Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Saeimas kārtības rullī

Izdarīt Saeimas kārtības rullī (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 17., 24.nr.; 1995, 10., 24.nr.; 1996, 13., 22.nr.; 1997, 12., 21.nr.; 1998, 22.nr.; 2000, 2.nr.; 2001, 5., 10.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 12.pantu šādā redakcijā:

"12. (1) Deputāts saņem amata algu par nostrādāto laikposmu Prezidija noteiktajā kārtībā un termiņos. Deputāta pamatalga piesaistāma Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo iepriekšējā gada vidējās darba algas apmēram, kas noapaļots pilnos latos. Nosakot deputāta amata algu, piemēro koeficientu 3,2.

(2) Saeimas amatpersonas saņem piemaksas pie amata algas; tās aprēķina, piemērojot šādus koeficientus:

1) Saeimas priekšsēdētājs - 2;

2) Saeimas priekšsēdētāja biedrs - 1,7;

3) Saeimas sekretārs - 1,7;

4) Saeimas sekretāra biedrs - 1,6;

5) frakcijas priekšsēdētājs - 0,5;

6) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks - 0,4;

7) komisijas priekšsēdētājs - 0,5;

8) komisijas priekšsēdētāja vietnieks - 0,4;

9) komisijas sekretārs - 0,4;

10) apakškomisijas priekšsēdētājs - 0,3;

11) apakškomisijas sekretārs - 0,2.

(3) Deputāts saņem atlīdzību par piedalīšanos Saeimas komisiju (turpmāk - komisija) darbā. Atlīdzību aprēķina, pamatojoties uz šā panta pirmajā daļā minēto Centrālās statistikas pārvaldes oficiālo statistikas paziņojumu un piemērojot šādus koeficientus:

1) par darbu komisijas sēdē - 0,06;

2) par darbu apakškomisijas sēdē - 0,03.

(4) Katram deputātam reprezentācijai izmaksājama reprezentācijas nauda, kuru aprēķina, pamatojoties uz šā panta pirmajā daļā minēto Centrālās statistikas pārvaldes oficiālo statistikas paziņojumu un piemērojot koeficientu 0,35.

(5) Deputātu algas, piemaksas Prezidija locekļiem un komisiju un frakciju amatpersonām, atlīdzību deputātiem par piedalīšanos komisiju darbā izmaksā no Saeimas budžeta tā ietvaros un apliek ar nodokļiem likumā noteiktajā kārtībā."

2. Izteikt 14.pantu šādā redakcijā:

"14. (1) Ja deputātam, realizējot savas pilnvaras, ir radušies izdevumi, tie kompensējami no Saeimas budžeta tā ietvaros Prezidija noteiktajā kārtībā un termiņos.

(2) Deputātam no Saeimas budžeta kompensējami:

1) dzīvojamās telpas īres vai viesnīcas izdevumi, ja deputāts nedzīvo Rīgā un viņa deputāta pilnvaru realizēšanai nepieciešams īrēt dzīvojamo telpu vai viesnīcu Rīgā. Dzīvojamās telpas īres vai viesnīcas izdevumus kompensē atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, piemērojot 12.panta pirmās daļas otrajā teikumā minētajam koeficientu 1,26;

2) transporta izdevumi Latvijas teritorijā, piemērojot 12.panta pirmās daļas otrajā teikumā minētajam koeficientu 0,15. Deputātam papildus kompensējami transporta izdevumi atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, piemērojot 12.panta pirmās daļas otrajā teikumā minētajam šādus koeficientus:

a) deputātam, kas dzīvo Rīgā vai līdz 60 km attālumā no Rīgas, - 0,43,

b) deputātam, kas dzīvo no 60 līdz 150 km attālumā no Rīgas, - 0,67,

c) deputātam, kas dzīvo vairāk nekā 150 km attālumā no Rīgas, - 0,9.

