Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2006. gada 30. maija noteikumus Nr. 423 "Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi Nr.73

Rīgā 2002.gada 19.februārī (prot. Nr.8, 9.§)

Brīvības atņemšanas iestāžu iekšējās kārtības noteikumi

Izdoti saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 11.panta piekto daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka brīvības atņemšanas iestāžu iekšējo kārtību.

II. Notiesāto pieņemšana brīvības atņemšanas iestādēs

2. Personas, kurām ir piespriests sods - brīvības atņemšana (turpmāk - notiesātais), brīvības atņemšanas iestādē pieņem minētās iestādes priekšnieka dežurējošais palīgs.

3. Ja notiesāto pārvieto no izmeklēšanas cietuma uz brīvības atņemšanas iestādi soda izciešanai, attiecīgi pārsūta arī viņa personas lietu. Notiesātā personas lieta ietver nepieciešamo informāciju par notiesāto.

4. Notiesāto brīvības atņemšanas iestādē reģistrē, norādot viņa vārdu un uzvārdu, personas kodu, kā arī soda izciešanas sākumu un beigas.

5. Naudu, dārglietas un vērtspapīrus notiesātais nodod glabāšanā brīvības atņemšanas iestādes (izņemot atklāto cietumu) finansu daļā, dokumentus - uzskaites daļā.

6. Notiesātais pēc brīvības atņemšanas iestādes administrācijas ierosinājuma paziņo ģimenei vai tuviem radiniekiem par savu atrašanos konkrētajā brīvības atņemšanas iestādē un tās adresi, kā arī par sūtījumu un pienesumu saņemšanas iespējām un satikšanās laikiem (1.pielikums). Paziņojumu nosūta par brīvības atņemšanas iestādes līdzekļiem. Paziņojuma kopiju pievieno notiesātā personas lietai.

7. Notiesāto sadales komisija, ņemot vērā notiesāto psiholoģisko saderību, nosaka, kurā brīvības atņemšanas iestādes nodaļā, vienībā un kamerā notiesātais izvietojams. Komisijas lēmumu ieraksta protokolā (2.pielikums).

8. Notiesātos ārvalstniekus brīvības atņemšanas iestādē izvieto tā, lai vienā valodā runājošie notiesātie varētu sazināties savā starpā.

9. Notiesāto ievieto brīvības atņemšanas iestādes uzņemšanas nodaļā, kur notiesātajam izdara kratīšanu un mantu apskati, kā arī veselības pārbaudi un sanitāro apstrādi. Kratīšanu izdara tā paša dzimuma darbinieki.

10. Kratīšanas laikā pie notiesātā atrastās mantas, izstrādājumus un vielas, kuras aizliegts glabāt, izņem un iznīcina, un par to sastāda iznīcināšanas aktu. Aizliegts glabāt mantas, izstrādājumus un vielas, kuras nav iekļautas šo noteikumu 3.pielikumā.

11. Priekšmetus, kas pārsniedz noteikto normu, glabā brīvības atņemšanas iestādes noliktavā vai nodod notiesātā radiniekiem.

12. Brīvības atņemšanas iestādes finansu daļa ierakstu par notiesātā saņemto naudu izdara notiesātā personīgās naudas uzskaites kartē (4.pielikums) un attiecīgo naudas summu pārskaita brīvības atņemšanas iestādes depozītu kontā Valsts kasē.

13. Notiesātā labprātīgi nenodoto naudu izņem un pārskaita brīvības atņemšanas iestādes pamatbudžeta kontā notiesāto komunālo un sadzīves apstākļu uzlabošanai.

14. Notiesātā labprātīgi nenodotās dārglietas izņem un nodod realizēšanai Valsts ieņēmumu dienestam atbilstoši brīvības atņemšanas iestādes atrašanās vietai. Saņemtos līdzekļus pārskaita valsts budžetā.

III. Notiesāto apgāde un nodrošināšana

15. Notiesātie valkā sezonai atbilstošu personīgo apģērbu ar uzšuvi vai noteikta parauga apģērbu. Notiesātie, kuri sodu izcieš slēgtā cietuma un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē, valkā noteikta parauga apģērbu (5.pielikums).

16. Notiesātais var par personīgajiem līdzekļiem iegādāties pārtikas produktus un pirmās nepieciešamības priekšmetus (6.pielikums) brīvības atņemšanas iestādes veikalā, apmeklējot to dienas kārtībā noteiktajā laikā. Notiesātais, kurš sodu izcieš slēgtā cietuma vai daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē, preces atbilstoši šo noteikumu 6.pielikumā minētajam preču sarakstam var iegādāties ar brīvības atņemšanas iestādes darbinieku starpniecību saskaņā ar notiesātā iesniegumu (7.pielikums).

17. Par iepirkumiem notiesātais norēķinās ar brīvības atņemšanas iestādes grāmatvedības starpniecību. Norēķinus par iegādātajām precēm veic ar pārskaitījumu.

