Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 31/3

1996. gada 14. martā

Par "Kredītiestāžu darbības licenču (atļauju) izsniegšanas nolikumu"

Pamatojoties uz "Kredītiestāžu likumu",

Latvijas Bankas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Kredītiestāžu darbības licenču (atļauju) izsniegšanas nolikumu" jaunā redakcijā (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas padomes 1994. gada 20. decembra lēmumu Nr. 21/1 "Par kredītiestāžu darbības licenču izsniegšanas un atsaukšanas nolikumu".

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

Kredītiestāžu darbības licenču (atļauju) izsniegšanas nolikums

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Bankas padomes 1996. gada 14. martā lēmumu Nr. 31/3

Latvijas Bankas prezidents, E. Repše

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. "Kredītiestāžu darbības licenču (atļauju) izsniegšanas nolikums" (tālāk tekstā - nolikums) izstrādāts atbilstoši "Kredītiestāžu likuma" u.c. Latvijas Republikas likumdošanas aktu prasībām.

1.2. Nolikums nosaka kārtību, kādā Latvijas Banka izsniedz:

1.2.1. licences bankām, ārvalstu banku nodaļām (filiālēm), krājaizdevu sabiedrībām;

1.2.2. atļaujas Latvijas Republikas banku nodaļu (filiāļu), to norēķinu grupu (sektoru) un pārstāvniecību atvēršanai;

1.2.3. atļaujas ārvalstu banku pārstāvniecību atvēršanai Latvijas Republikā.

1.3. Latvijas Bankā kredītiestāžu darbības licenču (atļauju) saņemšanai iesniedzamo dokumentu sarakstus apstiprina Latvijas Bankas prezidents. Šis nolikums un dokumentu saraksti ir brīvi pieejami Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā, un tos publicē presē.

1.4. Minimālo dibināšanas pamatkapitālu:

1.4.1. bankas dibinātāji iemaksā Latvijas Bankā atvērtajā pagaidu kontā vai arī kādā no Latvijas Bankas kontiem ārvalstu bankās;

1.4.2. krājaizdevu sabiedrības dibinātāji iemaksā Latvijas Republikā reģistrētā bankā atvērtajā kontā.

1.5. Dibināšanas pamatkapitāla daļa, kas pārsniedz minimālo dibināšanas pamatkapitālu, jāiemaksā attiecīgajos 1.4. punktā minētajos kontos, bet ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no dibināšanas līguma noslēgšanas dienas.

1.6. Izziņa par dibināšanas pamatkapitāla iemaksu jāiesniedz Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā ne vēlāk kā 2 nedēļas pirms Latvijas Bankas valdes sēdes, kurā paredzēts izskatīt jautājumu par licences izsniegšanu kredītiestādei.

1.7. Valsts nodeva par 1.2.1. punktā minēto licenču izsniegšanu Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā kredītiestādei jāsamaksā pirms licences saņemšanas. Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā jāiesniedz maksājuma dokumenta kopija par valsts nodevas samaksu, uzrādot oriģinālo maksājuma dokumentu.

1.8. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentiem jābūt tulkotiem latviešu valodā un legalizētiem attiecīgās valsts vēstniecībā Latvijā vai arī Latvijas vēstniecībā, pārstāvniecībā vai konsulātā attiecīgajā ārvalstī.

1.9. Ja Latvijas Banka ir atsaukusi kredītiestādei licenci banku operāciju (darījumu) veikšanai, tā netiek atjaunota.

 

2. BANKAS UN KRĀJAIZDEVU SABIEDRĪBAS DIBINĀŠANA

2.1. Lai saņemtu Latvijas Bankas licenci banku operāciju (darījumu) veikšanai, bankas vai krājaizdevu sabiedrības dibinātājiem jāsagatavo un jānodrošina:

2.1.1. dibināšanas dokumenti, statūti un kredītiestādes darbību reglamentējošie dokumenti, kas dod skaidru priekšstatu par plānoto darbību un tai atbilstošu organizāciju;

2.1.2. minimālā dibināšanas pamatkapitāla iemaksa;

