Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumus Nr. 114 "Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju".

Ministru kabineta noteikumi Nr.96

Rīgā 2002.gada 5.martā (prot. Nr.10, 7.§)

Noteikumi par citvalodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā

Izdoti saskaņā ar Valsts valodas likuma
19.panta trešo daļu un 23.panta trešo daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka latviešu literārās valodas normas attiecībā uz citvalodu personvārdu rakstību un lietošanu.

2. Latviešu valodā oficiālo personvārdu (priekšvārds un uzvārds) sistēmu veido vārdi un uzvārdi. Vārds un uzvārds ir valodas vienības - īpašvārdi personas nosaukšanai, kurus raksta ar lielo sākumburtu. Oficiālos personvārdus lieto dokumentos personas juridiskai identificēšanai. Personvārdu lietošanā un rakstībā ievēro precizitāti un konsekvenci.

3. Dokumentos personvārdus raksta atbilstoši latviešu literārās valodas ortogrāfijas normām un gramatikas prasībām (norakstos un izrakstos no dokumentiem oriģinālvalodā personvārdus saglabā oriģinālrakstībā).

4. Latviešu valodā personvārdiem tāpat kā citām lokāmajām vārdu šķirām gramatiskās nozīmes - dzimti, skaitli, locījumu - izsaka ar lokāmajām galotnēm. Galotne atkarībā no konteksta ir mainīga.

5. Personvārdus lieto pamatformā (vienskaitļa nominatīvā) un citos locījumos (atkarībā no teksta). Personvārdu galotnes izvēli nosaka latviešu valodas gramatikas likumi un normas.

6. Latviešu valodā ir divi galvenie vārdu un uzvārdu lietošanas un rakstības principi:

6.1. vārda un uzvārda īpašnieka dzimumu gan latviskas cilmes, gan citvalodu cilmes personvārdos (izņemot nelokāmos personvārdus) norāda vīriešu vai sieviešu dzimtes lokāmās galotnes;

6.2. citvalodu personvārdus latviešu valodā atveido atbilstoši to izrunai (nevis rakstībai) oriģinālvalodā (valoda, kurā ir uzrakstīts kāda teksta oriģināls) un iekļauj latviešu valodas gramatiskajā sistēmā.

7. Citvalodu personvārdus latviešu valodā atveido, atdarinot to izrunu oriģinālvalodā, kā arī ievērojot atsevišķas atveides (cittautu vārdu un uzvārdu rakstīšana latviešu valodā atbilstoši citvalodu īpašvārdu atveides noteikumiem) tradīcijas.

8. Citvalodu personvārdus latviešu valodā atveido saskaņā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūta izstrādātajiem norādījumiem par citvalodu īpašvārdu pareizrakstību un pareizrunu latviešu literārajā valodā, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas ieteikumiem, kas publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī šiem noteikumiem.

9. Šie noteikumi precizē atsevišķas normas personvārdu atveidē.

Noteikumi par citvalodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā
DOC 274 kb

Ministru prezidents A.Bērziņš

Tieslietu ministre I.Labucka

 

09.03.2002