz darba grāmatiņa (darba līguma grāmatiņa).

Pieņemot darbā, kur nepieciešamas speciālas zināšanas, darba devējam ir tiesības pieprasīt, lai darbinieks uzrāda diplomu vai citu dokumentu par izglītību vai profesionālo sagatavotību."

20. 22. pantā:

1) izslēgt pirmajā daļā vārdus "pusēm vienojoties";

2) izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"Pārbaudi nenosaka personām, kas jaunākas par astoņpadsmit gadiem."

21. Izteikt 23. panta tekstu šādā redakcijā:

"Pārbaudes termiņš nedrīkst pārsniegt trīs mēnešus. Pārbaudes termiņā neieskaita pārejošas darba nespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav bijis darbā attaisnojošu iemeslu dēļ."

22. Izteikt 24. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Ja pārbaudes rezultāts ir neapmierinošs, darba devējs atlaiž darbinieku no darba, neizmaksājot atlaišanas pabalstu. Šādu atlaišanu no darba darbinieks ir tiesīgs pārsūdzēt tiesā." 

23. 26.pantā.

1) aizstāt nosaukumā, trešajā un ceturtajā daļa vārdus "darba apstākļus" ar vārdiem "darba līguma nosacījumu";

2) izslēgt pirmajā daļā vārdus "un 141. pantā";

3) papildināt pirmo daļu pirms vārda "piekrišanu" ar vārdu "rakstveida";

4) papildināt pantu ar šāda satura trešo daļu:

"Ja darbiniekiem viņu veselības stāvokļa dēļ nepieciešams dot vieglāku darbu, darba devējam ar viņu piekrišanu tie jāpārceļ šādā darbā atbilstoši medicīniskajam atzinumam uz laiku vai bez termiņa noteikšanas.

5) uzskatīt trešo un ceturto daļu attiecīgi par ceturto un piekto daļu.

24. 28. pantā:

1) likt punktu aiz vārdiem "uz visu dīkstāves laiku", tālāko tekstu izslēdzot;

2) papildināt pantu ar šāda satura teikumu: "Ja nav iespējams pārcelt citā darbā, dīkstāves laika izmantošanas kārtību nosaka darba koplīgums."

25. 30. pantā:

1) izteikt pirmās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) darbinieka iesaukšana vai iestāšanās valsts dienestā";

2) izteikt pirmās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) darba līguma laušana pēc darbinieka iniciatīvas (31. pants), pēc darba devēja iniciatīvas (33. pants, 254. panta 1., 2. un 3. punkts) vai pēc darbinieku arodu organizāciju institūciju pieprasījuma (38. pants)";

3) aizstāt pirmās daļas 6. punktā vārdus "darba apstākļi" ar vārdiem "darba līguma nosacījumi";

4) izteikt pirmās daļas 8. punktu šādā redakcijā:

"8) Latvijas Republikas likumu pārkāpumi, noslēdzot darba līgumu, vai darba līguma neatbilstība likumu prasībām";

5) izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"Uzņēmuma, iestādes vai organizācijas nodošana no vienas iestādes pakļautības citas iestādes pakļautībā, kā arī īpašnieka maiņa neizbeidz darba līgumu. Ja apvieno, sadala vai pievieno uzņēmumus, iestādes vai organizācijas, izbeigt darba līgumu pēc darba devēja iniciatīvas iespējams tikai tad, ja samazina darbinieku skaitu."

26. Izteikt 31. pantu šādā redakcijā:

"31. pants. Darba līguma laušana pēc darbinieka iniciatīvas

Darbiniekam ir tiesības lauzt darba līgumu, divas kalendāra nedēļas iepriekš par to rakstveidā brīdinot darba devēju. Brīdinājuma termiņā neieskaita pārejošas darba nespējas laiku.

Ja darbinieks un darba devējs savstarpēji vienojas, darba līgumu var lauzt arī pirms minētā termiņa."

27. Izslēgt 32. pantu.

28. 33. pantā:

1) izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1) ja uzņēmumu, iestādi vai organizāciju likvidē";

2) izteikt 1.2 punktu šādā redakcijā:

"1.2) ja samazina darbinieku skaitu";

3) izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2) ja konstatē, ka darbiniekam ir nepietiekamas profesionālās iemaņas vai veselības stāvokļa dēļ viņš nevar turpināt attiecīgo darbu";

4) izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ja darbinieks bez attaisnojošiem iemesliem neizpilda pienākumus, ko viņam uzliek darba līgums";

5) izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7) ja atrodas darbā alkohola, narkotiskā vai toksiskā reibuma stāvoklī";

6) izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) ja izdarīta darba devēja mantas izlaupīšana (arī sīkos apmēros), kas atzīta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu vai ar tādas institūcijas lēmumu, kas tiesīga izskatīt šo lietu."

29. Izteikt 34.1 panta tekstu šādā redakcijā:

"Darba devējs ir tiesīgs saglabāt darba attiecības ar darbiniekiem kuri sasnieguši pensijas vecumu un kuriem ir nepieciešamais stāžs pilnas pensijas piešķiršanai, vai arī izbeigt tās (33. panta 1.1 punkts).

Šī pensijas vecumu sasniegušo darbinieku atlaišanas kārtība neattiecas uz darbiniekiem, kuriem sakarā ar vecumu likumdošanas aktos noteikta cita atlaišanas kārtība."

30. 35. pantā:

1) izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"35. pants. Garantijas izbrīvētajiem darbiniekiem, ja likvidē uzņēmumu, iestādi vai organizāciju, ja samazina darbinieku skaitu vai darba devējs bankrotē

Par gaidāmo izbrīvēšanu sakarā ar uzņēmuma, iestādes vai organizācijas likvidēšanu, darbinieku skaita samazināšanu vai darba devēja bankrotu darbinieki tiek personiski rakstveidā brīdināti ne vēlāk kā divus mēnešus iepriekš. Brīdinājuma termiņā neieskaita pārejošas darba nespējas laiku.";

2) uzskatīt panta pirmo daļu par otro daļu;

3) izteikt trešās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

"1) sievietēm, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam (bērns-invalīds līdz 16 gadu vecumam), vai darbiniekiem, kuriem ir divi vai vairāki apgādājamie";

4) izteikt trešās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) invalīdiem, kā arī darbiniekiem, kuri slimo ar staru slimību";

5) izteikt trešās daļas 5. punktu šādā redakcijā:

"5) darbiniekiem, kas, nepārtraucot darbu, iesaistījušies arodapmācībā ražošanā (apgūst arodu)";

6) papildināt trešo daļu ar 7. un 8. punktu šādā redakcijā:

"7) darbiniekiem, kas piedalījušies Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas darbos;

8) darbiniekiem, kam līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlicis mazāk par 5 gadiem."

31. Izteikt 36. pantu šādā redakcijā:

"36. pants. Aizliegums lauzt darba līgumu pēc darba devēja iniciatīvas bez aroda organizācijas piekrišanas

Pēc darba devēja iniciatīvas lauzt darba līgumu ar aroda organizācijas biedru nav atļauts bez attiecīgās aroda organizācijas institūcijas iepriekšējas piekrišanas, izņemot šādus gadījumus:

1) ja darbinieku atlaiž sakarā ar uzņēmuma, iestādes vai organizācijas likvidāciju;

2) ja darbinieku atlaiž saskaņā ar disciplinārajiem nolikumiem, kuros nav paredzēta atlaišanas saskaņošana ar aroda organizāciju;

3) ja atlaiž darbinieku, kurš strādā pie vairākiem darba devējiem -- no savienojamā amata vai darba (blakus darba);

4) ja darbinieku atlaiž sakarā ar neapmierinošiem pārbaudes rezultātiem;

5) ja darbinieku atlaiž par atrašanos darbā alkohola, narkotiskā vai toksiskā reibuma stāvoklī;

6) ja atlaiž darbinieku, kurš izdarījis devēja mantas izlaupīšanu (arī sīkos apmēros), kas atzīta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu vai ar tādas institūcijas lēmumu, kas tiesīga izskatīt šo lietu.

Darba devējs ir tiesīgs lauzt darba līgumu uz likumā paredzētajiem pamatiem ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemta aroda organizācijas institūcijas piekrišana atlaist darbinieku."

