Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas Advokatūras likuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas 1993. gada 27. aprīļa Advokatūras likums, izņemot tā 50. pantu, stājas spēkā ar 1993. gada 21. maiju.

2. Noteikt, ka līkuma 50. pants stājas spēkā ar tieslietu ministra rīkojumu, kas saskaņots ar ģenerālprokuroru un Latvijas Zvērinātu advokātu padomi.

3. Likvidēt Latvijas Advokātu kolēģiju.

4. Nodibināt Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju.

5. Noteikt, ka Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija ir Latvijas Advokātu kolēģijas tiesību pēctece.

6. Noteikt, ka līdz brīdim, kad Latvijas Zvērinātu advokātu padome uzsāks savu pienākumu pildīšanu, Latvijas Advokātu kolēģijas prezidijs un revīzijas komisija saglabā savas pilnvaras.

7. Noteikt, ka Latvijas Advokātu kolēģijas juridisko konsultāciju un biroju pilnvaras tiek saglabātas līdz brīdim, kad visi juridisko konsultāciju un biroju advokāti ir nodevuši likuma 46. pantā paredzēto zvērestu, iekļauti zvērinātu advokātu sarakstā un uzsākuši patstāvīgu praksi, bet ne ilgāk kā līdz 1993. gada 31. decembrim.

8. Uzdot Latvijas Advokātu kolēģijas prezidijam ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no likuma pieņemšanas dienas sasaukt advokātu kopsapulci, kurai ir likuma trešās daļas otrajā sadaļā noteiktā kompetence un kura balsstiesības ir visiem Latvijas Advokātu kolēģijās locekļiem.

9. Noteikt, ka ar likuma spēkā stāšanās dienu Latvijas Advokātu kolēģijas locekļi ir zvērināti advokāti, bet Latvijas Advokātu kolēģijas stažieri - zvērinātu advokātu palīgi, un uzdot Latvijas Zvērinātu advokātu padomei saskaņā ar likuma 45. pantu noteikt, pie kuras apgabaltiesas zvērināti advokāti pēc likuma 46. pantā minetā zvēresta nodošanas darbosies un kuras tiesas rajonā viņiem būs praktizēšanas vieta.

10. Noteikt, ka līdz 1993. gada 31. decembrim Latvijas Zvērinātu advokātu padomei tās noteiktā kārtībā jāprivatizē visa Latvijas Advokātu kolēģijas kustamā manta, kas iegādāta par līdzekļiem, kurus veidoja Latvijas Advokātu kolēģijas locekļu ieņēmumu atskaitījumu rezultātā, zvērinātiem advokātiem un zvērinātu advokātu palīgiem personīgā īpašumā, paredzot naudas līdzekļu un nepieciešamās mantas atstāšanu Latvijas Zvērinātu advokātu padomes vajadzībām Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas īpašumā.

11. Noteikt, ka valsts un pašvaldību institūciju un justīcijas iestāžu Latvijas Advokātu kolēģijai un tās juridiskajām konsultācijām izīrēto telpu īres līgumi nav pārtraucami, bet sakarā ar Latvijas Advokātu kolēģijas likvidāciju šie līgumi ir pārjaunojami ar tās tiesību pārņēmēju, lai saglabātu šo telpu izmantošanas veidu. Valsts institūcijām un justīcijas iestādēm jānodrošina zvērināts advokāts ar telpām, kur viņš varētu netraucēti, arī kopā ar klientiem, iepazīties ar dokumentiem, ja viņa praktizēšanas vieta nav šo institūciju vai iestāžu telpās vai to tiešā tuvumā, kā arī ar telpām, lai viņš, saskaņā ar likuma 8. pantu saglabājot konfidencialitāti, varētu divatā tikties ar klientu.

12. Uzdot tieslietu ministram un finansu ministram kopā ar Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju līdz 1993. gada 31. decembrim:

1) izstrādāt un apstiprināt zvērinātu advokātu profesionālās darbības rezultātā iespējamā zaudējuma riska apdrošināšanas noteikumus;

2) izstrādāt un apstiprināt advokātu atlīdzības taksi.

13. Latvijas Zvērinātu advokātu padomei, saskaņojot ar Augstākās Tiesas priekšsēdētāju un tieslietu ministru, apstiprināt likuma 47. pantā paredzētās apliecības formu, tās izsniegšanas un anulēšanas kārtību.

14. Atzīt par spēku zaudējušu ar 1993. gada 21. maiju Latvijas PSR 1980. gada 12. novembra likumu «Par Latvijas PSR advokatūras nolikuma apstiprināšanu» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1980, 47).

15. Noteikt, ka šā lēmuma 3.-5. punkts stājas spēkā ar 1993. gada 21. maiju, bet pārējie punkti - ar šā lēmuma pieņemšanas dienu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 27. aprīlī