18. Ja notiesātais, kas slimo ar tuberkulozi, apzinīgi ārstējas un nepārkāpj brīvības atņemšanas iestādes iekšējo kārtību, saskaņā ar ārstējošā ārsta atzinumu par papildu uztura nepieciešamību viņš papildus Latvijas Sodu izpildes kodeksā noteiktajai naudas summai var iegādāties pārtikas produktus par summu līdz 25 latiem mēnesī.

19. Vitamīnus, kurus saskaņā ar šo noteikumu 6.pielikumu ir iespējams iegādāties brīvības atņemšanas iestādes veikalā, nosaka brīvības atņemšanas iestādes ārsts.

20. Ja notiesātais ir miris, notiesātā personīgās naudas uzskaites kartē norādīto naudas summu, dārglietas un personīgās mantas izsniedz viņa mantiniekiem un sastāda attiecīgu aktu.

21. Ja notiesātajam mantinieku nav vai likumā noteiktajā termiņā pēc mantojuma atklāšanās viņi nav ieradušies vai nav apliecinājuši savas mantojuma tiesības, naudu no brīvības atņemšanas iestādes depozīta konta Valsts kasē pārskaita valsts budžetā, bet dārglietas nodod realizēšanai Valsts ieņēmumu dienestam atbilstoši brīvības atņemšanas iestādes atrašanās vietai. Saņemtos līdzekļus pārskaita valsts budžetā. Par pārējo mantu sastāda aktu un mantu iznīcina.

IV. Notiesāto higiēnas prasību nodrošināšana un ievērošana

22. Brīvības atņemšanas iestāde nodrošina notiesāto higiēnas prasību ievērošanu.

23. Ja notiesātais slimo ar tuberkulozi aktīvā formā, sanitāro apstrādi viņam veic atsevišķi no citiem notiesātajiem. Pēc sanitārās apstrādes telpu dezinficē.

24. Vīriešiem īsi apgriež matus, bārdu un ūsas. Ar medicīniskā dienesta priekšnieka atļauju ir pieļaujami izņēmumi, ja notiesātajam ir galvaskausa vai sejas trauma, kas kropļo viņa izskatu.

25. Ne retāk kā reizi septiņās dienās notiesātie mazgājas pirtī vai dušā, nomaina apakšveļu un gultas veļu.

26. Reizi mēnesī mazgā notiesāto virsdrēbes.

27. Notiesātajām sievietēm pastāvīgi pieejamas personīgās higiēnas telpas atbilstoši notiesāto dienas kārtībai.

28. Notiesātajiem, kurus ievieto soda izolatorā, atļauts ņemt līdzi personīgās higiēnas piederumus. Tos uzglabā atsevišķā telpā un izsniedz tikai tualetei paredzētajā laikā.

V. Notiesāto dienas kārtība

29. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks ar rīkojumu nosaka notiesāto dienas kārtību.

30. Dienas kārtībā nosaka nepārtrauktu astoņu stundu naktsmieru, režīma pasākumus un mācības.

31. Ne retāk kā reizi mēnesī pārbauda notiesāto ārējo izskatu, apģērbu, apavus un gultas piederumus. Pārbaudi veic brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka noteiktajā kārtībā.

32. Dienas kārtībā noteiktajā laikā divas reizes dienā - no rīta un vakarā, bet, ja nepieciešams, arī citā laikā - veic notiesāto skaitlisko pārbaudi.

33. Notiesātos, kuri sodu izcieš slēgtā cietuma un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma augstākajā pakāpē un vidējā pakāpē, atklātajā cietumā un audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, skaitliskās pārbaudes laikā nostāda ierindā speciāli pārbaudei paredzētos laukumos. Ja ir slikti laikapstākļi, ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka dežurējošā palīga lēmumu notiesāto skaitlisko pārbaudi veic dzīvojamās telpās. Daļēji slēgtā cietuma un slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē, soda izolatoros (disciplinārajos izolatoros), kā arī uzņemšanas nodaļās skaitlisko pārbaudi veic pa kamerām.

34. No skaitliskās pārbaudes ir atbrīvoti slimnieki, kam ir noteikts gultas režīms, notiesātie, kuri atpūšas pēc darba maiņas, un notiesātie, kuri pilda darbu, kam ir nepārtraukts cikls. Šos notiesātos pārbauda viņu atrašanās vietā. No skaitliskās pārbaudes atbrīvoto notiesāto sarakstu apstiprina brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks.

35. Ja notiesāto ievieto soda izolatorā, viņu reģistrē soda izolatorā ievietoto notiesāto uzskaites žurnālā (8.pielikums). Ja notiesātais par pārkāpumiem soda izolatorā ir atkārtoti sodīts ar ievietošanu soda izolatorā, viņu reģistrē atkārtoti.

