Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 28. oktobra noteikumus Nr. 594 "Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplinārais reglaments".

Ministru kabineta noteikumi Nr.460

Rīgā 1998.gada 15.decembrī (prot. Nr. 67, 14.§)

Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplinārais reglaments

Izdoti saskaņā ar likuma "Par policiju" 33.panta piekto daļu
un Robežsardzes likuma 3.panta piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmas - Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Drošības policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Sardzes pulka, Latvijas Policijas akadēmijas, Informācijas centra, Sakaru centra, kā arī Iekšlietu ministrijas centrālā aparāta - darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm (turpmāk - darbinieki) apbalvojumu un disciplinārsodu veidus, kārtību, kādā tie piemērojami un pārsūdzami, kā arī kārtību, kādā iesniedzamas un izskatāmas dienesta sūdzības un ierosinājumi.

2. Dienesta disciplīna ir precīza un pilnīga normatīvajos aktos, pavēlēs un rīkojumos noteiktās kārtības izpilde.

3. Darbinieka pienākums ir pildīt zvērestu, precīzi izpildīt priekšnieka pavēles un rīkojumus, apzinīgi pildīt dienesta pienākumus un nepieļaut pārkāpumus un nolaidību.

4. Priekšnieka pienākums ir nodrošināt dienesta disciplīnu un kārtību viņam pakļautajā iestādē (struktūrvienībā). Priekšnieks ir atbildīgs par savas pavēles (rīkojuma) likumīgumu.

5. Priekšniekam šo noteikumu 1. un 2.pielikumā noteiktās kompetences ietvaros ir tiesības apbalvot vai sodīt viņam padotos darbiniekus. Ja priekšniekam noteiktā kompetence nav pietiekama, viņam ir tiesības iesniegt attiecīgus priekšlikumus augstākam priekšniekam.

6. Ja ar pavēli ir noteikts, ka darbinieks uz laiku aizvieto amatā citu darbinieku, aizvietotājam ir attiecīgajam amatam noteiktās tiesības un pienākumi.

7. Darbinieka saukšana pie disciplinārās atbildības neatbrīvo viņu no iespējamās administratīvās, materiālās vai kriminālās atbildības.

8. Ja darbinieka darbība vai bezdarbība ārpus dienesta vietas un laika kaitē Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieka prestižam, tā uzskatāma par dienesta disciplīnas pārkāpumu (turpmāk - pārkāpums).

II. Darbinieku apbalvošana

9. Lai veicinātu darbinieka priekšzīmīgu dienestu, uzvedību un centību, ir noteikti šādi apbalvojumi:

9.1. pateicība;

9.2. naudas balva vai cita vērtīga balva;

9.3. apmaksāts papildatvaļinājums uz laiku līdz 10 dienām;

9.4. Iekšlietu ministrijas vai tās pakļautībā vai pārraudzībā esošās iestādes goda raksts, atzinības raksts vai krūšu nozīme (zīme);

9.5. personīgais šaujamierocis;

9.6. personīgais aukstais ierocis;

9.7. kārtējās speciālās dienesta pakāpes piešķiršana pirms termiņa.

10. Par priekšzīmīgu dienesta pienākumu izpildi darbinieks var saņemt arī citus atzinības apliecinājumus, kas noteikti citos normatīvajos aktos, bet nav minēti šajos noteikumos.

11. Apbalvošanu ar valsts apbalvojumiem (piemēram, ar goda rakstu, valsts goda zīmi, medaļu, ordeni) ierosina priekšnieks pakļautības kārtībā saskaņā ar attiecīgā apbalvojuma piešķiršanas noteikumiem. Ar valsts apbalvojumiem var apbalvot arī Iekšlietu ministrijas sistēmas struktūrvienības.

12. Iekšlietu ministrs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs un Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu priekšnieki ir tiesīgi apbalvot arī personas, kuras neatrodas dienestā Iekšlietu ministrijas sistēmā.

13. Apbalvojumu darbiniekam piešķir ar attiecīgu rakstisku pavēli. Pateicību var izteikt arī mutiski.

14. Par piešķirto apbalvojumu darbiniekam paziņo personīgi (ja iespējams, - svinīgos apstākļos).

15. Ja brīdī, kad darbiniekam pienākas apbalvojums, viņš ir disciplināri sodīts un piemērotais disciplinārsods ir spēkā, apbalvojuma vietā tiek dzēsts attiecīgais disciplinārsods (ar nosacījumu, ka no disciplinārsoda uzlikšanas dienas pagājusi puse no šo noteikumu 33.punktā minētā disciplinārsoda termiņa).

III. Disciplinārsodi

16. Par pārkāpumu ir noteikti šādi disciplinārsodi:

16.1. piezīme (mutiska vai rakstiska);

16.2. rājiens;

16.3. brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam;

16.4. pārcelšana zemākā amatā uz laiku līdz trim mēnešiem;

16.5. atbrīvošana no amata, ieceļot zemākā amatā;

16.6. pazemināšana dienesta pakāpē par vienu pakāpi;

16.7. atlaišana (atvaļināšana) no dienesta.