32. Izteikt 37. pantu šādā redakcijā:

"37. pants. Atlaišanas pabalsts

Izbeidzot darba līgumu šā kodeksa 30. panta 3. un 6. punktā un 33.panta 1.1, 2. un 6. punktā minēto iemeslu dēļ, darbiniekiem izmaksājams atlaišanas pabalsts ne mazāk kā viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā vai apmērā, kāds paredzēts darba koplīgumā vai darba līguma pusēm vienojoties; izbeidzot darba līgumu 33. panta 1. un l.2 punktā minēto iemeslu dēļ - ne mazāk kā triju mēneša vidējas izpeļņas apmēra vai apmērā, kāds paredzēts Latvijas Republikas likumdošanas aktos, darba koplīgumā vai darba līguma pusēm vienojoties."

33. Izteikt 38. pantu šādā redakcijā:

"38. pants. Darba līguma laušana pēc darbinieku arodu organizāciju institūciju pieprasījuma

Pēc darbinieku arodu organizāciju republikānisko un teritoriālo institūciju pieprasījuma darba devējam valsts un pašvaldību uzņēmumos, iestādēs un organizācijās jālauž darba līgums ar vadītāju (viņa vietnieku, galveno grāmatvedi), ja viņš pārkāpj darba likumdošanas aktus, tīši kavē darba koplīguma noslēgšanu vai neizpilda darba koplīguma saistības.

Darbinieks, par kuru aroda organizācija iesniegusi pieprasījumu, vai darba devējs septiņu dienu laikā pēc šā pieprasījuma paziņošanas dienas var iesniegt pieteikumu (iesniegumu) izskatīt to no jauna augstākā attiecīgās aroda organizācijas institūcijā, kuras lēmums ir galīgs. Minētais iesniegums augstākai aroda organizācijas institūcijai jāizskata septiņu dienu laikā no tā saņemšanas dienas.

Pēc aroda organizācijas institūcijas pieprasījuma darba līgumu lauž tikai pēc septiņu dienu termiņa izbeigšanās, kura laikā atļauts iesniegt pieteikumu (iesniegumu) izskatīt šo pieprasījumu no jauna. Ja minētais pieteikums iesniegts, ar darbinieku lauž darba līgumu tikai pēc tam, kad attiecīgās aroda organizācijas institūcija pieņēmusi lēmumu, kas apstiprina pieprasījumu lauzt darba līgumu."

34. Izteikt 40. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Darba grāmatiņā ieraksta ziņas par darbinieku, par darbu, ko viņš izpilda, kā arī par viņam izmaksāto atlīdzību un citas ziņas saskaņā ar noteikumiem par darba grāmatiņām un noteikumiem par darba līguma grāmatiņām, ko nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome."

35. Izslēgt trešo A nodaļu.

36. Izslēgt 44. pantu.

37. Izteikt 47. panta otras daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja ražošanas rakstura un darba apstākļu dēļ nav lietderīgi ieviest piecu dienu darba nedēļu, darba devējs nosaka sešu dienu darba nedēļu ar vienu brīvdienu."

38. Izslēgt 48. pantā vārdus "darba kolektīva domas".

39. Izteikt 51. pantu šādā redakcijā:

"51. pants. Nakts darba ierobežojumi dažu kategoriju darbiniekiem

Nodarbināt naktī nav atļauts:

1) darbiniekus, kas jaunāki par 18 gadiem;

2) grūtnieces, sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam, tēvus, kuri bez mātes audzina bērnu līdz triju gadu vecumam, kā arī minētā vecuma bērnu aizbildņus;

3) citu kategoriju darbiniekus saskaņā ar likumiem un darba koplīgumu."

40. Izteikt 52. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"Ja darbinieks vienojas ar darba devēju, tad pieņemot darbā, kā arī vēlāk viņam var noteikt nepilnu darba dienu vai darba nedēļu.

Ja to lūdz grūtniece, viens no laulātajiem, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam, vai tēvs, kurš bez mātes audzina bērnu līdz 14 gadu vecumam (bērnu-invalīdu līdz 16 gadu vecumam), minētā vecuma bērna aizbildnis vai persona, kas saskaņā ar medicīnisko atzinumu kopj slimu ģimenes locekli, darba devējs nosaka viņiem nepilnu darba dienu vai nepilnu darba nedēļu."

41. Izteikt 57. panta tekstu šādā redakcijā:

"Virsstundu darbs ir darbs, ko veic virs noteiktā darba laika (45., 46., 47., 48., 55. pants). Tas pieļaujams tikai ar darbinieka rakstveida piekrišanu.

Darba devējs var likt strādāt virsstundu darbu tikai izņēmuma gadījumos, kas paredzēti likumdošanas aktos (58. pants).

Virsstundu darbu noformē ar pavēli (rīkojumu).

Virsstundu darbā nedrīkst nodarbināt:

1) darbiniekus, kas jaunāki par 18 gadiem;

2) grūtnieces;

3) sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam, kā arī minētā vecuma bērna aizbildņus;

4) personas, kas, nepārtraucot darbu ražošanā, mācās vispārizglītojošās skolās un arodskolās, - mācību dienās;

5) citu kategoriju darbiniekus saskaņā ar darba koplīgumu."

42. Papildināt kodeksu ar 60.1 pantu šādā redakcijā:

"60.1 pants. Pārtraukumi, kas ieskaitāmi darba laikā

Darbiniekiem, kas aukstā gadalaikā strādā ārā vai neapkurinātās telpās, krāvējiem, kas veic iekraušanas vai izkraušanas darbus, kā arī citu kategoriju darbiniekiem likumdošanas aktos paredzētajos gadījumos piešķir speciālus pārtraukumus, lai viņi varētu sasildīties un atpūsties, un šie pārtraukumi ieskaitāmi darba laikā. Darba devējam ir pienākums iekārtot telpas, kur darbinieki varētu sasildīties un atpūsties."

43. 66. pantā:

1) izslēgt nosaukumā pirmo teikumu;

2) izslēgt pirmo daļu;

3) izslēgt trešās daļas 2. punktā vārdus "valsts vai sabiedrības";

4) uzskatīt panta otro, trešo un ceturto daļu attiecīgi par pirmo, otro un trešo daļu;

5) aizstāt pirmajā daļā vārdus "šajās dienās" ar vārdu "brīvdienās" un izslēgt vārdu "tikai".

44. Izslēgt 67. panta otro daļu.

45. 70. pantā:

1) papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"Atvaļinājumu grafiku darba devējs sastāda katram kalendāra gadam ne vēlāk ka līdz 15.janvārim un iepazīstina ar to visus darbiniekus";

2) uzskatīt ceturto daļu par piekto daļu.

46. 74. pantā:

1) aizstāt pirmajā un otrajā daļā vārdu "vienpadsmit" ar vārdu "sešus";

2) izteikt otrās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) personām, kas nepamatoti politiski represētas";

3) papildināt pantu ar jaunu ceturto daļu šādā redakcijā:

"Nepamatoti politiski represētajiem darbiniekiem ikgadējos atvaļinājumus piešķir vasarā vai pēc viņu vēlēšanās jebkurā citā gadalaikā";

4) uzskatīt panta ceturto daļu par piekto daļu.

47. Izteikt 76. panta 3. punktu šādā redakcijā:

"3) laiku, ko darbinieks faktiski nav strādājis, bet viņam saglabāta , darba vieta (amats) un viņš saņēmis valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu, izņemot apmaksāto atvaļinājumu, kas piešķirts bērna kopšanai uz laiku, līdz bērns būs sasniedzis triju gadu vecumu".

48. Aizstāt 81. panta vārdus "uzņēmuma, iestādes vai organizācijas vadītāja vai ražošanas vienības vadītāja" ar vārdiem "darba devēja".

49. Izteikt 6. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā: "Darba samaksa".

50. Izslēgt 79. un 82. pantu.

51. Izteikt 85. pantu šādā redakcijā:

"85. pants. Darba samaksas organizācija valsts un pašvaldību uzņēmumos, iestādēs un organizācijās

Darbu tarifikāciju, amatu un profesiju kvalifikācijas pamata (minimālās) prasības, to nosaukumus un sadalījumu pa strādājošo kategorijām nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome.

Konkrētas valsts un pašvaldību uzņēmumu, iestāžu un organizāciju strādnieku un kalpotāju stundas (dienas) tarifa likmes, mēnešalgas un amatalgas, darba samaksas noteikumus un darba normas nosaka darba koplīgumos vai darba līguma pusēm vienojoties uzņēmuma, iestādes un organizācijas līdzekļu ietvaros.