VI. Notiesāto garīgā aprūpe

36. Lai nodrošinātu notiesāto garīgo aprūpi, kapelāni un citi brīvības atņemšanas iestādes darbinieki organizē tikumiskās audzināšanas pasākumus - lekcijas, diskusijas, audzinošas pārrunas un muzikālus priekšnesumus. Tikumiskā audzināšana ietver arī kapelānu organizētos reliģiskos pasākumus - reliģiskās literatūras izpētes nodarbības, dievkalpojumus, sakramentus un citas ceremonijas. Notiesātajiem ir iespēja izglītoties pašmācības ceļā.

37. Ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka atļauju audzināšanas pasākumos iesaista reģistrēto reliģisko un sabiedrisko organizāciju pārstāvjus. Ja audzināšanas pasākums paredzēts lielākam skaitam notiesāto, tā rīkošanai nepieciešama Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka vai viņa vietnieka atļauja.

38. Notiesātie, kuri sodu izcieš slēgtā cietuma un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma augstākajā pakāpē un vidējā pakāpē, atklātajā cietumā un audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, dienas kārtībā noteiktajā laikā patstāvīgi var apmeklēt audzināšanas pasākumus, kas organizēti brīvības atņemšanas iestādē. Ja notiesātie sodu izcieš slēgtā cietuma un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē, brīvības atņemšanas iestādes administrācija nodrošina viņu nogādi audzināšanas pasākuma norises vietā.

39. Reliģiskie un citi audzināšanas pasākumi, izņemot grēksūdzi, notiek brīvības atņemšanas iestādes darbinieka klātbūtnē.

40. Notiesātos, kuri ir ievietoti soda izolatorā, garīdznieks apmeklē tikai ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka atļauju. Administrācijas pārstāvja klātbūtne šajos gadījumos ir obligāta.

VII. Kārtība, kādā notiesātajiem ir atļauts lietot televizorus un radioaparatūru

41. Ja ir saņemta brīvības atņemšanas iestādes administrācijas atļauja, notiesātie kamerās un koplietošanas telpās var lietot personīgos mazgabarīta pārnēsājamos televizorus un radiouztvērējus dienas kārtībā noteiktajā laikā.

42. Izdevumus par sadzīves elektroiekārtas patērēto elektroenerģiju sedz attiecīgais notiesātais.

43. Brīvības atņemšanas iestādes koplietošanas telpās brīvības atņemšanas iestādes administrācija var uzstādīt televizoru un videoaparatūru. Televizoru un videoaparatūru var uzstādīt arī par notiesāto līdzekļiem.

44. Ja notiesātie pārkāpj noteikto dienas kārtību, brīvības atņemšanas iestādes administrācija ir tiesīga uz laiku līdz diviem mēnešiem izņemt kamerā esošo aparatūru un nodot glabāšanā brīvības atņemšanas iestādes noliktavā.

VIII. Notiesāto uzvedības noteikumi

45. Notiesātie ievēro likumus, šos noteikumus un noteikto dienas kārtību. Notiesātajiem ir saistoši visi likumīgie brīvības atņemšanas iestādes administrācijas norādījumi un brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka rīkojumi.

46. Notiesātajiem ir tiesības glabāt pie sevis priekšmetus un pārtikas produktus (3.pielikums) noteiktajā sortimentā un daudzumā.

47. Notiesātie valkā noteikta parauga apģērbu vai atļauto personīgo apģērbu ar uzšuvi. Uzšuvē ir notiesātā vārds un uzvārds, dzimšanas gads, kā arī vienības numurs. Uzšuvi piestiprina krūšu kreisajā pusē. Uzšuves izmēri nedrīkst pārsniegt 40 x 90 mm.

48. Notiesātie uztur kārtībā dzīvojamās telpas. Notiesātie, kuri sodu izcieš brīvības atņemšanas iestādes kamerā, to uzkopj.

49. Notiesātie saudzīgi izturas pret brīvības atņemšanas iestādes īpašumu.

50. Ja notiesātos apmeklē brīvības atņemšanas iestādes administrācija, apmeklējuma laikā notiesātie nostājas ierindā norādītajā vietā. Kameras dežurants ziņo par notiesāto skaitu kamerā.

51. Notiesātā guļamvieta no celšanās līdz naktsmieram ir sakārtota atbilstoši vienotam paraugam.

52. Ja brīvības atņemšanas iestādē atrodas notiesātie, kuri slimo ar tuberkulozi aktīvā formā, dienas kārtībā viņiem ir paredzēts laiks ārstēšanai, audzināšanas un kultūras pasākumiem, kā arī - ne mazāk kā divas stundas dienā - nodarbībām svaigā gaisā.

53. Notiesātie nedrīkst bez brīvības atņemšanas iestādes administrācijas atļaujas lietot sildāmierīces un citas elektroierīces.

54. Brīvības atņemšanas iestādēs izvietotajās skolās, arodskolās un bibliotēkās, kā arī kultūras un sporta pasākumu laikā un dievkalpojumu laikā notiesātie stingri ievēro sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas. Pret brīvības atņemšanas iestādes administrācijas darbiniekiem un apmeklētājiem notiesātie izturas pieklājīgi, uzrunājot ar "jūs" un lietojot vārdu "kungs" ("kundze").

