Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.74

Rīgā 2002.gada 19.februārī (prot. Nr.8 10.§)
Notiesāto darba samaksas kārtība brīvības atņemšanas iestādēs
Izdoti saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 51.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā ar brīvības atņemšanu notiesātajiem (turpmāk — notiesātie) maksā par padarīto darbu.

2. Darba samaksu notiesātajam aprēķina atbilstoši nostrādātajām stundām vai paveiktajam darbam:

2.1. pēc notiesātajam noteiktās mēnešalgas (stundu tarifa likmes) un faktiski nostrādātā darba laika (stundās);

2.2. pēc produkcijas vienības (darba operācijas, pakalpojuma) izcenojuma un padarītā darba apjoma.

3. Katra notiesātā darba samaksu (arī stundas tarifa likmi vai mēnešalgu un materiālo stimulēšanu), kā arī darba normas (laika un izstrādes) nosaka attiecīgās brīvības atņemšanas iestādes administrācija vai darba devējs, pie kura tiek nodarbināts notiesātais.

4. Nosakot notiesātā darba samaksas apmēru, ņem vērā izpildāmā darba sarežģītības pakāpi, notiesātā kvalifikāciju, profesionālās iemaņas, darba pieredzi un spējas.

5. Notiesātā mēnešalga nedrīkst būt mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu, ja notiesātais ir nostrādājis Latvijas Sodu izpildes kodeksa 52.pantā paredzēto darba laiku.

6. Par profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas laikā paveikto darbu notiesātais saņem līdz 50 % no noteiktās darba samaksas, ņemot vērā izpildītā darba apjomu un kvalitāti.

7. Par darbu svētku dienās notiesātajam maksā divkāršā apmērā no viņam noteiktās stundu vai dienas algas likmes.

8. Par nakts darbu notiesātajam maksā ne mazāk kā pusotrkārtīgā apmērā no viņam noteiktās stundu vai dienas algas likmes.

9. Ja notiesātais nepienācīgi vai nekvalitatīvi izpildījis saistības, radot darba devējam zaudējumus, darba devējs atbilstoši darba tiesiskās attiecības reglamentējošiem normatīvajiem aktiem var ieturēt attiecīgu summu no notiesātajam izmaksājamās darba samaksas.

10. Notiesātā darba samaksas uzskaiti veic brīvības atņemšanas iestādes administrācija. Darba samaksu notiesātajam, kurš izcieš sodu slēgtā cietumā, daļēji slēgtā cietumā, kā arī audzināšanas iestādē (nepilngadīgie), neizsniedz skaidrā naudā, bet pēc likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzēto nodokļu samaksas un citu ieturējumu veikšanas to ieraksta notiesātā personīgās naudas uzskaites kartē un ieskaita brīvības atņemšanas iestāžu depozītu kontā Valsts kasē. Notiesātajam, kurš izcieš sodu atklātā cietumā, pēc likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzēto nodokļu samaksas un citu ieturējumu veikšanas darba samaksu var izsniegt skaidrā naudā.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Tieslietu ministre I.Labucka
27.02.2002