2.1.3. bankas vai krājaizdevu sabiedrības valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka, galvenā grāmatveža kandidatūru atbilstība "Kredītiestāžu likuma" prasībām. Bankas, krājaizdevu sabiedrības valdes priekšsēdētājam, valdes priekšsēdētāja pirmajam vietniekam, galvenajam grāmatvedim jābūt personai, kuras valsts valodas prasme atbilst ar Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 25. maija lēmumu Nr. 189 apstiprinātajā "Valsts valodas prasmes atestācijas nolikumā" noteiktās trešās (augstākās) pakāpes prasībām. Latvijas Bankā jāiesniedz paskaidrojums, ja objektīvu iemeslu dēļ kredītiestādes valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka latviešu valodas prasme neatbilst minētajām prasībām. Latvijas Banka lemj par paskaidrojuma pamatotību. Ja paskaidrojums atzīts par pamatotu, valdes priekšsēdētājam, valdes priekšsēdētāja pirmajam vietniekam ar tulka palīdzību ir jānodrošina valsts valodas prasmes prasību izpilde;

2.1.4. dokumenti, kas raksturo dibinātāju finansiālo stāvokli, kā arī ļauj pārliecināties par brīva kapitāla pietiekamību iegādāto akciju apjomā;

2.1.5. dibinātāju saraksts, kurā norādīts dibinātājiem piederošo balsstiesīgo akciju skaits, kopējais akciju skaits, vērtība un līdzdalības apjoms (procentos no pamatkapitāla);

2.1.6. nosaukums, kas:

2.1.6.1. neatkārto Latvijas Republikā vai ārvalstīs zināmas kredītiestādes nosaukumu;

2.1.6.2. saskaņots ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Latviešu valodas institūtu atbilstoši ar Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 4. novembra lēmumu Nr. 462 apstiprinātajam "Nolikumam par valsts valodas lietošanu nosaukumos un informācijā".

2.2. Bankas dibinātājiem jāiesniedz arī šādas ziņas un dokumenti:

2.2.1. fiziskajām personām - vārds, uzvārds, personas kods un neapliecināta pases kopija;

2.2.2. juridiskajām personām - dibināšanu un reģistrāciju apliecinoši dokumenti, kā arī ziņas par šo juridisko personu īpašniekiem:

2.2.2.1. fiziskajām personām - vārds, uzvārds, personas kods un neapliecināta pases kopija;

2.2.2.2. juridiskajām personām - dibināšanu un reģistrāciju apliecinoši dokumenti, kā arī ziņas par šo juridisko personu īpašniekiem, līdz ir iegūta informācija par īpašniekiem - fiziskajām personām;

2.2.2.3. paskaidrojums, ja objektīvu iemeslu dēļ ziņas par bankas dibinātāju - juridisko personu - īpašniekiem nav iespējams iesniegt. Latvijas Banka lemj par paskaidrojuma pamatotību;

2.2.3. ziņas par līdzdalību citās uzņēmējsabiedrībās (uzņēmumos), norādot to nosaukumu, juridisko adresi, līdzdalības apjomu (procentos no pamatkapitāla).

 

3. ĀRVALSTU BANKAS NODAĻAS (FILIĀLES) UN PĀRSTĀVNIECĪBAS ATVĒRŠANA

3.1. Priekšnosacījumi, lai ārvalstu banka saņemtu Latvijas Bankas licenci (atļauju) nodaļas (filiāles) vai pārstāvniecības atvēršanai Latvijas Republikā:

3.1.1. ārvalstu banka pēc IBCA (International Bank Credit Agency) reitinga ieguvusi:

3.1.1.2. saistību atmaksāšanas iespējas ilgtermiņa novērtējumu, kas nav zemāks par A kategoriju (zems gaidāmais investīciju risks);

3.1.1.3.individuālo novērtējumu, kas nav zemāks par B kategoriju (droša banka bez nozīmīgām problēmām);

3.1.2. ārvalstu bankas pamatkapitāls nedrīkst būt mazāks par 100 milj. ASV dolāru;

3.1.3. ārvalstu bankas nodaļas (filiāles) vadītāja un galvenā grāmatveža kandidatūrām jāatbilst "Kredītiestāžu likuma" prasībām. Galvenajam grāmatvedim jābūt personai, kuras valsts valodas prasme atbilst ar Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 25. maija lēmumu Nr. 189 apstiprinātajā "Valsts valodas prasmes atestācijas nolikumā" noteiktās trešās (augstākās) pakāpes prasībām.