55. Notiesātajiem ir tiesības atteikties no uztura, par to rakstiski informējot brīvības atņemšanas iestādes administrāciju.

56. Notiesātajam, kurš pārkāpj noteikto režīmu soda izolatorā, var piemērot visus Latvijas Sodu izpildes kodeksā paredzētos disciplinārsodus un drošības pasākumus, ieskaitot atkārtotu ievietošanu soda izolatorā. Par jaunā disciplinārsoda - atkārtotas ievietošanas soda izolatorā - sākumu uzskatāma iepriekšējā disciplinārsoda izciešanas pēdējā diena.

57. Notiesātais var vērsties pie brīvības atņemšanas iestādes administrācijas ar mutisku vai rakstisku iesniegumu. Notiesātā iesniegumu reģistrē vispārējā kārtībā. Notiesātā pieņemšanu reģistrē notiesāto pieņemšanas žurnālā (9.pielikums). Pēc notiesātā lūguma viņu pieņem bez citu personu klātbūtnes.

IX. Notiesāto pienākumi

58. Notiesātajiem ir šādi pienākumi:

58.1. ievērot noteikto dienas kārtību;

58.2. saudzīgi izturēties pret brīvības atņemšanas iestādes īpašumu;

58.3. strādāt norādītajā darbā;

58.4. uzturēt kārtībā dzīvojamās telpas, koplietošanas telpas un darba vietas, ievērot personīgo higiēnu;

58.5. sastopoties ar brīvības atņemšanas iestādes darbiniekiem vai amatpersonām, kuras apmeklē brīvības atņemšanas iestādi, sveicināt viņus pieceļoties;

58.6. būt pieklājīgiem pret citiem notiesātajiem;

58.7. saskaņā ar brīvības atņemšanas iestādes administrācijas norādījumiem pakļauties nepieciešamajām veselības pārbaudēm, izmeklēšanai un vakcinācijai;

58.8. lietot medikamentus tūlīt pēc to saņemšanas brīvības atņemšanas iestādes darbinieka klātbūtnē;

58.9. sarakstoties ievērot brīvības atņemšanas iestādes noteikumus (obligāti norādīt saņēmēja adresi, sūtītāja parakstu un neizvairīties no cenzūras).

59. Notiesātajiem ir aizliegts:

59.1. patvaļīgi atstāt savas nodaļas (iecirkņa) teritoriju;

59.2. patvaļīgi atrasties objektos vai telpās, kurās notiesātie nestrādā vai nedzīvo;

59.3. iegādāties, izgatavot, lietot vai glabāt izstrādājumus un vielas, kas brīvības atņemšanas iestādē ir aizliegtas;

59.4. smēķēt neatļautā vietā;

59.5. atsavināt vai atdot lietošanā citiem personīgās mantas, izstrādājumus vai vielas, kā arī iegādāties vai patapināt tās no citiem;

59.6. spēlēt galda vai citas spēles, lai gūtu materiālu vai citāda veida labumu (azartspēles);

59.7. tetovēt sevi vai citus notiesātos;

59.8. lietot necenzētus vārdus, žargona vārdus un izteicienus, dot citiem vai piešķirt sev iesaukas;

59.9. izvietot pie kameru sienām, skapjiem vai citās vietās neierāmētas fotogrāfijas un izgriezumus no žurnāliem;

59.10. aizklāt savu guļamvietu, iekārtot guļamvietu sadzīves, darba vai dienesta telpās, kā arī savstarpēji apmainīties guļamvietām ar citiem notiesātajiem;

59.11. tīši kaitēt savai veselībai.

60. Notiesātos, kuri nepilda vai atsakās pildīt noteiktos pienākumus, disciplināri soda Latvijas Sodu izpildes kodeksā noteiktajā kārtībā.

X. Pienesumu un sūtījumu saņemšanas kārtība

61. Pienesumos un sūtījumos atļauts iekļaut tikai tos priekšmetus, kuri saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu var atrasties pie notiesātā.

62. Pienesumu nodošanai iekārto telpu, kurā persona, kas notiesātajam atnesusi pienesumu vai naudu kārtējā pienesuma vai sūtījuma aizstāšanai (turpmāk - pienesuma piegādātājs), var brīvi ieiet brīvības atņemšanas iestādes administrācijas noteiktajā laikā.

63. Šo noteikumu 62.punktā minētajā telpā jābūt galdiem, rakstāmpiederumiem, kontrolsvariem, krēsliem vai soliņiem un kastītei, kurā ievieto sūdzības un iesniegumus.

64. Telpā redzamā vietā izvieto attiecīgo normatīvo aktu izrakstus, kuros noteikts pienesumos atļautais sortiments, pienesumu pieņemšanas kārtība, kā arī personas kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 309.pantu.