Kvalifikācijas kategorijas strādniekiem un amata nosaukumus kalpotājiem saskaņā ar izpildāmo darbu un darbinieka kvalifikāciju, pamatojoties uz vienoto tarifu (pamatalgu) tīklu, piešķir darba devējs, saskaņojot ar darbinieku vai attiecīgo darbinieku aroda organizāciju.

Darba samaksu valsts uzņēmumu vadītājiem nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome vai tās institūcijas."

52. Izteikt 86. pantu šādā redakcijā:

"86. pants. Valsts pārvaldes institūciju darbinieku darba samaksa

Valsts pārvaldes institūciju aparāta darbinieku darba samaksas noteikumus nosaka Latvijas Republikas Augstākā Padome un Latvijas Republikas Ministru Padome.

Darba samaksas noteikumus citu no budžeta līdzekļiem finansējamo organizāciju un iestāžu darbiniekiem nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome."

53. Izteikt 87. pantu šādā redakcijā:

"87. pants. Samaksa par darbu, ko veic īpašos apstākļos

Par smagu darbu un par darbu kaitīgos darba apstākļos nosaka palielinātu darba samaksu saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un darba koplīgumu."

54. Izteikt 88. pantu šādā redakcijā:

"88. pants. Darba samaksas un materiālās stimulēšanas noteikšana

Darba samaksas (laika vai gabaldarba algas) un materiālās stimulēšanas sistēmu nosaka darba devējs saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un darba koplīgumu.

Darba samaksas maksimālais apmērs netiek noteikts."

55. Izslēgt 89. un 91. pantu.

56. Izteikt 92. panta otro daļu šādā redakcijā:

"Samaksu par darbu (amatu) savienošanu vai uz laiku promesoša darbinieka pienākumu izpildīšanu nosaka saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līguma pusēm vienojoties, ja darba koplīgumu neslēdz."

57. Izteikt 93. pantu šādā redakcijā:

"93. pants. Samaksa par virsstundu darbu

Par virsstundām samaksā ne mazāk kā divkāršā darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes apmērā.

Konkrēto virsstundu darba samaksu nosaka darba koplīgumā vai darba līguma pusēm vienojoties."

58. 94. pantā:

1) izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā: "Samaksa par darbu vai dežūrām svētku dienās";

2) izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Par darbu svētku dienās (68. panta otrā daļa) darbiniekam samaksā divkāršā viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes apmērā";

3) papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"Dežūru, kas nav saistīta ar tiešo darba pienākumu veikšanu, darbiniekam kompensē pēc pušu vienošanās, piešķirot citu atpūtas dienu vai samaksājot divkāršā vidējās izpeļņas apmērā."

59. Izteikt 95. pantu šādā redakcijā:

"95. pants. Samaksa par nakts darbu

Par nakts darbu (50. pants) samaksā ne mazāk kā pusotrkārtīgā darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes apmērā saskaņā ar likumdošanas aktiem un darba koplīgumu."

60. Izslēgt 96. pantu.

61. Izteikt 97. panta tekstu šādā redakcijā:

"Ja darbinieks nav vainīgs darba normu neizpildē, viņam samaksā kā par izpildītu darba normu.

Mēneša darba samaksa šādā gadījumā nedrīkst būt mazāka par minimālo darba samaksu (83. pants).

Ja darbinieks ir vainīgs darba normu neizpildē, viņam samaksā atbilstoši paveiktajam darbam."

62. 98. pantā:

1) izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Ja darbinieks nav vainīgs brāķa produkcijas izgatavošanā, viņam par tās izgatavošanu samaksā vidējās izpeļņas apmērā.

Darbinieka mēneša darba samaksa šādā gadījumā nedrīkst būt mazāka par minimālo darba samaksu (83. pants)"; , ..;

2) izslēgt panta otro daļu.

63. Izteikt 99. pantu šādā redakcijā:

"99. pants. Samaksa par dīkstāvi

Ja darbinieks nav vainīgs dīkstāvē un ja darbinieks ir brīdinājis darba devēju par dīkstāves sākšanos, viņam par tās laiku samaksā stundas vai dienas algas likmes apmērā.

Par dīkstāvi, kas radusies darbinieka vainas dēļ, viņam nemaksā."

64. Papildināt 100. pantu ar trešo, ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"Ja darbiniekus veselības stāvokļa dēļ pārceļ vieglākā, taču mazāk atalgotā darbā, viņiem divas nedēļas, skaitot no pārcelšanas dienas, saglabā iepriekšējo vidējo izpeļņu, bet likumdošanas aktos paredzētajos gadījumos iepriekšējo vidējo izpeļņu saglabā visu mazāk atalgotā darba izpildes laiku vai izmaksā valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu.

Darbiniekiem, kurus uz laiku pārceļ citā mazāk atalgotā darbā tāpēc, ka viņi saslimuši ar tuberkulozi vai arodslimību, uz visu pārcelšanas laiku, bet ne ilgāku par diviem mēnešiem pēc slimības lapas, izmaksā pabalstu tādā apmērā, lai kopā ar izpeļņu jaunajā darbā tas nepārsniegtu vidējo izpeļņu iepriekšējā darbā.

Darbiniekiem, kurus uz laiku pārceļ mazāk atalgotā darbā sakropļojuma vai cita veselības bojājuma dēļ, kas darba devēja vainas dēļ gūts, pildot darba pienākumus, darba devējs izmaksā starpību starp iepriekšējo izpeļņu un izpeļņu jaunajā darbā. Šāda starpība maksājama līdz darbaspēju atgūšanai vai darbaspēju pastāvīga zuduma vai invaliditātes noteikšanai."

65. 103. pantā:

1) izteikt 103. panta pirmo un otro daļu šādā redakcijā: "Visos gadījumos, kad darbiniekiem saskaņā ar šo kodeksu saglabājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma no izpeļņas par pēdējiem diviem kalendāra mēnešiem.

Mēneša vidējo izpeļņu par diviem kalendāra mēnešiem nosaka, izpeļņas kopsummu dalot ar divi. Ja darbinieks nostrādājis mazāk par diviem mēnešiem, vidējo izpeļņu aprēķina par pēdējo kalendāra mēnesi, dalot ar nostrādāto darba dienu skaitu";

2) izslēgt panta ceturto daļu.

66. Izteikt 7. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā: "Darba normas".

67. 104. pantā:

1) izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Darba normas darbiniekiem nosaka atbilstoši ražošanas un darba organizācijas līmenim";

2) izslēgt otro un trešo daļu;

3) izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"Darba normas 6 mēnešus nav pārskatāmas, ja darbinieks vai brigāde palielinājuši darba ražīgumu, pēc savas iniciatīvas lietojot jaunus darba paņēmienus vai pašu spēkiem pilnveidojot darba vietas."

68 Aizstāt 105. pantā vārdus "saskaņojot ar arodbiedrības komiteju" vārdiem "saskaņā ar darba koplīgumu".

69. Aizstāt 107. panta nosaukumā un pantā vārdu "izstrādes" ar vardu "darba".

70. Izslēgt 108., 109. un 110. pantu.

71. Aizstāt 111. panta nosaukumā un pantā vārdu "izcenojums" ar vārdiem "darba samaksa".

72. Izteikt 112. pantu šādā redakcijā:

"112. pants. Kārtība, kādā izšķiramas domstarpības, kas rodas, nosakot un pārskatot normas

Domstarpības, kas rodas, nosakot un pārskatot darba normas, darba devējam ar darbinieku arodu organizāciju vai darbinieku pilnvarotiem pārstāvjiem, ja šādas organizācijas nav, izšķir izlīgšanas komisija, šķīrējtiesa vai tiesa."

73. Izteikt 113. pantu šādā redakcijā:

"113. pants. Garantijas darbiniekiem, kurus ievēlē amatos

Darbiniekiem, kas atbrīvoti no darba sakarā ar ievēlēšanu amatos valsts institūcijās, pēc viņu pilnvaru izbeigšanās ir garantēta iespēja ieņemt iepriekšējo vai līdzvērtīgu darbu (amatu) tai pašā vai - ar darbinieka piekrišanu - citā uzņēmumā, iestādē vai organizācijā.