 

4. LATVIJAS REPUBLIKĀ REĢISTRĒTAS BANKAS NODAĻAS (FILIĀLES), NORĒĶINU GRUPAS (SEKTORA) UN PĀRSTĀVNIECĪBAS ATVĒRŠANA LATVIJAS REPUBLIKĀ VAI ĀRVALSTĪS

4.1. Lai saņemtu Latvijas Bankas atļauju nodaļas (filiāles) vai pārstāvniecības atvēršanai, Latvijas Republikā reģistrētām bankām jāizpilda šādas prasības:

4.1.1. visas Latvijas Bankas noteiktās banku darbību regulējošās prasības un citas Latvijas Bankas prasības;

4.1.2. bankas pašu kapitālam jābūt apmaksātā pamatkapitāla līmenī vai lielākam par to;

4.1.3. bankai jābūt nepieciešamajam tehniskajam nodrošinājumam un citiem priekšnoteikumiem, kas ļauj operatīvi kontrolēt nodaļu (filiāļu) un to norēķinu grupu (sektoru) darbību un nodrošina katras darba dienas kopsavilkuma bilances sagatavošanu;

4.1.4. bankas nodaļas (filiāles) vai pārstāvniecības vadītājam jāatbilst "Kredītiestāžu likuma" 24. un 25. panta prasībām, turklāt:

4.1.4.1. bankas nodaļas (filiāles), kas reģistrēta Latvijas Republikā, vadītājam jābūt personai, kuras valsts valodas prasme atbilst ar Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 25. maija lēmumu Nr. 189 apstiprinātajā "Valsts valodas prasmes atestācijas nolikumā" noteiktās trešās (augstākās) pakāpes prasībām;

4.1.4.2. bankas ārvalstu nodaļas (filiāles) vai pārstāvniecības vadītājs var arī nebūt Latvijas Republikas rezidents.

4.2. Bankas nodaļas (filiāles) vai pārstāvniecības darbības nolikums, kā arī nolikuma grozījumi jāsaskaņo ar Latvijas Banku.

4.3. Norēķinu grupa (sektors) ir bankas nodaļas (filiāles) struktūrvienība, kuras darbību reglamentē nodaļas (filiāles) nolikums un kura veic ierobežotu skaitu ar nodaļas (filiāles) nolikumu noteikto banku operāciju (darījumu). Norēķinu grupu (sektoru) darbība uzsākama tikai pēc Latvijas Bankas izsniegtas atļaujas saņemšanas. Lai saņemtu Latvijas Bankas atļauju norēķinu grupas (sektora) darbības uzsākšanai, bankai jāizpilda 4.1.1. - 4.1.3. punktā minētās prasības.

 

5. IESNIEGUMU IZSKATĪŠANAS KĀRTĪBA

5.1. Visi nepieciešamie dokumenti jāiesniedz Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā.

5.2. Iesniegumu nepieņem, ja tam pievienotie dokumenti neatbilst Latvijas Bankā iesniedzamo dokumentu sarakstam.

5.3. Ja iesniegumam pievienotie dokumenti sagatavoti nekvalitatīvi (nepareizi noformēti, neprecīzi formulēti, kļūdaini), Latvijas Banka par to rakstiski paziņo dokumentu iesniedzējam 1 mēneša laikā no dokumentu iesniegšanas dienas. Šajā gadījumā iesnieguma izskatīšanas termiņa tecējums tiek pārtraukts.

5.4. Personas, kas kandidē uz kredītiestādes valdes priekšsēdētāja vai valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka vai ārvalstu bankas nodaļas (filiāles) vadītāja amatu, pirms viņu kandidatūru izskatīšanas Latvijas Bankas valdē tiek uzaicinātas uz pārrunām Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldē. Kredītiestādes galvenā grāmatveža amata kandidātam jāierodas uz Latvijas Bankas komisijas veiktu zināšanu pārbaudi saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem zināšanu pārbaudes noteikumiem.

