Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par papildinājumiem un grozījumiem likumdošanas aktos monopoldarbības uzraudzības jautājumos

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt papildinājumus un grozījumus šādos likumdošanas aktos:

I. Latvijas Republikas 1991. gada 3. decembra likumā «Par konkurenci un monopoldarbības ierobežošanu» (Latvijas Republikas Augstākas Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 51):

1. Izteikt 1. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Šis likums attiecas uz visiem uzņēmējiem, uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām un fiziskajām personām, kas veic uzņēmējdarbību Latvijas Republikā, kā arī uz valsts pārvaldes institūcijām un pašvaldībām, kuru darbība saistīta ar uzņēmējdarbības regulēšanu.»

2. 4. pantā:

papildināt trešās daļas 1. punktu pēc vārdiem «nepieciešamo informāciju» ar vārdiem «arī komercnoslēpumu saturošu informāciju»;

papildinot trešās daļas 5. punktu pēc vārdiem «informācijas publikācija» ar vārdiem «vai šīs informācijas nodošana citām fiziskajām un juridiskajām personām»;

papildināt trešo daļu ar 6. un 7. punktu šādā redakcijā:

«6) ierosināt jautājumu par vainīgo amatpersonu un uzņēmēju saukšanu pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā, kā arī pieņemt lēmumu par šajā likumā paredzēto sodu piemērošanu;

7) celt prasību tiesā, lai aizstāvētu valsts vai citu personu tiesības un intereses, novērstu patērētāju tiesību ierobežošanu.»

papildināt pantu ar ceturto, piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

«4. Monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas uzturēšanu finansē no valsts budžeta.

5. Monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas darbības attīstīšanai papildus izdevumu summai, kas budžetā iedalīti šīs institūcijas uzturēšanai, tās rīcībā tiek atstāti. 20 procenti no līdzekļiem, kas ieskaitīti (piedzīti) budžetā kā soda naudas šā likuma 14. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā. No papildu līdzekļiem trīs ceturtdaļas izlietojamas monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas darbības attīstīšanai un tās materiāltehniskās bāzes nostiprināšanai, bet viena ceturtdaļa - institūcijas darbinieku sociālajai aizsardzībai un materiālajai stimulēšanai. Šo līdzekļu izlietošanas kārtību apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome.

6. Monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcija ir atbrīvota no valsts nodevas visos gadījumos, kad tā ceļ prasību tiesā pret fiziskajām un juridiskajām personām sakarā ar pretmonopolu likumdošanas aktu pārkāpumiem.»

3. Papildināt likumu ar 4.1 pantu šādā redakcijā:

«4.1 pants. Monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas pieprasījumu izpildes kārtība

Uzņēmēju, uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, kā arī valsts pārvaldes institūciju un pašvaldību pienākums ir sniegt monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijai informāciju (arī komercnoslēpumu saturošu informāciju), kas pieprasīta monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences kontrolēšanai, piecu darbdienu laikā, bet, ja nepieciešama papildu pārbaude vai lielas datu bāzes apkopošana, - ne vēlāk kā desmit darbdienu laikā, kā arī dot iespēju šīs institūcijas darbiniekiem iepazīties ar visiem uzņēmējdarbības dokumentiem un saņemt šo dokumentu norakstu.»

4. Aizstāt 13. panta otrajā daļā vārdu «sadalīt» ar vārdu «reorganizēt».

5. Papildināt likumu ar 14. pantu šādā redakcijā:

«14. pants. Atbildība par monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas pieprasījumu vai rīkojumu nepildīšanu

1. Par pieprasītās informācijas nesniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu, kā arī uzņēmējdarbības dokumentu neiesniegšanu monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijai vai par tās rīkojumu nepildīšanu vainīgajām amatpersonām vai fiziskajām personām, kas veic uzņēmējdarbību, uzliek administratīvos sodus likumā noteiktajā kārtībā.

2. Par monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas rīkojumu nepildīšanu attiecībā uz monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences pārtraukšanu monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcija šā likuma 1. pantā minētajām juridiskajām personām uzliek soda naudu līdz 10 procentu apmērā no ienākumu kopējās summas, kas iegūta aizliegtas monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences rezultātā, bet ne mazāku par piecdesmit tūkstošiem rubļu.

3. Šā panta otrajā daļā noteikto soda naudu monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcija uz sava lēmuma pamata piedzen bezstrīda kārtībā, un tā tiek ieskaitīta valsts budžetā. Monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas lēmumu ieinteresētā persona var pārsūdzēt tiesā likumā noteiktajā kārtībā.»

II. Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā:

1. Papildināt kodeksu ar šāda satura divpadsmito «C» nodaļu:

«DIVPADSMITĀ «C» NODAĻA

ADMINISTRATĪVIE PĀRKĀPUMI, KAS VĒRSTI PRET MONOPOLDARBĪBAS IEROBEŽOŠANU UN KONKURENCES VEICINĀŠANU

166.18 pants. Informācijas nesniegšana vai nepatiesas informācijas sniegšana Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komitejai

Amatpersonai vai personai, kura veic uzņēmējdarbību, par monopoldarbības konstatēšanai vai pretlikumīgas konkurences kontrolēšanai nepieciešamās informācijas nesniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu, kā arī uzņēmējdarbības dokumentu neiesniegšanu Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komitejai -

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz desmit tūkstošiem rubļu.

166.19 pants. Attiecībā uz monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences pārtraukšanu rīkojuma nepildīšana

Amatpersonai vai personai, kura veic uzņēmējdarbību, par to, ka tā nepilda Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komitejas rīkojumu par monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences pārtraukšanu, -

uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit tūkstošiem rubļu.»

2. Papildināt 213. panta pirmo daļu pēc skaitļiem «166.9-166.17» ar skaitli «16619».

3. Papildināt kodeksu ar šāda satura 215.2 pantu:

«215.2 pants. Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komiteja

Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komiteja izskata šā kodeksa 166.18 pantā paredzēto administratīvo pārkāpumu lietas.

Izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt administratīvos sodus Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komitejas vārdā ir tiesīgi Latvijas Republikas Ministru Padomes Monopoldarbības uzraudzības komitejas priekšsēdētājs un viņa vietnieki.»

4. Papildināt 287. panta pirmo daļu pēc skaitļiem «166.9-166.17» ar skaitli «166.19».

III. Latvijas kriminālkodeksā:

Papildināt kodeksu ar šāda satura 161.8pantu:

«161.8 pants. Attiecībā uz monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences pārtraukšanu rīkojuma nepildīšana

Par monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijas rīkojuma nepildīšanu attiecībā uz monopoldarbības vai pretlikumīgas konkurences pārtraukšanu, ja šī darbība izdarīta pēc administratīva soda piemērošanas par tādu pašu pārkāpumu vai ja tā saistīta ar būtiska kaitējuma nodarīšanu valsts vai patērētāju interesēm, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar naudas sodu līdz piecdesmit tūkstošiem rubļu, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem - vai bez tā.»

IV. Latvijas kriminālprocesa kodeksā:

Papildināt 127. panta trešo daļu pēc skaitļa «161.7» ar skaitli «I61.8».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 6. aprīlī

05.05.1993