(3) Par faktiskajiem izdevumiem šā panta otrās daļas 2.punkta izpratnē uzskatāmi starppilsētu sabiedriskā transporta izdevumi un izdevumi par deputāta īpašumā vai valdījumā esoša transportlīdzekļa izmantošanu.

(4) Transporta izdevumi netiek kompensēti deputātiem, kuriem kā Saeimas amatpersonām dienesta vajadzībām lietošanā piešķirta automašīna.

(5) Deputātiem kompensējami komandējumu izdevumi ārpus valsts robežām (ceļa, viesnīcas, reprezentācijas un transporta izdevumi, dienas nauda, piemaksa), un tie tiek apmaksāti atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

(6) Šā panta piektajā daļā minēto izdevumu kompensācijas kārtība un kompensācijas normas attiecināmas arī uz Saeimas darbiniekiem, kuri bijuši ar Prezidija lēmumu apstiprinātā komandējumā.

(7) Šajā pantā minētās kompensācijas, kā arī 12.pantā minētos reprezentācijas izdevumus ar nodokļiem neapliek.

(8) Informācija par deputātam izmaksājamo summu (amata alga, piemaksas, reprezentācijas nauda un kompensācijas) ir publiski pieejama."

3. 23.pantā:

izteikt pirmās daļas 7.punktu šādā redakcijā:

"7) nosaka Saeimas darbinieku štatu sarakstu un atalgojumu;";

papildināt pirmo daļu ar jaunu 8.punktu šādā redakcijā:

"8) nosaka deputātu un Saeimas darbinieku veselības un dzīvības apdrošināšanas kārtību, pabalstu sistēmu un Saeimas darbiniekiem izmaksājamo kompensāciju sistēmu, pielīdzinot tās civildienesta ierēdņiem noteiktajai kompensāciju un pabalstu sistēmai;";

uzskatīt līdzšinējo pirmās daļas 8.punktu par 9.punktu;

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Prezidija locekļu palīgus un padomniekus pieņem darbā uz Prezidija locekļu amata pildīšanas laiku un atlaiž no darba Saeimas Kanceleja pēc Prezidija locekļa ierosinājuma Darba likumā noteiktajā kārtībā. Uz viņiem neattiecas Darba likuma 45.panta pirmajā daļā noteiktais darba līguma termiņa ierobežojums."

4. Aizstāt 110.pantā vārdus "tikai tie" ar vārdiem "tikai atbildīgās komisijas priekšlikumi, kā arī tie".

5. Izteikt 187.pantu šādā redakcijā:

"187. Frakciju darbiniekus pieņem darbā uz frakcijas darbības laiku un atlaiž no darba Saeimas Kanceleja pēc frakcijas vadītāja ierosinājuma Darba likumā noteiktajā kārtībā. Uz viņiem neattiecas Darba likuma 45.panta pirmajā daļā noteiktais darba līguma termiņa ierobežojums."

6. 198.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Latvijas Darba likumu kodeksa" ar vārdiem "Darba likuma";

papildināt pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Uz viņiem neattiecas Darba likuma 45.panta pirmajā daļā noteiktais darba līguma termiņa ierobežojums.";

izslēgt otro daļu.

Pārejas noteikumi

1. Ar šo likumu noteiktie reprezentācijas izdevumi (12.panta ceturtā daļa) apmaksājami un kompensācijas (14.pants) attiecināmas uz izdevumiem, kas radušies pēc 2002.gada 1.marta.

2. Grozījumi 23.pantā par veselības un dzīvības apdrošināšanu, kā arī par pabalstu izmaksu Saeimas deputātiem tiek piemēroti no 2003.gada 1.janvāra un veselības un dzīvības apdrošināšanai nepieciešamie līdzekļi, kā arī Saeimas deputātu pabalstiem nepieciešamie līdzekļi nosakāmi 2003.gada valsts budžetā.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2002.gada 16.maijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2002.gada 29.maijā

 

30.05.2002