Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 163

Rīgā 1998.gada 5.maijā (prot. nr.23 6.§)

Obligātā aktīvā militārā dienesta karavīru, uz apmācībām iesaukto rezerves karavīru un rezervistu dzīvības un veselības apdrošināšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Obligātā militārā dienesta likuma Pārejas noteikumu 6.punktu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Obligātā militārā dienesta likuma 42.panta trešajā un ceturtajā daļā noteiktā apdrošināšanas atlīdzība (turpmāk - apdrošināšanas atlīdzība) piešķirama un izmaksājama obligātā aktīvā militārā dienesta karavīriem, uz apmācībām iesauktajiem rezerves karavīriem un rezervistiem un 42.panta astotajā daļā noteiktais vienreizējais pabalsts (turpmāk - vienreizējais pabalsts) - obligātā aktīvā militārā dienesta karavīra, uz apmācībām iesauktā rezerves karavīra un rezervista mantiniekiem, ja minētais karavīrs vai rezervists gājis bojā dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus.

2. Obligātā aktīvā militārā dienesta karavīru dzīvība un veselība tiek apdrošināta uz obligātā militārā dienesta laiku, bet uz apmācībām iesaukto rezerves karavīru un rezervistu dzīvība un veselība - uz apmācību laiku.

3. Apdrošināšanas atlīdzību un vienreizējo pabalstu izmaksā Aizsardzības ministrija no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, kas tai tiek piešķirti saskaņā ar kārtējā gada likumu par valsts budžetu.

4. Vienreizējā pabalsta apmēru aprēķina, ņemot par pamatu minimālo mēnešalgu, kāda valstī noteikta nelaimes gadījuma dienā.

5. Iesniegumu par apdrošināšanas atlīdzības vai vienreizējā pabalsta piešķiršanu (turpmāk - iesniegums) (1.pielikums) un tam pievienotos dokumentus cietusī persona (mantinieki) iesniedz Aizsardzības ministrijā personīgi vai ar tās militārās struktūrvienības starpniecību, kurā attiecīgā persona pildījusi d ienestu.

6. Iesniegumus Aizsardzības ministrija reģistrē Iesniegumu par apdrošināšanas atlīdzības vai vienreizējā pabalsta piešķiršanu reģistrācijas žurnālā (2.pielikums).

7. Iesniegumam par apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanu cietusī persona pievieno notariāli apstiprinātu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegtas izziņas par invaliditāti kopiju, kurā norādīta invaliditātes pakāpe, cēloņi un invaliditātes noteikšanas laiks, kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izsnie g tu izziņu par invaliditātes pensijas piešķiršanu.

8. Apdrošināšanas atlīdzību piešķir uz visu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas noteikto invaliditātes laiku. Apdrošināšanas atlīdzību piešķir ar to dienu, ar kuru Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija noteikusi invaliditāti, taču ne agrāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma un tam pievienoto dokumentu iesniegšanas dienas.

9. Iesniegumam par vienreizējā pabalsta piešķiršanu mantinieki pievieno notariāli apstiprinātu miršanas apliecības kopiju.

10. Vienreizējo pabalstu bojāgājušās personas mantiniekiem izmaksā, pamatojoties uz tiesas lēmumu par tiesībām uz mantojumu.

11. Aizsardzības ministrija bojāgājušās personas mantiniekiem iesniegšanai tiesā izsniedz izziņu par vienreizējā pabalsta apmēru (3.pielikums).

12. Iesniegums un tam pievienotie dokumenti izskatāmi 10 dienu laikā. Pēc minēto dokumentu izskatīšanas aizsardzības ministra pilnvarotas Aizsardzības ministrijas amatpersonas pieņem un paraksta rakstisku lēmumu (4. vai 5.pielikums). Par pieņemto lēmumu rakstiski paziņo dokumentu iesniedzējam.

13. Apdrošināšanas atlīdzību vai vienreizējo pabalstu Aizsardzības ministrija pēc cietušās personas vai mantinieku vēlēšanās pārskaita viņu norādītajā kontā kredītiestādē Latvijā vai nosūta pa pastu. Izdevumus, kas saistīti ar naudas pārskaitīšanu vai nosūtīšanu, sedz Aizsardzības ministrija.

14. Vienreizējā pabalsta daļu, kas pienākas nepilngadīgam saņēmējam, Aizsardzības ministrija pārskaita uz kredītiestādi pēc viņa dzīvesvietas un informē par to saņēmēja aizbildņus.

15. Apdrošināšanas atlīdzību vai vienreizējo pabalstu nepiešķir, ja komisija, kas veica nelaimes gadījuma dienesta izmeklēšanu, vai tiesu iestāde konstatējusi, ka:

15.1. karavīrs apzināti kaitējis savai veselībai, lai izvairītos no dienesta pildīšanas vai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību;

15.2. invaliditāti vai bojāeju izraisījušas traumas vai slimības, kas iegūtas alkohola, narkotisko vai toksisko vielu iedarbībā;

15.3. invaliditāte vai nāve iestājusies nozieguma izdarīšanas laikā vai nozieguma izdarīšanas gaitā iegūto traumu dēļ;

15.4. karavīrs gājis bojā vai kļuvis par invalīdu, pārkāpdams likumu, militāro reglamentu, nolikumu, instrukciju, pavēļu vai citu normatīvo aktu prasības.

16. Strīdīgus jautājumus, kas saistīti ar apdrošināšanas atlīdzības vai vienreizējā pabalsta piešķiršanu un izmaksāšanu, izskata aizsardzības ministrs.

Ministru prezidents G.Krasts

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

 

 

 

08.05.1998