Garantijas vēlētiem arodu organizāciju darbiniekiem nosaka Latvija Republikas likums "Par arodbiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3/4).

74. Izteikt 114. pantu šādā redakcijā:

"114. pants. Garantijas darbiniekiem ar darbu nesaistīto tiesību vai pienākumu izpildes laikā

Ja nav iespējams realizēt ar likumu garantētas, bet ar darbu nesaistītas tiesības vai izpildīt šādus pienākumus ārpus darba laika, darbiniekiem viņu tiesību vai pienākumu izpildes laikā garantē darba vietas (amata) saglabāšanu, ja likumā nav paredzēta citāda kārtība.

Darbiniekiem garantē no valsts budžeta līdzekļiem vidējo izpeļņu, ja viņiem darba laikā jāpilda šādi ar darbu nesaistīti pienākumi:

1) jāierodas pēc izsaukuma izziņas, iepriekšējās izmeklēšanas vai administratīvajās iestādēs, prokuratūrā, tiesā, saimnieciskajā tiesā, šķīrējtiesā vai valsts notariātā, kā arī jāpiedalās tiesas sēdēs kā piesēdētājiem;

2) jāierodas pēc izsaukuma kā lieciniekiem pensiju piešķiršanas komisijā, lai dotu liecību par darba stāžu;

3) jāpiedalās, ja nepieciešams, ugunsgrēku dzēšanā, jāsniedz cietušajam neatliekama palīdzība dabas katastrofu, avāriju un nelaimes gadījumos.

Vidējo izpeļņu garantē arī citos Latvijas Republikas likumdošanas aktos paredzētajos gadījumos.

Vidējo izpeļņu izmaksā darba devējs, kuram to atbilstoši rēķinam atlīdzina attiecīgā iestāde."

75. Izteikt 115. pantu šādā redakcijā:

"115. pants. Garantijas darbiniekiem, kuri iesaistīti obligātā valsts dienesta pienākumu pildīšanā

Darbiniekiem, kuri iesaistīti Latvijas Republikas likumā "Par Latvijas Republikas obligāto valsts dienestu" (Latvijas Republikas Augstākas Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 39) noteikto pienākumu pildīšanā, piešķiramas garantijas un atvieglojumi saskaņā ar šo likumu."

76. Izteikt 116. panta sesto daļu šādā redakcijā: "Kompensāciju lielumu, to piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome."

77. Izteikt .117. pantu šādā redakcijā:

"117. pants. Garantijas darbiniekiem, kurus sūta celt kvalifikāciju

Darbiniekiem, kurus darba devējs sūta celt kvalifikāciju, viņiem pārtraucot darbu ražošanā, saglabā darba vietu (amatu) un samaksā ar kvalifikācijas celšana saistītos izdevumus."

78. Izslēgt 120. pantu.

79. Izteikt 121. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Šīs kompensācijas lielumu un izmaksas kārtību nosaka, darba devējam vienojoties ar darbinieku."

80. Izslēgt 123. panta 3. punktu.

81. 126 pantā:

1) izteikt nosaukumu šādā redakcijā:

"Darbinieku materiālā atbildība par darba devējam nodarīto zaudējumu";

2) izslēgt otrās daļas otro teikumu.

82. Izslēgt 127. un 128. pantu.

83. Izteikt 129. pantu šādā redakcijā:

"129. pants. Darbinieku materiālā atbildība

Darbinieki ir pilnā apmērā materiāli atbildīgi par zaudējumu, kas, izpildot darba pienākumus, viņu vainas dēļ nodarīts darba devējam.

Darbiniekiem, kas kopīgi veic atsevišķus darbus, kuri saistīti ar viņiem doto vērtību glabāšanu, apstrādi, pārdošanu (izsniegšanu), pārvadāšanu vai izmantošanu ražošanas procesā, ja nav iespējams norobežot katra darbinieka materiālo atbildību, var paredzēt kolektīvo  (brigādes) materiālo atbildību. Kolektīvās (brigādes) materiālās atbildības piemērošanas noteikumus nosaka darba koplīgumā."

84. Izslēgt 129.1 un 129.2 pantu.

85. 130. pantā:

1) izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"Ar darbinieka rakstveida piekrišanu darba devējs ietur zaudējumus no darbinieka algas likumā pieļautajā apmērā (124. pants). Ja darbinieks nepiekrīt atvilkumam vai tā apmēram, darba strīdu pēc darba devēja pieteikuma izskata darba strīdu komisija un tiesa";

2) izslēgt trešo un piekto daļu.

86. 131. pantā:

1) izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Darba devējam nodarītā zaudējuma apmēru nosaka atbilstoši faktiskajiem tiešajiem zudumiem";

2) izslēgt otro, trešo, ceturto un septīto daļu;

3) izslēgt piektajā daļā vārdus "materiālās atbildības veidu un ietvarus";

4) uzskatīt piekto un sesto daļu attiecīgi par otro un trešo daļu.

87. Izteikt 132. pantu šādā redakcijā:

"132. pants. Darbinieku pienākumi

Darbiniekiem jāievēro darba kārtība, laikā un precīzi jāizpilda darba devēja rīkojumi, jāievēro tehnoloģiskā disciplīna, darba aizsardzības, drošības tehnikas un darba higiēnas prasības, saudzīgi jāizturas pret darba devēja mantu."

88. Izslēgt 133. pantu.

89. Izteikt 134. pantu šādā redakcijā:

"134. pants. Darba devēja pienākumi

Darba devēja pienākums ir pareizi organizēt darbinieku darbu, ievērot darba likumdošanas aktu un darba aizsardzības noteikumus, uzlabot darbinieku darba apstākļus."

90. Izteikt 135. pantu šādā redakcijā:

"135. pants. Darba kārtības noteikšana

Darba kārtību uzņēmumos, iestādēs un organizācijās nosaka  iekšējās darba kārtības noteikumi, kurus apstiprina darba devējs un arodu organizācijas, kā arī darba koplīgums.".

91. Izteikt 136. panta tekstu šādā redakcijā:

"Dažu kategoriju darbiniekiem piemēro Latvijas Republikas Augstākās Padomes vai Ministru Padomes apstiprinātos disciplināros nolikumus."

92. Izteikt 137. pantu šādā redakcijā:

"137. pants. Apbalvojumi par panākumiem darbā

Par darba pienākumu priekšzīmīgu izpildīšanu, ilgu un nevainojamu darbu un citiem sasniegumiem darbā darba devējs var piemērot apbalvojumus, kas paredzēti iekšējās darba kārtības noteikumos un darba koplīgumā."

93. Izslēgt 138., 139. un 140. pantu.

94. Izteikt 141. panta tekstu šādā redakcijā:

"Par darba kārtības pārkāpšanu darba devējs var piemērot šādus disciplinārsodus:

1) piezīmi;

2) rājienu;

3) atlaišanu no darba (amata) (33. panta 3., 4., 7. un 8. punkts un 254. panta 1. un 2. punkts).

Īpaši nolikumi par disciplināro atbildību var paredzēt atsevišķu kategoriju darbiniekiem arī citus disciplinārsodus."

95. Izteikt 144. panta tekstu šādā redakcijā:

"Darbinieks viņam uzlikto disciplinārsodu var pārsūdzēt darba strīdu izskatīšanai noteiktajā kārtībā darba strīdu komisijā un tiesā."

96. Izslēgt 146. pantu.

97. Izteikt 147. pantu šādā redakcijā:

"147. pants. Veselībai nekaitīgu un drošu darba apstākļu garantēšana

Darba devēja pienākums ir garantēt veselībai nekaitīgus un drošus darba apstākļus, ieviest jaunākos drošības tehnikas līdzekļus, lai nepieļautu ražošanas traumatismu, un nodrošināt tādus darba higiēnas apstākļus, kas novērstu darbinieku saslimšanu ar arodslimībām.

Darba apstākļu uzlabošanas un darba aizsardzības pasākumus nosaka darba koplīgumos. Kontroli pār šo pasākumu izpildi veic darbinieku arodu organizācijas, vai, ja to nav, darbinieku pilnvaroti pārstāvji.

Par darba drošību un apstākļiem uzņēmumā atbild darba devējs vai viņa pilnvarota persona, kura pārvalda uzņēmumu."