65. Pienesuma piegādātājs pienesumu vai naudu kārtējā pienesuma vai sūtījuma aizstāšanai kopā ar iesniegumu (10.pielikums) divos eksemplāros nodod brīvības atņemšanas iestādes darbiniekam. Notiesātā personīgās naudas uzskaites kartē izdara ierakstu par pieņemto naudas summu un naudu triju dienu laikā pārskaita brīvības atņemšanas iestādes depozītu kontā Valsts kasē.

66. Brīvības atņemšanas iestādes darbinieks pienesuma piegādātāja klātbūtnē pārbauda pienesuma saturu un svaru. Pēc pienesuma pārbaudes vienu iesnieguma eksemplāru izsniedz pienesuma piegādātājam, bet otru iesnieguma eksemplāru notiesātais paraksta pēc pienesuma saņemšanas.

67. Ja pienesumā ir brīvības atņemšanas iestādē neatļautie priekšmeti, tos izsniedz atpakaļ pienesuma piegādātājam.

68. Ja pienesumā slēptā veidā ir ievietotas brīvības atņemšanas iestādē aizliegtās mantas, izstrādājumi vai vielas, pienesumu nepieņem. Ja pienesumā atklāj ieročus vai narkotiskās vielas, pienesuma piegādātāju aiztur un nogādā policijas iestādē.

69. Notiesātajam, kurš pārcelts uz citu brīvības atņemšanas iestādi, sūtījumu attiecīgi pārsūta par brīvības atņemšanas iestādes līdzekļiem. Notiesātajam, kuram nav tiesību saņemt viņam adresēto sūtījumu vai kurš ir atbrīvots no brīvības atņemšanas iestādes, sūtījumu neizsniedz, bet nosūta atpakaļ nosūtītājam ar atzīmi "Sūtījumu izsniegt nevar", norādot iemeslu. Ja notiesātais ir miris, viņam adresēto sūtījumu nosūta atpakaļ nosūtītājam, norādot iemeslu.

70. Sūtījumu atver un pārbauda tā notiesātā klātbūtnē, kuram tas adresēts.

71. No sūtījuma izņemtās brīvības atņemšanas iestādē aizliegtās mantas, izstrādājumus un vielas pieņem glabāšanā un par to paziņo nosūtītājam. Ja gada laikā nosūtītājs šīs mantas no brīvības atņemšanas iestādes noliktavas nav izņēmis, sastāda aktu par to iznīcināšanu un mantas iznīcina.

72. Par sūtījumā slēpto naudu sastāda aktu sūtījuma saņēmēja klātbūtnē. Naudu pārskaita brīvības atņemšanas iestādes pamatbudžeta kontā un izmanto notiesāto komunālo un sadzīves apstākļu uzlabošanai.

73. Ja no sūtījuma ir izņemti priekšmeti, kurus notiesātais varētu izmantot noziedzīgos nolūkos, brīvības atņemšanas iestādes administrācija sastāda aktu par to iznīcināšanu un minētos priekšmetus iznīcina. Ja sūtījumā atklāj ieročus vai narkotiskās vielas, par to informē policiju.

XI. Notiesāto satikšanās ar radiniekiem un citām personām

74. Satikšanās atļauju izdod brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks, pamatojoties uz notiesātā iesniegumu vai tās personas iesniegumu, kura ieradusies uz satikšanos.

75. Satikšanās ilgumu nosaka brīvības atņemšanas iestādes administrācija saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksā paredzēto satikšanās ilgumu atbilstoši režīma pakāpei, kura notiesātajam noteikta soda izciešanai. Satikšanās dalībnieki satikšanās laiku var saīsināt.

76. Ilgstošas satikšanās grafiku sastāda mēnesi iepriekš.

77. Pirms ilgstošas satikšanās piešķiršanas pārbauda apmeklētāja un notiesātā radniecības pakāpi. Apmeklētājs uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

78. Pirms ilgstošas satikšanās apmeklētājus brīdina par aizliegumu nodot mantas, izstrādājumus un vielas, kuras ir aizliegtas brīvības atņemšanas iestādē, un izskaidro citus brīvības atņemšanas iestādes noteikumus. Ja brīvības atņemšanas iestādes noteiktā kārtība tiek pārkāpta, satikšanos pārtrauc.

79. Ilgstošas satikšanās sākumā var izdarīt apmeklētāja mantu un apģērba apskati. Ja apmeklētājs no apskates atsakās, ilgstošā satikšanās netiek atļauta. To var aizstāt ar īslaicīgu satikšanos vai telefonsarunu. Izdevumus par telefonsarunu sedz no notiesātā līdzekļiem vai no tās personas līdzekļiem, ar kuru saruna notiek.

80. Ilgstošas satikšanās laikā ar notiesāto kopā vienlaikus var uzturēties divas pilngadīgas personas un divi nepilngadīgie.

