Tiesību akts: spēkā esošs
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Par Līgumu par valsts robežas atjaunošanu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku

1.pants. 1993.gada 29.jūnijā Biržos parakstītais Līgums par valsts robežas atjaunošanu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku (turpmāk — Līgums) un tā pielikums ar šo likumu tiek pieņemts un apstiprināts.

2.pants. Likums stājas spēkā tā izsludināšanas dienā. Līdz ar likumu izsludināms 1.pantā minētais Līgums un tā pielikums.

3.pants. Līgums stājas spēkā tā 9.pantā paredzētajā laikā un kārtībā.

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 25.maijā.
Valsts prezidents G.Ulmanis
Rīgā 1995.gada 1.jūnijā
LĪGUMS PAR VALSTS ROBEŽAS ATJAUNOŠANU STARP LATVIJAS REPUBLIKU UN LIETUVAS REPUBLIKU
Latvijas Republika un Lietuvas Republika, turpmāk — Puses,

ņemot vērā to, ka līdz 1940.gada 15.jūnijam starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku pastāvēja starptautiski atzīta valsts robeža, kas bija noteikta, pamatojoties uz 1921.gada 14.maija Konvenciju starp Latviju un Lietuvu par robežas novilkšanu dabā starp minētām valstīm,

vadoties no Latvijas un Lietuvas tautu gribas nostiprināt savu politisko un valstisko suverenitāti saskaņā ar vispārpieņemtiem starptautisko tiesību principiem,em,

vēloties draudzīgu attiecību attīstību starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku kvalitatīvi jaunā pakāpē,

vienojās par sekojošo:

1. pants

Atjaunot līdz 1940.gada 15.jūnijam pastāvējušo valsts robežu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku, pamatojoties uz 1921.gada 14.maija Konvenciju par robežas novilkšanu dabā starp minētām valstīm, par pierobežas iedzīvotāju tiesībām un caur robežas līniju pārdalīto nekustamo īpašuma stāvokli un 1930.gada 30.jūnija Deklarāciju starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku par robežas galīgu noteikšanu.

Tai robežas daļā, ko nenosaka augstāk minētās Konvencija un Deklarācija, noteikt valsts robežu starp Pusēm, ievērojot administratīvo robežu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku, pēc stāvokļa uz 1991.gada 17.septembri — dienu, kurā Puses uzņemtas ANO.

2. pants

Izveidot Jaukto komisiju, kas darbosies saskaņā ar Jauktās komisijas instrukciju.

Pielikumā: Jauktās komisijas instrukcija valsts robežas atjaunošanai dabā.

3. pants

Robežas redemarkācija tiek uzskatīta par pabeigtu, kad Puses apstiprinājušas robežas karti un tai pievienoto robežas aprakstu.

4. pants

Lai sekmīgi noteiktu valsts robežu un nospraustu to apvidū, robežas līnija tiek sadalīta divās garuma ziņā vienādās daļās.

5. pants

Izdevumus par robežas ierīkošanu apvidū savos iecirkņos sedz Puse, kas veic šo darbu. Par šīm izmaksām nav savstarpēji jānorēķinās.

6. pants

Saglabājušās robežzīmes (robežstabi) jāatjauno.

7. pants

Gar valsts robežu tiek noteikta 10 m plata pierobežas josla (5 m uz katru pusi no valsts robežas līnijas).

8. pants

Pušu valsts robežas daļu, kas nosaka jūras robežu, nosaka atsevišķs līgums.

9. pants

Parakstīts Biržos 1993.gada 29.jūnijā.

Šis līgums ir ratificējams. Ratifikācijas rakstu apmaiņa notiek______________ .

Līgums stājas spēkā ratifikācijas rakstu apmaiņas brīdī. Līgums ir beztermiņa.

Līgums sastādīts divos eksemplāros, katrs latviešu un lietuviešu valodā, turklāt abiem tekstiem ir vienāds juridisks spēks.

Latvijas Republikas
vārdā
Lietuvas Republikas
vārdā
Pielikums
JAUKTĀS KOMISIJAS VALSTS ROBEŽAS ATJAUNOŠANAS DABĀ INSTRUKCIJA
1. Jauktā komisija valsts robežas atjaunošanai dabā (tālāk tekstā "komisija") tiek izveidota trīs cilvēku sastāvā no katras Puses saskaņā ar 1993.gada 29.jūnija Līgumu par valsts robežas atjaunošanu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku.

Komisija rīko sēdes, kuras pēc kārtas vada vienas vai otras Puses locekļi. Katra sēde tiek protokolēta. Protokolu paraksta visi klātesošie abu Pušu komisijas locekļi.

Valsts robežas atjaunošanai, robežas līnija tiek sadalīta divos pēc garuma vienādos posmos: no Baltijas jūras līdz 24 meridiānam (upes Bersteles labais krasts) — izpilda Lietuvas Puse, no 24 meridiāna (upes Bersteles labais krasts) līdz Latvijas—Lietuvas—Baltkrievijas robežu saskares punktam — izpilda Latvijas Puse.

2. Komisija organizē valsts robežas redemarkācijas darbus un kontrolē to kvalitāti. Komisija savā darbā ievēro šo Līgumu un esošos vēsturiski juridiskos aktus, kas noslēgti starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku.

3. Komisijas kompetencē ietilpst:

3.1. vēsturiski juridisko aktu par valsts robežas starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku atlase un to izpēte;

3.2. ģeodēzisko un kartogrāfisko materiālu, kas ļauj precizēt savākto materiālu atbilstību īstenībai, izpēte un salīdzināšana;

3.3. visu praktisko uzdevumu atrisināšana starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku;

3.4. robežlīnijas neliela pārbīde, ievērojot kompensācijas principu, lai atrastu optimālu robežlīnijas variantu;

3.5. robežas atjaunošanas darba grupas izveide, nepieciešamo speciālistu iesaistīšana, viņu darbības instrukciju izstrāde, kā arī šo grupu darba vadīšana;

3.6. priekšlikumu izstrāde par to, kādas vienošanās noslēdzamas, lai noteiktu pierobežas objektu (ceļu, inženiertehnisko būvju, ūdens noteku un t.ml.) ekspluatācijas kārtību;

3.7. visu saņemto, ar robežas atjaunošanu saistīto iesniegumu un sūdzību izskatīšana;

3.8. robežas kartes un robežas apraksta, kā arī robežzīmju paraugu un robežzīmju uzstādīšanas kārtības kopīga izstrādāšana un apstiprināšana;

3.9. valsts robežas kartes izgatavošana četros eksemplāros (pa diviem eksemplāriem katrai Pusei), kurus paraksta visi Jauktās komisijas locekļi, pievienojot šiem eksemplāriem precīzu robežas aprakstu;

3.10. ar robežas atjaunošanu un tās noformēšanu dabā saistītā darba organizēšana.

4. Jauktā komisija ierīkotās robežzīmes un būves nodod robežapsardzības dienestu apsardzībā.

Latvijas Republikas
vārdā
Lietuvas Republikas
vārdā
01.06.1995