98. Izteikt 148. pantu šādā redakcijā:

"148. pants. Darba aizsardzības un darba higiēnas prasību ievērošana, ceļot un ekspluatējot ražošanas ēkas, būves, iekārtu un mašīnas

Projektējot, ceļot un ekspluatējot ražošanas ēkas un būves, uzstādot un lietojot mašīnas un citu ražošanas iekārtu, jāievēro darba aizsardzības normas un noteikumi saskaņā ar likumdošanas aktiem, darba aizsardzības un darba higiēnas noteikumiem un normām."

99. Izslēgt 149., 150. un 151. pantu.

100. Izteikt 152. pantu šādā redakcijā:

"152. pants. Darba devējam obligātie darba aizsardzības noteikumi

Darba devējam jānodrošina visu darba vietu pienācīga tehniskā iekārtošana un jārada tajās tādi darba apstākļi, kas atbilstu darba aizsardzības un darba higiēnas noteikumiem (drošības tehnikas noteikumiem, sanitārajām normām un citiem noteikumiem).

Šādus noteikumus apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome vai - tās uzdevumā - citas valsts iestādes.

Ja noteikumos nav prasību, kuras nepieciešams ievērot darba gaitā, lai garantētu drošus darba apstākļus, darba devējs saskaņā ar darba koplīgumu veic pasākumus, kas atvieglo darbu, ieviešot jaunāko tehnoloģiju, novēršot gaisa piesātinātību ar putekļiem un gāzēm, trokšņus, vibrācijas, izstarojumus un citus kaitīgus darba apstākļus, kā arī veicot arodslimību un citu slimību profilakses pasākumus."

101. Izteikt 153. pantu šādā redakcijā:

"153. pants. Pienākums instruēt darbiniekus par drošības tehnikas un darba higiēnas noteikumiem

Darba devējam ir pienākums instruēt darbiniekus par drošības tehnikas, darba higiēnas, ugunsdrošības un citiem darba aizsardzības noteikumiem kā arī pastāvīgi kontrolēt, vai darbinieki izpilda visas darba aizsardzības instrukciju prasības."

102. Izteikt 154. pantu šādā redakcijā:

"154. pants. Pienākums izpildīt darba aizsardzības instrukcijas un darba higiēnas noteikumus

Darbiniekiem jāievēro darba aizsardzības instrukcijas, kas paredz darba izpildes un uzvedības noteikumus ražošanas telpās, būvlaukumos un saimniecībās.

Darbiniekiem jāievēro arī noteikumi un instrukcijas, kas nosaka, kā rīkoties ar mašīnām un mehānismiem, jālieto viņiem izsniegtie individuālās aizsardzības līdzekļi.

Darba devējs kontrolē, vai visi darbinieki ievēro darba aizsardzības noteikumus un instrukcijas."

103. Izteikt 155. pantu šādā redakcijā:

"155. pants. Līdzekļi darba aizsardzības pasākumiem

Darba devējam ir pienākums darba aizsardzības pasākumu veikšanai piešķirt līdzekļus un nepieciešamos materiālus.

Minēto līdzekļu un materiālu apmērus un izlietošanas kārtību nosaka darba koplīgumos vai darba aizsardzības nolīgumos, ko noslēdz starp darba devēju un darbinieku arodu organizāciju vai darbinieku pilnvarotiem pārstāvjiem, ja šādas organizācijas nav.

Darbinieku arodu organizācijas vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji, ja šādas organizācijas nav, kontrolē darba aizsardzībai paredzēto līdzekļu izlietošanu."

104. Izteikt 156. pantu šādā redakcijā:

"156. pants. Speciālā apģērba un citu individuālās aizsardzības līdzekļu izsniegšana

Darbiniekiem, kuri strādā kaitīgos darba apstākļos, kā arī darbos, kas noris sevišķos meteoroloģiskos apstākļos, vai netīros darbos, bez maksas izsniedz speciālo apģērbu, apavus un citus individuālos aizsardzības līdzekļus pēc normām, kas paredzētas darba koplīgumā vai darba līgumā, pusēm vienojoties.

Darba devēja pienākums ir nodrošināt darbiniekiem izsniegtā speciālā apģērba, apavu un citu individuālās aizsardzības līdzekļu glābšanu, mazgāšanu, žāvēšanu, tīrīšanu, dezinfekciju, degazāciju, dezaktivāciju un labošanu."

105. Izteikt 157. pantu šādā redakcijā:

"157. pants. Ziepju, citu mazgāšanas un neitralizējošo līdzekļu izsniegšana

Netīros darbos bez maksas izsniedz ziepes. Darbos, kuros ir iespējama kaitīgo vielu iedarbība uz ādu, bez maksas izsniedz mazgāšanas un neitralizējošos līdzekļus."

106. Izteikt 158. pantu šādā redakcijā:

"158. pants. Piena un ārstnieciski profilaktiskā uztura izsniegšana

Darbiniekiem, kuri strādā kaitīgos darba apstākļos, bez maksas izsniedz pienu vai citus līdzvērtīgus pārtikas produktus.

Darbiniekiem, kuri strādā sevišķi smagos vai kaitīgos darba apstākļos, bez maksas izsniedz ārstnieciski profilaktisko uzturu."

107. Izteikt 159. pantu šādā redakcijā:

"159. pants. Speciālā apģērba, apavu, piena un ārstnieciski profilaktiskā uztura izsniegšanas kārtība

Darbus un profesijas, kas dod tiesības bez maksas saņemt ziepes, speciālo apģērbu, apavus un citus individuālās aizsardzības līdzekļus kā arī saskaņā ar medicīniskajām indikācijām saņemt pienu vai citus līdzvērtīgus pārtikas produktus, nosaka sanitārās uzraudzības iestādes. Attiecīgās normas konkretizē darba devējs saskaņā ar darba koplīgumu vai nosaka darba līgumā, pusēm vienojoties."

108. Izteikt 160. pantu šādā redakcijā:

"160. pants. Apgāde ar sālītu gāzēto ūdeni

Darba devējam ir pienākums bez maksas apgādāt karsto cehu darbiniekus ar sālītu gāzēto ūdeni.

Cehus un ražošanas iecirkņus, kuros organizē apgādi ar sālītu gāzēto ūdeni, nosaka sanitārās uzraudzības iestādes, saskaņojot ar darba devēju."

109. Izteikt 161. pantu šādā redakcijā:

"161. pants. Darbinieku medicīniskās apskates

Darbiniekiem, kuri strādā smagos darbos vai darbos ar kaitīgiem vai bīstamiem darba apstākļiem, kā arī ar transporta kustību saistītos darbos, ir obligātas iepriekšējas medicīniskās apskates, iestājoties darbā, un periodiskas (personām, kas jaunākas par 21 gadu, - ik gadu) medicīniskās apskates, lai noteiktu viņu piemērotību attiecīgajam darbam un novērstu arodslimības,

Pārtikas rūpniecības, sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumu, ūdensvada būvju, ārstnieciski profilaktisko un bērnu iestāžu, kā arī dažu citu uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbinieki pakļauti medicīniskajām apskatēm, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību."

110. Izslēgt 162., 163. un 164. pantu.

111. Izteikt 165. pantu šādā redakcijā:

"165. pants. Invalīdu darba izmantošana

Saskaņā ar medicīniskajiem ieteikumiem darba devēji nosaka invalīdiem nepilnu darba laiku un citus atvieglotus darba noteikumus.

Nav atļauts iesaistīt invalīdus virsstundu darbā, darbā brīvdienās, svētku dienās un nakts darbā bez viņu piekrišanas."

112. izteikt 166. pantu šādā redakcijā:

"166. pants. Darba devēja pienākums izmeklēt un ņemt uzskaitē ražošanā notikušos nelaimes gadījumus

Darba devējam, piedaloties darbinieku arodu organizācijas pārstāvjiem, bet likumdošanas aktos noteiktajos gadījumos - piedaloties arī citu iestāžu pārstāvjiem, jāuzskaita un vispusīgi jāizmeklē nelaimes gadījumi ražošanā.

Par katru ražošanā notikušo nelaimes gadījumu, kas izraisījis darba spēju zaudēšanu vismaz uz vienu darba dienu, darba devējam jāsastāda akts pēc noteikta parauga.

Darba devējam pēc cietušā pieprasījuma jāizsniedz viņam apstiprināta akta par nelaimes gadījumu noraksts ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc izmeklēšanas pabeigšanas.