81. Notiesātajiem, kas ārstējas Latvijas Cietumu slimnīcā, ilgstošas satikšanās nav atļautas. Latvijas Cietumu slimnīcas priekšnieks var atļaut smagi slimajiem notiesātajiem īslaicīgas satikšanās. Šādu apmeklējumu neieskaita kārtējo satikšanos skaitā.

82. Notiesātajiem, kas slimo ar tuberkulozi un ārstējas Latvijas Cietumu slimnīcā, īslaicīgas satikšanās atļauj atbilstoši Latvijas Sodu izpildes kodeksā noteiktajam satikšanos skaitam attiecīgajā soda izciešanas režīma pakāpē brīvības atņemšanas iestādē, ja saņemta ārstējošā ārsta atļauja.

83. Notiesātajam, kurš ierodas uz satikšanos, ja nepieciešams, pirms ilgstošas satikšanās izsniedz apģērbu, apavus un apakšveļu no brīvības atņemšanas iestādes apmaiņas fonda.

84. Pirms un pēc satikšanās notiesāto, ja viņš netiek pārģērbts, pārmeklē. Uz satikšanos drīkst ņemt līdzi tikai higiēnas un smēķēšanas piederumus.

85. Ilgstošas satikšanās telpā drīkst ienest pārtikas produktus, kā arī mantas, izstrādājumus un vielas, kuras notiesātajiem ir atļauts glabāt.

86. Satikšanās laikā aizliegts nodot notiesātajam vai apmeklētājam dokumentus, piezīmes, shēmas, rasējumus, vēstules un pierakstus.

87. Par ilgstošas satikšanās telpas izmantošanu no apmeklētājiem iekasē maksu atbilstoši brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka apstiprinātajam tarifam. Saņemtos līdzekļus pārskaita brīvības atņemšanas iestādes pamatbudžeta kontā Valsts kasē.

88. Pirmo satikšanos notiesātajam var atļaut dienas kārtībā noteiktajā laikā tūlīt pēc viņa pārvietošanas no izmeklēšanas cietuma. Turpmākās satikšanās piešķir ar intervālu, kas ir skaitļa 12 dalījums ar attiecīgajā režīma pakāpē paredzēto satikšanos skaitu gadā.

89. Ja notiesātais ieradies no citas brīvības atņemšanas iestādes, ņem vērā iepriekšējā brīvības atņemšanas iestādē piešķirto satikšanos skaitu.

90. Ilgstošas satikšanās laikā brīvības atņemšanas iestādes administrācija atbrīvo notiesāto no darba vai mācībām.

91. Stihisku nelaimju, karantīnas vai citu ārkārtēju apstākļu gadījumā satikšanās atļauju piešķiršanu var uz laiku pārtraukt.

92. Nav atļauts summēt satikšanos laiku vai sadalīt vienas satikšanās laiku uz vairākām reizēm. Pārtrauktu satikšanos turpināt nevar.

93. Īslaicīgas satikšanās laikā tās dalībnieki sarunājas viņu izvēlētajā valodā. Ja brīvības atņemšanas iestādes administrācijas pārstāvis šo valodu neprot, sarunas satura kontrolei var pieaicināt tulku.

94. Apmeklējumu, pienesumu un sūtījumu uzskaites kartē (11.pielikums) reģistrē notiesātā apmeklējumus, kā arī viņam adresētos pienesumus un sūtījumus. Ja notiesāto pārceļ uz citu brīvības atņemšanas iestādi vai atbrīvo, minēto uzskaites karti pievieno notiesātā personas lietai.

95. Pamatojoties uz notiesātā rakstisku iesniegumu un brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka atļauju, īslaicīgas un ilgstošas satikšanās var aizstāt ar telefonsarunām (vienu satikšanos aizstāj ar vienu telefonsarunu). Izdevumus par telefonsarunu sedz no notiesātā līdzekļiem vai no tās personas līdzekļiem, ar kuru saruna notiek.

XII. Notiesāto nodarbinātības aizliegumi

96. Notiesātos aizliegts nodarbināt:

96.1. darbos, kas saistīti ar videotehniku, radiotehniku, datortehniku un sakaru tehniku;

96.2. pārdevēja, grāmatveža, kasiera, pārtikas un rūpniecības preču noliktavas pārziņa darbā, kā arī sarežģītu un vērtīgu iekārtu noliktavas pārziņa darbā un citos amatos, kas saistīti ar materiālo atbildību;

96.3. amatos, kuros notiesātā pakļautībā būtu brīvības atņemšanas iestādes darbinieki.

XIII. Notiesāto iespēja īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi

97. Latvijas Sodu izpildes kodeksā paredzētajos gadījumos brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks var atļaut notiesātajam īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi.

98. Notiesātajam, kuram atļauts īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi, izsniedz personas pagaidu apliecību (12.pielikums). Notiesātais, atgriežoties brīvības atņemšanas iestādē, pagaidu apliecību nodod brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka dežurējošajam palīgam. Minēto apliecību glabā notiesātā personas lietā.

99. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks var dot notiesātajam norādījumus par rīcību vai uzvedību, kas jāievēro, īslaicīgi atstājot brīvības atņemšanas iestādes teritoriju.

100. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks var uz laiku aizliegt piešķirt notiesātajam atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju (atklātā cietumā - uz laiku līdz trim mēnešiem, daļēji slēgtā cietumā un audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem - līdz soda termiņa beigām), ja notiesātais:

100.1. bez attaisnojoša iemesla brīvības atņemšanas iestādē ir atgriezies ar nokavēšanos;

100.2. pēc noteiktā termiņa beigām atgādāts uz brīvības atņemšanas iestādi ar brīvības atņemšanas iestādes vai policijas darbinieku konvoju un ja šis gadījums nav kvalificējams kā bēgšana no ieslodzījuma vietas;

100.3. ir atgriezies brīvības atņemšanas iestādē alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu reibumā;

100.4. īslaicīgās prombūtnes laikā ir izdarījis administratīvo pārkāpumu. 

XIV. Amatpersonas, kuras notiesātajiem piemēro pamudinājumus un uzliek disciplinārsodus

101. Brīvības atņemšanas iestādes administrācijai ir tiesības notiesātajiem piemērot Latvijas Sodu izpildes kodeksā paredzētos pamudinājumus un disciplinārsodus.

102. Pamudinājumus un disciplinārsodus notiesātajiem var piemērot brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks, viņa vietnieks un brīvības atņemšanas iestādes vienības priekšnieks.

103. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks notiesātajam var piemērot šādus pamudinājumus:

103.1. izteikt pateicību;

103.2. atļaut saņemt papildu sūtījumu vai pienesumu, bet ne vairāk kā sešus papildu sūtījumus vai pienesumus gadā;

103.3. papildus noteikt īslaicīgu vai ilgstošu satikšanos, bet ne vairāk kā sešas papildu satikšanās gadā;

103.4. audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem - atļaut atstāt brīvības atņemšanas iestādi vecāku vai brīvības atņemšanas iestādes darbinieku pavadībā uz laiku līdz astoņām stundām;

103.5. pirms noteiktā laika dzēst agrāk uzlikto disciplinārsodu.

104. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks notiesātajam var uzlikt šādus disciplinārsodus:

104.1. izteikt brīdinājumu;

104.2. izteikt rājienu;

104.3. uz laiku līdz vienam mēnesim aizliegt pirkt pārtikas produktus;

104.4. aizliegt kārtējo pienesumu vai sūtījumu;

104.5. aizliegt kārtējo satikšanos;

104.6. atklātā cietumā - uz laiku līdz trim mēnešiem aizliegt atstāt administrācijas norādīto teritoriju;

104.7. notiesāto, kurš sodu izcieš cietumā, ievietot soda izolatorā uz laiku līdz piecpadsmit diennaktīm;

104.8. notiesāto, kurš sodu izcieš audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, ievietot disciplinārajā izolatorā uz laiku līdz desmit diennaktīm.

105. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka vietnieks un vienības priekšnieks notiesātajam var izteikt pateicību un brīdinājumu. Pateicību un brīdinājumu notiesātajam izsaka mutiski.

106. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka vietniekam un vienības priekšniekam ir tiesības iesniegt brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam priekšlikumus par citu pamudinājumu un disciplinārsodu piemērošanu notiesātajam.

107. Šo noteikumu 103.2., 103.3., 103.4. un 103.5.apakšpunktā minētos pamudinājumus izsaka ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka rīkojumu.

108. Par šo noteikumu 104.2., 104.3., 104.4., 104.5., 104.6., 104.7. un 104.8.apakšpunktā minēto disciplinārsodu uzlikšanu brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks pieņem rakstisku lēmumu (13. un 14.pielikums).

109. Ja pārkāpumu var pārtraukt tikai ar notiesātā ievietošanu soda izolatorā vai disciplinārajā izolatorā, bet brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks ir prombūtnē, brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka dežurējošais palīgs dod rīkojumu par notiesātā izolēšanu uz laiku, kas nepārsniedz 48 stundas.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Tieslietu ministre I.Labucka

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Tieslietu ministre I.Labucka

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Notiesāto izvietošanas protokols

Tieslietu ministre I.Labucka

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Priekšmeti un pārtikas produkti, kuri var atrasties pie notiesātā

1. Šķīvis, bļodiņa, krūze, karote un dvielis.

2. Sezonai atbilstošs apģērbs, galvassega un apavi.

3. Apakšveļa, zeķes, cimdi (viens pāris) un kabatlakatiņi.

4. Istabas un sporta čības (pa vienam pārim).

5. Personīgās higiēnas priekšmeti: tualetes un saimniecības ziepes (divi gabali), šampūns, zobu suka (viena), zobu pasta (viena), plastmasas ķemme, ziepju trauks, kabatas formāta spogulis, drēbju un apavu suka, apavu krēms, diegi, kasešu, mehāniskais vai elektriskais bārdas skujamais aparāts (viens), krēms pirms un pēc skūšanās, sejas un roku krēmi, citi kosmētikas līdzekļi, kas nesatur alkoholu (pa vienam iepakojumam).

