Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par valsts pensijām» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums «Par valsts pensijām» stājas spēkā ar 1991. gada 1. janvāri.

2. Pirms 1991. gada 1. janvāra piešķirtās pensijas pārrēķināmas, pamatojoties uz dokumentiem par pensionāra vecumu, stāžu, izpeļņu uti, kas pārrēķināšanas brīdī ir pensijas lietā, kā arī papildu dokumentiem, kurus pensionārs iesniedzis līdz pārrēķināšanas brīdim.

Ja papildu dokumenti par darbu, kas veikts līdz Latvijas Republikas likuma «Par valsts pensijām» spēkā stāšanās brīdim (1991. gada 1. janvāris), dokumenti par izpeļņu, izsūtījumā, nometinājumā vai apcietinājumā pavadīto laiku personām, kuras tikušas reabilitētas, un citi dokumenti tiks saņemti pensionāra dzīvesvietas rajona (pilsētas) sociālās nodrošināšanas nodaļā līdz 1991. gada 31. decembrim ieskaitot, agrāk piešķirtās pensijas pēc šā likuma normām pārrēķināmas ar 1991. gada 1. janvāri.

Pensijas, kas piešķirtas pirms Latvijas Republikas likuma «Par valsts pensijām» spēkā stāšanās, pēc pensionāra izvēles pārrēķināmas no mēneša vidējās izpeļņas par jebkuriem 5 gadiem pēc kārtas 15 gadu laikā vai par jebkuriem 10 gadiem pēc kārtas pirms 1991. gada 1. janvāra vai pirms pensijas piešķiršanas, vai no kuras agrāk tika aprēķināta vai pārrēķināta pensija, pamatojoties uz dokumentiem, kas ir pensijas lietā.

3. Pārrēķinot pēc jaunajām normām pensijas, kas piešķirtas pirms Latvijas Republikas likuma «Par valsts pensijām» spēkā stāšanās, to apmērs paaugstināms par 3 procentiem no iztikas minimuma par katru gadu, kas pagājis no pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas brīža. Sājos gadījumos pensijas apmērs drīkst pār sniegt 80 procentus no izpeļņas.

4. Personālās pensijas līdz ar likuma spēkā stāšanos kā atsevišķs pensiju veids tiek likvidēts, izņemot personālās pensijas Afganistānā kritušo karavīru vecākiem, kuru izmaksa tiek turpināta līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai. Visas agrāk piešķirtās personālās pensijas tiek pārrēķinātas saskaņā ar šā lēmuma noteikumiem.

5. Atļaut Latvijas Republikas teritorijā piemērot normatīvos aktus, kas dod tiesības uz valsts pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu kaitīgos vai smagos darba apstākļos, kā arī uz izdienas pensiju līdz laikam, kad Latvijas Republikas Augstākā Padome apstiprinās ražošanas nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstus, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem Latvijas Republikā, un nolikumu par izdienas pensiju piešķiršanas kārtību.

Līdz tam laikam, kad tiks izstrādāti un pieņemti Latvijas Republikas normatīvie akti par iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošā sastāva personu pensijām, pensiju piešķiršana un izmaksāšana iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošajam sastāvam notiek Iekšlietu ministrijas sistēmā pastāvošajā kārtībā.

6. Prokuratūras un tiesu darbinieki, kuri līdz 1990. gada 31. decembrim saņēmuši izdienas pensiju, kā arī zinātnes darbinieki, kuri līdz minētajam datumam saņēmuši zinātnes darbinieka pensiju, var pāriet uz valsts pensiju, kas aprēķināma no algas likmes, no kuras piešķirta prokuratūras, tiesu vai zinātnes darbinieka pensija.

Ja minēto kategoriju pensionāri, citu veidu pensiju saņēmēji (pedagogi, medicīnas darbinieki - izdienas pensiju saņēmēji u. c.) nevēlas pāriet uz valsts pensiju, kā arī pensionāri, kuriem saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par valsts pensijām» nav tiesību uz darba pensiju, viņi var turpināt saņemt agrāk piešķirto pensiju līdz nolikuma par izdienas pensijām (34. pants) apstiprināšanai Augstākajā Padomē.

