Tiesību akts: spēkā esošs
Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12/2024

Ogrē 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 6; 10.)
Par apbedīšanas pabalstu
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka personas, kuru apbedīšanai ir tiesības saņemt vienreizēju Ogres novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) apbedīšanas pabalstu (turpmāk – pabalsts), tā apmēru, pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsta mērķis ir segt minimālos apbedīšanas izdevumus personas, kuras pēdējā dzīvesvieta bija deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nāves gadījumā.

3. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kura uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu (turpmāk – pabalsta pieprasītājs).

4. Pabalstu piešķir faktisko mirušās personas apbedīšanas izdevumu apjomā, bet ne vairāk kā 500 (pieci simti) euro apmērā. Pabalsta apmēru samazina par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtā apbedīšanas pabalsta apmēru.

5. Pabalstu var pieprasīt ar rakstveida iesniegumu (turpmāk – iesniegums) Ogres novada Sociālajam dienestam (turpmāk – sociālais dienests) vienā no šādiem veidiem:

5.1. elektroniski – nosūtot uz sociālā dienesta oficiālo elektronisko adresi;

5.2. elektroniski – nosūtot parakstītu iesniegumu ar drošu elektronisko parakstu sociālajam dienestam uz elektroniskā pasta adresi ogressd@ogresnovads.lv

5.3. iesniedzot iesniegumu sociālajā dienestā;

5.4. nosūtot iesniegumu sociālajam dienestam pa pastu.

6. Iesniegumam pievieno:

6.1. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izsniegtu lēmuma kopiju par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu un apmēru vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja šī informācija (dokumenti) nav sociālā dienesta rīcībā;

6.2. apbedīšanas pakalpojumu izdevumus apliecinošus dokumentus.

7. Pabalstu pieprasa ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc mirušās personas miršanas apliecības izdošanas datuma.

8. Pabalstu nepiešķir, ja sociālais dienests konstatē, ka mirušai personai bija noslēgts uztura vai dāvinājuma līgums ar uzlikumu, no kura izriet apdāvinātā pienākums apbedīt dāvinātāju.

9. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Sociālais dienests par pieņemto lēmumu informē pabalsta pieprasītāju.

10. Pabalstu izmaksā 10 dienu laikā no lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienas, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādīto kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai pārskaitot uz apbedīšanas pakalpojumu sniedzēja norēķinu kontu.

11. Pabalsts tiek izmaksāts:

11.1. pēc apbedīšanas, pamatojoties uz iesniegtajiem izdevumus apliecinošiem dokumentiem;

11.2. pirms apbedīšanas, iesniedzot apbedīšanas pakalpojumu sniedzēja rēķinu.

12. Ja pabalsts tiek izmaksāts pirms apbedīšanas, pabalstu izmaksā, pārskaitot uz apbedīšanas pakalpojumu sniedzēja norēķinu kontu.

13. Ja mirušai personai nav apgādnieku vai personas, kas uzņemtos apbedīšanu, pašvaldība sedz ar apbedīšanu saistītos izdevumus šo noteikumu 4. punktā noteiktajā apmērā, izdevumus pārskaitot uz apbedīšanas pakalpojumu sniedzēja norēķinu kontu.

14. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt sociālā dienesta vadītājam, bet sociālā dienesta vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

15. Saistošie noteikumi piemērojami ar 2024. gada 1. maiju.

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Ogres novada pašvaldības 2021. gada 16. decembra saistošie noteikumi Nr. 34/2021 "Par apbedīšanas pabalstu", ("Ogrēnietis", 2021, Nr. 15 (605)).

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 12/2024 "Par apbedīšanas pabalstu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsOgres novada pašvaldības dome 2021. gada 16. decembrī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 34/2021 "Par apbedīšanas pabalstu" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 34/2021).

Saistošie noteikumi Nr. 34/2021 ir izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", kas 2023. gada 1. janvārī zaudēja spēku. Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektā daļa nosaka, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šī pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa. Ņemot vērā, ka saistošo noteikumu Nr. 34/2021 viens no tiesiskiem pamatojumiem ir likums "Par pašvaldībām", Ogres novada pašvaldības domei ir jāizdod jauni saistošie noteikumi.

Pamatojoties uz augstākminēto, ir sagatavots saistošo noteikumu projekts "Par apbedīšanas pabalstu", kurā veikti redakcionāli labojumi, kas būtiski nemaina pabalstu saņemšanas nosacījumus, apmērus un pabalstu saņēmēju loku, saglabājot saistošo noteikumu Nr. 34/2021 piemērošanas kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpildei papildus finanšu līdzekļi budžetā nav nepieciešami. Izpilde tiks nodrošināta pašreizējā budžeta ietvaros.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – nav;

3.2. Ietekme uz vidi – nav;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav;

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmPrivātpersonas jautājumos par saistošo noteikumu projekta piemērošanu var vērsties Ogres novada Sociālajā dienestā.

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas saistošo noteikumu projektā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPašvaldību likuma 3. panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības kompetenci nosaka ārējie normatīvie akti. Savukārt, Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteikts, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas. Saistošo noteikumu piemērošanas kārtība nav mainījusies
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2024. gada 2. aprīlim.

Noteiktajā termiņā viedokļi netika saņemti.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
11.05.2024