Ja darba devējs atsakās sastādīt aktu par nelaimes gadījumu vai ja cietušais nepiekrīt aktā konstatētajiem nelaimes gadījuma apstākļiem, cietušais ir tiesīgs griezties Latvijas Republikas Galvenajā tehniskās uzraudzības pārvaldē, kuras lēmums par akta sastādīšanu vai tā saturu darba devējam ir obligāts.

Pamatojoties uz izmeklēšanas materiāliem un nelaimes gadījumu uzskaiti, darba devējam savlaicīgi jāveic nepieciešamie pasākumi, lai novērstu cēloņus, kas izraisa nelaimes gadījumus."

113. Izteikt 167. pantu šādā redakcijā:

"167. pants. Darba devēju materiālā atbildība par kaitējumu, kas nodarīts darbiniekiem veselības bojājuma gadījumā

Darba devēji saskaņā ar likumdošanas aktiem ir materiāli atbildīgi par kaitējumu, kas darbiniekiem nodarīts ar sakropļojumu vai citādu veselības bojājumu, kurš radies, viņiem izpildot darba pienākumus, ja darbinieks nav rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un instrukcijas."

114. Izteikt 168. panta tekstu šādā redakcijā:

"Aizliegts sievietes nodarbināt smagos darbos un darbos ar kaitīgiem darba apstākļiem.

Sarakstus par smagiem darbiem un darbiem ar kaitīgiem darba apstākļiem, kuros aizliegts nodarbināt sievietes, apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome, saskaņojot ar darbinieku republikāniskajām arodu organizācijām.

Aizliegts likt sievietēm pārnēsāt un pārvietot smagumus, kas pārsniedz likumdošanas aktos viņām noteiktās maksimālās normas."

115. Izteikt 169. panta tekstu šādā redakcijā:

"Sieviešu iesaistīšana nakts darbā nav atļauta, izņemot darbu veidus, kur tas ir sevišķi nepieciešams."

116. Izteikt 170. pantu šādā redakcijā:

"170. pants. Aizliegums iesaistīt nakts un virsstundu darbā, darbā brīvdienās, svētku dienās un sūtīt komandējumos grūtnieces un sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam

Nav atļauts iesaistīt nakts darbā, virsstundu darbā, darbā brīvdienās, svētku dienās un sūtīt komandējumos grūtnieces, kā arī sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam."

117. Izteikt 171. pantu šādā redakcijā:

"171. pants. Virsstundu darba un komandējumu ierobežošana sievietēm, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam

Sievietes, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam (bērns-invalīds līdz 16 gadu vecumam), nedrīkst iesaistīt virsstundu darbā vai sūtīt komandējumos bez viņu piekrišanas."

118. Izteikt 171.1 pantu šādā redakcijā:

"171.1 pants. Ierobežojumi sieviešu iesaistīšanai dežūrās

Grūtnieces un sievietes, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam (bērns-invalīds līdz 16 gadu vecumam), nedrīkst iesaistīt dežūrās pēc darba dienas beigām, naktī, brīvdienās un svētku dienās."

119. Izteikt 172. pantu šādā redakcijā:

"172. pants. Grūtnieču un tādu sieviešu pārcelšana vieglākā darbā, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam

Grūtniecēm saskaņā ar medicīnisko atzinumu samazina darba normas vai pārceļ viņas citā, vieglākā un nelabvēlīgu faktoru ietekmi izslēdzošā darbā, saglabājot agrākā darba vidējo izpeļņu.

Sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam, ja viņas nespēj veikt līdzšinējo darbu, pārceļ citā darbā, saglabājot agrākā darba vidējo izpeļņu, līdz bērns sasniedz triju gadu vecumu."

120. Izteikt 172.1 panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"172.1 pants. Darba samaksa sievietēm, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam un kuras ik dienas strādā saīsināto darba laiku

Sievietēm, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam un kuras ik dienas strādā saīsinātu darba laiku, darba algu izmaksā tādā pašā apmērā kā attiecīgo kategoriju darbiniekiem, kuri ik dienas strādā normālu darba laiku."

121. Papildināt 173. pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"Laiku bērna kopšanai līdz triju gadu vecumam ieskaita kopējā un nepārtrauktajā darba stāžā."

122. Izteikt 174. pantu šādā redakcijā:

"174. pants. Ikgadējā atvaļinājuma pievienošana grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam un ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanas laiks sievietēm, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam

Pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā sievietei pēc viņas iesnieguma piešķir ikgadējo atvaļinājumu neatkarīgi no darba stāža pie attiecīgā darba devēja.

Sievietēm, kurām ir bērns līdz 14 gadu vecumam (bērns-invalīds līdz 16 gadu vecumam), ikgadējo atvaļinājumu piešķir vasarā vai - pēc sievietes iesnieguma - citā viņai izdevīgā laikā."

123. Izteikt 175. pantu šādā redakcijā:

"175. pants. Atvieglojumi sievietēm papildus likumdošanas aktos paredzētajiem

Darba devējs par paša līdzekļiem saskaņā ar darba koplīgumu nosaka strādājošajām sievietēm mātēm darba, sociālos un sadzīves atvieglojumi papildus likumdošanas aktos paredzētajiem atvieglojumiem."

124. 176. pantā:

1) izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"176. pants. Garantijas personām, kuras audzina bērnus bez mātes";

2) papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"Uz tēviem, kas bez mātes audzina mazgadīgu bērnu vecumā līdz 14 gadiem vai bērnu-invalīdu (vecumā līdz 16 gadiem), un uz minētā vecuma bērnu aizbildņiem attiecas arī garantijas un atvieglojumi, kas noteikti šā kodeksa 35. panta 1. punktā, 51., 78. panta pirmās daļas 2. punktā, 170., 171. un 171.1 pantā, 174. panta otrajā daļā, 175. un 177. pantā, 178. panta otrajā daļā."

125. 177. pantā:

1) Izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā: "Pārtraukumi bērna barošanai";

2) izteikt piekto daļu šādā redakcijā:

"Pārtraukumu ilgumu un to piešķiršanas kārtību nosaka darba devējs saskaņā ar darba koplīgumu, ņemot vērā bērna mātes vēlēšanos."

126. Izteikt 178. pantu šādā redakcijā:

"178. pants. Garantijas grūtniecēm un sievietēm, kurām ir mazgadīgs bērns

Aizliegts pazemināt sievietēm darba samaksu sakarā ar grūtniecību vai bērna kopšanu.

Nav atļauts pēc darba devēja iniciatīvas atlaist grūtnieces un sievietes, kurām ir bērns līdz triju gadu vecumam. Atlaišana atļauta tajos gadījumos, kad pilnīgi likvidē uzņēmumu, iestādi vai organizāciju."

127. Izslēgt 179. pantu.

128. Izteikt 180. panta tekstu šādā redakcijā:

"Nav atļauts pieņemt pastāvīgā darbā personas, kas ir jaunākas par 15 gadiem.

Skolu audzēkņus vecumā no 13 gadiem var pieņemt viegla, veselībai un tikumībai nekaitīgā darbā no mācībām brīvajā laikā ar vecāku vai viņus aizvietojošo personu piekrišanu. Sarakstu par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt skolu audzēkņus vecumā līdz 15 gadiem, apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome."

129. Izteikt 181. panta tekstu šādā redakcijā:

"Nepilngadīgie (personas, kas jaunākas par 18 gadiem) darba tiesiskajās attiecībās pielīdzināti tiesībās pilngadīgajiem, bet jautājumos par darba aizsardzību, darba laiku, atvaļinājumiem un citiem darba nosacījumiem viņiem paredzēti atvieglojumi, kādus nosaka šis kodekss un citi Latvijas Republikas likumdošanas akti."

130. Izteikt 182. panta tekstu šādā redakcijā:

"Personas, kas jaunākas par 18 gadiem, aizliegts nodarbināt smagos darbos un darbos ar jauniešu veselībai un tikumībai kaitīgiem un bīstamiem darba apstākļiem.

Sarakstu par smagiem darbiem un darbiem ar jauniešu veselībai kaitīgiem un bīstamiem darba apstākļiem, kuros aizliegts nodarbināt personas, kas jaunākas par 18 gadiem, apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome, saskaņojot ar republikānisko arodu organizāciju institūcijām.

Nepilngadīgajiem aizliegts pārnēsāt un pārvietot smagumus, kas pārsniedz viņiem likumdošanas aktos noteiktās maksimālās normas."