17. Latvijas Policijas akadēmijas, Valsts policijas Mācību centra, Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību metodiskā centra, Ugunsdrošības tehniskās skolas un Valsts robežsardzes Rēzeknes robežsargu skolas kadetiem (klausītājiem) par pārkāpumu var piemērot arī šādus disciplinārsodus:

17.1. ārpuskārtas norīkojumu (līdz trim reizēm);

17.2. atvaļinājuma aizliegumu uz vienu mēnesi;

17.3. izslēgšanu no mācību iestādes (studējošo saraksta) disciplīnas pārkāpumu dēļ, vienlaikus atbrīvojot vai neatbrīvojot no dienesta Iekšlietu ministrijas sistēmā.

IV. Disciplinārsodu piemērošanas kārtība

18. Priekšnieks ir tiesīgs disciplinārsodu piemērot tikai viņam padotajiem darbiniekiem.

19. Pēc disciplīnas pārkāpuma atklāšanas:

19.1. darbiniekam pieprasa paskaidrojumu. Atteikšanās sniegt paskaidrojumu nevar būt par šķērsli vainīgā sodīšanai;

19.2. priekšnieks noskaidro lietas apstākļus un, ja nepieciešams, nosaka dienesta pārbaudi.

20. Uz dienesta pārbaudes laiku darbinieku ar attiecīgu rakstisku pavēli var atstādināt no amata (dienesta pienākumu pildīšanas), saglabājot darba samaksu.

21. Priekšnieks, pamatojoties uz lietas apstākļu noskaidrošanas vai dienesta pārbaudes rezultātiem, pieņem lēmumu par nepieciešamību piemērot disciplinārsodu un nosaka tā veidu.

22. Aizliegts par vienu un to pašu pārkāpumu piemērot darbiniekam vairākus disciplinārsodus.

23. Aizliegts par pārkāpumu disciplināri sodīt vairākus darbiniekus, neizvērtējot katra darbinieka vainas pakāpi.

24. Par pārkāpumu, kas izdarīts dienesta norīkojuma laikā, darbinieku soda pēc dienesta norīkojuma pienākumu izpildes vai pēc atstādināšanas no dienesta norīkojuma pienākumu izpildes.

25. Lietas apstākļi noskaidrojami un dienesta pārbaude veicama mēneša laikā no dienas, kad priekšniekam kļuvis zināms par izdarīto pārkāpumu. Ja nepieciešams, dienesta pārbaudes laiku var pagarināt līdz diviem mēnešiem. Darbinieka darbnespējas vai atvaļinājuma laiku neieskaita dienesta pārbaudes laikā.

26. Disciplinārsods piemērojams 10 dienu laikā pēc lietas apstākļu noskaidrošanas vai dienesta pārbaudes pabeigšanas, bet ne vēlāk kā gadu pēc pārkāpuma izdarīšanas dienas.

27. Disciplinārsodu (izņemot mutisko piezīmi) piemēro, izdodot attiecīgu rakstisku pavēli.

28. Par piemēroto disciplinārsodu paziņo darbiniekam. Iepazīšanos ar pavēli par piemēroto disciplinārsodu darbinieks apliecina ar savu parakstu.

29. Aizliegts par piemēroto disciplinārsodu paziņot sodītā darbinieka padoto klātbūtnē vai to darbinieku klātbūtnē, kuri ieņem zemāku amatu.

30. Ja darbiniekam disciplinārsodu piemērojis augstāks priekšnieks, sodītais 24 stundu laikā par to ziņo savam tiešajam priekšniekam.

31. Darbiniekam ir tiesības mēneša laikā no dienas, kad viņš informēts par disciplinārsoda piemērošanu, pārsūdzēt piemēroto disciplinārsodu augstākam priekšniekam .

32. Piemērotais disciplinārsods stājas spēkā ar attiecīgās pavēles izdošanas dienu.

33. Piemērotais disciplinārsods ir spēkā:

33.1. piezīme - mēnesi;

33.2. rājiens - sešus mēnešus;

33.3. brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam - gadu;

33.4. atbrīvošana no amata, ieceļot zemākā amatā, - gadu;

33.5. pazemināšana dienesta pakāpē - gadu.

34. Augstāks priekšnieks savas kompetences ietvaros var grozīt vai atcelt piemēroto disciplinārsodu šādos gadījumos:

34.1. ja disciplinārsods uzlikts nepamatoti;

34. 2. ja disciplinārsods neatbilst izdarītā pārkāpuma smagumam;

34.3. ja priekšnieks pārsniedzis viņam piešķirtās tiesības.