6. Brilles, kontaktlēcas, protēzes, ja ir ārsta atļauja, - kruķi.

7. Rakstāmpapīrs, burtnīcas (piecas), zīmuļi, pildspalvas, aploksnes, pastmarkas, avīzes, žurnāli, grāmatas (septiņas) (izņemot literatūru par cīņas sporta veidiem, ieročiem, pornogrāfiju), vēstules un fotogrāfijas.

8. Dokumenti un piezīmes sakarā ar krimināllietu, sprieduma kopija, kvītis par glabāšanā nodoto naudu, mantām un vērtslietām.

9. Tabakas izstrādājumi, gāzes šķiltavas un sērkociņi.

10. Mazgabarīta televizors (ekrāna lielums līdz 37 cm pa diagonāli), mazgabarīta ledusskapis, radioaparatūra bez skaņas ieraksta iespējām un datortehnika bez ārējo sakaru pieslēguma iespējam.

11. Sievietēm: personīgās higiēnas piederumi, kosmētikas izstrādājumi, kas nesatur spirtu, apakšveļa (atbilstoši brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka noteiktajām normām).

12. Rūpnieciski izgatavots elektriskais ūdens sildītājs un elektriskais pagarinātājs (viens).

13. Brīvības atņemšanas iestādes veikalā iegādātie pārtikas produkti.

Tieslietu ministre I.Labucka

 

4. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Tieslietu ministre I.Labucka

 

5. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Notiesātā apģērbs (melnā vai zilā krāsā)

Tieslietu ministre I.Labucka

 

6. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Produkti un priekšmeti, kurus notiesātais var iegādāties brīvības atņemšanas iestādes veikalā

1. Maize un maizes izstrādājumi.

2. Piena produkti.

3. Žāvēta un pusžāvēta gaļa, tās izstrādājumi un speķis.

4. Sālītas zivis, kurām nav vajadzīga termiskā apstrāde, un žāvētas zivis.

5. Visu veidu konservi (piena, gaļas, zivju, dārzeņu un augļu konservi).

6. Cukurs, cukura aizvietotājs un konditorejas izstrādājumi.

7. Dārzeņi, augļi, biezeņi, džemi, ievārījumi, medus un rieksti.

8. Tēja, kafija, kakao, sausais buljona koncentrāts, minerālūdens, sula un bezalkoholiskie dzērieni.

9. Kancelejas preces.

10. Galda piederumi (šķīvji, bļodiņas, karotes, krūzītes) un polietilēna maisiņi.

11. Sērkociņi, gāzes šķiltavas un tabakas izstrādājumi.

12. Kabatas formāta spoguļi, drēbju un apavu sukas, apavu krēms, diegi, šampūni, ziepes, zobu sukas, zobu pasta, sejas un roku krēmi, plastmasas ķemmes, ziepju trauki, kasešu, mehāniskie vai elektriskie bārdas skujamie aparāti, krēms pirms un pēc skūšanās, citi kosmētikas līdzekļi, kas nesatur alkoholu, un personīgās higiēnas piederumi.

13. Elektriskie pagarinātāji un elektriskie ūdens sildītāji.

14. Galda spēles.

15. Baterijas (radiouztvērējiem) un telekartes.

16. Vitamīni.

Tieslietu ministre I.Labucka

 

7. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Tieslietu ministre I.Labucka

 

8. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Soda izolatorā ievietoto notiesāto uzskaites žurnāls

Uzskaite sākta _________________________________ Pabeigta _________________________________

Nr.
p.k.
Vārds, uzvārds,
personas kods
Ievietots soda izolatorā
(datums un laiks)
Brīvības atņemšanas iestādes darbinieka paraksts Termiņš Atbrīvots no soda izolatora
(datums un laiks)
Brīvības atņemšanas iestādes darbinieka paraksts
1 2 3 4 5 6 7
             
             

Tieslietu ministre I.Labucka

 

9. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Notiesāto pieņemšanas žurnāls

Nr.
p.k.
Notiesātā vārds, uzvārds,
personas kods
Sniegtā informācija Pieņemtais lēmums
       
       

 

     
(pieņemšanas laiks)   (amatpersonas vārds, uzvārds)

Tieslietu ministre I.Labucka

10. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Tieslietu ministre I.Labucka

11. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Tieslietu ministre I.Labucka

12. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Personas pagaidu apliecība notiesātajam, kuram atļauts īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi

Tieslietu ministre I.Labucka

13. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Lēmums
par disciplinārsoda piemērošanu

Tieslietu ministre I.Labucka

14. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 19. februāra
noteikumiem Nr. 73

Lēmums
par notiesātā ievietošanu soda izolatorā

Tieslietu ministre I.Labucka

28.02.2002