131. Izteikt 183. panta tekstu šādā redakcijā:

"Visas personas, kas jaunākas par 18 gadiem, pieņem darbā tikai pēc iepriekšējas medicīniskās apskates, un turpmāk līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai tām ik gadu ir obligāta medicīniskā apskate."

132. Izteikt 184. pantu šādā redakcijā:

"184. pants. Darba normas jaunajiem darbiniekiem

Darbiniekiem, kas jaunāki par 18 gadiem, darba normas nosaka pēc pieaugušo strādnieku darba normām proporcionāli saīsinātajam darba laikam, kāds noteikts personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Jaunajiem darbiniekiem, kas darba attiecībās stājas pēc vispārizglītojošo skolu, arodskolu vai kursu beigšanas, kā arī pēc apmācībām tieši ražošanā, darba devējs saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līgumu uz laiku var noteikt pazeminātas darba normas."

133. Izteikt 185. panta tekstu šādā redakcijā:

"Darbiniekiem, kas jaunāki par 18 gadiem un kas ik dienas strādā saīsinātu darba laiku, par darbu samaksā atbilstoši padarītajam darbam, bet ne mazāk par valsts noteikto minimālo darba samaksu (83. pants).

Skolu audzēkņiem, kuri no 13 gadu vecuma strādā no mācībām brīvajā laikā (180. panta otrā daļa), par darbu samaksā proporcionāli nostrādātajam laikam vai atbilstoši izstrādei. Darba devēji var noteikt piemaksas skolu audzēkņu darba samaksai."

134. Izslēgt 188., 189. un 190. pantu.

135. Izteikt 191. pantu šādā redakcijā:

"191. pants. Arodapmācības organizēšana un darba un mācību savienošanai nepieciešamo apstākļu radīšana

Darba devēja pienākums ir radīt nepieciešamos apstākļus, kas jāparedz darba koplīgumā, lai darbinieki, kas, nepārtraucot darbu, iesaistījušies arodapmācībā vai mācās mācību iestādēs, varētu savienot darbu ar mācībām."

136. Izteikt 192. panta tekstu šādā redakcijā:

"Teorētiskās nodarbības un praktisko apmācību, ja sagatavo darbiniekus tieši ražošanā, organizē darba laikā vai ārpus darba laika saskaņā ar likumdošanas aktiem, darba koplīgumu vai darba līguma pusēm vienojoties."

137. Izteikt 193. pantu šādā redakcijā:

"193. pants. Darba došana atbilstoši iegūtajai kvalifikācijai

Pēc arodapmācības pabeigšanas darbiniekam piešķir kategoriju vai amata nosaukumu un dod darbu atbilstoši iegūtajai specialitātei un kvalifikācijai saskaņā ar darba koplīguma noteikumiem vai darba līguma pusēm vienojoties."

138. Izslēgt 194., 195., 196., 197, 198., 199. un 200. pantu.

139. Izteikt 201. pantu šādā redakcijā:

"201. pants. Atvieglojumi darbiniekiem sakarā ar mācīšanos visu veidu mācību iestādēs

Darbiniekiem, kas, nepārtraucot darbu, sekmīgi mācās visu veidu mācību iestādēs vai eksternātā, saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līguma pusēm vienojoties darba devēji var piešķirt mācību atvaļinājumus ar vai bez darba algas saglabāšanas, kā arī citus atvieglojumus. Valsts eksāmenu kārtošanai vai diplomprojekta (diplomdarba) sagatavošanai un aizstāvēšanai jāpiešķir mācību atvaļinājums, kas nav mazāks par 20 kalendāra dienām, saglabājot valsts noteikto minimālo darba samaksu. Specialitātēs, kurās nav klātienes apmācības, sekmīgiem neklātienes nodaļas studentiem piešķir apmaksātu mācību atvaļinājumu.

Valsts vai pašvaldības iestādes, darba devēji un bankas var piešķirt kredītus Latvijas Republikas likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā mācību izdevumu segšanai darbiniekiem, kas savieno darbu ar mācībām jebkurā mācību iestādē."

140. Izslēgt 202., 203., 204., 205. un 206. pantu.

141. Izslēgt 207. panta pirmās daļas 2. punktu un otro daļu.

142. Izteikt 208. panta tekstu šādā redakcijā:

"Darba strīdu komisija ir obligāta darbinieku un darba devēju vēlēta pirmā instance, kurai jāizskata individuālie darba strīdi, izņemot tos strīdus, kas saskaņā ar likumu jāizskata tieši tiesās.

Kārtību kādā darba strīdu komisijas izskata darba strīdus, regulē nolikums par darba strīdu izskatīšanas kārtību, bet kārtību, kādā darba strīdu lietas izskata tiesas, nosaka šis kodekss un Latvijas civilprocesa kodekss. Nolikumu par darba strīdu komisiju apstiprina Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs."

143. Izslēgt 209., 210., 211., 212., 213, un 214. pantu.

144. Izteikt 215. pantu šādā redakcijā:

"215. pants. Darbinieku darba tiesību aizsardzība tiesā

Darbiniekiem, kuri noslēguši darba līgumu ar darba devēju, ir tiesības uz tiesas aizsardzību Latvijas civilprocesa kodeksa noteiktajā kārtībā.

Tiesas neizskata strīdus par vēlēto augstāko valsts varas institūciju ievēlēto vai apstiprināto amatpersonu, pašvaldību vai sabiedrisko organizāciju ievēlēto algoto darbinieku atlaišanu no darba."

145. Izteikt 216. pantu šādā redakcijā:

"216. pants. Darba strīdu izskatīšana tiesās

Rajonu (pilsētu) tiesās izskata darba strīdus:

1) pēc darbinieka, darba devēja vai darbinieka intereses pārstāvošās aroda organizācijas pieteikumiem, ja viņi nav apmierināti ar darba strīdu komisijas lēmumu;

2) pēc prokurora pieteikuma, ja viņš atzīst, ka darba strīdu komisijas lēmums ir pretrunā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem.

Tieši rajonu (pilsētu) tiesās, negriežoties darba strīdu komisijā, izskata darba strīdus:

1) pēc darba devēja iniciatīvas atlaisto darbinieku pieteikumiem par atjaunošanu darbā, kā arī par viņu atlaišanas iemeslu formulējuma grozīšanu;

2) pēc to darba vietu pieteikumiem, kurās nav darba strīdu komisiju;

3) pēc darba devēja pieteikuma, ja attiecīgās aroda organizācijas institūcija atsakās dot piekrišanu darbinieka atlaišanai no darba pēc darba devēja iniciatīvas;

4) par atteikšanos pieņemt darbā, ja saskaņā ar likumu šāda atteikšanās ir prettiesiska."

146. Izteikt 217. panta tekstu šādā redakcijā:

"Darbinieks vai viņa aroda organizācija var griezties darba strīdu komisijā mēneša laikā no dienas, kad darbinieks uzzināja vai viņam bija jāuzzina par to, ka pārkāptas viņa darba tiesības vai ar likumu aizsargātās intereses, bet atlaišanas lietās - rajona (pilsētas) tiesā mēneša laikā no dienas, kad saņemta darba grāmatiņa (darba līguma grāmatiņa).

Tādā pašā termiņā darba strīdu komisijā var griezties darba devējs ar pieteikumu, lai darbinieks atlīdzinātu nodarītos zaudējumus, ja darbinieks tos neatlīdzina labprātīgi vai nedod rakstveida piekrišanu šo zaudējumu ieturēšanai no darba algas.

Ja pieteikumu iesniegšanai noteiktais termiņš nokavēts attaisnojošu iemeslu dēļ, darba strīdu komisija var to atjaunot."

147. Izteikt 219. panta tekstu šādā redakcijā:

"Ja darbinieks atlaists bez likumīga pamata vai atlaists, pārkāpjot noteikto atlaišanas kārtību, vai nelikumīgi pārcelts citā darbā, iestādei, kas izskata darba strīdu, viņš jāatjauno iepriekšējā darbā."

148. 220. pantā:

1) izslēgt pirmajā un ceturtajā daļā vārdus "bet ne vairāk kā par trim mēnešiem";

2) izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"Vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku darbiniekiem var izmaksāt arī saskaņā ar darba strīdu komisijas lēmumu."