7. Darbiniekiem, kas pirms kaitīgo un smago darbu saraksta apstiprināšanas strādājuši kaitīgos un smagos darba apstākļos, kuri paredzēti agrāk spēkā esošajos likumdošanas aktos, vecuma pensijas piešķir ar šādiem noteikumiem:

7.1. darbiniekiem, kuriem sarakstu apstiprināšanas dienā minētajos darbos ir pilns stāžs, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem, pensijas šajā likumā paredzētajos apmēros piešķir atbilstoši agrāk spēkā esošajos likumdošanas aktos noteiktajām prasībām attiecībā uz vecumu un stāžu;

7.2. darbiniekiem, kuriem nav pilna darba stāža darbā kaitīgos un smagos darba apstākļos, vecums, kas nepieciešams pensijas piešķiršanai .atbilstoši šā likuma 12. pantam, tiek samazināts proporcionāli faktiskajam stāžam, ņemot vērā agrāk spēkā esošajos likumdošanas aktos noteiktās prasības attiecībā uz stāžu.

8. Noteikt, ka:

8.1. darbs Galējo Ziemeļu rajonos un tiem pielīdzinātajos apvidos līdz 1990. gada 31. decembrim ieskaitāmas saskaņā ar noteikumiem, kādi bija spēkā līdz Latvijas Republikas likuma «Par valsts pensijām» spēkā stāšanās brīdim;

8.2. neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšanas līdz Latvijas Republikas likuma «Par valsis pensijām» spēkā stāšanās brīdim stāžā ieskaitāma šāda nodarbinātība:

- obligātais karadienests un tam pielīdzinātie dienesti,

- dienests militarizētajā apsardzē, speciālo sakaru iestādēs neatkarīgi no to resorpakļautības, ka arī speciālās vai dienesta pakāpes,

- mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidusskolas beigšanas,

- pēcdiploma izglītības un kvalifikācijas paaugstināšanas laiks,

- individuālais darbs,

- laiks, kad kopts I grupas invalīds vai bērns invalīds līdz 16 gadu vecumam, kā arī cilvēks, kas sasniedzis 80 gadu vecumu,

- laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam,

- algots darbs reliģiskajās organizācijās.

9. Piemērot 1991. gadā šādus pensiju izmaksāšanas noteikumus:

9.1. pieņemt 1990. gada cenās valdības noteikto iztikas minimumu - 100 rubļu mēnesī.

Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1991. gada 1. janvārim iesniegt Augstākajai Padomei priekšlikumus par iztikas minimuma apmēra grozīšanas kārtību atkarībā no dzīves dārdzības;

9.2. noteikt sociālās pensijas, izņemot sociālās pensijas III grupas invalīdiem, 70 procentu apmērā no iztikas minimuma un visas piemaksas, kuru aprēķina pamatā ir sociālās pensijas apmērs, aprēķināt no šīs summas;

9.3. noteikt, ka maksimālais pensijas apmērs kopā ar piemaksām nevar pārsniegt attiecīgajam pensiju veidam paredzētās minimālās pensijas divkāršu apmēru, izņemot piemaksu par nestrādājošu I un II grupas invalīdu, invalīdu kopš bērnības un bērnu invalīdu kopšanu;

9.4. uzlikt par pienākumu darba devējam piecu dienu laikā rakstveidā pazinot sociālās nodrošināšanas nodaļai par pensionāra pieņemšanu darbā. Neziņošanas gadījumā no darba devēja sociālās apdrošināšanas fondā bezstrīdus kārtībā piedzenama soda nauda pieckāršā iztikas minimuma apmērā.

10. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei:

10.1. līdz 1990. gada 15. decembrim apstiprināt noteikumus un kārtību, kādā pilsoņi izdara apdrošināšanas iemaksas sociālās apdrošināšanas fondā;

10.2. līdz 1991. gada 1. aprīlim iesniegt apstiprināšanai Augstākajai Padomei nolikumu par izdienas pensijām;

10.3. līdz 1991. gada 1. jūlijam iesniegt apstiprināšanai Augstākajai Padomei ražošanas nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstus, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem Latvijas Republikā;

10.4. līdz 1990. gada 31. decembrim izstrādāt un iesniegt apstiprināšanai Augstākajai Padomei jēdzienu «kara invalīds» un «kara dalībnieks» skaidrojumu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990.gada 29.novembrī                                                                              

 

09.01.1991