Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par «Pagaidu nolikumu par kārtību, kādā Latvijas Republikas pilsonību zaudē Latvijas Republikas pilsoņi, kas izstājas no Latvijas Republikas pilsonības»

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Apstiprināt «Pagaidu nolikumu par kārtību, kādā Latvijas Republikas pilsonību zaudē Latvijas Republikas pilsoņi, kas izstājas no Latvijas Republikas pilsonības».

2. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1993. gada tam noteikt kārtību, kādā personas, kas saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem ir atzītas par piederošām pie Latvijas Republikas pilsoņu kopuma, bet nav vēl reģistrējušās Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistrā kā Latvijas pilsoņi, reģistrējas Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistrā.

3. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

 

Rīgā 1993. gada 2. februārī

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes
1993. gada 2. februāra lēmumu

PAGAIDU NOLIKUMS
par kārtību, kādā Latvijas Republikas pilsonību zaudē Latvijas Republikas pilsoņi, kas izstājas no Latvijas Republikas pilsonības

1. Šis nolikums nosaka kārtību, kādā līdz Latvijas Republikas Pilsonības likuma pieņemšanai Latvijas Republikas pilsonību zaudē Latvijas Republikas pilsoņi, kas izstājas no Latvijas Republikas pilsonības.

2. Latvijas Republikas pilsoņu rakstveida iesniegumus par izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības izskata Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs.

3. Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nav tiesīgs liegt Latvijas Republikas pilsonim tiesības izstāties no Latvijas Republikas pilsonības, izņemot gadījumus, kad Latvijas Republikas pilsonis, kas izteicis vēlēšanos izstāties no Latvijas Republikas pilsonības, nav izpildījis Latvijas Republikas likumos noteiktās saistības Pret valsti, tiek saukts pie kriminālatbildības vai attiecībā uz šo pilsoni ir likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums, kas jāizpilda.

4. Latvijas Republikas pilsoņu iesniegumi par izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības iesniedzami Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamentam. Ārvalstīs dzīvojošie Latvijas Republikas pilsoņi iesniegumu par izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības var iesniegt Latvijas Republikas diplomātiskajās pārstāvniecībās vai konsulārajās iestādēs, kuras savukārt šādu iesniegumu nosūta Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamentam.

5. Iesniegumam par izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības iesniedzējs pievieno savu Latvijas Republikas pilsoņa pasi vai bijušās PSRS pasi ar reģistrācijas atzīmi.

6. Nepilngadīgo - vecuma no 14 līdz 18 gadiem - vecāki (adoptētāji) var iesniegt iesniegumu par bērna (adoptētā) izstāšanos 5, Latvijas Republikas pilsonības tikai ar šo nepilngadīgo rakstveida piekrišanu.

7. Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments pārbauda, vai pilsonim, kas izteicis vēlēšanos izstāties no Latvija Republikas pilsonības, nav šā nolikuma 3. punktā minēto saistību, kas var būt par pamatu tam, ka tiek liegtas tiesības izstāties no Latvijas Republikas pilsonības.

Ja nepieciešams, Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācija departaments, lai sagatavotu materiālus par izstāšanos no Latvija Republikas pilsonības, var uzaicināt personu, kas izteikusi vēlēšanos izstāties no Latvijas Republikas pilsonības.

8. Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments ir tiesīgs pieprasīt no valsts institūcijām informāciju un dokumentu kas apliecina, ka nav šā nolikuma 3. punktā minētā pamata noraidīt personas iesniegumu par izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības.

9. Visi Latvijas Republikas pilsoņu iesniegumi par izstāšanos un Latvijas Republikas pilsonības, par kuriem Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments devis atzinumu, ka nav l nolikuma 3. punktā minēto šķēršļu, kas liedz tiesības izstāties no Latvijas Republikas pilsonības, kopā ar pievienotajiem materiāliem tiek iesniegti Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija izskatīšanai triju mēnešu laikā, skaitot no iesnieguma saņemšana dienas.

10. Par Latvijas Republikas pilsoņu iesniegumiem, par kuriet Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments devi atzinumu, ka saskaņā ar šā nolikuma 3. punktu ir pamats liegt pilsonim tiesības izstāties no Latvijas Republikas pilsonības, Latvija Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments paziņo Latvija Republikas Augstākās Padomes Prezidijam un iesniedzējam, norādot iesnieguma noraidīšanas motīvus.

11. Par Latvijas Republikas pilsoņa izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs pieņem lēmumu.

Augstākās Padomes Prezidija lēmums par Latvijas Republika pilsoņa izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības tiek nosūtīts Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamentam, lai tas izdarītu grozījumus Iedzīvotāju reģistrā par attiecīgo personu iekļautajās ziņās.

12 Latvijas Republikas Augstākas Padomes Prezidija lēmums par Latvijas Republikas pilsoņa izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības attiecas uz iesniedzēja bērniem vecumā līdz 14 gadiem - tajā gadījumā, ja abi bērna vecāki izstājas no Latvijas Republikas pilsonības.

Ja Augstākās Padomes Prezidija lēmums par Latvijas Republikas pilsoņa izstāšanos no Latvijas Republikas pilsonības pieņemts attiecībā uz vienu no bērna - vecumā līdz 14 gadiem - vecākiem, kas aizbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārpus Latvijas tad šāds Augstākās Padomes Prezidija lēmums attiecas arī uz bērnu vecumā līdz 14 gadiem, ja tas dzīvo kopā tieši ar šo no vecākiem.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

02.02.1993