35. Par disciplinārsoda grozīšanu vai atcelšanu paziņo darbiniekam, kuram disciplinārsods piemērots.

36. Ja darbinieks pārkāpumu izdarījis komandējuma laikā, atvaļinājuma laikā, izbraukumā, atpūtas vai ārstniecības iestādē, attiecīgās teritoriālās Iekšlietu ministrijas sistēmas struktūrvienības priekšniekam pēc pārkāpuma atklāšanas nekavējoties jāveic pasākumi, lai novērstu turpmākus pārkāpumus, kā arī jāziņo par notikušo tās Iekšlietu ministrijas sistēmas struktūrvienības priekšniekam, kurā dienestu pilda disciplīnas pārkāpējs.

37. Disciplinārsodu piemērošanas kārtību Latvijas Policijas akadēmijas un citu mācību iestāžu (centru) kadetiem (klausītājiem) nosaka Latvijas Policijas akadēmijas rektors vai priekšnieks, kura pakļautībā atrodas attiecīgā mācību iestāde (centrs).

38. Apbalvojumus un disciplinārsodus (izņemot mutiskos) darbinieka personīgajā lietā uzskaita attiecīgā amatpersona.

V. Dienesta sūdzības un ierosinājumi

39. Darbinieks ir tiesīgs iesniegt dienesta sūdzību par viņa tiesību pārkāpšanu vai priekšnieku pretlikumīgu vai netaisnīgu rīcību, kā arī par viņam zināmajiem citu amatpersonu pretlikumīgajiem nodarījumiem. Par dienesta sūdzības iesniegšanu augstākam priekšniekam darbinieks informē tiešo priekšnieku.

40. Darbinieks dienesta sūdzību var izteikt mutiski vai iesniegt rakstiski. Rakstiskajā dienesta sūdzībā jānorāda iesniedzēja dienesta pakāpe, vārds, uzvārds, ieņemamais amats un adrese, un sūdzībai jābūt iesniedzēja parakstītai. Ja minētās prasības netiek ievērotas, dienesta sūdzības saņēmējs ir tiesīgs to neizskatīt.

41. Dienesta sūdzības un ierosinājumi izskatāmi un to uzskaite veicama atbilstoši likumiem un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī šiem noteikumiem.

42. Iesniegto dienesta sūdzību priekšnieks var izmeklēt pats vai arī dot rīkojumu to darīt pilnvarotai amatpersonai, kura nav pakļauta sūdzības iesniedzējam vai priekšniekam, par kuru iesniegta sūdzība.

VI. Noslēguma jautājumi

43. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 28.aprīļa noteikumus Nr.153 "Valsts robežsardzes disciplinārais reglaments" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 120./121.nr.).

44. Šie noteikumi attiecībā uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem piemērojami līdz dienai, kad stājas spēkā Kriminālsodu izpildes likums.

 

Ministru prezidents V.Krištopans  

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs



1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 15.decembra noteikumiem Nr.460

Iekšlietu ministrijas sistēmas amatpersonu tiesības piešķirt apbalvojumus

Nr.
p.k.
Apbalvojums Amatpersona, kura ir tiesīga piešķirt apbalvojumu
1. Pateicība Jebkurš priekšnieks - viņam padotajiem darbiniekiem
2. Naudas balva vai cita vērtīga balva Priekšnieks, kurš ir tiesīgs rīkoties ar naudas līdzekļiem
3. Apmaksāts papildatvaļinājums uz laiku līdz desmit dienām

Priekšnieks, kurš ir tiesīgs piešķirt atvaļinājumu

4.

Goda raksts, atzinības raksts vai krūšu nozīme (zīme)

Iekšlietu ministrs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, Iekšlietu ministrijas pakļautībā vai pārraudzībā esošas iestādes priekšnieks

5. Personīgais šaujamierocis vai aukstais ierocis

Iekšlietu ministrs,  Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs

6.

Kārtējās speciālās dienesta pakāpes piešķiršana pirms termiņa

Amatpersona, kura ir tiesīga piešķirt attiecīgo dienesta pakāpi

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs



2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 15.decembra noteikumiem Nr.460

Iekšlietu ministrijas sistēmas amatpersonu tiesības piemērot disciplinārsodus

Nr.
p.k.
Disciplinārsods Amatpersona, kura ir tiesīga piemērot disciplinārsodu
1. Mutiska piezīme

Jebkurš priekšnieks - viņam padotajiem darbiniekiem

2. Rakstiska piezīme vai rājiens Priekšnieks, kurš ir tiesīgs izdot rakstisku pavēli
3.

Brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam

Priekšnieks, kurš ir tiesīgs iecelt amatā

4. Pārcelšana zemākā amatā uz laiku līdz trim mēnešiem Priekšnieks, kurš ir tiesīgs iecelt amatā
5. Atbrīvošana no amata, ieceļot zemākā amatā Priekšnieks, kurš ir tiesīgs iecelt amatā
6. Pazemināšana dienesta pakāpē Amatpersona, kura ir tiesīga piešķirt attiecīgo dienesta pakāpi
7. Atlaišana (atvaļināšana) no dienesta Priekšnieks, kurš ir tiesīgs pieņemt dienestā

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

19.12.1998