Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2004. gada 6. jūlija noteikumus Nr. 585 "Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 460

Rīgā 1996.gada 24.decembrī (prot. nr.61, 6.§)

Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 86.pantu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus par:

1.1. kārtējā saimnieciskajā gadā pašvaldībām piešķiramo dotāciju un mērķdotāciju apmēriem;

1.2. pašvaldību finansu resursu izlīdzināšanas kārtību, ja tā nav noteikta likumā;

1.3. pašvaldību darbinieku algu maksimālajiem apmēriem;

1.4. likuma "Par pašvaldībām" 8.pantā noteikto funkciju veikšanai nepieciešamajiem finansēšanas avotiem;

1.5. kārtību, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām likumprojektus un Ministru kabineta noteikumu projektus, kuros skarti ar pašvaldību darbību saistīti jautājumi;

1.6. citiem ar pašvaldību darbību saistītiem jautājumiem.

2. Sarunās par šo noteikumu 1.1., 1.2., 1.3. un 1.4.apakšpunktā noteiktajiem jautājumiem Ministru kabinetu pārstāv finansu ministrs.

3. Sarunās par šo noteikumu 1.5. un 1.6.apakšpunktā noteiktajiem jautājumiem Ministru kabinetu pārstāv attiecīgās nozares ministrs vai viņa pilnvarota amatpersona.

4. Saskaņošanas procesā pašvaldības pārstāv Latvijas Pašvaldību savienība.

5. Katru gadu līdz 1.martam Latvijas Pašvaldību savienība iesniedz ministrijām un par pašvaldību pārraudzību atbildīgajai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk tekstā - "atbildīgā ministrija") to amatpersonu sarakstus, kuras ir pilnvarotas piedalīties sarunās ar attiecīgajām ministrijām. Latvijas Pašvaldību savienībai savlaicīgi jāinformē attiecīgās ministrijas par izmaiņām sarakstā.

6. Katru gadu līdz 1.aprīlim ministrijas vienojas ar Latvijas Pašvaldību savienību par saskaņojamo jautājumu loku un to izskatīšanas termiņiem. Saskaņojamo jautājumu loks var tikt mainīts, ja puses par to vienojas. Ministrijas informē atbildīgo ministriju par visiem saskaņošanai izvirzītajiem jautājumiem, arī par tiem, par kuru izskatīšanu puses nav panākušas vienošanos.

7. Katru gadu līdz 1.jūlijam notiek ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas. Sarunu gaitu protokolē.

8. Par tehnisko nodrošinājumu katrā ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu posmā ir atbildīga attiecīgā ministrija.

9. Ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu rezultātus noformē protokola veidā. Protokolā tiek fiksēti saskaņotie jautājumi un domstarpības. Protokola projektu pirms tā parakstīšanas attiecīgā ministrija nosūta Finansu ministrijai, Tieslietu ministrijai un atbildīgajai ministrijai, kuras divu nedēļu laikā sniedz attiecīgus atzinumus par panāktās vienošanās atbilstību normatīvajiem aktiem, valsts budžeta iespējām finansēt panākto vienošanos, kā arī tās ietekmi uz pašvaldību darbību.

10. Pēc šo noteikumu 9.punktā minēto atzinumu saņemšanas un izvērtēšanas nozares ministrs vai viņa pilnvarota amatpersona paraksta šo noteikumu 9.punktā minēto protokolu vai, ja nepieciešams, to papildus saskaņo ar Latvijas Pašvaldību savienību atbilstoši saņemtajiem atzinumiem. No Latvijas Pašvaldību savienības puses protokolu paraksta tās priekšsēdis vai viņa pilnvarota amatpersona.

11. Katru gadu līdz 1.augustam ministrijas iesniedz parakstītos protokolus atbildīgajai ministrijai, kas tos reģistrē un seko protokolu izpildes gaitai. Ja izpildes gaita nesaskan ar protokolā noteikto, atbildīgā ministrija, ja nepieciešams, informē par to Ministru kabinetu. Protokolu kopijas tiek iesniegtas Finansu ministrijai. Finansu ministrija savu vienošanās protokolu ar Latvijas Pašvaldību savienību iesniedz atbildīgajai ministrijai līdz 1.septembrim.

12. Finansu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu protokolu sagatavo, ņemot vērā pārējo ministriju noslēgto vienošanos finansējuma jautājumus. Protokolu pēc tā parakstīšanas iesniedz Ministru kabinetā vienlaikus ar valsts budžeta likumprojektu, un tā tālākā izskatīšana un nosūtīšana Saeimai notiek atbilstoši likuma "Par pašvaldību budžetiem" 13.panta prasībām, bet protokola kopijas nosūta pārējām ministrijām zināšanai.

13. Likumprojektu, noteikumu projektu, kā arī citu jautājumu saskaņošana ar pašvaldībām un izskatīšana Ministru kabinetā notiek atbilstoši Ministru kabineta 1996.gada 30.aprīļa noteikumiem nr.160 "Ministru kabineta iekšējās kārtības un darbības noteikumi".

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 31.maija noteikumus nr.114 "Par Ministru kabineta un pašvaldību sarunu kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 71.nr.; 1995, 90.nr.).

15. Izdarīt Ministru kabineta 1995.gada 30.maija noteikumos nr.145 "Grozījumi tiesību aktos sakarā ar Valsts reformu ministrijas likvidāciju" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 90.nr.; 1996, 78., 83.nr.) grozījumu un svītrot 1.9.apakšpunktu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

29.12.1996