5.5. Iesniegumu licences (atļaujas) izsniegšanai izskata Latvijas Bankas padome:

5.5.1. ja ārvalstu banka Latvijā dibina nodaļu (filiāli) vai pārstāvniecību;

5.5.2. ja Latvijas Republikā reģistrēta banka ārvalstīs vēlas atvērt nodaļu (filiāli) vai pārstāvniecību.

5.6. Pārējos gadījumos, izņemot 5.8. punktā minētos gadījumus, iesniegumus par licences (atļaujas) izsniegšanu izskata Latvijas Bankas valde.

5.7. Gadījumos, kas minēti 5.5. un 5.6. punktā, iesniegumus licences (atļaujas) izsniegšanai izskata 3 mēnešu laikā no visu kvalitatīvi sagatavotu dokumentu iesniegšanas dienas.

5.8. Latvijas Republikā reģistrēto banku iesniegumus nodaļas (filiāles) atvēršanai un norēķinu grupas (sektora) izveidošanai Latvijas Republikā izskata Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvalde un apstiprina Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs 1 mēneša laikā no visu kvalitatīvi sagatavotu dokumentu iesniegšanas dienas.

5.9. Latvijas Banka neizsniedz attiecīgo licenci (atļauju) kredītiestādei, ja nav ievēroti Latvijas Republikā spēkā esošie likumdošanas akti un šī nolikuma prasības.

5.10. Ja licences (atļaujas) izsniegšana atteikta, jaunu iesniegumu licences (atļaujas) saņemšanai var iesniegt ne ātrāk kā 3 mēnešus pēc atteikuma dienas.

5.11. Ja Latvijas Bankas valde kredītiestādes valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka, ārvalstu bankas nodaļas (filiāles) vadītāja vai galvenā grāmatveža amata kandidatūru neapstiprina, attiecīgo personu kā kandidātu šim amatam var atkārtoti izvirzīt apstiprināšanai ne ātrāk kā pēc 6 mēnešiem.

5.12. Persona, kura sniegusi par sevi nepatiesas ziņas, nevar atkārtoti kandidēt uz kredītiestādes valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka, galvenā grāmatveža vai ārvalstu bankas nodaļas (filiāles) vadītāja amatu.

5.13. Pēc bankas vai krājaizdevu sabiedrības reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā tās valdes priekšsēdētājam divu nedēļu laikā Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā jāiesniedz kredītiestādes reģistrācijas apliecības attiecīgi apliecināta kopija, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēto statūtu oriģināls, kā arī padomes un valdes locekļu saraksts ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra atzīmēm par tā reģistrāciju.

5.14. Pēc bankas nodaļas (filiāles) reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā nodaļas (filiāles) vadītājam Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā jāiesniedz kredītiestādes reģistrācijas apliecības attiecīgi apliecināta kopija, bet pēc ārvalstu bankas pārstāvniecības reģistrācijas Latvijas Republikas Tieslietu ministrijā pārstāvniecības vadītājam jāiesniedz Tieslietu ministrijas izsniegtas atļaujas attiecīgi apliecināta kopija.

5.15. Mainot kredītiestādes statūtus, akcionāru sastāvu, valdes priekšsēdētāju, valdes priekšsēdētāja pirmo vietnieku, ārvalstu bankas nodaļas (filiāles) vadītāju, galveno grāmatvedi, juridisko adresi, nosaukumu, kā arī veicot citus grozījumus dibināšanas dokumentos vai kredītiestādi reorganizējot, jārīkojas saskaņā ar Latvijas Bankas padomes 1996. gada 15. martā apstiprināto "Nolikumu par kredītiestāžu statūtu, akcionāru, pamatkapitāla, vadītāju, galvenā grāmatveža, juridiskās adreses, nosaukuma maiņu un kredītiestāžu apvienošanos vai sadalīšanos".

14.03.1996