149. Izteikt 221. pantu šādā redakcijā:

"221. pants. Termiņš, kādā darba devējam jāizpilda darba strīdu komisijas lēmums

Darba strīdu komisijas lēmums darba devējam, izņemot šā kodeksa 222. pantā norādītos gadījumus, jāizpilda desmit dienu laikā, ja lēmumā nav noteikts cits tā izpildes termiņš."

150. Izteikt 223. pantu šādā redakcijā:

"223. pants. Darba strīdu komisijas lēmuma piespiedu izpildīšana

Ja darba devējs šā kodeksa 221. un 222. pantā norādītajos termiņos neizpilda darba strīdu komisijas lēmumu, ar kuru darba strīds izlemts pēc būtības, darba strīdu komisija izsniedz darbiniekam apliecību, kam ir izpildu dokumenta spēks,

Pamatojoties uz darba strīdu komisijas izsniegto apliecību, kas ne vēlāk kā triju mēnešu laikā iesniegta tiesā, tiesu izpildītājs darba strīdu komisijas lēmumu izpilda piespiedu kārtā."

151. Izslēgt 224. panta otrajā teikumā vārdus "vai pakļautības kārtībā augstāka orgāna lēmumu par atjaunošanu darbā" un pēdējo teikumu.

152. Izslēgt 225. pantā vārdus "vai uzņēmuma, iestādes vai organizācijas arodbiedrības komitejas".

153. Izslēgt 226. pantu.

154. Izteikt 227. panta tekstu šādā redakcijā:

"Strīdus, kas darbiniekiem rodas ar darba devēju, nosakot jaunus vai grozot pašreizējos darba apstākļus, kuri nav noregulēti, izskata darba devējs, vienojoties ar attiecīgās aroda organizācijas institūciju, bet, ja vienošanos nevar panākt, jautājumu izlemj izlīgšanas komisija, šķīrējtiesa vai tiesa."

155. Izteikt 228. pantu šādā redakcijā:

"228. pants. Kārtība, kādā izskatāmas domstarpības starp darbinieku attiecīgās arodu organizācijas institūciju un darba devēju par darba apstākļu noteikšanu

Domstarpības, kas attiecīgajai darbinieku aroda organizācijas institūcijai rodas ar darba devēju, nosakot vai grozot darba apstākļus, izlemj no darba devēja un darbinieku arodu organizācijas pārstāvjiem izveidota izlīgšanas komisija, šķīrējtiesa vai tiesa."

156. Izteikt 15. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"Darbinieku arodu organizāciju tiesības".

157. Izteikt 229. pantu šādā redakcijā:

"229. pants. Tiesības apvienoties darbinieku arodu organizācijās

Darbiniekiem ir tiesības apvienoties arodu organizācijās pēc profesiju, nozaru un teritoriālā principa vai citiem principiem.

Darbinieku arodu organizācijas darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par arodbiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3/4), citiem Latvijas Republikas likumiem un noteiktā kārtībā reģistrēto arodu organizāciju pieņemtajiem statūtiem.

Aizliegta jebkura rīcība, kuras mērķis ir tieši vai netieši pakļaut darbinieku arodu organizācijas valsts, pašvaldību vai citām iestādēm vai arī kavēt likumā un statūtos paredzēto šo organizāciju darbību."

158. Izslēgt 230., 231., 232., 234., 235., 236., 237. un 238. pantu.

159. Izteikt 239. pantu šādā redakcijā:

"139. pants. Garantijas vēlētiem arodu organizāciju darbiniekiem

Arodu organizāciju vēlēto institūciju priekšsēdētājus un locekļus, kas nav atbrīvoti no tiešā darba, pēc darba devēja iniciatīvas var pārcelt citā  pastāvīgā darbā vai atlaist no darba, ievērojot vispārējo kārtību un tikai ar attiecīgās aroda organizācijas augstākas institūcijas iepriekšēju piekrišanu".

160. izteikt 240. pantu šādā redakcijā:

"240 pants. Sociālās nodrošināšanas un sociālās apdrošināšanas attiecināšana uz visiem darbiniekiem

Uz visiem darbiniekiem attiecas sociālā nodrošināšana un sociālā apdrošināšana."

161. Izteikt 241. pantu šādā redakcijā:

"241. pants. Valsts sociālā nodrošināšana un valsts sociālā apdrošināšana

Valsts pensiju piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka Latvijas Republikas likums "Par valsts pensijām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 1/2).

Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija apstiprināts nolikums.

162. Izslēgt 242., 243., 244., 244.1 un 245. pantu.

163. 246. pantā:

1) izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Kontroli un uzraudzību pār darba likumdošanas aktu un darba aizsardzības noteikumu ievērošanu realizē:

1) speciāli tam pilnvarotas valsts institūcijas, kas savā darbībā ir neatkarīgas no darba devējiem un augstākām institūcijām;

2) darbinieku arodu organizācijas, veicot sabiedrisko kontroli";

2) izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"Augstāko uzraudzību pār darba likumu precīzu un vienveidīgu pildīšanu Latvijas Republikā realizē Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori saskaņā ar likumu "Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 41)."

164. Izteikt 247. pantu šādā redakcijā:

"247. pants. Darba drošības valsts uzraudzība

Valsts uzraudzību pār to, kā darba devējs ievēro darba drošības noteikumus un normas, realizē Latvijas Republikas Ministru Padomes Galvenā tehniskās uzraudzības pārvalde un tās iestādes."

165 .Izteikt 248. panta tekstu šādā redakcijā:

"Valsts sanitāro uzraudzību pār to, kā darba devēji ievēro higiēnas un epidemioloģijas noteikumus, realizē:

1) Latvijas Republikas galvenais valsts higiēnists;

2) pilsētu un rajonu galvenie valsts higiēnisti un viņu vietnieki."

166. Izteikt 249. panta tekstu šādā redakcijā:

"Valsts uzraudzību pār elektriskās un siltumenerģijas iekārtu uzbūvi, ekspluatāciju un elektrodrošību veic valsts uzņēmuma "Latvenergo" filiāle "Energokontrole"."

167. Izteikt 250. pantu šādā redakcijā:

"250. pants. Darba devēju un amatpersonu atbildība par darba likumdošanas pārkāpšanu

Darba devēji, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumu, iestāžu organizāciju amatpersonas, kas vainīgas darba likumdošanas aktu un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanā, darba koplīgumos un darba aizsardzības nolīgumos paredzēto saistību neizpildē vai darbinieku arodu organizāciju darbības kavēšanā, ir atbildīgi Latvijas Republikas likumos noteiktajā kartībā."

168. Izteikt 251. pantu šādā redakcijā:

"251. pants. Darba atvieglojumi dažu kategoriju darbiniekiem

Latvijas Republikas likumdošanas akti var noteikt atvieglojumus dažu kategoriju darbiniekiem."

169. Izteikt 252. panta tekstu šādā redakcijā:

"Latvijas Republikas likumdošanas akti var noteikt darba laika un atpūtas laika regulēšanas īpatnības izglītības, medicīnas, kultūras un citās iestādēs, transporta, sakaru, lauksaimniecības un citos uzņēmumos un organizācijās."

170. Izteikt 253. pantu šādā redakcijā:

"253. pants. Īpaši darba noteikumi sezonas darbos strādājošajiem un dažu citu kategoriju darbiniekiem

Latvijas Republikas likumdošanas akti var noteikt īpašus darba noteikumus darbiniekiem, kas strādā sezonas darbos vai mežrūpniecības un mežsaimniecības darbos, kā arī personām, kas pēc darba līguma strādā par mājstrādniekiem un citos gadījumos."

171. 254. pantā:

1) izteikt pirmās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

"1) ja vadošie darbinieki - valsts un pašvaldību uzņēmumu iestāžu un organizāciju vadītāji, viņu vietnieki un galvenie grāmatveži - nav pildījuši darba pienākumus vai ja viņu rīcība ir bijusi apzināti pretēja Latvijas Republikas likumos noteiktajām valsts interesēm";

2) izslēgt pirmās daļas 4. punktu.

172. Izteikt 254. panta pirmās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ja valsts varas vai valsts pārvaldes, kā arī pašvaldības institūcijas amatpersona vai darbinieks, kurš izpilda audzināšanas funkcijas, izdarījis amorālu pārkāpumu, kas nav savienojams ar darba turpināšanu".

173. Izslēgt 255. un 256. pantu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 17. martā

01.04.1992